H APPLE ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Η Apple ζήτησε από τους προμηθευτές της με έδρα την Ταϊβάν να επισημαίνουν τα προοριζόμενα για την Κίνα προϊόντα τους ως «made in Taiwan, China» ή «made in Taipei, China», σύμφωνα με το ιαπωνικό Nikkei Asia.
Η αμερικανική εταιρεία επιδιώκει να συμμορφωθεί με έναν κινεζικό νόμο που απαγορεύει την είσοδο στην κινεζική επικράτεια προϊόντων που φέρουν την ένδειξη ότι κατασκευάστηκαν στη Δημοκρατία της Κίνας, το επίσημο όνομα της Ταϊβάν. Το Πεκίνο αρνείται στην Ταϊβάν τη χρήση αυτής της ονομασίας, καθώς θεωρεί ότι αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς του.
Ο εν λόγω νόμος χρονολογείται μεν από το 2015, αλλά δεν είχε εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, η δε Κίνα αποφάσισε την αυστηρή εφαρμογή του μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν στις 2 Αυγούστου, σύμφωνα με το Bloomberg.
Όσες εταιρείες δεν συμμορφώνονται και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα «made in Taiwan» ή «Republic of China» σε προϊόντα που προορίζονται για την Κίνα — η Ταϊπέι το απαιτεί για όλα τα προϊόντα που εξέρχονται από το έδαφός της — κινδυνεύουν με πρόστιμα, μεγάλες καθυστερήσεις ή ακόμη και επιστροφή των προϊόντων.
Η συμμόρφωση της Apple με τις οδηγίες του Πεκίνου θα επιτρέψει στην αμερικανική εταιρεία να αποφύγει τον κίνδυνο να επιβραδυνθεί η γραμμή παραγωγής της, δεδομένου ότι ξεκινάει την τελική φάση παραγωγής του iPhone 14 που αναμένεται να παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο.
Πηγή: Bloomberg, Nikkei Asia
• • •
ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ;
Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, η Δύση ανησυχεί όλο και περισσότερο για την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ερντογάν και ο Πούτιν συμφώνησαν να ενισχύσουν τους οικονομικούς δεσμούς σε συνάντηση στο Σότσι στις 5 Αυγούστου.
Όπως γράφει η βρετανική έκδοση των Financial Times, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν λόγω των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, των οικονομικών και του εμπορίου.
Οι επίσημες διαπραγματεύσεις για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν ακόμη διεξαχθεί, ωστόσο, σύμφωνα με τις πηγές του δημοσιεύματος, έχει ήδη αποφασιστεί ότι θα «τιμωρήσουν» την Άγκυρα, ασκώντας πίεση στις δυτικές εταιρείες και τράπεζες να εγκαταλείψουν την τουρκική αγορά.
Παράλληλα, η Washington Post, επικαλούμενη την υποκλοπή της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών την παραμονή των συνομιλιών μεταξύ των δύο προέδρων, ανέφερε ότι η Ρωσία ζήτησε άδεια για να αγοράσει μετοχές σε τουρκικά διυλιστήρια, τερματικούς σταθμούς πετρελαίου και δεξαμενές.
Πάντως, η λεγόμενη «ισορροπημένη ουδετερότητα» της Τουρκίας στον πόλεμο της Ουκρανίας συνεχίζεται. Η τουρκική εταιρεία που παράγει τα πολεμικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar, βρίσκεται σε διαδικασία κατασκευής εργοστασίου στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ουκρανός πρέσβης στην Τουρκία, Vasyl Bodnar. Σύμφωνα με τον πρέσβη, η Baykar έχει ήδη εγγραφεί στην Ουκρανία, έχει καταθέσει έγγραφα του έργου και έχει αγοράσει εδαφική έκταση.
Πηγή: Financial Times, The Kyiv Independent
• • •
ΚΥΡΙΕ ΑΣΤΥΝΟΜΕ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
«Κύριε αστυνόμε, δεν έχουμε φαγητό στο σπίτι». Ακούγοντας τον 11χρονο Μιγκέλ Μπαρός στον αριθμό έκτακτης ανάγκης, ο Βραζιλιάνος αστυνομικός πίστεψε ότι επρόκειτο για άλλη μια περίπτωση οικογενειακής παραμέλησης. Όταν όμως πήγε στο σπίτι του παιδιού, διαπίστωσε ότι επί μέρες τα επτά μέλη μιας οικογένειας δεν έτρωγαν τίποτε άλλο παρά καλαμποκάλευρο αραιωμένο με νερό.
Κατόπιν, η αστυνομία πήγε στο σούπερ μάρκετ για να φέρει στην οικογένεια τρόφιμα, μερικά από τα οποία πλήρωσαν από την τσέπη τους και μερικά τα δώρισε ο διευθυντής του καταστήματος.
Όταν ο τοπικός Τύπος έγραψε την ιστορία, η τραγωδία της οικογένειας Μπαρός συγκίνησε όλη τη Βραζιλία, οι δωρεές άρχισαν να εισρέουν, και το σπίτι έγινε σαν μίνι μάρκετ.
«Έχουμε υποφέρει πολύ. Η πείνα πονάει τόσο πολύ, δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτές τις στιγμές», λέει η μητέρα του Μιγκέλ, η οποία μεγαλώνει 6 παιδιά και επιβίωνε με περιστασιακές δουλειές, αλλά βρέθηκε άνεργη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Μετά από λίγο, δεν έχεις καν τη δύναμη να σηκωθείς».
Η πείνα έχει γίνει και πάλι μείζον πρόβλημα στη χώρα, μετά την εξάλειψή της την τελευταία δεκαετία. Για πρώτη φορά από το 2014, η Βραζιλία επανεμφανίστηκε φέτος στον «Παγκόσμιο Χάρτη Πείνας» του ΟΗΕ, με το 28,9% του πληθυσμού να ζει σε κατάσταση μέτριας ή σοβαρής «επισιτιστικής ανασφάλειας».
Πηγή: MSN, Barron’s, 20 Minutes
• • •
Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΙΑΓΩΓΟΥΣ
«Ένας πόλεμος μεταξύ της Κίνας και της Ταϊβάν θα δημιουργούσε μόνο χαμένους, ξεκινώντας από το Πεκίνο, το οποίο εισάγει περισσότερα τσιπ από ό,τι πετρέλαιο κάθε χρόνο», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Μαρκ Λιού, ο πιο ισχυρός άνθρωπος στην τεχνολογία, ο οποίος παρεμπιπτόντως δεν έχει καν λογαριασμό στο Twitter.
Ο Μαρκ Λιού προΐσταται της TSMC, του μεγαλύτερου κατασκευαστή προηγμένων ημιαγωγών στον κόσμο, με κεφαλαιοποίηση 440 δισ. δολαρίων. Καθόλου περίεργο που προσκλήθηκε να συναντήσει τη Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, όπως και ο σεβαστός ιδρυτής της TSMC, Μόρις Τσανγκ.
Παρά τις εκτιμήσεις του Λιού, ωστόσο, φουντώνουν οι ανησυχίες στην Ευρώπη για τις επιπτώσεις μιας αιφνίδιας διακοπής των προμηθειών ηλεκτρονικών τσιπ, εξαιτίας ενός κινεζικού αποκλεισμού ή εισβολής.
Η κρίση στον Ειρηνικό επιταχύνει τις εξελίξεις. Σύμφωνα με το Reuters, η αμερικανική εταιρεία Intel και η Ιταλία φαίνεται πιθανό ότι θα συμφωνήσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου για την κατασκευή ενός προηγμένου εργοστασίου παραγωγής ημιαγωγών στη χώρα.
Η επένδυση, αρχικής αξίας 5 δισ. δολαρίων, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την αύξηση της παραγωγής τσιπ στην ΕΕ ώστε να μειωθεί η εξάρτησή της από την Ασία. Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ ημιαγωγών παγκοσμίως, Intel, προτίθεται να επενδύσει 88 δισ. δολάρια, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περισσότερα από 43 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της Chips Act μέχρι το 2030.
Πηγή: Politico, Reuters
• • •
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΓΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ
Το πιο δημοφιλές πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στον κόσμο ξεκίνησε με το λονδρέζικο ντέρμπι μεταξύ της Κρίσταλ Πάλας και της Άρσεναλ.
Μετά από σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται αστέρες του πρωταθλήματος, η αγγλική Πρέμιερ Λιγκ προτίθεται να καταστήσει υποχρεωτική την εκπαίδευση σεξουαλικής συναίνεσης για όλους τους παίκτες, η οποία μέχρι τώρα δίνονταν μόνο σε μέλη ομάδων νέων.
Έχουν ήδη μαζευτεί πολλές περιπτώσεις. Η δίκη για την ενδοοικογενειακή βία του θρύλου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ryan Giggs, που έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση ορίστηκε για τη Δευτέρα 8 Αυγούστου. Η δίκη του Γάλλου παγκόσμιου πρωταθλητή, Benjamin Mendy, ο οποίος κατηγορείται για οκτώ βιασμούς, μία απόπειρα βιασμού και μία σεξουαλική επίθεση, αρχίζει την Τετάρτη 10 Αυγούστου. Ο επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Mason Greenwood, εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαθεσιμότητα από τον σύλλογό του ως ύποπτος για βιασμό και απειλή για τη δολοφονία της πρώην φίλης του. Ο πρώην παίκτης της Έβερτον, Gylfi Sigurdsson, έχει ακουστεί για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, και ο Thomas Partey της Άρσεναλ κατηγορείται για βιασμό και σεξουαλική επίθεση.
H απόφαση είναι νίκη για τις φεμινιστικές ενώσεις του συνασπισμού End Violence Against Women (EVAW), οι οποίες διεξάγουν εδώ και μήνες εκστρατεία για ένα τέτοιο μέτρο. Στις 5 Φεβρουαρίου, είχαν ζητήσει με ανοιχτή επιστολή τους από τους βρετανικούς ποδοσφαιρικούς θεσμούς να «αντιμετωπίσουν την κουλτούρα της έμφυλης βίας», και συναντήσεις μεταξύ των μερών πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο και τον Ιούνιο.
Ο Thomas Partey είναι ο μόνος παίκτης που κατηγορείται και δεν έχει αποβληθεί από την ομάδα του. Βασικός της Άρσεναλ το Σαββατοκύριακο στην πρεμιέρα της σεζόν 2022-23, αποδοκιμαζόταν όταν έπιανε την μπάλα στα πόδια του, ενώ ένα αεροπλάνο που ρυμουλκούσε ένα πανό πέταξε πάνω από το στάδιο με ένα μήνυμα προς αυτόν: «Διώξτε τους βιαστές από το γήπεδο».
Πηγή: The Telegraph, BBC, HUFFPOST