6 αφρώδη κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα: φινετσάτα και sexy

6 αφρώδη κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα: φινετσάτα και sexy Facebook Twitter
Τα αφρώδη κρασιά χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής τους: σε αυτά που προέρχονται από δεξαμενή και αυτά που η ζύμωσή τους γίνεται στη φιάλη.
0

Τα αφρώδη κρασιά χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής τους: σε αυτά που προέρχονται από δεξαμενή και αυτά που η ζύμωσή τους γίνεται στη φιάλη. Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται τα περισσότερα που συναντάμε στο εμπόριο, έχουν ελκυστικά αρώματα και οι φυσαλίδες τους είναι μεγάλες, με μικρή διάρκεια. Συνήθως, τα βρίσκουμε σε προσιτές τιμές.

Η δεύτερη κατηγορία –περιλαμβάνει και τις σαμπάνιες– απαιτεί χρόνο, τα αρωματικά της χαρακτηριστικά είναι πολύπλοκα –με το ψωμί και το μπισκότο κυρίαρχα– και οι φυσαλίδες είναι μικροσκοπικές και συνεχόμενες, σχηματίζοντας ένα «λεπτό κορδόνι» στο ποτήρι. Εδώ η προέλευση και η ποιότητα καθορίζουν την τιμή περισσότερο απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία κρασιού, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Δεν υπάρχει λόγος να σας κουράσουμε με χαρακτηριστικά ανάλογα με τη χώρα προέλευσης, τις ποικιλίες και άλλες ενδείξεις που αναγράφονται στην ετικέτα. Να θυμάστε μόνο ότι η λέξη «brut» προσδιορίζει τον βαθμό ξηρότητας του προϊόντος.


Σας προτείνουμε 6 αφρώδη από τον ελληνικό αμπελώνα, διαφορετικά μεταξύ τους, για να δοκιμάσετε και να βρείτε τι σας ταιριάζει.

ΖΙΤΣΑ

Ζίτσα, Νομός Ιωαννίνων

Ζοίνος / Ντεμπίνα

6 αφρώδη κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα: φινετσάτα και sexy Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Στην Ήπειρο καλλιεργούνται 3-4 τοπικές ποικιλίες, με την Ντεμπίνα να ξεχωρίζει για τη φινέτσα της. Λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα, αρώματα πράσινου μήλου, αχλαδιού και εσπεριδοειδών, με νύξεις ροδάκινου. Ήπιος, φυσικός αφρισμός, δροσερή οξύτητα και φρουτώδης επίγευση. Μας αρέσει να την απολαμβάνουμε με φρούτα ή με μια φημισμένη ηπειρώτικη πίτα, εάν αναζητάμε πιο τολμηρούς συνδυασμούς.

BLINK Βrut

Κολινδρός, Νομός Πιερίας

Κτήμα Ερατεινής Πιερία / Μοσχάτο Αλεξανδρείας


Αφρώδης οίνος που παράγεται από βιολογικά σταφύλια της αρωματικής ποικιλίας Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Απολαυστικά αρώματα βερίκοκου, λεμονιού και τριαντάφυλλου. Φινετσάτο, με απαλή οξύτητα, μεταλλικότητα και δροσερή επίγευση. Συνοδεύει αρμονικά πικάντικα εδέσματα, γλυκόξινα πιάτα, αλλά και ελαφριά επιδόρπια.

ΑΜΑΛΙΑ Βrut

Τεγέα, Νομός Αρκαδίας

Κτήμα Τσέλεπου / Μοσχοφίλερο

6 αφρώδη κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα: φινετσάτα και sexy Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Ξηρό (brut) αφρώδες από Μοσχοφίλερο με την παραδοσιακή μέθοδο δεύτερης ζύμωσης στη φιάλη. Ανοιχτό, κιτρινοπράσινο χρώμα και λεπτές φυσαλίδες. Στη μύτη διακρίνονται αρώματα τριαντάφυλλου, μελιού και ζύμης. Στο στόμα βελούδινο, με κρεμώδη αφρισμό και οξύτητα που χαρίζει. Πίνεται απολαυστικά με στρείδια, μαλακά λευκά τυριά και φρουτοσαλάτες.

ΑΣΥΡΤΙΚΟ SANTO Βrut

Πύργος Σαντορίνης, Κυκλάδες

Santo wines / Ασύρτικο


Το πρώτο αφρώδες που παράγεται στη Σαντορίνη από 100% Ασύρτικο, με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας. Έντονες φυσαλίδες με παρατεταμένη διάρκεια. Αρώματα φρέσκων λευκόσαρκων φρούτων, που συμπληρώνονται από νότες μελιού. Δροσιστική γεύση, αισθητή οξύτητα και μακρά επίγευση. Ιδανικός συνδυασμός για ψάρια, όστρακα και λευκό κρέας.

ΚΑΡΑΝΙΚΑ Βrut Cuvée Spéciale

Αμύνταιο, Νομός Φλώρινας

Κτήμα Καρανίκα / Ξινόμαυρο

6 αφρώδη κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα: φινετσάτα και sexy Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Από αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας σε υψόμετρο 650 μέτρων, ένα αφρώδες με δεύτερη ζύμωση στη φιάλη (méthode traditionelle). Εκφραστικά αρώματα φρούτων, τραγανή οξύτητα, αφρισμός μεγάλης διάρκειας και μακρά επίγευση. Ένα εξαιρετικό αφρώδες περιορισμένης παραγωγής, με το κάθε μπουκάλι να αριθμείται χειρόγραφα. Αν και συνοδεύει άψογα όστρακα και κάποια θαλασσινά, προτείνουμε να το δοκιμάσετε σκέτο για να γευτείτε ένα σπουδαίο κρασί.

ΑΜΥΝΤΑΙΟ Demi-Sec

Αμύνταιο, Νομός Φλώρινας

ΕΑΣ Αμύνταιου / Ξινόμαυρο

6 αφρώδη κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα: φινετσάτα και sexy Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Απολαυστικό ημίξηρο, ροζέ από την ποικιλία Ξινόμαυρο. Έντονο χρώμα με φίνες φυσαλίδες που διαρκούν. Στη μύτη αρώματα φράουλας, γλυκό ντοματάκι, βύσσινο και καραμελένιες νότες. Στόμα με απαλή οξύτητα και φρούτο που ολοκληρώνεται με αίσθηση γλύκας. Συνοδεύει ευχάριστα φρουτοσαλάτες και τάρτες φρούτων.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT