Αντέχετε; Αυτές είναι οι πιο καυτερές σάλτσες και πιπεριές της Αθήνας

Spice up your life Facebook Twitter
Μια σειρά από τις πιο καυτές σάλτσες. Και όταν λέμε καυτερές, ορισμένες «θερίζουν». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Όσο πιο καυτερό τόσο καλύτερο. Μια σειρά από τις πιο καυτές σάλτσες –από τις πιο viral μέχρι τις πιο απρόσμενες– που μπορεί να βρει κανείς online και στην αγορά της Αθήνας. Και όταν λέμε καυτερές, ορισμένες «θερίζουν».

Κατευθείαν από το Bερμόντ των ΗΠΑ, η καυτερή σάλτσα Dirty Dick's Hot Pepper Sauce περιέχει πιπεριές Habanero και τροπικά φρούτα. O ανανάς, το μάνγκο, οι μπανάνες και οι σταφίδες τής δίνουν μια έξτρα γλυκάδα που γοητεύει τον ουρανίσκο λίγο πριν αρχίσει να λειτουργεί η κάψα. Ιδανική για μοσχάρι και κοτόπουλο, αλλά στέκεται άνετα και μόνη της, αν την αντέξεις.

Η Da'Bomb - Beyond Insanity έγινε διάσημη από την εκπομπή «HotOnes» στο YouTube. Περιέχει καυτερές πιπεριές Habanero, αυτό που όμως την κάνει πραγματικά καυτερή είναι το απόσταγμα καυτερών πιπεριών που ανεβάζει τον δείκτη της καψαϊκίνης σε ανεπίτρεπτα επίπεδα. Η γεύση δεν μετράει τόσο εδώ όσο η σφαλιάρα καψαϊκίνης σε όποιον τολμήσει να τη δοκιμάσει. Βαθμός στην κλίμακα καυστικότητας Scoville: Περίπου 250.000.

Spice up your life Facebook Twitter
Ajumma Republic Korean Fire Chicken Sauce. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Thai Dragon Extra Hot Black Fire Sauce είναι η πιο καυτερή εκδοχή της λατρεμένης Sriracha και απευθύνεται στους πιο τολμηρούς. Το γνωστό κόλπο ισχύει και σε αυτή την περίπτωση: με λίγες μόνο σταγόνες μπορείτε να απογειώσετε γευστικά τα αγαπημένα σας μπέργκερ, σάντουιτς, ψητά κρέατα, μπιφτέκια, κεμπάπ και ασιατικά πιάτα.

Είναι ή δεν είναι η πιο καυτερή σάλτσα στον κόσμο η Hell Unleashed; Μάλλον ναι, αν αναλογιστεί κανείς το απόσταγμα καυτερών πιπεριών με βαθμό 13 εκατ. στην κλίμακα Scoville που περιέχει. Για να το αποδείξει η εταιρεία την έστειλε για ανάλυση στο Εργαστήριο HRI του Πανεπιστημίου Warwick, που την χαρακτήρισε «όπλο». Προσοχή, μόνο μία σταγόνα αρκεί για όλο το γεύμα.

Ο τρόμος έχει όνομα και αυτό είναι Hellfire - Fear this! Μια από τις τρεις πιο καυτερές σάλτσες στον κόσμο, όσον αφορά σάλτσες που δεν περιέχουν αποστάγματα αλλά καθαρά και μόνο πιπεριές. Περιέχει περίπου 60% πιπεριές Carolina Reaper και μια απολύτως φυσική γεύση από λιαστές ντομάτες, τοματίγιο, κρεμμύδι, σκόρδο, ξύδι. Μόνο για μυημένους στα καυτερά. Βαθμός στην κλίμακα Scoville: Περίπου 1,58 εκατομμύρια μονάδες.

Spice up your life Facebook Twitter
Mama Sita’s Labuyo. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Με ένα φέρετρο για συσκευασία, η Blair's Mega Death Sauce σε προϊδεάζει για το τι πρόκειται να δοκιμάσεις. Μια πολύ καυτερή σάλτσα που περιλαμβάνει πιπεριές Habanero και Cayenne, οι οποίες σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα συστατικά της ξεπερνούν πεντακόσιες φορές την καυστικότητα μιας πιπεριάς Jalapeño. Συνιστάται η χρήση της με την απαραίτητη προσοχή καθώς και αραίωση.

Η πιο καυτερή σάλτσα από τους Raijmakers Heetmakers είναι και η πιο όμορφη σε εμφάνιση που κυκλοφορεί στην αγορά. Η Raijmakers Heetmakers Brain Buzzer φτιάχνεται από Carolina Reaper και έχει μια πλούσια βάση ντομάτας και τζίντζερ που δίνει αρκετό βάθος και μια ιδιαίτερη γεύση στη σάλτσα. Ιδανική για πιάτα με ρύζι, noodles και οποιοδήποτε πιάτο ασιατικής κουζίνας.

H ορίντζιναλ Hot Ηeadz γίνεται ανάρπαστη όπου κι αν βρεθεί. Εμείς προτείνουμε μια διαφορετική εκδοχή της. Στην Blackberry Chipotle Hot Headz οι οξύτητες από τα βατόμουρα δένουν αρμονικά με τις έντονες εντάσεις του καπνίσματος της Chipotle και της δίνουν μια καυτερή, γλυκιά και ταυτόχρονα καπνιστή γεύση. Για ψητά κρέατα, Tex-Mex πιάτα, ακόμα και για επιδόρπια.

Spice up your life Facebook Twitter
Lao Gan Ma Spicy Chili Crisp. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Mama Sita’s Labuyo έχει πάρει το όνομά της από την ποικιλία της πιπεριάς τσίλι Labuyo, που καλλιεργείται στις Φιλιππίνες. Είναι η μικρότερη συγγενής του λατινοαμερικάνικου τσίλι και αρκετά πιο καυτερή. Η σάλτσα περιέχει μόνο ξύδι και αλάτι, οπότε είναι σαν να τρώει κανείς τις πιπεριές σκέτες, ενώ θεωρείται πιο δυνατή από τη Sriracha. Βαθμός στην κλίμακα Scoville: Περίπου 100.000

Μια καυτερή σάλτσα με μεγάλη ιστορία. Η κλασική Lao Gan Ma Spicy Chili Crisp είναι η σάλτσα-σταθμός στη διάδοση του κινέζικου λαδιού τσίλι στον Δυτικό κόσμο. Λανσαρίστηκε στην Κίνα στα τέλη της δεκαετίας του ’80 σε ένα μικρό εστιατόριο στην επαρχία Guizhou  και σήμερα κυκλοφορεί σε πάνω από 30 χώρες. Περιέχει σόγια, τσίλι, σκόρδο και κρεμμύδι και πάει πολύ σε σούπες, noodles και ράμεν.

Spice up your life Facebook Twitter
Encona Carolina Reaper. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Όσοι έχουν δοκιμάσει τη βρετανική Encona Carolina Reaper μιλούν για μια ισορροπία γεύσεων που κάνει και το πιο άνοστο πιάτο ενδιαφέρον. Είναι η τέλεια εναλλακτική για όσους αναζητούν κάτι πέρα από το ταμπάσκο. Η συγκεκριμένη, που περιέχει Carolina Reaper, είναι περιορισμένης έκδοσης. Χρησιμοποιήστε τη σε μαρινάδα και για να δημιουργήσετε το δικό σας challenge για καυτερές φτερούγες, ή προσθέστε μερικές σταγόνες κατά το μαγείρεμα.

Στα κορεατικά «buldak» σημαίνει καυτερό κοτόπουλο. Το 2012, η Samyang, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες για instant noodles στην Κορέα, κυκλοφόρησε τα Buldak ramen ή Buldak-bokkeum myeon, μια σειρά από ιδιαίτερα καυτερά noodles. Έγιναν διάσημα λόγω της Fire Noodle Challenge, ενός viral challenge στα social media όπου διάφορα άτομα κινηματογραφούσαν τον εαυτό τους ενώ έτρωγαν τα noodles. Σήμερα είναι τα δεύτερα πιο δημοφιλή κορεάτικα ράμεν στον κόσμο. Το μυστικό της επιτυχίας τους είναι η σκουρόχρωμη παχύρευστη σάλτσα που τα συνοδεύει, η οποία στην κλίμακα Scoville πιάνει περίπου 4.404 μονάδες. Φαντάσου δηλαδή να τρως ένα ολόκληρο μπολ noodles με αυτήν τη σάλτσα. Για τους αμύητους απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, ιδιαίτερα η μοβ εκδοχή που λέγεται Habanero Lime. Φυσικά, η σάλτσα δεν άργησε να κυκλοφορήσει ξεχωριστά και έτσι έχουμε την κλασική Samyang Buldak Sauce Hot Chicken και τις διάφορες παραλλαγές της.

Η Samyang 2X Buldak είναι ακόμη πιο έντονη και διπλά καυτερή από την ορίτζιναλ. Πιάνει δηλαδή περίπου 10.000 μονάδες στην κλίμακα Scoville, για να καταλάβεις πόσο καυτερά είναι τα πιάτα στην Κορέα. Πιο καυτερή, όμως, σημαίνει και πιο εθιστική και η αλήθεια είναι ότι πραγματικά κολλάς. Ταιριάζει στα πάντα, ακόμη και σε πίτσα και τσιπς.

Spice up your life Facebook Twitter
Samyang Buldak Sauce Carbo. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μη σε ξεγελάει το cute ροζ χρώμα της συσκευασίας ή η λέξη καρμπονάρα, η Samyang Buldak Sauce Carbo είναι το ίδιο καυτερή με τις υπόλοιπες. Αν την αναμείξεις με λίγο γάλα και βούτυρο θα μειωθεί λίγο η καυστικότητά της, αλλά ακόμα και σκέτη είναι ιδανική για μακαρονάδες, για πατάτες και για κρέατα.

Από το 1945, η Ajumma Republic Korean Fire Chicken Sauce είναι ιδανική για όποιον θέλει να βάλει καυτερή σάλτσα στα πάντα. Είναι η αυθεντική συνταγή σάλτσας που χρησιμοποιούν στην Κορέα για να κάνουν πιο καυτερό το KFC, βλέπε Korean Fried Chicken, ή απλά το τηγανητό τους κοτόπουλο.

Spice up your life Facebook Twitter
Sempio Topokki Sauce Spicy. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Sempio Topokki Sauce Spicy είναι η σάλτσα που χρησιμοποιείται για το Topokki, ένα από τα πιο δημοφιλή street food στην Κορέα. Πρόκειται για κέικ ρυζιού που σερβίρονται μέσα σε μια καυτερή κόκκινη σάλτσα μαζί με βραστό αυγό και ψαροκροκέτες. Η σάλτσα είναι κόκκινη όχι από τις ντομάτες αλλά επειδή περιέχει την καυτερή πάστα Gochujang αναμεμειγμένη με fish sauce και φυσικά συνδυάζεται και με άλλα πιάτα.

Το καυτερό σύμπαν δεν θα ήταν τίποτα χωρίς τη Srirancha, την καυτερή σάλτσα που δημιουργήθηκε στα 1940s και πήρε το όνομά της από την πόλη Si Racha στην Ταϊλάνδη. Τη χρησιμοποιούσαν σε πιάτα με ψάρια και ομελέτες, αλλά πάει παντού. Πριν 10 χρόνια υπήρχε μόνο σε ασιατικά μαγαζιά στην Ελλάδα, αλλά πλέον τη βρίσκεις παντού στο εμπόριο, σε διάφορες παραλλαγές.

Spice up your life Facebook Twitter
Srirancha. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Kafteroulis φέρνει στην Ελλάδα όλες τις viral καυτερές σάλτσες

Ο Kafteroulis.gr είναι ένα εξειδικευμένο e-shop που δημιουργήθηκε το 2018 με έδρα την Καλαμάτα από αγάπη στα καυτερά προϊόντα, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί κάτι πρωτότυπο, που δεν υπήρχε στην ελληνική αγορά. Ξεκίνησε από σπόρους καυτερών πιπεριών και αυτήν τη στιγμή είναι το μοναδικό σάιτ στην Ελλάδα που φέρνει όλες τις viral σάλτσες. Πέρα από τις σάλτσες, μπορεί κανείς να βρει υπερκαυτερά γλειφιτζούρια, noodles, ποπκόρν και άλλα σνακ και γενικά ό,τι έχει να κάνει με εξαιρετικά έντονες γεύσεις. «Αρέσουν τα καυτερά στους Έλληνες;», ρωτάω τα παιδιά που το τρέχουν. «Η αλήθεια είναι πως ο Έλληνας δεν τρώει πάρα πολύ καυτερά φαγητά. Δεν είναι στις συνήθειές του. Υπάρχει συγκεκριμένη αγορά γι’ αυτά τα προϊόντα, η οποία σταδιακά αυξάνεται, αλλά με σχετικά αργό ρυθμό. Όσοι πάντως αγοράζουν σάλτσες από εμάς συνήθως προτιμούν τις πολύ δυνατές!»

Kλίμακα Scoville

Η κλίμακα Scoville μετρά τον βαθμό καυστικότητας μιας πιπεριάς τσίλι, ο οποίος εκφράζεται σε μονάδες SHU (μονάδες θερμότητας) και εξαρτάται από την περιεκτικότητά της σε καψαϊκινοειδή, ουσίες οι οποίες προκαλούν την αίσθηση του καψίματος.

Καυστικότητα SHU

Πολύ υψηλή: Άνω των 80.000

Υψηλή: 25.000-70.000

Μέση: 3.000-25.000

Χαμηλή: 700-3.000

Μη αισθητή: 0-700

Καυτερές πιπεριές

Spice up your life Facebook Twitter
Τσίλι Κένυας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η εποχή που αναζητά κανείς φρέσκες καυτερές πιπεριές παίζει μεγάλο ρόλο. Η καυτερή πιπεριά είναι περισσότερο καλοκαιρινή υπόθεση, όπως μας λένε από την Κεντρική Αγορά Αθηνών στο Ρέντη. Κάθε καλοκαίρι προμηθεύονται διάφορες ποικιλίες από φρέσκες καυτερές πιπεριές, όπως οι μεξικανικές, σχετικά ήπιες, πομπλάνο, οι πιο έντονες Jalapeño και οι Serrano για όσους θέλουν κάτι ακόμη πιο καυτερό. Φέρνουν επίσης φρέσκια και τη μικρή αλλά υπερκαυτερή Habañero, που έχει καταγωγή από τον Αμαζόνιο.  

Αν είσαι τυχερός μπορεί να πετύχεις κάποιες ποικιλίες σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Για πιο σπάνια είδη, όπως τα παραπάνω, καλύτερα να απευθυνθείς σε εξειδικευμένα οπωροπωλεία και καταστήματα delicatessen. Γενικότερα στην αγορά κυκλοφορούν επίσης οι Thai Chilli καθώς και οι Shishito από την Ανατολική Ασία, αλλά χρειάζεται ψάξιμο.

Πάντως, αν ψάχνεις καυτερές πιπεριές στην Αθήνα αυτό το διάστημα, με μια βόλτα στα μανάβικα του κέντρου βρίσκεις σίγουρα χύμα την παραδοσιακή ελληνική καυτερή πράσινη και κόκκινη πιπεριά και φρέσκα αλλά και συσκευασμένα μίνι κόκκινα τσίλι. 

Spice up your life Facebook Twitter
Οι τρομερές Carolina reaper. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Εναλλακτικά υπάρχουν σπόροι και αποξηραμένες πιπεριές. Στα μαγαζιά της Ευριπίδου βρίσκει κανείς όλο τον χρόνο ολόκληρες καυτερές πιπερίτσες Ινδιών και τις διάσημες Peri Peri, Malawi και αποξηραμένες τις τρομερές Carolina Reaper. Οι πωλητές σε κοιτάνε περίεργα και καταλαβαίνεις το γιατί αμέσως, από την κάψα της μυρωδιάς και μόνο. Αποξηραμένες Carolina καθώς και τις υβριδικές Trinidad Scorpion και την πιπεριά-φάντασμα Naga Bhut Jolokia βρίσκεις και online.

Χρήσιμες διευθύνσεις

Kafteroulis.gr
Salamat.gr
Wokshop.gr

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tanpopo: Φάγαμε στο ραμενάδικο που ονειρευόταν ο Σωτήρης Κοντιζάς. Και είναι πολύ κουλ

Γεύση / Tanpopo: Στο ραμενάδικο που ονειρευόταν ο Σωτήρης Κοντιζάς

Το καινούριο project του Nolanverse είναι μια ντιζαϊνάτη καντίνα, ένα μέρος με casual ατμόσφαιρα όπου τρώμε στην μπάρα, μας σερβίρουν και μας λύνουν απορίες, ακούμε old school hip-hop, ενώ ρουφάμε την ιαπωνική σούπα που αποτελεί παγκόσμιο πλέον hit.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μια Αθηναία από το Νεπάλ έχει τα καλύτερα ινδικά εστιατόρια

Οι Αθηναίοι / Ήρθε από το Νεπάλ κι έφτιαξε τα καλύτερα ινδικά εστιατόρια της Αθήνας

Η Sujana Acharya ήρθε στην Ελλάδα αποφασισμένη να αποδείξει ότι το να είσαι ξένη και γυναίκα δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι πρέπει να ζεις στο περιθώριο της κοινωνίας. Σήμερα έχει τα πιο επιτυχημένα ινδικά εστιατόρια της πόλης.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT