10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό

10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό Facebook Twitter
Tο Dry Martini έχει πάρει την ονομασία του όχι επειδή περιέχει το γνωστό σε όλους μας Μartini αλλά από το ποτήρι τύπου «Martini», στο οποίο σερβίρεται.
0

Ένας από τους πολυάριθμους θρύλους για την προέλευση της ονομασίας των κοκτέιλ κρατάει από την εποχή της Αμερικανικής Επανάστασης, κατά τη διάρκεια της οποίας η ιδιοκτήτρια ενός μπαρ στη Νέα Υόρκη, η Μπέτσι Φλάναγκαν, διατηρούσε, μαζί με τον πατέρα της, ένα από τα πιο φημισμένα στέκια των Γάλλων στρατιωτών.

Όμως, δίπλα στο μαγαζί υπήρχε ένα κοτέτσι που άνηκε σε έναν Άγγλο και ενοχλούσε τους θαμώνες του μπαρ με αποτέλεσμα πατέρας και κόρη Φλάναγκαν να σφάξουν μέσα σε μια νύχτα όλες τις κότες. Την επόμενη μέρα η Μπέτσι, προκειμένου να γιορτάσει τη νίκη της έναντι του Άγγλου γείτονα, αποφάσισε να κεράσει τους Γάλλους στρατιώτες πολύ γευστικά μείγματα ποτών που ονόμαζε «μπρέισερ» και διακοσμούσε με ουρές κοκόρων.

Η πρόποση που έγινε «Vive le cock-tail» («cock» σημαίνει κόκορας και «tail» ουρά) έμεινε στην ιστορία και ο συνδυασμός των δύο λέξεων δημιούργησε μια νέα εποχή σε όλα τα μπαρ του κόσμου. Το καλοκαίρι, λοιπόν, πλησιάζει και τι καλύτερο από ένα δροσιστικό και αγαπημένο κοκτέιλ.

Ποια είναι, όμως, τα δέκα κλασικά κοκτέιλ της εποχής μας; Τι περιέχουν και πώς σερβίρονται; Τις απαντήσεις δίνει ο ιδιοκτήτης του bar Κάρολος στη Νέα Σμύρνη, Κωνσταντίνος Γιακιντζής.

DRY MARTINI

10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό Facebook Twitter

Υλικά

75 ml London Dry Gin

5 ml ξηρό λευκό βερμούτ

Αναδεύουμε 25 φορές σε παγωμένο mixing glass και στη συνέχεια σουρώνουμε σε ποτήρι του Μartini το οποίο έχουμε προηγουμένως παγώσει. Γαρνίρουμε είτε με μια ελιά είτε με μια φλούδα από λεμόνι.

TIPS: Για να πετύχουμε ένα πραγματικά dry cocktail, αυξάνουμε την ποσότητα του τζιν και μειώνουμε την ποσότητα του βερμούτ. Για πιο περίπλοκο αποτέλεσμα στη μύτη, μπορούμε να «περάσουμε» στο χείλος του ποτηριού μια ιδέα από καπνιστό ουίσκι. Επίσης, το Dry Martini έχει πάρει την ονομασία του όχι επειδή περιέχει το γνωστό σε όλους μας Μartini αλλά από το ποτήρι τύπου «Martini», στο οποίο σερβίρεται.

NEGRONI

10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό Facebook Twitter

Υλικά

35 ml Gin

35 ml Campari

20 ml κόκκινο βερμούτ

10 ml Amer Picon (βοτανικό λικέρ πορτοκαλιού)

Σε καλά παγωμένο mixing glass προσθέτουμε τα υλικά και αρκετό πάγο, ανακατεύουμε μέχρι να παγώσει η εξωτερική του επιφάνεια και σουρώνουμε σε ένα ποτήρι τύπου old fashion με πάγο. Γαρνίρουμε το κοκτέιλ με μια φλούδα πορτοκάλι και μια φλούδα λεμόνι, αφού πρώτα πάρουμε τα έλαιά τους.


TIPS: 1) Όλα τα κοκτέιλ που παρασκευάζονται σε mixing glass απαιτούν συμπαγή και σκληρό πάγο. 2) Μπορείτε να πολλαπλασιάσετε τις δοσολογίες επί 10 και να φυλάξετε το μείγμα σε δοχείο καλά κλεισμένο στο ψυγείο.

OLD FASHIONED

10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό Facebook Twitter

Υλικά

75 ml Βourbon
15 ml σιρόπι ζάχαρης
3 dashes Angostura Βitters

Το Οld Fashioned μπορούμε να το «χτίσουμε» απευθείας σε ένα double old fashioned ποτήρι. Βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε χωρίς πάγο, έπειτα προσθέτουμε λίγο πάγο ανακατεύουμε πάλι και τέλος γεμίζουμε το ποτήρι μας με πάγο. Γαρνίρουμε με φλούδα λεμονιού.

TIPS: Ένα Ρremium Βourbon ή Rye Whiskey θα μας δώσει σαφώς πιο γευστικό αποτέλεσμα απ' ό,τι κάποιο οικονομικό.

DAIQUIRI

10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό Facebook Twitter

Υλικά

75 ml λευκό ρούμι

30 ml φρέσκος χυμός lime

25 ml σιρόπι ζάχαρης

Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα σε ένα σέικερ με πάγο, χτυπάμε γερά και διπλοσουρώνουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι coupe. Στο τέλος διακοσμούμε με lime wedge και αν θέλουμε, βάζουμε ζάχαρη στο χείλος του ποτηριού μας.

TIPS: 1) Ιδανικό ποτό για να πειραματιστούμε με τις γλυκαντικές ουσίες, αλλάζοντας τη ζάχαρη με σιρόπι αγαύης, μελάσα, υδρόμελο, στέβια κ.λπ.

MARGARITA LIME

10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό Facebook Twitter

Υλικά

50 ml Τequila Βlanco 100% agave

20ml Cointreau

50 ml χυμόw lime

20 ml σιρόπι ζάχαρης

Σε ένα σέικερ προσθέτουμε όλα τα συστατικά και προσθέτουμε ¾ πάγο. Ανακινούμε αρκετά καλά και διπλοσουρώνουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι μαργαρίτας με το χείλος καλυμμένο από χοντρό αλάτι ή αλάτι λεμονιού.

TIPS: Xτυπώντας στο σέικερ δύο μαργαρίτες μαζί καταφέρνουμε το ποτό μας να έχει καλύτερη υφή απ' ο,τι αν χτυπούσαμε μία μόνη της.

ZOMBIE

10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό Facebook Twitter

Υλικά

30 ml Οverproof Ρούμι

20 ml Μαύρο Ρούμι

20 ml Παλαιωμένο Ρούμι

25 ml χυμός ροζ γκρέιπφρουτ

25 ml φρέσκος χυμός lime

25 ml σιρόπι ζάχαρης

1 φέτα ανανά

Κόβουμε τη φέτα ανανά και την πολτοποιούμε μέσα στο σέικερ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, βάζουμε πάγο και χτυπάμε καλά. Διπλοσουρώνουμε σε ένα ποτήρι τύπου hurricane με τριμμένο πάγο και γαρνίρουμε με μια σφήνα ανανά και δυόσμο.

TIPS: Μην πιείτε πολλά με την παρέα σας, γιατί προβλέπεται zombie apocalypse στη γειτονιά!

PORNSTAR MARTINI

10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό Facebook Twitter

Υλικά

60 ml Vodka Vanilla

15 ml χυμός lime

25 ml σιρόπι βανίλιας

Ένα ολόκληρο passion fruit

25ml πουρέ passion fruit

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο σέικερ με πάγο, αφού πρώτα έχουμε πάρει τη σάρκα του φρέσκου passion fruit χωρίς κουκούτσια, διπλοσουρώνουμε και σερβίρουμε σε παγωμένο ποτήρι coupe. Γαρνίρουμε με μισό passion fruit να επιπλέει.

TIPS: Ιδανικά συνοδεύεται με ένα σφηνάκι σαμπάνιας ή λευκού αφρώδους οίνου.

MOJITO

10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό Facebook Twitter

Υλικά

60 ml ρούμι

30 ml lime

25 ml σιρόπι ζάχαρης

12 φύλλα δυόσμου

Σόδα

Σε ένα ποτήρι highball προσθέτουμε όλα τα υλικά και αναδεύουμε απαλά για να μην τραυματίσουμε τον δυόσμο, προσθέτουμε πάγο και 2 splashes σόδα, ανακατεύουμε ελαφρά και στη συνέχεια γεμίζουμε το ποτήρι μας με τριμμένο παγο. Γαρνίρουμε με μια γενναιόδωρη τούφα δυόσμου και τρεις ριξιές Αngostura Βitters.

TIPS: Πρόκειται για ένα ποτό που φτιάχτηκε από πειρατή πάνω σε πειρατικό καράβι ως γιατρικό για το πλήρωμα! Πιείτε άφοβα!

BLOODY MARY

10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό Facebook Twitter

Υλικά

60ml Βότκα

125 ml χυμός ντομάτας

20ml φρέσκος χυμός λεμονιού

1 κουταλάκι του γλυκού σος Worcestershire

3 dashes Tabasco

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

«Χτίζουμε» το πότο μας σε ποτήρι collins, προσθέτοντας όλα τα υλικά, ανακατεύουμε, προσθέτουμε πάγο έως τη μέση του ποτηριού και ανακατεύουμε πάλι. Τέλος, απογεμίζουμε με πάγο και γαρνίρουμε με στικ σέλερι, φύλλα βασιλικού και τρεις ελιές.

TIPS: Είναι το κοκτέιλ με τις πιο ξέφρενες γαρνιτούρες, μπορείτε να προσθέσετε μπέικον, λουκάνικα, πανσέτα ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας.

AMARETTO SOUR

10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό Facebook Twitter

Υλικά

60 ml Disaronno Originale

25 ml φρέσκος χυμός λεμόνι

15 ml σιρόπι ζάχαρης

3 dashes Angostura Bitters

Σε ένα σέικερ προσθέτουμε τα υλικά και πάγο, χτυπάμε και διπλοσουρώνουμε σε ποτήρι τύπου old fashioned. Σερβίρουμε με μια φλούδα λεμόνι κι ένα κερασάκι.

TIPS: Αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ασπράδι αυγού για ένα καλύτερο και πιο παχύρευστο αποτέλεσμα στο ποτό μας.

...KAI 10 MOCKTAILS

Οι αγγλόφωνοι τα ονομάζουν mocktails (mock=κοροϊδεύω, περιγελώ), αλλά δεν κοροϊδεύουν τίποτα και κανέναν. Μπορεί να μην περιέχουν αλκοόλ, μπορούν όμως να σταθούν δίπλα σε ευφάνταστα κοκτέιλ και να είναι δημιουργίες που δεν υστερούν ούτε σε γεύση ούτε σε φαντασία. Τα μη αλκοολούχα κοκτέιλ δεν είναι απλώς επιλογή των ξενέρωτων, δεν είναι τάση, είναι κάτι περισσότερο από ανάγκη, είναι η επιλογή όσων δεν πίνουν αλκοόλ, αλλά δεν θέλουν να στερηθούν την έξοδο σε μπαρ – γιατί η κουλτούρα των μπαρ δεν είναι μόνο ποτά, είναι κουβέντα και επικοινωνία.

Virgin Spritz: Crodino, lime, σιρόπι αμυγδάλου, σόδα. Γαρνίρεται με μια φέτα πορτοκάλι.

Ginger Mojito: Lime, σιρόπι τζίντζερ, φύλλα δυόσμου, αγγούρι, Ginger Ale. Γαρνίρεται με φύλλα φρέσκου δυόσμου και αγγούρι.

Pussyfoot: Φυσικός χυμός πορτοκαλιού, lime, φυσικός χυμός λεμονιού, ροζ γκρέιπφρουτ, γρεναδίνη, κρόκος αυγού. Γαρνίρεται με φύλλα φρέσκου δυόσμου και φλούδα πορτοκαλιού.

Charles and Mary: Κόκκινες γλυκές πιπεριές, σιρόπι ζάχαρης, τζίντζερ, Tαμπάσκο, σος Worcestershire. Γαρνίρεται με στικ από κολοκύθι και τριμμένο πιπέρι.

Berry Good: Κατεψυγμένα berry mixes (διάφορα κόκκινα φρούτα), lime, σιρόπι κανέλας, φύλλο δυόσμου. Γαρνίρεται με δύο φρέσκα βατόμουρα.

Citriolo: Χυμός από αγγούρι, lime, σιρόπι τζίντζερ, σόδα.

Mai Tai: Χυμός πορτοκάλι, χυμός ανανά, κρέμα καρύδας, σιρόπι γκρέιπφρουτ.

Detox: Πράσινο τσάι, μέντα, λεμόνι, tonic water.

Strawberry Mule: Πουρές φράουλας, lime, καρδάμωμο, Ginger Ale.

Spicy Mango: Πουρές μάνγκο, σιρόπι chili, lime, χυμός μήλου. 

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM