Η ΚΑΛΠΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα μερικά αποτελέσματα
το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Όλαφ Σολτς εξασφαλίζει το 25,7% των ψήφων,
η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) του Άρμιν Λάσετ με 24,1% σημειώνει το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1949,
οι Πράσινοι λαμβάνουν το 14,8%,
οι φιλελεύθεροι (FDP) το 11,5%,
οι ακροδεξιοί του AfD το 10,3%
και οι αριστεροί του Die Linke 5%.
Τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν λεπτομερείς αναλύσεις των αποτελεσμάτων. Προς το παρόν, έχει ενδιαφέρον να συγκριθούν τα αποτελέσματα της κάλπης με μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε ακριβώς πριν από δύο χρόνια. Όπως φαίνεται από το επόμενο διάγραμμα, οι διαφορές είναι κραυγαλέες. Το συμπέρασμα είναι ότι είτε οι δημοσκοπήσεις δεν κατάφεραν να αποτυπώσουν τις πραγματικές διαθέσεις του εκλογικού σώματος ή τα δύο χρόνια υπήρξαν πυκνός πολιτικός χρόνος στον οποίον άλλαξαν οι πολιτικές προτιμήσεις των Γερμανών, είτε αμφότερα.
• • •
ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΘΕΟ
Για πρώτη φορά η πλειονότητα των Γάλλων (51%) δηλώνει ότι δεν πιστεύει στον Θεό, σύμφωνα με δημοσκόπηση του IFOP που δημοσιεύτηκε στις 23 Σεπτεμβρίου. Η απομάκρυνση των Γάλλων από τη θρησκεία αυξάνεται: οι πιστοί ήταν 66% το 1947 και 56% το 2011.
Οι πιο πιστοί βρίσκονται στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών (58%) και στις ηλικίες 18-34 (48%).
Για πρώτη φορά, επίσης, η θρησκεία είναι περισσότερο παρούσα στις μεγάλες πόλεις (60% στο πολεοδομικό συγκρότημα του Παρισιού) από τις αγροτικές περιοχές (44%) που υποφέρουν από έλλειψη ιερέων.
Παρά τους μαζικούς θανάτους, η πανδημία της covid-19 δεν επηρέασε τη θρησκευτική πρακτική, δεδομένου ότι μόνο ένα 5% δηλώνει ότι τους ώθησε προς μια θρησκευτική πρακτική, και αυτό προέρχεται από θρησκευόμενους.
Παράλληλα, τα θρησκευτικά ζητήματα απουσιάζουν ολοένα και περισσότερο από τις κοινωνικές σχέσεις. Μόνο το 38% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι μιλούν για θρησκευτικά θέματα στο οικογενειακό περιβάλλον, το 29% με φίλους και μόνο το 18% με συναδέλφους τους στη δουλειά.
Μολονότι το 68% πιστεύει ότι οι θρησκείες πιστώνονται με τη μετάδοση στους νέους θετικών αξιών, η μειονότητα των ερωτηθέντων (47%) πιστεύει ότι συνεισφέρουν θετικά στα μεγάλα σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία (βιοηθική, οικογένεια, ηθικοποίηση της οικονομίας, κ.ά.)
Πηγή: FranceInfo, Le Monde
• • •
ΠΑΥΛΟΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Πώς μπορείς να εξηγήσεις σε έναν σημερινό νέο τι υπήρξε για όλους μας η «Ντόιτσε Βέλλε» του Παύλου Μπακογιάννη (10.02.1935 - 26.09.1989) στα χρόνια της χούντας;
Και πώς να εξηγήσεις ότι η δολοφονία του δημιούργησε μεν ένα πλειοψηφικό ρεύμα εναντίον της τρομοκρατίας, αλλά δυστυχώς όχι καθολικό.
• • •
Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ
Πότε θα κορυφωθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός;
Σύμφωνα με τα δημοφιλή μοντέλα του ΟΗΕ, η κορύφωση του παγκόσμιου πληθυσμού θα πραγματοποιηθεί με 11 δισεκατομμύρια το 2100. Σε ένα πιο ακραίο σενάριο θα φθάσει τα 12,7 δισεκατομμύρια.
Ωστόσο, ολοένα και περισσότερο δημογράφοι δεν συμφωνούν με αυτές τις εκτιμήσεις. Το Κέντρο Δημογραφίας Wittgenstein του πανεπιστημίου της Βιένης εκτιμά ότι η κορύφωση θα επέλθει το 2070 με 9,4 δισεκατομμύρια, στο δε περιοδικό The Lancet δημοσιεύτηκε πρόσφατα μελέτη που ισχυρίζεται ότι θα συμβεί στα μέσα της δεκαετίας του 2060.
Για παράδειγμα, στην Κίνα ο πληθυσμός θα κορυφωθεί σε 5 με 8 χρόνια, και έκτοτε θα μειώνεται κατά περίπου 5 εκατομμύρια ετησίως. Για να χρηματοδοτήσει τη γήρανση του πληθυσμού, θα πρέπει να επιβαρύνει τους νέους με υψηλότερους φόρους και να χαμηλώσει το επίπεδο της ζωής τους. Το αποτέλεσμα θα είναι να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες που θα τους διασφαλίζουν καλύτερες συνθήκες ζωής και οικονομική ασφάλεια.
Μια σοβαρή πρακτική συνέπεια της μείωσης του πληθυσμού θα είναι να ενταθεί ο διεθνής πόλεμος για την απόκτηση ταλέντων. Οι χώρες θα επιδιώξουν να παραμείνουν νέες εισάγοντας ταλαντούχους νέους. Όσες το καταφέρουν θα είναι και οι νικήτριες στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Για τη χώρα μας, στην οποία ήδη οι θάνατοι ξεπερνούν τις γεννήσεις, αυτό είναι ζωτικής σημασίας.
Πηγή: The New Daily
• • •
ΘΑΒΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ
Στις 26 Σεπτεμβρίου 1940, ο Βάλτερ Μπένγιαμιν (1892 - 1940) αυτοκτόνησε στο Πορτμπού της Καταλονίας προκειμένου να αποφύγει την παράδοσή του στους χιτλερικούς.
Η Χάνα Άρεντ απέστειλε σύντομη επιστολή στον Γκέρσομ Σόλεμ, στις 21 Οκτωβρίου, στην οποία τον ενημερώνει για τον θάνατο του κοινού τους φίλου. Η Άρεντ γράφει ότι είχε συναντήσει τον Μπένγιαμιν μια βδομάδα πριν από τον θάνατό του στη Μασσαλία, και κλείνει την επιστολή της με τη φράση: «Οι Εβραίοι πεθαίνουν στην Ευρώπη και θάβονται σαν τα σκυλιά».
Ο Γκέρσομ Σόλεμ θα αφιερώσει το κλασικό βιβλίο του Major Trends in Jewish Mysticism στον «φίλο μιας ολόκληρης ζωής».
Στο Πορτμπού υπάρχει μνημείο του Μπένγιαμιν, το οποίο σχεδίασε ο Dani Karavan. Μια στήλη φέρει τη φράση «Δεν υπάρχει πολιτιστικό τεκμήριο που να μην είναι συγχρόνως τεκμήριο βαρβαρότητας» από από τις Θέσεις πάνω στη Φιλοσοφία της Ιστορίας του Μπένγιαμιν.
• • •
ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Ο λόγος ύπαρξης μιας οργάνωσης (organisation) είναι ότι επιτρέπει σε συνηθισμένους ανθρώπους να κάνουν ασυνήθιστα πράγματα.
― Πίτερ Ντράκερ