Ακόμα και σήμερα ο κόσμος χλευάζει τους χορτοφάγους

Ακόμα και σήμερα ο κόσμος χλευάζει τους χορτοφάγους Facebook Twitter
Για μια επιλογή τρόπου ζωής και διατροφής – και μάλιστα για μια επιλογή που είναι ανιδιοτελής και επίσης θεμελιωδώς προσωπική – η χορτοφαγία ξυπνά υπερβολικά έντονες αντιδράσεις. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0


Ο ΑΝΤΟΝΙ ΜΠΟΥΡΝΤΕΝ αγαπήθηκε μεταξύ άλλων για το πόσο ανοιχτός ήταν σε νέες εμπειρίες, για την προθυμία του να φάει οτιδήποτε – μυαλά, καρχαρίες, καρδιά κόμπρας που ακόμα χτυπάει – με οποιονδήποτε. Διατηρούσε όμως κι εκείνος μια έντονη προκατάληψη: Μισούσε τους χορτοφάγους. «Οι σοβαροί μάγειρες θεωρούν αυτά τα μέλη του δειπνούντος κοινού – και την ακραία παραφυάδα τους που μοιάζει με τη Χεζμπολά, τους vegan – εχθρούς οτιδήποτε καλού και αξιοπρεπούς χαρακτηρίζει το ανθρώπινο πνεύμα», έγραφε στο New Yorker το 1999. «Το να ζει κανείς μια ζωή χωρίς μοσχάρι ή κοτόπουλο, μάγουλα ψαριού, λουκάνικα, τυρί αποτελεί προδοσία».

Προφανώς, κάποια στοιχεία αυτού του αποσπάσματος δεν έχουν γεράσει καλά. Καταρχήν, οι μάγειρες και οι σεφ όλων των επιπέδων σοβαρότητας δεν ανέχονται πλέον απλώς τις χορτοφαγικές και τις vegan δίαιτες, αλλά τις τιμούν στην κουζίνα τους. Το 2021, ένα από τα πιο φανταχτερά και «αστεράτα» (Michelin) εστιατόρια της Νέας Υόρκης, το Eleven Madison Park, απέσυρε τα ζωικά προϊόντα από το μενού του.

Τα McDonald's πωλούν μπιφτέκια φτιαγμένα με Beyond Meat – το τοπικό σας εστιατόριο πιθανόν να προσφέρει επίσης εναλλακτικές λύσεις κρέατος. Ακόμα κι έτσι όμως, μόνο το 4% περίπου του πληθυσμού αποφεύγει συστηματικά το κρέας σήμερα. Και αν κάποιος έχει επιλέξει να το κάνει (ειδικά αν είναι άνδρας), είναι πιθανότατα μαθημένος πλέον, αν όχι σε εχθρότητα επιπέδου Μπουρντέν, τουλάχιστον σε ήπιο χλευασμό, προκλήσεις και περίεργα βλέμματα.

Στη λαϊκή φαντασία αλλά και στην κοινή αντίληψη, οι χορτοφάγοι είναι ακραία εγκρατείς, ξενέρωτοι, σπασίκλες, εχθροί της απόλαυσης, ανισόρροποι υπερασπιστές των ζώων, ευαγγελιστές της ηθικής, αλαζόνες, σνομπ, αφελείς.

Για μια επιλογή τρόπου ζωής και διατροφής – και μάλιστα για μια επιλογή που είναι ανιδιοτελής και επίσης θεμελιωδώς προσωπική – η χορτοφαγία ξυπνά υπερβολικά έντονες αντιδράσεις. Μια μελέτη του 2015 διαπίστωνε ότι οι χορτοφάγοι (και οι vegans) αντιμετωπίζονται εξίσου αρνητικά ή και πιο αρνητικά από «αρκετές κοινώς στιγματισμένες ομάδες». Στη λαϊκή φαντασία αλλά και στην κοινή αντίληψη, οι χορτοφάγοι είναι ακραία εγκρατείς, ξενέρωτοι, σπασίκλες, εχθροί της απόλαυσης, ανισόρροποι υπερασπιστές των ζώων, ευαγγελιστές της ηθικής, αλαζόνες, σνομπ, αφελείς.

Αλλά ούτε η χορτοφαγία ούτε η καχυποψία εις βάρος της είναι φαινόμενο του 21ου αιώνα ή έστω του 20ού αιώνα. Οι άνθρωποι απέφευγαν οικειοθελώς το κρέας για λόγους υγιεινής, ηθικής ή θρησκείας τουλάχιστον από το 500 π.Χ. Η χορτοφαγική δίαιτα άλλοτε ήταν περισσότερο και άλλοτε λιγότερο διαδεδομένη, υπήρξε όμως σταθερά παρούσα – έστω και σε περιορισμένους κύκλους – από την Αναγέννηση και μετά.

Η Αμερικανική Χορτοφαγική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1850, και η χορτοφαγία ήταν της μόδας για μεγάλο μέρος της δεκαετίας του 19ου αιώνα και μέχρι τις αρχές του 20ου ανάμεσα στους πολέμιους της δουλείας, τους πνευματιστές, τις σουφραζέτες, τους μεταρρυθμιστές και τους διανοούμενους της Ανατολικής Ακτής. Οι χορτοφάγοι αντιμετώπιζαν επί μακρόν «την κριτική, την αντίσταση ή την σύγχυση του κοινού», όπως γράφεται σε μια ανάρτηση στο ιστολόγιο της Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών της Νέας Υόρκης. Για να είμαστε απολύτως δίκαιοι όμως απέναντι στους παλαιότερους επικριτές της χορτοφαγίας, οι επιλογές χορτοφαγικής δίαιτας που υπήρχαν κάποτε ήταν μάλλον τραγικές.  

Οι χορτοφάγοι έκαναν – και εξακολουθούν να κάνουν – κάποιους ανθρώπους να αισθάνονται άβολα, επειδή επιλέγουν κάτι άλλο από την κουλτούρα της αφθονίας και συνεπώς αντιμετωπίζονται σα να προσβάλλουν το status quo, ή τουλάχιστον μιας πολύ βασική ανθρώπινη παρόρμηση: την επιδίωξη της απόλαυσης με οποιοδήποτε κόστος. Αυτή η αντιμετώπιση δεν εξαφανίστηκε ποτέ, απλά μειώθηκε. Το φαγητό έγινε καλύτερο. Το ίδιο και η έρευνα σχετικά με τη σχέση μεταξύ της δίαιτας που είναι πλούσια σε ζωικά λίπη και των κακών αποτελεσμάτων της για την υγεία.

Η κατανόηση του κοινού για τον τρόπο με τον οποίο τα γεωργικά μας συστήματα αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον και το επιβαρύνουν είναι μεγαλύτερη (παρότι μόλις στις αρχές αυτού του αιώνα οι λέξεις κλιματική αλλαγή και κρέας άρχισαν να εμφανίζονται στην ίδια πρόταση). Το 1971, το βιβλίο της Frances Moore Lappé Diet for a Small Planet (Διατροφή για έναν μικρό πλανήτη) έγινε μπεστ σέλερ. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Αυστραλός φιλόσοφος Peter Singer δημοσίευσε το Animal Liberation, το θεμελιώδες κείμενο για το σύγχρονο κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων.

Το 2009, ο διαιτολόγος και συγγραφέας Μαξ Φίσερ ξεκίνησε να δημοσιεύει στο περιοδικό Atlantic μια σειρά χορτοφαγικών συνταγών. Ήταν όμως ακόμα υποχρεωμένος να αντιμετωπίζει και να αντιστέκεται στο στίγμα που συνδεόταν με τον τρόπο με τον οποίο είχε αποφασίσει να τρέφεται: «Η αποδοχή του γεγονότος ότι πολλοί άνθρωποι δεν θα συμμεριστούν ποτέ τον τρόπο ζωής μου είναι απλώς κομμάτι της ζωής μου χωρίς κρέας», έγραφε. «Στην πραγματικότητα, είναι το πιο δύσκολο κομμάτι».

Με στοιχεία από The Atlantic

Living
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ Μεγαλώνοντας vegan παιδιά

Υγεία & Σώμα / Μεγαλώνοντας vegan παιδιά

Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντούν όσοι αποφασίζουν να αναθρέψουν τα παιδιά τους βασισμένοι σε μια φιλοσοφία που ξεπερνά τα όρια της διατροφής και αποτελεί τρόπο ζωής; Υπάρχει κάτι εύκολο γι’ αυτές τις οικογένειες στην Ελλάδα; Μήπως θα δούμε σύντομα τη γενιά εφήβων που θα δίνει ραντεβού για χορτοφαγικά μπέργκερ και θα επιλέγει ρούχα από δεύτερο χέρι;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το κρυμμένο κόστος της vegan διατροφής

Lifo Picks / Το κρυμμένο κόστος της vegan διατροφής

Ορισμένες μελέτες προβλέπουν ότι μέχρι το 2040, έως και το 60% του κρέατος που καταναλώνεται παγκοσμίως θα δημιουργείται σε εργαστήρια ή θα παρασκευάζεται από προϊόντα φυτικής προέλευσης. Είμαστε όμως έτοιμοι να κάνουμε μια τόσο ριζική μετάβαση;
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM