Αρχαίες συνταγές

Facebook Twitter
0

Ο πιο διάσημος φαραώ είναι ο Τουταγχαμών, αλλά για μένα ο πιο ροκ είναι ο Ακενατόν.

Ηγεμόνες που ξέφυγαν πολύ από τα συνηθισμένα όρια υπάρχουν πολλοί αλλά αυτός λόγω μεγάλης δύναμης, την οποία κληρονόμησε, κατάφερε να κάνει τα αδύνατα δυνατά- τουλάχιστον για λίγα χρόνια.

Δεν είμαι αρχαιολόγος –ούτε καν πλησιάζω- αλλά μου αρέσει να διαβάζω για την καθημερινότητα αρχαίων εποχών, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι για τα καθαρά ιστορικά στοιχεία. Η ιστορία του Ακενατόν μου φαίνεται ότι θα έπρεπε να γίνει ταινία.

Ίσως ήταν ο πατέρας του Τουταγχαμών (αλλά δεν είναι σίγουρο). Ίσως να είχε ασθενική φύση και παράξενη όψη (κι αυτό δεν είναι σίγουρο). Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι μόλις έγινε Φαραώ κήρυξε ως κύριο θεό τον Aτόν υποβιβάζοντας όλους τους άλλους θεούς. Αυτό έφερε αντιδράσεις, Γι’ απάντηση, μετέφερε την πρωτεύουσα από τις Θήβες σε άλλη περιοχή και τη νέα πόλη την αφιέρωσε στον πρώτο και καλύτερο θεό, εγκαινιάζοντας βίαια έναν νέου είδους μονοθεϊσμό που φυσικά ξεσήκωσε αντιδράσεις.

Το περιέγραψα με μία μόνο πρόταση- όμως πρόκειται για ένα τιτάνιο έργο που μου φαίνεται ασύλληπτο. Είναι σα να αποφασίζει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας να μεταφέρει το Παρίσι σε μία ερημιά. Ή σα να μεταφέρεται η Αθήνα στον Έβρο. Με τα μέσα που έχουμε, πόσες δεκάδες χρόνια θα μας έπαιρνε αυτό; Θα ολοκληρωνόταν ποτέ;

Το σχέδιό του έφτασε κοντά στην ολοκλήρωση μεν αλλά ο Ακενατόν πέθανε τον 7ο χρόνο της βασιλείας του. Η πόλη που έχτισε εγκαταλείφθηκε και καταστράφηκε. Αυτό θα πει χάσιμο εργατοωρών.

Η συγκεκριμένη ιστορία είναι κάπως τραβηγμένη. Κατά τ’ άλλά η ζωή στην αρχαία Αίγυπτο δε φαίνεται να έχει μεγάλη διαφορά από τώρα: η καθημερινότητα γυρνούσε γύρω από την οικογένεια, τα παιδιά αντιμετωπίζονταν ως ευλογία, η θρησκεία όριζε τις ζωές όλων. Το εντυπωσιακό των αρχαίων χρόνων είναι η θέση της γυναίκας: ενώ οι άντρες μπορούσαν να παντρευτούν πολλές και οι γυναίκες είχαν την ευθύνη του σπιτιού και της ανατροφής των παιδιών, είχαν ταυτόχρονα δικαίωμα στην ιδιοκτησία, μπορούσαν να αποφασίσουν για τον εαυτό τους, να εμφανιστούν σε δικαστήριο και να πάρουν επαγγελματικές αποφάσεις.

Η βασική ασχολία του πληθυσμού ήταν η γεωργία. Σε ένα τόπο ξηρό αυτό σήμαινε καταδίκη σε φτωχή ζωή. Πηγή όλης της ζωής ήταν ο Νείλος που δημιουργούσε εύφορο έδαφος αλλά φυσικά δεν έφτανε για όλους, ούτε ήταν όλοι ίδιοι.

Το κρέας ήταν σπάνιο και ακριβό, αποκλειστικό προνόμιο των πολύ πλούσιων οπότε η δίαιτα ήταν κυρίως χορτοφαγική. Για πηγή πρωτεΐνης υπήρχαν τα φασόλια, φακές, ρεβίθια. Ο γενικός πληθυσμός τρεφόταν κυρίως με ψωμί, κρεμμύδι και μπύρα. Το ψωμί όμως υπήρχε σε 30 διαφορετικές μορφές: η επίπεδη μορφή λεγόταν pita, ενώ άλλες μορφές ήταν σε σχήματα ζώων.

Τα λαχανικά που συμπλήρωναν το ψωμί εφόσον φύτρωναν στον κήπο του κάθε σπιτιού ήταν κυρίως, σκόρδα που είχαν θεραπευτικές ιδιότητες και ήταν ιερά, ένα είδος μαρουλιού, σέλερι, πράσα, ένα είδος αγγουριού και πεπόνια.

Το βασικό ποτό ήταν η μπύρα που καταναλωνόταν από όλες της ηλικίες, με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και έπρεπε να καταναλωθεί άμεσα γιατί ήταν φρέσκια-κατά πάσα πιθανότητα την έφτιαχναν καθημερινά.

Από τον Ηρόδοτο ξέρουμε τα εξής και μάλλον αναφέρεται στις ανώτατες τάξεις: "Ορτύκια, πάπιες και τα μικρότερα πουλιά τρωγόταν αλατισμένα και ωμά, όλα τα υπόλοιπα πουλιά και τα ψάρια εκτός από αυτά που είναι ιερά στους Αιγύπτιους τρωγόταν ψητά ή βραστά. Το γουρούνι θεωρείται από τους Αιγύπτιους απεχθές και αν κάποιος κατά λάθος το ακουμπήσει περνώντας, μπαίνει στο ποτάμι ολόκληρος μαζί με τα ρούχα του."

Συνταγές της αρχαίας Αιγύπτου δεν έχουν μείνει ως σήμερα, αφού δεν είχαν λόγο να τις γράψουν. Οι σύγχρονοι Αιγύπτιοι όμως συνεχίζουν να καταναλώνουν τις τροφές που είναι γνωστές από την αρχαιότητα, άρα είναι πολύ πιθανό οι απλές συνταγές να έχουν διατηρηθεί από τότε. Κάποιες είναι σίγουρα πολύ παλιές γιατί έχουν βρεθεί γραμμένες σε αγγεία μεταγενέστερων εποχών. Αν θέλετε να φτιάξετε αρχαίο Αιγυπτιακό δείπνο στους φίλους σας, να τι θα μπορούσατε να κάνετε, προσφέροντας παράλληλα ελαφριά μπύρα:

Aρχαίες συνταγές

  • 700γρ φάβα, 2-4 σκελίδες σκόρδο

Μουλιάστε τη φάβα για 12 ώρες, βάλτε τη σε κατσαρόλα, σκεπάστε της με νερό μέχρι να βράσει, χαμηλώστε τη φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Στραγγίξτε και προσθέστε αλάτι και λιωμένο σκόρδο.

 

  • 225γρ ρεβίδια
  • 2 κουταλιές ξίδι από κρασί
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 5 κουταλιές σησαμέλαιο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Βράστε και λιώστε τα ρεβίθια, προσθέστε χυμό λεμόνι, το λιωμένο σκόρδο και σησαμέλαιο ώστε να σχηματιστεί μία ενιαία πάστα. Πρόκειται για το χούμους που τρωγόταν μάλλον ακριβώς έτσι χιλιάδες χρόνια πριν.

 

Βάλτε στο μπλέντερ 200γρ φρέσκους χουρμάδες με λίγο νερό. Προσθέστε κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια. Σχηματίστε σφαίρες με το μίγμα, καλύψτε τις με μέλι και μετά με αμύγδαλα σε σκόνη.

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ