Αρχαίες συνταγές

Facebook Twitter
0

Ο πιο διάσημος φαραώ είναι ο Τουταγχαμών, αλλά για μένα ο πιο ροκ είναι ο Ακενατόν.

Ηγεμόνες που ξέφυγαν πολύ από τα συνηθισμένα όρια υπάρχουν πολλοί αλλά αυτός λόγω μεγάλης δύναμης, την οποία κληρονόμησε, κατάφερε να κάνει τα αδύνατα δυνατά- τουλάχιστον για λίγα χρόνια.

Δεν είμαι αρχαιολόγος –ούτε καν πλησιάζω- αλλά μου αρέσει να διαβάζω για την καθημερινότητα αρχαίων εποχών, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι για τα καθαρά ιστορικά στοιχεία. Η ιστορία του Ακενατόν μου φαίνεται ότι θα έπρεπε να γίνει ταινία.

Ίσως ήταν ο πατέρας του Τουταγχαμών (αλλά δεν είναι σίγουρο). Ίσως να είχε ασθενική φύση και παράξενη όψη (κι αυτό δεν είναι σίγουρο). Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι μόλις έγινε Φαραώ κήρυξε ως κύριο θεό τον Aτόν υποβιβάζοντας όλους τους άλλους θεούς. Αυτό έφερε αντιδράσεις, Γι’ απάντηση, μετέφερε την πρωτεύουσα από τις Θήβες σε άλλη περιοχή και τη νέα πόλη την αφιέρωσε στον πρώτο και καλύτερο θεό, εγκαινιάζοντας βίαια έναν νέου είδους μονοθεϊσμό που φυσικά ξεσήκωσε αντιδράσεις.

Το περιέγραψα με μία μόνο πρόταση- όμως πρόκειται για ένα τιτάνιο έργο που μου φαίνεται ασύλληπτο. Είναι σα να αποφασίζει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας να μεταφέρει το Παρίσι σε μία ερημιά. Ή σα να μεταφέρεται η Αθήνα στον Έβρο. Με τα μέσα που έχουμε, πόσες δεκάδες χρόνια θα μας έπαιρνε αυτό; Θα ολοκληρωνόταν ποτέ;

Το σχέδιό του έφτασε κοντά στην ολοκλήρωση μεν αλλά ο Ακενατόν πέθανε τον 7ο χρόνο της βασιλείας του. Η πόλη που έχτισε εγκαταλείφθηκε και καταστράφηκε. Αυτό θα πει χάσιμο εργατοωρών.

Η συγκεκριμένη ιστορία είναι κάπως τραβηγμένη. Κατά τ’ άλλά η ζωή στην αρχαία Αίγυπτο δε φαίνεται να έχει μεγάλη διαφορά από τώρα: η καθημερινότητα γυρνούσε γύρω από την οικογένεια, τα παιδιά αντιμετωπίζονταν ως ευλογία, η θρησκεία όριζε τις ζωές όλων. Το εντυπωσιακό των αρχαίων χρόνων είναι η θέση της γυναίκας: ενώ οι άντρες μπορούσαν να παντρευτούν πολλές και οι γυναίκες είχαν την ευθύνη του σπιτιού και της ανατροφής των παιδιών, είχαν ταυτόχρονα δικαίωμα στην ιδιοκτησία, μπορούσαν να αποφασίσουν για τον εαυτό τους, να εμφανιστούν σε δικαστήριο και να πάρουν επαγγελματικές αποφάσεις.

Η βασική ασχολία του πληθυσμού ήταν η γεωργία. Σε ένα τόπο ξηρό αυτό σήμαινε καταδίκη σε φτωχή ζωή. Πηγή όλης της ζωής ήταν ο Νείλος που δημιουργούσε εύφορο έδαφος αλλά φυσικά δεν έφτανε για όλους, ούτε ήταν όλοι ίδιοι.

Το κρέας ήταν σπάνιο και ακριβό, αποκλειστικό προνόμιο των πολύ πλούσιων οπότε η δίαιτα ήταν κυρίως χορτοφαγική. Για πηγή πρωτεΐνης υπήρχαν τα φασόλια, φακές, ρεβίθια. Ο γενικός πληθυσμός τρεφόταν κυρίως με ψωμί, κρεμμύδι και μπύρα. Το ψωμί όμως υπήρχε σε 30 διαφορετικές μορφές: η επίπεδη μορφή λεγόταν pita, ενώ άλλες μορφές ήταν σε σχήματα ζώων.

Τα λαχανικά που συμπλήρωναν το ψωμί εφόσον φύτρωναν στον κήπο του κάθε σπιτιού ήταν κυρίως, σκόρδα που είχαν θεραπευτικές ιδιότητες και ήταν ιερά, ένα είδος μαρουλιού, σέλερι, πράσα, ένα είδος αγγουριού και πεπόνια.

Το βασικό ποτό ήταν η μπύρα που καταναλωνόταν από όλες της ηλικίες, με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και έπρεπε να καταναλωθεί άμεσα γιατί ήταν φρέσκια-κατά πάσα πιθανότητα την έφτιαχναν καθημερινά.

Από τον Ηρόδοτο ξέρουμε τα εξής και μάλλον αναφέρεται στις ανώτατες τάξεις: "Ορτύκια, πάπιες και τα μικρότερα πουλιά τρωγόταν αλατισμένα και ωμά, όλα τα υπόλοιπα πουλιά και τα ψάρια εκτός από αυτά που είναι ιερά στους Αιγύπτιους τρωγόταν ψητά ή βραστά. Το γουρούνι θεωρείται από τους Αιγύπτιους απεχθές και αν κάποιος κατά λάθος το ακουμπήσει περνώντας, μπαίνει στο ποτάμι ολόκληρος μαζί με τα ρούχα του."

Συνταγές της αρχαίας Αιγύπτου δεν έχουν μείνει ως σήμερα, αφού δεν είχαν λόγο να τις γράψουν. Οι σύγχρονοι Αιγύπτιοι όμως συνεχίζουν να καταναλώνουν τις τροφές που είναι γνωστές από την αρχαιότητα, άρα είναι πολύ πιθανό οι απλές συνταγές να έχουν διατηρηθεί από τότε. Κάποιες είναι σίγουρα πολύ παλιές γιατί έχουν βρεθεί γραμμένες σε αγγεία μεταγενέστερων εποχών. Αν θέλετε να φτιάξετε αρχαίο Αιγυπτιακό δείπνο στους φίλους σας, να τι θα μπορούσατε να κάνετε, προσφέροντας παράλληλα ελαφριά μπύρα:

Aρχαίες συνταγές

  • 700γρ φάβα, 2-4 σκελίδες σκόρδο

Μουλιάστε τη φάβα για 12 ώρες, βάλτε τη σε κατσαρόλα, σκεπάστε της με νερό μέχρι να βράσει, χαμηλώστε τη φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Στραγγίξτε και προσθέστε αλάτι και λιωμένο σκόρδο.

 

  • 225γρ ρεβίδια
  • 2 κουταλιές ξίδι από κρασί
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 5 κουταλιές σησαμέλαιο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Βράστε και λιώστε τα ρεβίθια, προσθέστε χυμό λεμόνι, το λιωμένο σκόρδο και σησαμέλαιο ώστε να σχηματιστεί μία ενιαία πάστα. Πρόκειται για το χούμους που τρωγόταν μάλλον ακριβώς έτσι χιλιάδες χρόνια πριν.

 

Βάλτε στο μπλέντερ 200γρ φρέσκους χουρμάδες με λίγο νερό. Προσθέστε κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια. Σχηματίστε σφαίρες με το μίγμα, καλύψτε τις με μέλι και μετά με αμύγδαλα σε σκόνη.

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT