Αυτό το καλοκαίρι θα (ξανα)τσουγκρίσουμε με ούζο 

Αυτό το καλοκαίρι θα (ξανα)τσουγκρίσουμε με ούζο  Facebook Twitter
Το ούζο θέλει ωραίο μεζέ και καλή παρέα.
0

Παράγεται μέσα από μια πολύπλοκη διαδικασία, είναι ένα καθαρό ποτό, κυκλοφορεί πλέον και σε premium εκδοχή, έχει τους δικούς του κανόνες. Ένας ειδικός μάς εισάγει στον κόσμο του και καταρρίπτει κλισέ γύρω από το εθνικό μας απεριτίφ. 


Για να μπορεί ένα αλκοολούχο ποτό με άνισο να ονομάζεται ούζο, πρέπει να παρασκευάζεται στην Ελλάδα ή την Κύπρο, να λαμβάνεται με ανάμειξη αλκοολών που έχουν αρωματιστεί με απόσταξη ή διαβροχή με σπόρους γλυκάνισου και ενδεχομένως μάραθου, μαστίχας και άλλων αρωματικών σπόρων, φυτών ή καρπών. Η απόσταξή του γίνεται μέσα σε χάλκινους παραδοσιακούς άμβυκες, χωρητικότητας μέχρι 1.000 λίτρα και οι περισσότεροι παραγωγοί του παραμένουν πιστοί στις συνταγές των προγόνων τους. 


Ο Χάρης Βεκρής ξεκίνησε τη συλλογή του με διακοσάρια μπουκάλια ούζου πριν από είκοσι πέντε χρόνια, σήμερα έχει ξεπεράσει τα 800 καραφάκια. Η ιδέα της ιστοσελίδας του tsou.greece (που θα μπορούσε να διαβαστεί και τσού.γκρισε) προέκυψε ως φυσικό επακόλουθο αυτής του της συλλογής και της αγάπης του για το εθνικό μας ποτό.

«Στόχος της ιστοσελίδας είναι να καθιερωθεί ως ο διαδικτυακός τόπος συνάντησης των φίλων του ούζου και, όπως βλέπουμε στα emails που λαμβάνουμε απ’ όλα τα μέρη του κόσμου, βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο. Με μια ομάδα συνεργατών που έχουν τη βάση τους στη Σύρο προσπαθούμε να γίνουμε όσο το δυνατόν ελκυστικότεροι στους επισκέπτες μας. Για το tsou.gr είναι ξεκάθαρο πως το ούζο αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας».

«Μια φορά στα νιάτα μου μέθυσα με αυτό και από τότε δεν το ξαναβάζω στο στόμα μου» έτσι ξεκινούν πολλές ιστορίες που έχει ακούσει αυτός ο ειδικός του ούζου. Γι’ αυτό μας συμβουλεύει: «Το ούζο θέλει μέτρο. Νομίζω πως με δύο-τρία ουζάκια όλοι θα σηκωθούν από το τραπέζι κεφάτοι. Τα παραπάνω είναι για λίγους, για τους οποίους ακόμα κι εγώ απορώ πώς τα καταφέρνουν».   


«Μια φορά στα νιάτα μου μέθυσα με αυτό και από τότε δεν το ξαναβάζω στο στόμα μου» έτσι ξεκινούν πολλές ιστορίες που έχει ακούσει αυτός ο ειδικός του ούζου. Γι’ αυτό μας συμβουλεύει: «Το ούζο θέλει μέτρο. Νομίζω πως με δύο-τρία ουζάκια όλοι θα σηκωθούν από το τραπέζι κεφάτοι. Τα παραπάνω είναι για λίγους, για τους οποίους ακόμα κι εγώ απορώ πώς τα καταφέρνουν».   

Ο Χάρης Βεκρής
Χάρης Βεκρής

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εξαγωγών, αλλά και από την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ούζο, εκτός συνόρων, εντοπίζεται σε χώρες όπως η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ιράκ, η Τουρκία, η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Βουλγαρία και η Ολλανδία. Ο Χάρης Βεκρής παρατηρεί ότι στις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες οι καταναλωτές πιστεύουν πως το ούζο πίνεται μετά το φαγητό, ενώ, στην πραγματικότητα, πρόκειται για απεριτίφ, δηλαδή για ένα ποτό που μας ανοίγει την όρεξη. «Αυτό, δυστυχώς, οφείλεται στα ελληνικά εστιατόρια του εξωτερικού, που στη συντριπτική τους πλειονότητα κερνάνε τους πελάτες τους από ένα σφηνάκι ούζο, μαζί με τον λογαριασμό, χωρίς νερό και πάγο, σκέτο, σαν να είναι τεκίλα!» 


Σήμερα κυκλοφορούν στην αγορά γύρω στις τετρακόσιες διαφορετικές ετικέτες ούζου από περίπου διακόσιες ποτοποιίες σε Ελλάδα και Κύπρο. Αναμφίβολα είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές ποτό στη χώρα μας. «Οι περισσότερες ποτοποιίες εκσυγχρονίζουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό των μονάδων παραγωγής τους, όπως και την οπτική ταυτότητα των προϊόντων τους, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα ελκυστική. Η τάση πλέον είναι η παραγωγή εξαιρετικών premium ούζων». 

Αυτό το καλοκαίρι θα (ξανα)τσουγκρίσουμε με ούζο  Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Υπάρχουν κάποια κλισέ γύρω από το ούζο που θέλει να καταρριφθούν μέσα από το tsou.gr; «Η φράση “το ούζο είναι χημεία”, που ακούγεται υποτιμητικά σε συζητήσεις, όταν το ούζο συγκρίνεται με άλλα αποστάγματα. Έχουμε δημοσιεύσει άρθρο πάνω σ’ αυτό το θέμα, μέσα από το οποίο αναδεικνύεται η καθαρότητα του ποτού, καθώς και η πολύπλοκη διαδικασία παραγωγής του. Κάτι άλλο, πολύ εκνευριστικό, είναι το λάθος ποτήρι, δηλαδή όταν παραγγέλνεις ένα καραφάκι μυτιληνιό ούζο και σου φέρνουν ποτήρια με τη φίρμα κάποιου τσίπουρου ή ενός ούζου από τη Θεσσαλία ‒ υποβαθμίζεται το ποτό έτσι. Παράλληλα, οι περισσότεροι νομίζουν πως όλα τα ούζα είναι ίδια. Αυτό, ως έναν βαθμόν είναι αναμενόμενο, αφού για πολλούς, ακόμα και σήμερα, ο διαχωρισμός των κρασιών είναι μόνο μεταξύ κόκκινου ή λευκού, ντόπιου ή εμφιαλωμένου. Αλλά για να μην είμαστε τόσο αυστηροί μόνο με τους καταναλωτές, η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολο να βρεις και να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο, αφού ούτε τα μαγαζιά τολμούν να εμπλουτίσουν τους καταλόγους τους με λιγότερο γνωστές, αλλά εξίσου αξιόλογες ετικέτες ούζου».      


Μπορεί να φαίνεται επουσιώδες θέμα, όμως η σειρά ούζο - νερό - πάγος έχει τη σημασία της για να απολαύσουμε το ουζάκι μας στο μάξιμουμ, κατά τον ίδιο. Ένα λάθος που πρέπει να αποφεύγουμε είναι το να φυλάμε τα καραφάκια του ούζου στο ψυγείο, μαζί με τις μπίρες και τα αναψυκτικά. «Καταστροφικό. Πέρα από τους κρυστάλλους που δημιουργούνται στο περιεχόμενο του μπουκαλιού, κάνοντάς το να μοιάζει με ντισκομπάλα, οι γεύσεις και τα αρώματά του ισοπεδώνονται. Είναι πολύ κρίμα για τους ανθρώπους που το παράγουν με τόσο μεράκι και κόπο. Άλλωστε, τα περισσότερα μπουκάλια ούζου το επισημαίνουν και στο πίσω μέρος τους: “ΠΡΟΣΟΧΗ: να φυλάσσεται σε δροσερό και σκιερό μέρος”».     

Αυτό το καλοκαίρι θα (ξανα)τσουγκρίσουμε με ούζο  Facebook Twitter
Το αποστακτήριο του Ισίδωρου Αρβανίτη στο Πλωμάρι της Λέσβου.


Το Πλωμάρι, αλλά και η ολόκληρη η Λέσβος, φημίζονται και βγάζουν εξαιρετικά αποστάγματα. Σε ποια άλλα μέρη της Ελλάδας, όμως, λειτουργούν ποτοποιίες που κάνουν σοβαρή δουλειά, από πού πρέπει να ξεκινήσουμε τη αναζήτησή μας για να μυηθούμε στον κόσμο του καλού ούζου; «Αναζητήστε καραφάκια από τη Χίο, τη Θάσο, τη Σάμο και τη Σύρο. Από τη Βόρεια Ελλάδα θα πρότεινα ούζα από την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, την Αριδαία και τις Σέρρες, ενώ από την Πελοπόννησο θα ξεχώριζα κάποιες ποτοποιίες της Πάτρας, του Πύργου και της Καλαμάτας. Η ένδειξη στην ετικέτα “εξ αποστάξεως 100%” είναι, επίσης, μια εγγύηση ότι το περιεχόμενο στο μπουκάλι είναι ανώτερης ποιότητας, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν πολύ ωραία ούζα με χαμηλότερο ποσοστό αποστάγματος». 


Από μεζέδες που του ταιριάζουν, ο δημιουργός του tsou.gr προτιμά και επιλέγει χταποδάκι στα κάρβουνα, γαύρο μαρινάτο, τσίρο, γαριδάκι τηγανητό, ελιές, λαδοτύρι Μυτιλήνης και μαστέλο Χίου. «Πάνω απ’ όλα, όμως, το σημαντικότερο στοιχείο για μια πραγματικά απολαυστική ουζοποσία είναι η καλή παρέα».  

Αυτό το καλοκαίρι θα (ξανα)τσουγκρίσουμε με ούζο  Facebook Twitter
Το χταποδάκι στα κάρβουνα είναι εξαιρετικός μεζές για το ούζο. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ