Ανατολίτικα γλυκά: Το απόλυτο κέρασμα μετά από ένα γεύμα

Τα καλύτερα ανατολίτικα γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Στην Αθήνα υπάρχουν πολλά φημισμένα γαλακτομπούρεκα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Μπορεί η φήμη της δουλειάς που κάνουν στο Maxim της Νέας Σμύρνης να διαδόθηκε σε όλη την Αθήνα χάρη στο παραδοσιακό μυρωδάτο και μαστιχωτό τσουρέκι που πλέκουν, όμως οι πιστοί του ξέρουν πως το καζάν ντίπι του είναι άπαιχτο. Ειδικά αν έχετε διανύσει απόσταση για να φτάσετε μέχρι εκεί, δεν πρέπει να φύγετε αν δεν πάρετε έστω μία μερίδα από αυτό.

Για τα εξαιρετικά σιροπιαστά τους προμηθεύονται φιστίκι από το Γκαζιαντέπ, που είναι πιο μικρό σε μέγεθος, πολύ πιο πράσινο, πιο τρυφερό και αρωματικό από το Αιγίνης. Με αυτό κάνουν και τον κουρού μπακλαβά τους, δηλαδή τον ξερό, που τρώγεται με το χέρι, χωρίς να τρέχουν τα σιρόπια, και για μένα είναι από τα πιο νόστιμα γλυκά πράγματα που μπορεί να φάει κανείς αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα, χωρίς υπερβολή. Καζάν ντιπί για το οποίο αξίζει να κάνεις τον δρόμο φτιάχνουν και στο Πελίτ της πλατείας Αμερικής – έχουν και την παραλλαγή του με το στήθος κοτόπουλο, το ταούκ γιοκσού.

Το καλύτερο γαλακτομπούρεκο που δοκίμασα τελευταία το κάνουν στο ζαχαροπλαστείο Πρώτο της Δραπετσώνας που τα γλυκά του γενικά είναι τόσο-όσο σιροπιασμένα – να πάρετε και από τα τραγανά σαραγλάκια του. Άλλα φημισμένα γαλακτομπούρεκα της Αθήνας είναι του Κοσμικόν, του Ίλιον, του Στάμου και του Γαλυφιανάκη με τις πολλές διευθύνσεις, του Μαστρονικόλα και του Μελιστάλακτου στον Πειραιά, του Δημητρίου και του Τάσου στην Γλυφάδα, του Παυλίδη στο Νέο Ψυχικό, του Βάρσου στην Κηφισιά, του Λακαφώση στη Δροσιά και της Στάνης στην Ομόνοια.

Τα καλύτερα ανατολίτικα γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Το καλύτερο γαλακτομπούρεκο που δοκίμασα τελευταία το κάνουν στο ζαχαροπλαστείο Πρώτο της Δραπετσώνας. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Στον Χατζή του Συντάγματος θα βρείτε και χανούμ μπουρέκ, το παραδοσιακό πολίτικο γαλακτομπούρεκο με την κρέμα που τυλίγεται στο φύλλο και πασπαλίζεται με φιστίκι Αιγίνης, ενώ εκεί θα σας δώσουν και κιουνεφέ κατεψυγμένο προκειμένου να το ψήσετε στο σπίτι, μια και πρόκειται για γλυκό που πρέπει να το φας επιτόπου.

Άλλο δικό μου πολύ αγαπημένο γαλακτομπούρεκο, που δεν έχει ακουστεί πολύ, είναι αυτό του Τριανταφύλλου στην πλατεία Πλαστήρα, στο Παγκράτι, δηλαδή στο «ζαχαροπλαστείο απέναντι από το Chelsea», όπως το λένε οι περαστικοί από τη γειτονιά.

Τα καλύτερα ανατολίτικα γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Για μένα, το κορυφαίο κέρασμα μετά από ένα γεύμα είναι τα κιφέλ, τα «πολίτικα κρουασάν» που θα βρείτε στο Lido. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σιροπιαστές μπουκιές, μπακλαβαδάκια που όταν γεμίζουν κουτιά μοιάζουν πολύτιμα σαν κοσμήματα μπορείτε να προμηθευτείτε και από το Μητροπολιτικόν του Συντάγματος και από το Baklava που έχει κατάστημα και εκεί αλλά και στο Παλαιό Φάληρο, όπως και από το Ριβιέρα.

Για μένα, το κορυφαίο κέρασμα μετά από ένα γεύμα είναι τα κιφέλ, τα «πολίτικα κρουασάν», όπως τα λένε πολλοί, αλλά τα φτιάχνουν λίγοι, που η ζύμη τους είναι κάτι ανάμεσα σε μαλακό κουλούρι και τσουρέκι και γεμίζονται με σοκολάτα και καρύδι – θα τα βρείτε στο Lido του Παγκρατίου.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μυρωδάτο τσουρέκι, βασιλόπιτα όλο τον χρόνο και πολίτικες γεύσεις στο Πελίτ

Γεύση / Μυρωδάτο τσουρέκι, βασιλόπιτα όλο τον χρόνο και πολίτικες γεύσεις στο Πελίτ

Το μικρό ζαχαροπλαστείο στην οδό Σπάρτης, κάτω από την πλατεία Αμερικής, επιμένει να φτιάχνει αυθεντικά πολίτικα γλυκά, τσουρέκια και γιαγλί simit που θα βρεις μόνο στα στενά της Πόλης.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
SELEKOS

Γεύση / Τα à la minute γλυκά της Αθήνας

Δεν μπορούμε να έχουμε παράπονο, τρώμε πια φανταστικά γλυκά σε αυτή την πόλη. Μάλιστα, κάποια ετοιμάζονται τη στιγμή που τα παραγγέλνουμε, σερβίρονται σε πιάτο ή τρώγονται με το χέρι, συναρμολογούνται επί τόπου, μπροστά στα μάτια μας, μας αφήνουν την αίσθηση ότι φτιάχτηκαν μόνο για εμάς, μέχρι και μενού γευσιγνωσίας υπάρχει επικεντρωμένο σε αυτά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM