ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

4 τηνιακές συνταγές που αναδεικνύουν τον μαγειρικό πλούτο του νησιού Facebook Twitter
Φιλέτο λαβράκι με ρεβίθια και φασόλια Τήνου

4 τηνιακές συνταγές που αναδεικνύουν τον μαγειρικό πλούτο του νησιού

1

Όταν επισκέπτεσαι την Τήνο, μαγεύεσαι από την άγρια ομορφιά του νησιού, αλλά και από την κλασική αρχιτεκτονική του τόπου με τους περιτέχνους περιστερώνες και το άψογα σκαλισμένο τηνιακό μάρμαρο. Αν είσαι πιστός, θα αφεθείς στη θρησκευτική αίγλη που περιβάλλει το νησί. Όμως η Τήνος δεν τελειώνει σε αυτά. Οι παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής του νησιού αποτελούν ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής του κληρονομιάς που αξίζεις να αναζητήσεις στα πολλά γραφικά χωριά του αλλά και στη Χώρα του. Είναι βέβαιο ότι οι γευστικές σου αναζητήσεις θα ικανοποιηθούν στο όμορφο κυκλαδονήσι. Από τον μαγειρικό πλούτο του νησιού διαλέξαμε για το LΙFO.gr τέσσερις συνταγές.

Φιλέτο λαβράκι με ρεβίθια και φασόλια Τήνου

4 τηνιακές συνταγές που αναδεικνύουν τον μαγειρικό πλούτο του νησιού Facebook Twitter
Ο Ρένος Αράθυμος στο Τηνίων Γεύσεις

Ο σεφ Ρένος Αράθυμος μαγειρεύει στο εστιατόριο Τηνίων Γεύσεις στη Χώρα της Τήνου τις παραδοσιακές συνταγές του νησιού με τα φρέσκα υλικά της εποχής, δίνοντας μια σύγχρονη εκδοχή τους.

Υλικά για 2 άτομα

1 κούπα ρεβίθια μικρόσπερμα

1 κούπα φασόλια ξερά μικρόσπερμα

180 γρ. λαβράκι φιλεταρισμένο ή τσιπούρα

3 κ.σ ελαιόλαδο

Χυμός από ½ πορτοκάλι

Χυμός από 1/2 λεμόνι

1 κ.γ. αλάτι χοντρό

Πιπέρι

1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη

1 αστεροειδής γλυκάνισος

1 κ.γ. μαραθόσπορος

Εκτέλεση

Βράζουμε το κεφάλι του ψαριού και τη ραχοκοκαλιά του μαζί με μάραθο, δάφνη, μπαχάρι και πράσο για 60 λεπτά. Σουρώνουμε τον ζωμό, τον αδειάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τα ρεβίθια και τα φασόλια και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 50 λεπτά.

Μαρινάρουμε τα φιλέτα από το λαβράκι στον χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού μαζί με χοντρό αλάτι, τσίλι, αστεροειδή γλυκάνισο και ελαιόλαδο. Αφήνουμε το ψάρι στη μαρινάδα για 2 ώρες στο ψυγείο.

Σερβίρουμε τα όσπρια, επάνω τους τοποθετούμε το φιλέτο του ψαριού και γαρνίρουμε με μάραθο και λίγο ελαιόλαδο.

Μπακαλιάρος βραστός με κάππαρη και ελαφριά σκορδαλιά

4 τηνιακές συνταγές που αναδεικνύουν τον μαγειρικό πλούτο του νησιού Facebook Twitter
Η Αντωνία Ζάρπα στο Θαλασσάκι

Η Αντωνία Ζάρπα, που μαγειρεύει στο εστιατόριό της Θαλασσάκι, τιμά στην κουζίνα της αυτή την παραδοσιακή συνταγή που έτρωγε στα πανηγύρια του χωριού.

Υλικά για 2 άτομα

70 γρ. μπακαλιάρος ξαλμυρισμένος

4 κ.σ. κάππαρη Τήνου

1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο

Ξύσμα από μισό λεμόνι

Λίγος άνηθος

Λίγο μάραθο

Υλικά για σκορδαλιά

1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο

1 μικρή σκελίδα σκόρδο

1 κούπα ψίχα ψωμί μουλιασμένο και στημένο

1 κ.σ. ξίδι

2 κ.σ. χυμός λεμονιού

Αλάτι


Εκτέλεση

Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο στο νερό με λίγες φέτες λεμόνι για μία ημέρα, αλλάζοντάς το 3 φορές. Ξεπλένουμε στο νερό την κάππαρη. Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά βάζουμε τον μπακαλιάρο, τον σκεπάζουμε με νερό και βράζουμε για 2-3 λεπτά. Τον αφαιρούμε από το τηγάνι και βγάζουμε προσεχτικά τα κόκαλα. Προσθέτουμε στο ψάρι λεμόνι, ελαιόλαδο και ξύσμα λεμονιού.

Για την ελαφριά σκορδαλιά ρίχνουμε στο μούλτι τον χυμό λεμονιού, την ψίχα του ψωμιού, ξίδι, σκόρδο, αλάτι, χτυπάμε και προσθέτουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο μέχρι να δέσει. Σερβίρουμε στο πιάτο την κάππαρη με λίγο ελαιόλαδο, επάνω τη σκορδαλιά και τέλος τον μπακαλιάρο.

Γαρνίρουμε με άνηθο και μάραθο.

Αγκιναρόπιτα

4 τηνιακές συνταγές που αναδεικνύουν τον μαγειρικό πλούτο του νησιού Facebook Twitter
Οι σύγχρονες νοικοκυρές «αιχμαλωτίζουν» τη γλύκα που έχουν οι άγριες αγκινάρες στην περίφημη αγκιναρόπιτα.

Οι νοικοκυρές της Τήνου παραδοσιακά διατηρούν τις άγριες αγκινάρες στο λάδι μαζί με λίγο ξίδι, σαν ελαφρύ τουρσί, για να μπορούν να τις χρησιμοποιούν όλο τον χρόνο στην κουζίνα τους. Γίνονται τηγανητές, μπαίνουν στην κατσαρόλα με κατσικάκι και αρακά, αλλά ταιριάζουν και στην παραδοσιακή φουρτάλια, μια αφράτη ομελέτα. Οι σύγχρονες νοικοκυρές «αιχμαλωτίζουν» τη γλύκα που έχουν οι άγριες αγκινάρες στην περίφημη αγκιναρόπιτα. Η Ελένη Θεοδώρου έκανε την αγάπη της για τη μαγειρική επάγγελμα όταν ανέλαβε ένα οινομαγειρείο στη Χώρα της Τήνου με μακρόχρονη παράδοση που ονόμασε «Στο κουτούκι της Ελένης».

Υλικά για ταψί φούρνου

10 αγκινάρες καθαρισμένες και ψιλοκομμένες

4 πράσα ψιλοκομμένα

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

½ μάτσο άνηθος ψιλοκομμένος

½ μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος

3 καρότα τριμμένα

9 αυγά

½ φλιτζ. γάλα φρέσκο

½ φλιτζ. ελαιόλαδο

¼ φλιτζ. μανούρι τριμμένο

¼ φλιτζ. γραβιέρα Τήνου τριμμένη

¼ φλιτζ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

Πιπέρι

1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη

Εκτέλεση

Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια με τις αγκινάρες, το πράσο και το καρότο για 5 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο νερό και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 45 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενο στο ταψί. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και περιχύνουμε στο ταψί. Ρίχνουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε το μείγμα στο ταψί. Καλύπτουμε με τα τυριά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά.

Μπισκοτάκια λαδερά

4 τηνιακές συνταγές που αναδεικνύουν τον μαγειρικό πλούτο του νησιού Facebook Twitter

Στο μεσαιωνικό χωριό Κούμαρος της Τήνου η κ. Ρόζα Φιρίγου φτιάχνει με αγάπη και τέχνη τα τραγανά μπισκοτάκια-κέρασμα για την περίοδο της νηστείας, αλλά, όπως ισχυρίζεται και η ίδια: «Είναι τα αγαπημένα μπισκότα των παιδιών. Τα φτιάχνω συχνά για τα εγγόνια μου, που τα παίρνουν μαζί τους στο σχολείο, για να γλυκαίνονται στο διάλειμμα».

Υλικά

3 ποτήρια ελαιόλαδο

1 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού

1 βανίλια

Ξύσμα από ένα λεμόνι

1 κ. αλεύρι

1 κ.γ. μπέικιν

1 κ.γ. σόδα

Εκτέλεση

Σε λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τον προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη ζύμη, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι επιπλέον. Για να βγουν λεπτά τα μπισκότα περνάμε τη ζύμη από τη μηχανή ζυμαρικών, διαφορετικά τα πλάθουμε σε ό,τι σχήμα μας αρέσει. Τοποθετούμε τα μπισκότα σε ταψί λαδωμένο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

Γεύση
1

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT