21 μέρη της Αθήνας που ξέρουν να φτιάχνουν κέικ

to rini Facebook Twitter
Το carrot cake της Μαρίνας Χρονά βγάζει κάτι το έντονα μπαχαράτο και έχει frosting από μασκαρπόνε. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια που το κέικ το βρίσκαμε είτε ετοιματζίδικο και συσκευασμένο είτε ψάχναμε συνταγές για να το φάμε σπιτικό. Δεν ήταν ένα προϊόν στο οποίο έδιναν βάση οι φούρνοι της πόλης, και αν το έφτιαχναν, δεν το προσέφεραν σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, δεν είχαμε επιλογές, ήταν συνήθως στις ίδιες γεύσεις που βρίσκαμε και το soft παγωτό: σοκολατένιο, βανίλια ή ανάμεικτο – τελεία. Μέχρι που ήρθε η εποχή του specialty coffee στην Αθήνα. Tα νέα, ποιοτικά καφέ της έχουν τα δικά τους μικρά αρτοποιεία και τους ζαχαροπλάστες τους. Σε περίπτωση που δεν έχουν τη δυνατότητα και τον χώρο για κάτι τέτοιο, συνεργάζονται και φιλοξενούν καθημερινά στις βιτρίνες τους γλυκά από bakers χωρίς έδρα, αναπτύσσοντας έτσι μια δημιουργική κοινότητα που μας φτιάχνει τη μέρα.

Έπειτα μπήκαν στο παιχνίδι και οι third wave φούρνοι, εκείνα τα μέρη που, μαζί με τα προζυμένια ψωμιά αργής ωρίμανσης και τα ολόφρεσκα είδη βιενουαζερί που ξεφουρνίζουν, όλο και κάποιο κέικ ετοιμάζουν, τελειοποιούν τα κλασικά, τσεκάρουν ποιες γεύσεις παίζουν πολύ στα social ή κάνουν τα δικά τους γευστικά πειράματα. Σε κάθε περίπτωση, ένα κομμάτι ωραίο κέικ, ένα comfort γλυκό χωρίς πολλή ζάχαρη και συντηρητικά το βρίσκουμε πια σίγουρα για πρωινό. Ακόμα και δώρο σε φίλους που μας καλούν στο σπίτι τους μπορούμε να πάμε πια, σε εκείνους που λένε ότι δεν αντέχουν τα παστοειδή και τις τούρτες.

Tα νέα ποιοτικά καφέ της Αθήνας έχουν τα δικά τους μικρά αρτοποιεία και τους ζαχαροπλάστες τους.

Θα ξεκινήσω από το κέικ του οποίου η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε τη δεκαετία του '30, την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης στις ΗΠΑ, και ήταν μια λύση για τα νοικοκυριά που προσπαθούσαν να μην πετάνε τίποτα να αξιοποιήσουν τις παραγινωμένες μπανάνες. Τρένταρε όσο κανένα γλυκό μέσα στην πρώτη καραντίνα και αν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει χίπστερ κέικ, ο τίτλος τού ανήκει δικαιωματικά. To banana bread κυκλοφορεί πολύ στην Αθήνα, θα αναφερθώ όμως στα αγαπημένα του δικού μας γραφείου. Το δικό μου είναι αυτό του ANÄNA (Πραξιτέλους 33, 211 1151788) που κόβεται πάντα και σε μια μεγάλη, χορταστική φέτα. Έχει και άλλες ωραίες προτάσεις σε κέικ, μπορείτε να δείτε το εβδομαδιαίο του μενού στα highlights του Ιnstagram.

asterisque Facebook Twitter
Αsterisque. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υποψηφιότητα για το καλύτερο banana bread του κέντρου βάζει και το Black Salami (Ζωοδόχου Πηγής 71, Εξάρχεια), η Μπιάνκα από το ατελιέ της LiFO σας το συστήνει ανεπιφύλακτα. Προζυμένιο, με μπόλικη σοκολάτα και ζουμερό το προσφέρει τοFika του Κουκακίου (Βούρβαχη 6, 210 9226010), από εκεί να δοκιμάσετε οπωσδήποτε και το Lemon poppy seed cake με τα κόκκινα φρούτα και το φιστίκι Αιγίνης, αν το πετύχετε.

Σε δύο εκδοχές, vegan και μη vegan, μπορείτε να το παραγγείλετε, μαζί με τον καφέ σας, από το Taf Coffee (Εμμανουήλ Μπενάκη 7, Εξάρχεια, 210 3800014). Vegan, με κομματάκια μαύρης σοκολάτας, είναι και αυτό του κορυφαίου καφέ Foyer (Βρυάξιδος 2, 210 7514124) που μέσα στον Ιούλιο άλλαξε διεύθυνση και μετακόμισε στο Παγκράτι. Χωρίς γλουτένη, το προσφέρουν στο Astérisque, όπως και το κέικ καρότου –να τα δοκιμάσετε και τα δύο, ακόμα και αν δεν έχετε δυσανεξία. Gluten free κέικ αμυγδάλου, σε σχήμα που μάλλον θα σας ξυπνήσει παιδικές αναμνήσεις–μπορεί να θα σας θυμίσει εκείνα τα στρογγυλά που βρίσκαμε στα σούπερ μάρκετ, τυλιγμένα σε λευκό χαρτί και πολλά μαζί σε μια σακούλα–έχει το Williwaw της Κυψέλης (Κερκύρας 69, 210 8220745). 

Oven Facebook Twitter
Oven

Κάποτε πιστεύαμε ότι το μόνο που είχε νόημα στο carrot cake ήταν το άψογο frosting με τυρί κρέμα, που φυσικά είναι απαραίτητο, αλλά δεν είναι το μόνο συστατικό που το κάνει πετυχημένο. Δοκιμάστε αυτό που φτιάχνει η Μαρίνα Χρονά στο Santo Belto της Κυψέλης (Αγίας Ζώνης 21, 211 7151755) και στο Ρίνι Δίπλα στο Μουσείο (Ρεθύμνου 8, 2108836781). Βγάζει κάτι το έντονα μπαχαράτο και έχει frosting από μασκαρπόνε. Τη συνταγή της την έχει φέρει από τη Σουηδία, όπου έκανε την πρακτική της σε ένα διάστερο εστιατόριο. Επίσης, στο ĒRE Athens (Ερεχθείου 30, Κουκάκι, 210 9236622), εκτός από τα ανάλαφρα και σε διάφορους συνδυασμούς cheesecakes που ετοιμάζει η Γεωργία Ρωμάνου, θα βρείτε και ένα carrot cake που θα σας ικανοποιήσει, ιδιαίτερα αν έχετε κουραστεί να δοκιμάζετε στέγνα τέτοια.  

Με green cheese frosting, γλάσο λεμονιού και μαρμελάδα μύρτιλο, το Blueberry lemon layer cake είναι το μεγάλο σουξέ του Morning Sweetie (Ζακύνθου 13, Κυψέλη, 211 7354924) στο οποίο ετοιμάζουν και αλμυρά κέικ, όπως αυτό με πράσο, μανιτάρι, κεφαλογραβιέρα και φρέσκο θυμάρι. Λαχταριστό blueberry cake ψήνει και το Oven (λεωφ. Βασιλέως Παύλου 104, 210 3633303 / Αρτέμιδος 9, 210 9681275), το microbakery της Βούλας που πλέον λειτουργεί και στη Γλυφάδα. 

economidis Facebook Twitter
Το marble ή marbre κέικ του Δημήτρη Οικονομίδη. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Έχουμε φάει πολύ μέτριο red velvet, αλλά ο Μονόκερος του Παγκρατίου ήρθε για να το προσφέρει σωστό, με ανάλαφρο cream cheese frosting βανίλιας–σας το στέλνει σε κομμάτι. Και μπορεί να το τουμπάραμε κατά λάθος και να μην καταφέραμε να το φωτογραφίσουμε, αλλά το γραφείο ενθουσιάστηκε με τη γεύση του. Πάλι από την πλευρά του ατελιέ μας, η Μαργαρίτα προτείνει το muffin βανίλια-blueberry από τον Φούρνο του Τάκη στο Kουκάκι (Μισαραλιώτου 14, 210 9230052)– είναι λίγο παραπάνω γλυκό απ’ όσο θα ήθελα, αλλά εσωτερικά είναι όσο υγρό πρέπει και δεν παύει να είναι μια ωραία επιλογή, αν είναι στον δρόμο σας.

Υπάρχουν κι εκείνοι που επαναπροσδιορίζουν τι πάει να πει ανάμεικτο σοκολάτα-βανίλια κέικ, marble ή marbre. Ο Dimitris Economides (λεωφ. Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, 210 6755000) το προσφέρει σε δύο εκδοχές, φτιαγμένο από εκλεκτά υλικά, κλασικό ή με επικάλυψη γκανάς σοκολάτα-βανίλια. Το βρίσκουμε κλασικό στο Τρομερό Παιδί των Ιλισίων (Παπαδιαμαντοπούλου 30, 210 7777537), εκεί όπου μπορείτε να πετύχετε στη βιτρίνα τους και ένα κέικ λεμόνι-μέλι και διάφορες άλλες φίνες γεύσεις. Ιδιαίτερη πρόταση, πάλι με λεμόνι, είναι αυτή του Flake στην Κυψέλη (Σποράδων 24), που σαρώνει με το brunch του. Εκεί σερβίρουν ένα κέικ με κουρκουμά και παπαρουνόσπορο.

tromero paidi Facebook Twitter
Τρομερό Παιδί

Αν θέλετε το κέικ σας άκρως σοκολατένιο, βελούδινο στο κόψιμο και υγρό εσωτερικά, πρέπει να αναζητήσετε το chocolate moelleux (τo lava cake δηλαδή) του Madame Fraise (Υμηττού 225, Παγκράτι, 211 4186086) στις εφαρμογές διανομής φαγητού. Δεν υπάρχει σε ατομική μερίδα, αλλά είναι ό,τι πρέπει για να το προσφέρετε μετά από ένα σπιτικό γεύμα. Στα ζαχαροπλαστεία Φύσις (λεωφ. Μεσογείων 450 / Αγ. Παρασκευή, 210 6090740 / Λεωφ. Κηφισίας 98 / Μαρούσι, 211 406926) θα σας προτείνουν να συνδυάσετε με παγωτό στρατσιατέλα το moelleux που φτιάχνουν χωρίς αλεύρι και μόνο με σοκολάτα υγείας.

madame fraise Facebook Twitter
Αν θέλετε το κέικ σας άκρως σοκολατένιο, βελούδινο στο κόψιμο και υγρό εσωτερικά, τότε πρέπει να αναζητήσετε το chocolate moelleux (τo lava cake δηλαδή) του Madame Fraise.

Εντυπωσιακά κέικ-τούρτες, στολισμένα, instagrammable αλλά και vegan, ιδανικά για γενέθλια και λοιπές γιορτές μπορείτε να παραγγείλετε από το Holly Llama (Γρ. Κυδωνιών 8, Υμηττός, 210 7626078 / Νίκης 23, Σύνταγμα, 210 3212756). Μπορείτε να βρείτε όλες του τις προτάσεις online, ενώ καθημερινά στα καταστήματά του βρίσκουμε και κέικ τα οποία μπορούμε να πάρουμε για τον δρόμο, όπως αυτό με το λεμόνι, τους σπόρους chia και το φιλέ αμύγδαλο, το κέικ σοκολάτας βουτηγμένο σε σοκολάτα, χωρίς ζάχαρη, και ένα ακόμα με χουρμά και σύκο. Τέλεια vegan κέικ σε μέγεθος γενεθλίων και οκτώ διαφορετικές γεύσεις ετοιμάζει και η Έρη Καρακούση που βρίσκεται πίσω από το @eribakesvegan στο Ιnstagram. Απλώς μην το θυμηθείτε τελευταία στιγμή, στείλτε της τουλάχιστον πέντε μέρες πριν.

holy llama Facebook Twitter
Εντυπωσιακά κέικ, στολισμένα, instagrammable αλλά και vegan, ιδανικά για γενέθλια και λοιπές γιορτές μπορείτε να παραγγείλετε από το Holly Llama.
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρχάριος vegan; Ένας μίνι οδηγός για να το πάρεις απόφαση

Υγεία & Σώμα / Αρχάριος vegan; Ένας μίνι οδηγός για να το πάρεις απόφαση

Πολλοί πιστεύουν ότι το να γίνεις vegan είναι κάτι δύσκολο, ότι δεν θα τρως πλέον νόστιμα φαγητά, ότι θα σου λείπουν πολύτιμες ουσίες, και διάφορους άλλους αστικούς μύθους. Ευτυχώς, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Astérisque: Ο νέος third wave φούρνος της Αθήνας είναι αποκλειστικά gluten free

Γεύση / Astérisque: Αυτός ο third wave φούρνος της Αθήνας είναι αποκλειστικά gluten free

Για τους ανθρώπους που πάσχουν από κοιλιοκάκη το φρέσκο και νόστιμο ψωμί είναι πολυτέλεια. Ή, τουλάχιστον, ήταν, μέχρι η Αστέρω Στρατάκη να ανοίξει έναν φούρνο στο Μετς που ξεφουρνίζει όσα στερήθηκε κι εκείνη για χρόνια, ενώ παράλληλα απευθύνεται σε όλους μας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM