4 μαγαζιά για τέλειους μεζέδες στις Τζιτζιφιές

4 μαγαζιά για τέλειους μεζέδες στις Τζιτζιφιές Facebook Twitter
Όσο αργά και να πας το βράδυ, θα τη βρεις εκεί, αρχόντισσα στις επάλξεις του μαγαζιού της που πρόσφατα άλλαξε διεύθυνση, να επιβλέπει τα πάντα, από την αστραφτερή καθαριότητα μέχρι την επιθυμία του πελάτη.
0

Aν τις προσεγγίσεις με τα πόδια, διασχίζοντας την Εθν. Μακαρίου από την πλατφόρμα του Ιδρύματος Νιάρχου, μόνο τότε θα καταλάβεις τη θαλασσινή τους ταυτότητα, την εγγύτητα ενός χαμένου για πάντα ιωδίου. Αυτή που χάθηκε όταν η λεωφόρος απομάκρυνε τη θάλασσα από τις νεόκτιστες πολυκατοικίες, εκείνες που σιγά-σιγά καταβροχθίζουν τα ταπεινά, προσφυγικά χαμοσπιτάκια γύρω από τα Παλιά Σφαγεία. Ανάμεσα στα δύο Φάληρα, οι Τζιτζιφιές είναι η παραλία της Καλλιθέας, ένα κενό ανάμεσα σε δύο κόσμους με τη δική τους, πλούσια ιστορία. Πριν χτιστούν τα προσφυγικά το '32, οι Τζιτζιφιές ήταν η ερωτική φωλιά της Αθήνας, ούζο, ρετσίνα και καλαμαράκια σε ταπεινά καπηλειά, παράγκες και γλέντια στην αμμουδιά, με διασημότερο όλων το «ερωτικό» κέντρο «5Φ» με τα σεπαρέ του. Ο αόριστος χώρος ανάμεσα σε Τζιτζιφιές, Καλλιθέα και Μοσχάτο την εποχή του Μεσοπολέμου ήταν ένα απέραντο λαϊκό διασκεδαστήριο, μπουζούκια και ρεμπέτες που κατέληγαν σε άφτερ ψαρόσουπες το ξημέρωμα στα ψαροταβερνεία της γειτονιάς. Ο Τσιτσάνης, ο Παπαϊωάννου, η Νίνου, ο Μπαγιαντέρας, ο Άκης Πάνου και ο Περπινιάδης, όλοι πέρασαν από δω, αφήνοντας στην αύρα της γειτονιάς, ακόμα και σήμερα, μια νότα από παλιά Ελλάδα που τρεμοσβήνει πίσω από τη νέα δόμηση, αυτή που πασχίζει να την καταλήξει πανομοιότυπη με τα πλαϊνά της Φάληρα. Για μένα οι Τζιτζιφιές είναι πάντα η πρώτη σκέψη για ψάρι «πίσω από το Ωνάσειο» και πάντα σκεφτόμουν ότι οι ασθενείς που ξαναβρίσκουν εδώ την υγεία της καρδιάς τους πάντα μάλλον το γιορτάζουν και την ευφραίνουν με την ίδια εκείνη παλιά ψαρόσουπα κάπου στα πέριξ. Χωρίς μπουζούκια πια.


Χρόνια πηγαινοέρχομαι, ακόμη δεν έχω καταφέρει να δοκιμάσω κάθε ταβέρνα της περιοχής, εδώ όπου είναι τα διάσημα −και με όλο το δίκιο τους− Άργουρα και ο Θαλασσινός. Αλλά αυτούς τους ξέρετε, οπότε λέω να πάμε λίγο παρακάτω.

H «Γιαγιά-Ελισάβετ»

4 μαγαζιά για τέλειους μεζέδες στις Τζιτζιφιές Facebook Twitter
Τραγανό κολοκυθάκι τηγανισμένο σε μπαστουνάκι.

Γεννήθηκε στο Σοχούμ του Πόντου, γνώρισε την εξορία στο Καζακστάν, έφτασε στην Ελλάδα τη δεκαετία του '80 μαζί με τόσους άλλους κατατρεγμένους Ρωσοπόντιους και Καυκάσιους και τότε άνοιξε την πρώτη της ταβέρνα κάπου κοντά στον Ιππόδρομο. Η Ελισάβετ Αλεξανδρίδη έχει τιμηθεί ως γυναίκα-σύμβολο της προσφυγιάς και της επιβίωσης, ως απτόητη μαχήτρια της ζωής από τον Πάνο Καμμένο προσωπικά. Δεν ξέρω πόσο ακόμα τη βαστά το κουράγιο της κι αν μαγειρεύει πια η ίδια. Ωστόσο, όσο αργά και να πας το βράδυ, θα τη βρεις εκεί, αρχόντισσα στις επάλξεις του μαγαζιού της που πρόσφατα άλλαξε διεύθυνση, να επιβλέπει τα πάντα, από την αστραφτερή καθαριότητα μέχρι την επιθυμία του πελάτη. Η γιαγιά Ελισάβετ αγαπήθηκε για την απλή, ολοζώντανη και ολόφρεσκη θαλασσινή της κουζίνα. Αυτό, ωστόσο, που τη διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους της ψαροπιάτσας στις Τζιτζιφιές είναι οι ποντιακές σπεσιαλιτέ, τα σπιτικά πελμένι και βαρένικι με καυτερή σάλτσα από κόκκινη πιπεριά και τα κοκκινιστά, ονειρεμένα ντολμαδάκια μέσα σε μαρουλόφυλλα και λαχανόφυλλα που παρεμβάλλονται στις ψαρολιχουδιές. Τραγανό κολοκυθάκι τηγανισμένο σε μπαστουνάκι, ζεστά παντζάρια και χόρτα, μια τεράστια φρεσκότατη σαλάτα με όλα τα λαχανικά του αγρού, τραγανοτηγανισμένος γαύρος και φρέσκο καλαμάρι, γεμάτα αχνιστά μύδια, θράψαλο γεμιστό με φέτα και ντομάτα και ό,τι έχει η ψαριά της ημέρας, μπακαλιαράκια, γόπες, μαρίδα, καβούρι, γαρίδες, καραβίδες και γυαλιστερές. Όλα τα λεφτά της νοσταλγίας, οι μαγικές, φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες.


Περιμένοντας το τέλος, για το καλό, αληθινό γιαούρτι με τα μαγικά, σπιτικά γλυκά, καραμελωμένα και δεμένα, κάτι ανάμεσα σε ρετσέλι και γλυκό του κουταλιού, από τα χεράκια της γιαγιάς Ελισάβετ.


Γιαγιά Ελισάβετ, Ξενοφώντος 179, 210 9428353

Η Αντωνία

4 μαγαζιά για τέλειους μεζέδες στις Τζιτζιφιές Facebook Twitter
Μεγάλα, γεμάτα, ολόφρεσκα μύδια που αχνίζονται με κρασάκι και μαϊντανό.

Μπαίνοντας, θα εντυπωσιαστείς από το μέγεθος και την κοσμοπλημμύρα. Η κυρία Αντωνία με τον άντρα της, τον Ηλία, είναι το κρυφό μυστικό της γειτονιάς που πρόσφατα ανακαινίστηκε σε μια σάλα που θυμίζει τα παλιά εστιατόρια της δεκαετίας του '60. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, οι γιατροί του Ωνασείου αλλά και η γειτονιά που έρχεται να πάρει σε πακετάκι το διάσημο καλαμάρι της, όλοι ορκίζονται στο «τηγάνι» της κυρίας Αντωνίας, αιθέριο, αέρινο, τραγανό και αλάδωτο − άσε την τεμπούρα να σκάει από τη ζήλια της! Η οποία, επίσης, αγαπά τις γενναιόδωρες μερίδες και μπορεί να σε χορτάσει και μόνο με ένα βουνό ολοτράγανα, ολόγλυκα τηγανητά κολοκυθάκια σε ροδελίτσες που τηγανίζονται σε ανάλαφρο κουρκούτι, εθιστικά σαν τσιπς. Μια σαλάτα με μαρούλι, λάχανο, καρότο, ντομάτα, πιπεριά, κάππαρη και κρεμμύδι μαζί με μαυρομάτικα, φρεσκοκομμένη και κλασική, το ίδιο εξαιρετικές και οι, επίσης βουνό, τηγανητές πατάτες. Μεγάλα, γεμάτα, ολόφρεσκα μύδια που αχνίζονται με κρασάκι και μαϊντανό και ύστερα, λογικά, έρχεται η ώρα της γαρίδας, αφού η Αντωνία φημίζεται για την πιο μεγάλη γαρίδα του Λεκανοπεδίου, που μαγειρεύεται με όποιον τρόπο τραβά η όρεξή σου. Εμείς προτιμήσαμε μια σουπιά στα κάρβουνα, που ήρθε φιλεταρισμένη, σωστά ψημένη, με λαδολέμονο και διακριτική ρίγανη για το άρωμα. Ο κλασικός μεζές, όπως τον ονειρεύεσαι, όπως τον θυμάσαι από τα παιδικά σου χρόνια.

Η Αντωνία, Ισμήνης & Ξενοφώντος 191, 210 9404508

Μια «Ψαροπούλα»

4 μαγαζιά για τέλειους μεζέδες στις Τζιτζιφιές Facebook Twitter
Ο νοστιμότερος γαύρος λαδορίγανη που έχω δοκιμάσει, στη στιγμή, με κόκκινη και πράσινη πιπεριά και μπόλικο μαϊντανό.

Τυχαία κάποτε και χωρίς να τον γνωρίζω, τον συνάντησα στο πιο ακριβό ψαράδικο της Καλλιθέας. Διαλέγοντας μπαρμπούνια από το ίδιο τελάρο, μου είπε πως έχει τη δική του ταβέρνα. «Να ένα αφεντικό με μεράκι» σκέφτηκα, που δεν τσιγκουνεύεται το καλύτερο και το μάτι του «κόβει» την ποιότητα. O Ηλίας Χαϊδεμένος δούλευε μια ζωή σε μια στεριανή Τράπεζα, όμως ο νους του ήταν στη θάλασσα και τα μεζεδάκια της. Έτσι, για χρόνια δούλευε διπλοβάρδια, το πρωί τραπεζίτης, το βράδυ ταβερνιάρης, σε ένα one man show ψαρομάγαζο, όπου το αφεντικό μαγειρεύει, σερβίρει, ψωνίζει και δεν ξέρω αν πλένει και τα πιάτα. Μετά τη σύνταξη, ο Ηλίας ζει πλέον και αναπνέει στο θαλασσινό του βασίλειο, όπου όλα, από τη διακόσμηση ως τους πειραματισμούς για τον φρέσκο μεζέ, περνούν από το χέρι του. Το οποίο και δοκίμασα στη συνέχεια σε εκδοχή σπάνιας κατσούλας, τραγανοτηγανισμένης στο βούτυρο, με κείνο το ολόλευκο, γλυκό κρέας που ξεπερνά και τον αστακό σε νοστιμιά. Ο Ηλίας φτιάχνει μόνος του από φρέσκο ελληνικό γαριδάκι το τουρσί για την πράσινη σαλάτα του, τον θαλασσινό παστουρμά και τη λακέρδα του. Και τον νοστιμότερο γαύρο λαδορίγανη που έχω δοκιμάσει, στη στιγμή, με κόκκινη και πράσινη πιπεριά και μπόλικο μαϊντανό. Φτιάχνει το ίδιο θεϊκά το σαγανάκι με τη γαρίδα, με όση χρειάζεται φρέσκια ντοματούλα, τηγανίζει αιθέριο το καλαμαράκι και την καραβιδόψιχα, ψήνει τρυφερό και ζουμερό το θράψαλο, αλλά εγώ θα επέστρεφα με λαχτάρα για τη σαλάτα με τα μαυρομάτικα και την πιο νόστιμη μελιτζανοσαλάτα που έχω δοκιμάσει, με κομματάκια ψητής μελιτζάνας και σάλτσα από πελτέ ντομάτας και το άψογο βράσιμο των λαχανικών στη βραστή του σαλάτα.

Ψαροπούλα, Σωκράτους 237, Καλλιθέα, 210 9431209

Ο Πεζούλας

4 μαγαζιά για τέλειους μεζέδες στις Τζιτζιφιές Facebook Twitter
Οικογενειακή ταβέρνα από το 1951, με ένα ανάλαφρο σαν θαλασσινή αύρα ρετούς, που αφήνει να περνά από μέσα του η ευωδιά εκείνης της άλλης, παλιάς Ελλάδας.

Ή Πέζουλας, πάντα το αναρωτιέμαι αυτό. Όπως κι αν τον λένε, είναι το δικό μου καταφύγιο όταν θέλω μια κλασική ψαροκατάσταση, χωρίς δημιουργικότητες και φαντασίες. Καλό τηγάνι, φρεσκάδα, τελεία. Είναι εκεί όπου καταλήγουν οι Μ. Παρασκευές μου, σε ένα λαϊκό πανηγύρι μετά τον Επιτάφιο, όταν το Πάσχα με υποχρεώνει να είμαι στην πρωτεύουσα, για μια ψαρόσουπα, πρωτίστως, ενδεχομένως την ίδια που έτρωγαν ο Παπαϊωάννου, η Σακελλαρίου και η Ντάλμα, που συνέχιζαν εδώ μέχρι πρωίας τα γλέντια τους σαν έκλειναν τα μαγαζιά του Φαλήρου. Οικογενειακή ταβέρνα από το 1951, με ένα ανάλαφρο σαν θαλασσινή αύρα ρετούς, που αφήνει να περνά από μέσα του η ευωδιά εκείνης της άλλης, παλιάς Ελλάδας. Βραστή σαλάτα με κολοκυθάκι και κρεμμύδι, βραστή γαρίδα, υπέροχη ταραμοσαλάτα, μαυρομάτικα με χταποδάκι και φρέσκο κρεμμυδάκι, μαγική σαρδέλα στα κάρβουνα −τι να σου πει και το φαγγρί− με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μπαρμπουνάκι εγγυημένο, τηγανητό. Το γλυκό, κέρασμα!

Πεζούλας, Πεισιστράτου 11, 210 9422684

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ