Ο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ στην Ελλάδα ακούει κονσέρβα και σκέφτεται στην καλύτερη τόνο, ζαμπονάκι zwan και μπακάλικο της δεκαετίας του ’60, και στη χειρότερη φαγητό για γάτες.
Κι όμως οι κονσέρβες είναι παρεξηγημένες: Οι έρευνες έχουν δείξει πως τα τρόφιμα δεν χάνουν τη θρεπτική τους αξία, ενώ μπορούν να αποδειχτούν σωτήριες και σχετικά οικονομικές όταν κανείς βιάζεται ή θέλει να «στοκάρει» για αρκετό καιρό. Προσοχή, δεν εννοούμε έτοιμο φαγητό σε κονσέρβα αλλά κονσέρβες με υλικά που μπορούν να αποδειχτούν πολύτιμα στο μαγείρεμα ή σε μια ώρα ανάγκης.
Ας ξεκινήσουμε με τον αδιαμφισβήτητο βασιλιά της ελληνικής κονσέρβας, τον πελτέ. Ναι, υπάρχει και σε χάρτινη συσκευασία αλλά η κονσέρβα είναι σαφώς πιο βολική. Προτιμάμε τον κλασικό πελτέ του Κύκνου.
Καλή λύση επίσης για ένα πασπαρτού στο μαγείρεμα είναι το καλαμπόκι και τα λεπτοκομμένα μανιτάρια σε κονσέρβα, τα οποία λειτουργούν ως έξτρα σε σαλάτες και stir fry. Υπάρχει άπειρη ποικιλία από μάρκες στα περισσότερα σουπερμάρκετ (προσοχή μόνο το καλαμπόκι να μην έχει πρόσθετα ζάχαρα).
Η απολυτή αποκάλυψη στις κονσέρβες όμως είναι τα όσπρια. Απαραίτητη θρεπτική τροφή, που όμως θέλει μούλιασμα 10 ώρες και μετά βράσιμο. Όταν δεν προλαβαίνουμε, καλό είναι να θυμόμαστε πως είναι πολύ απλό και γρήγορο να φτιάξουμε μια εύκολη σαλάτα ή ένα χούμους από μια καλή κονσέρβα. Στα περισσότερα σουπερμάρκετ υπάρχουν ρεβίθια και κόκκινα φασόλια μάρκας Ομοσπονδία και Κύκνος.
Πολύ καλή επιλογή για όσους προτιμούν τα βιολογικά είναι και η αγγλικής προέλευσης κονσέρβες Βiona με πολύ μεγάλη ποικιλία στα όσπρια (κόκκινα φασόλια, μαύρα ρεβίθια, φασόλια αντζούκι). Πουλιούνται στα περισσότερα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα (ανάμεσά τους το 4 seasons organic food market στο Σύνταγμά και η αλυσίδα Βιολογικό Χωριό. Καλή επιλογή για κονσέρβες καλής ποιότητας είναι και το Marks and Spencer food. Εάν δεν σας βγάζει ο δρόμος σε κατάστημα, μπορείτε να τα προμηθευτείτε και online.
Επίσης, μην ξεχνάτε τα ασιατικά μίνι μάρκετ για γάλα και κρέμα καρύδας – online μπορείτε να τα βρείτε, μεταξύ άλλων, στο Salamat και στο Wok shop.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.