Αμπιμπάγιο, ένα μεζεδοπωλείο στο Θησείο

Αμπιμπάγιο, ένα μεζεδοπωλείο στο Θησείο Facebook Twitter
Στέκι φιλικό, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών στο Θησείο, κάτω από τη σκέπη της Ακρόπολης.
0


Ο παλιός είναι αλλιώς. Ο λόγος για το Αμπιμπάγιο, ένα μεζεδοπωλείο που με συνέπεια καταπιάνεται με νόστιμα μαγειρέματα πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Στέκι φιλικό, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών στο Θησείο, κάτω από τη σκέπη της Ακρόπολης. Η ιστορία συνεχίζεται με νέο κεφάλαιο στην κουζίνα του και αυτό είναι ο σεφ Ανδρέας Γιαννόπουλος, με εμπειρία πολλών χρόνων σε γνωστές κουζίνες της Αθήνας αλλά και εκτός συνόρων, όπως στο εστιατόριο Lafayette της Νέας Υόρκης.

Αμπιμπάγιο, ένα μεζεδοπωλείο στο Θησείο Facebook Twitter

Το μενού προσφέρει κλασικές προτάσεις με αφορμή τη γη και τη θάλασσα. Η περίσταση καλούσε τα πρώτα πιάτα για «ζέσταμα» στο ξεκίνημα, με ταραμοσαλάτα (€4) δουλεμένη με λευκό ταραμά, ξερό κρεμμύδι, λεμόνι και ελαιόλαδο, με ωραία υφή και αληθινή γεύση. Ταίριαξε όμορφα με το ζυμωτό ψωμάκι, που οι μπουκιές του βυθίστηκαν λαίμαργα και στη ρεγγοσαλάτα (€4,60) με την έντονη γεύση. «Η μελιτζάνα είναι το υλικό που ενώνει τη Μεσόγειο και δίνει νόημα στη μεσογειακότητα» σκέφτομαι, έχοντας μόλις δοκιμάσει την καπνιστή ψίχα της ώριμης μελιτζάνας (€3,60), ενισχυμένη με κομματάκια ψιλοκομμένης πιπεριάς, μαϊντανό και μια πινελιά σκορδέλαιο. «Η μελιτζάνα είναι ένα από τα αγαπημένα μου υλικά» λέει ο σεφ, όταν παινεύουμε το πιάτο. Στο τραπέζι προσγειώνεται μια γευστική σαλάτα οσπρίων (€6,30) με πλιγούρι, μαύρα φασόλια, ψιλοκομμένες πιπεριές σε μινιόν κύβους, μαϊντανό, δυόσμο, φρέσκο κρεμμύδι και Κατίκι Δομοκού, «ντυμένη» με σος μηλόξιδο – τόσο, όσο έπρεπε. Τσουγκρίζουμε τα ποτήρια με τη φρουτώδη Μαλαγουζιά του Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου και την καλή διάθεση να περισσεύει. Νόστιμος αποδείχθηκε ο συνδυασμός ανάμεσα στο πηλιορείτικο σπετζοφάι και την παραδοσιακή φάβα Σαντορίνης (€7,30). Ευωδιαστή ήρθε η τηγανιά με ζουμερές μπουκιές κοτόπουλο αρωματισμένο με θρούμπι, φρέσκια ντομάτα, χαλούμι Κύπρου και σβησμένη με λευκό κρασί Σαντορίνης (€7,60). Ο σεφ πρότεινε να δοκιμάσουμε το πιάτο ημέρας και ήταν περήφανος για τα σουτζουκάκια του. Όχι άδικα, αφού ήρθαν αφράτα, με σωστή δόση κύμινου και πλούσια μυρωδάτη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας που χάριζε τη γεύση της στο συνοδευτικό ρύζι – εύγε! Το πιάτο που αναδείχθηκε ήταν η πατάτα-ακορντεόν (€5,20). Κατέφτασε ψιλοκομμένη φουρνιστή πατάτα Νάξου, αρωματισμένη με φρέσκο κρεμμυδάκι και πασπαλισμένη με καπνιστή πάπρικα. Τα πιρούνια πήραν φωτιά και δεν σταμάτησαν με την εμφάνιση του πληθωρικού κεμπάπ, φτιαγμένου παραδοσιακά, συνοδεία ψητής πίτας και σος γιαουρτλού (€7). Περιττεύει να προσθέσω ότι σκάσαμε από τις νόστιμες γεύσεις, αλλά δεν δυσκολευτήκαμε να τιμήσουμε το χειροποίητο παγωτό βανίλιας και σοκολάτας, φτιαγμένο με φρέσκο γάλα που μας ταξίδεψε στα χρόνια της παιδικής αθωότητας.

Αμπιμπάγιο, ένα μεζεδοπωλείο στο Θησείο Facebook Twitter
Σαλάτα οσπρίων με πλιγούρι, μαύρα φασόλια, ψιλοκομμένες πιπεριές σε μινιόν κύβους, μαϊντανό, δυόσμο, φρέσκο κρεμμύδι και Κατίκι Δομοκού
Αμπιμπάγιο, ένα μεζεδοπωλείο στο Θησείο Facebook Twitter

Αμπιμπάγιο, Ηρακλειδών 3, Θησείο, 210 3426794

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ