Δύο μοσχοβολιστά χειμωνιάτικα κέικ

Δύο μοσχοβολιστά χειμωνιάτικα κέικ Facebook Twitter
0

Κέικ λεμόνι με γλάσο

Το πιο υγρό και μοσχομυριστό κέικ λεμόνι γίνεται ακόμα πιο αρωματικό με το εύκολο γλάσο λεμόνι. Για τους λάτρεις του λεμονιού!

Υλικά
3 φλιτζάνια αλεύρι κοσκινισμένο
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
1⁄2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
225 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο και λίγο ακόμα για τη φόρμα
2 φλιτζάνια ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά
1 φλιτζάνι γάλα
Το ξύσμα από δύο μεγάλα λεμόνια ακέρωτα, κατά προτίμηση βιολογικά
Γαλέτα για τη φόρμα του 
κέικ

Για το σιρόπι
1⁄3 φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού
2⁄3 φλιτζανιού ζάχαρη

Για το κέικ αυτό θα χρειαστούμε την κλασική στρογγυλή φόρμα με την τρύπα στη μέση ή καλύτερα μια μακρόστενη φόρμα κέικ 22*11 εκατοστά.

Για το γλάσο
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
2 κ. σούπας κρεμ φρες
2 κ. γλυκού χυμό λεμόνι

Δύο μοσχοβολιστά χειμωνιάτικα κέικ Facebook Twitter

Εκτέλεση
Ρυθμίζουμε τη σχάρα όπου θα ψήσουμε το κέικ στο χαμηλότερο δυνατό σημείο του φούρνου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βουτυρώνουμε καλά τη φόρμα και την πασπαλίζουμε με γαλέτα.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και το αλάτι.

Χτυπάμε το βούτυρο με σύρμα ή ακόμα καλύτερα στο μίξερ μέχρι να είναι κρεμώδες. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε ξανά καλά. Μετά προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα, μέχρι μόλις να ενσωματωθούν σε όλο το μείγμα. (Το μείγμα μπορεί να μοιάζει σαν να έχει κόψει σε αυτό το σημείο αλλά μην ανησυχήσετε, συνεχίστε!)

Δουλεύοντας τώρα το μίξερ στη χαμηλότερη ταχύτητα, προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα αλευριού και ενδιάμεσα το γάλα. Στο τέλος προσθέτουμε και το ξύσμα και ανακατεύουμε με κουτάλι.

Βάζουμε το μείγμα στην προετοιμασμένη φόρμα και την κουνάμε κυκλικά να απλώσει το μείγμα ομοιόμορφα σε όλη τη φόρμα.

Ψήνουμε για μία ώρα και 15-20 λεπτά ακόμα (συνολικά δηλαδή 80 λεπτά), ελέγχοντας στο τέλος με ένα μαχαίρι που πρέπει να βγαίνει στεγνό όταν το τρυπάμε στη μέση.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι ανακατεύοντας πολύ καλά τον χυμό με τη ζάχαρη.

Αφήνουμε το κέικ πέντε λεπτά να κρυώσει και το αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια σχάρα. Αφαιρούμε τη φόρμα και αφήνουμε το κέικ αναποδογυρισμένο.

Αλείφουμε όλο το κέικ με το σιρόπι.

Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς (ιδανικά το αφήνουμε να απορροφήσει όλο το σιρόπι μέχρι και 4-5 ώρες) και μόνο τότε το αναποδογυρίζουμε στη πιατέλα σερβιρίσματος.

Αναμιγνύουμε σε μπολάκι όλα τα υλικά του γλάσου και το αφήνουμε μία ώρα να σφίξει. Μετά καλύπτουμε ομοιόμορφα το κέικ με το γλάσο.

Ροζ κέικ με πολλά μπαχαρικά και γλάσο από ρόδι

Δύο μοσχοβολιστά χειμωνιάτικα κέικ Facebook Twitter

Υλικά
180 γρ. ανάλατο αγελαδινό βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη + 50 γρ. καστανή ζάχαρη
3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
115 γρ. αλεύρι ανακατεμένο με 55 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
1 ½ κουτ. γλυκού baking powder
1 κουτ. γλυκού κανέλα, 1 κουτ. γλυκού τριμμένο κάρδαμο, ελάχιστο τριμμένο γαρύφαλλο
1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
2 κ.σούπας ροδόνερο
Χυμό από ένα ρόδι (τα 2/3 θα τα προσθέσουμε στο κέικ και το 1/3 στο γλάσο)

Για το ροζ γλάσο ροδιού
240 γρ. ζάχαρη άχνη
Χυμό από ένα ρόδι (τα 2/3 θα τα προσθέσουμε στο κέικ και το 1/3 στο γλάσο)
Χυμό από ένα λεμόνι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά τη φόρμα του κέικ.

Με μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και αναμειγνύουμε καλά.

Αναμειγνύουμε τα άλευρα με το baking powder, τα μπαχαρικά και το αλάτι και τα προσθέτουμε στο μίγμα εναλλάξ με τα 2/3 του χυμού από το ρόδι. Στο τέλος προσθέτουμε και το ροδόνερο.

Βάζουμε στη βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε για 45 λεπτά (καλό είναι να έχουμε βάλει τη βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για 10 λεπτά στο ψυγείο για να βγει πιο εύκολα το κέικ).

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά στη φόρμα, το αναποδογυρίζουμε και το αφήνουμε μέχρι να κρυώσει εντελώς πριν βάλουμε το γλάσο.

Για το γλάσο ροδιού
Προσθέτουμε σταγόνα-σταγόνα τον χυμό ροδιού και 1-2 σταγόνες χυμό λεμονιού μέχρι το γλάσο να έχει τη σωστή ρευστότητα. Το αφήνουμε μέχρι να σφίξει λίγο και μετά διακοσμούμε το κέικ βάζοντας και λίγα φρέσκα σποράκια φρέσκου ροδιού. Για να μη βγει στυφός ο χυμός ροδιού, καλύτερα είναι να αφαιρέσουμε όλα τα σπόρια του και να αφαιρέσουμε επίσης όλη τη λευκή σάρκα και μεμβράνη. Μετά θα πολτοποιήσουμε τα σπόρια σε μπλεντεράκι και θα τα σουρώσουμε για να πάρουμε τον χυμό που θα χρησιμοποιήσουμε.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα νέα, διαφορετικά, χρωματιστά και γεμιστά ψωμιά που τρώει η Αθήνα

Γεύση / Τα νέα, διαφορετικά, χρωματιστά και γεμιστά ψωμιά που τρώει η Αθήνα

Από τη στιγμή που δεν κάνουμε πλέον συμβιβασμούς με το ψωμί μας, οι ίδιοι οι bakers που ανέβασαν το επίπεδό του στην πόλη προσφέρουν τα προζυμένια τους καρβέλια σε διάφορες ευφάνταστες εκδοχές και μας προτείνουν συνδυασμούς για να απογειώσουμε τη γεύση τους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Jesus Crust: Ένας νέος φούρνος, αφιερωμένος στο προζύμι

Γεύση / Jesus Crust: Ένας νέος φούρνος, αφιερωμένος στο προζύμι

Με πρωτότυπες ιδέες σε καρβέλια και σάντουιτς και φτιάχνοντας από κόλλυβα και φανουρόπιτα μέχρι προζυμένια cinnamon rolls, αυτός ο τρίτης γενιάς φούρνος της Αθήνας θα κάνει κόσμο να οδηγήσει μέχρι το Νέο Ψυχικό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ