Βενιαμίν: Ένα αλλιώτικο καφέ-μπαρ μόλις εμφανίστηκε στο Παγκράτι

Βενιαμίν: Ένα αλλιώτικο καφέ - μπαρ μόλις εμφανίστηκε σε μια πλατεία του Παγκρατίου Facebook Twitter
Η πλατεία Μεσολογγίου γίνεται η απόλυτη πρόταση για καφέ και εργασία στον ήλιο, για πρωινό και άραγμα όλες τις ώρες της μέρας. Φωτ.: Πέτρος Τουφεξής
0

Αν ανήκετε στη γενιά των old millennials, τότε μπορεί και να περιμένατε ως παιδιά το πρωί του Σαββάτου για να παρακολουθήσετε το «Moero! Top Striker» ή «Goal», όπως το μάθαμε εδώ στις αρχές των '90s, μια ιαπωνική τηλεοπτική σειρά anime σαράντα εννιά επεισοδίων, η ιστορία μιας ερασιτεχνικής παιδικής ομάδας ποδοσφαίρου που όμως κατάφερε να αγωνιστεί και σε επίσημο τουρνουά. Πρωταγωνιστής ήταν ο Βενιαμίν, μέγας μπαλαδόρος, που με το «σουτ του αετού» καθόριζε το αποτέλεσμα των περισσότερων αγώνων.

Εκτός του ότι ήταν ένας από τους φανατικούς του συγκεκριμένου anime, o Δημήτρης Τσιάκκας είναι ο μεγαλύτερος από τα πέντε αδέλφια της οικογένειάς του, αλλά δεν μεγάλωσε ποτέ, όπως λέει, έμεινε για πάντα ο βενιαμίν της ή, τουλάχιστον, έτσι νιώθει. Γι’ αυτό και έδωσε αυτό το όνομα στη νέα άφιξη του Παγκρατίου που δημιούργησε μαζί με τον Θωμά Πούλο.

Οι δυο τους γνωρίζουν την έξοδο της Αθήνας από μέσα, έχουν εργαστεί σε αυτήν για χρόνια, τον πρώτο μπορεί να τον είχατε πετύχει τελευταία στο Kobra της Ναυαρίνου, τον δεύτερο στο Monsieur Cannibale.

Η μπάρα του Βενιαμίν είναι μία από τις πιο ωραίες που παίζουν αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα, εκμεταλλεύτηκαν το βάθος του μαγαζιού, την έφτιαξαν ξύλινη σαν να είναι παλιού ποτάδικου και της έβαλαν άνετα καθίσματα για να μπορούμε να τρώμε άνετα σε αυτήν.

Έχουν για μότο τους το «may you stay forever young», έχουν στολίσει τον χώρο τους με κάδρα προσωπικοτήτων που πιστεύουν ότι το πρεσβεύουν, στους τοίχους τους θα συναντήσετε μια σκηνή από το «Groove» του Greg Harrison που μας μεταφέρει στην underground rave σκηνή του Σαν Φρανσίσκο, την Grace Jones και τον Dolph Lundgren φωτογραφημένους από τον Helmut Newton, τον David Bowie αλλά και τον Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Όπως και οι ίδιοι ενθουσιάζονται με τα πράγματα λες και τα βλέπουν πρώτη φορά, κάθε φορά, έτσι και το Βενιαμίν τους δίνει πολλούς λόγους για να ενθουσιαστεί κανείς, όλες τις ώρες μάλιστα. Και μια και δεν τους αρέσουν τα αυστηρά πλαίσια, το Βενιαμίν είναι ένα κράμα ποικίλων και ετερόκλητων αναφορών που βγάζουν κάτι fun και ζεστό ταυτόχρονα.

Βενιαμίν: Ένα αλλιώτικο καφέ - μπαρ μόλις εμφανίστηκε σε μια πλατεία του Παγκρατίου Facebook Twitter
Το Βενιαμίν προσφέρει πολλούς λόγους για να ενθουσιαστεί κανείς, όλες τις ώρες μάλιστα. Φωτ.: Πέτρος Τουφεξής

Να πω κάπου εδώ πως αν υπάρχουν κάτοικοι του ευρύτερου κέντρου οι οποίοι δεν μπορούν να παραπονεθούν ότι δεν μπορούν να βρουν ποιοτικό καφέ, προσεγμένα ποτά και λογιών λογιών νόστιμες λιχουδιές βγαίνοντας ακόμα και με τις πιτζάμες από το σπίτι, αυτοί είναι οι Παγκρατιώτες – όλα τα έχει η περιοχή, πολλές και καλές προτάσεις.

Το Παγκράτι είναι οι πλατείες του, όλες τους σχεδόν αποτελούν μικρές και διαφορετικές πιάτσες εξόδου. Αυτή της Μεσολογγίου, βέβαια, ήταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια προορισμός μόνο για όσους τιμούν τα πολίτικα γλυκά και παγωτά της Εκλεκτής, ήταν πάντα η πιο σκοτεινή από τις υπόλοιπες, έτσι την περιγράφουν τουλάχιστον οι πιο παλιοί.

Μέχρι που εμφανίστηκε σε αυτήν το Materia Prima με το ενημερωμένο κελάρι και τα μπιστρουδένια πιάτα και τη ζωντάνεψε. Δίπλα σε αυτό το ανεπιτήδευτο wine bar, το μακρόστενο μαγαζί που κάποτε φιλοξενούσε το καφενείο «Η Παγκρατιώτισσα», ενώ στο υπόγειό του έκρυβε arcade και μπιλιάρδα, το έχουν γλυκοκοιτάξει πολλοί κατά καιρούς.

Τελικά κατάφεραν να το κλείσουν και να το λειτουργήσουν ξανά μετά από δέκα χρόνια ο Δημήτρης και ο Θωμάς, κάνοντας τη Μεσολογγίου μια πλατεία-πρόταση και για το πρωί, για καφέ και εργασία στον ήλιο, για πρωινό και άραγμα σε ένα σημείο χωρίς πολλή βαβούρα. Φεύγοντας, ψωνίστε και τη μαναβική της εβδομάδας από το γειτονικό Μποστάνι.

Το μετρό της Νέας Υόρκης, τα φινιστρίνια των αεροπλάνων, το σκηνικό ενός συνεργείου, η Μπαουχάους χρωματική παλέτα είναι οι αναφορές της Ζero Guild που σχεδίασε από το μηδέν τον χώρο, από τη θολωτή κατασκευή του μέχρι τα τραπέζια, της οποίας συνιδρυτής είναι ο Δημήτρης.

Η μπάρα του Βενιαμίν είναι μία από τις πιο ωραίες που παίζουν αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα, εκμεταλλεύτηκαν το βάθος του μαγαζιού, την έφτιαξαν ξύλινη σαν να είναι παλιού ποτάδικου, τις έβαλαν άνετα καθίσματα για να μπορούμε να τρώμε άνετα σε αυτήν.

Βενιαμίν: Ένα αλλιώτικο καφέ - μπαρ μόλις εμφανίστηκε σε μια πλατεία του Παγκρατίου Facebook Twitter
Το Βενιαμίν είναι ένα κράμα ποικίλων και ετερόκλητων αναφορών που βγάζουν κάτι fun και ζεστό ταυτόχρονα. Φωτ.: Πέτρος Τουφεξής
Βενιαμίν: Ένα αλλιώτικο καφέ - μπαρ μόλις εμφανίστηκε σε μια πλατεία του Παγκρατίου Facebook Twitter
Τιραντίτο αλά ελληνικά με ντομάτα, κρεμμύδι και μυρωδικά. Φωτ.: Πέτρος Τουφεξής

Θα περάσω, λοιπόν, στο φαγητό. To Βενιαμίν με τη φωτεινή κίτρινη πρόσοψη λειτουργεί από νωρίς με καφέ από τη Samba Coffee Roasters, προσφέρει ένα brunch που ξεπερνά τα συνηθισμένα και περιλαμβάνει τις σωστές ολντσκουλιές, όπως ένα stack από κρέπες με σιρόπι σφένδαμου, μπέρμπον και μέλι καπνιστό ή αυγά, λουκάνικα και χόρτα.

Μετά τις εξίμισι, και ενώ το μπαρ μπορεί να μας φτιάξει όλα τα κλασικά κοκτέιλ και λίγα signature, όπως ένα που πρωτοέφτιαξαν τυχαία στην Ικαρία και παντρεύει άψογα το ρούμι με το Aperol, παράλληλα σερβίρεται ένα φαγητό που αποτελεί έκπληξη, ένα μενού που έχει επιμεληθεί ο πολλά υποσχόμενος Γιώργος Κηρύκος που πριν βρεθεί στο πλευρό του Δήμου Μπαλόπουλου είχε περάσει από το Herve, είχε βρεθεί στην κουζίνα του τριάστερου Frantzén της Στοκχόλμης και μόλις προσγειώθηκε στην Κοπεγχάγη για να δει πώς δουλεύει αυτή του Alchemist με τα δύο αστέρια.

Βενιαμίν: Ένα αλλιώτικο καφέ - μπαρ μόλις εμφανίστηκε σε μια πλατεία του Παγκρατίου Facebook Twitter
Πατέ από συκωτάκια πουλερικών, απλωμένο σε χειροποίητο ψωμί, μαζί με φρούτα του δάσους και μυρωδικά: μια πολύ έξυπνη bar food πρόταση που μπορεί να συνοδεύσει όλα τα κλασικά κοκτέιλ και τις signature επιλογές του Βενιαμίν. Φωτ.: Πέτρος Τουφεξής

Για το χαλαρό Βενιαμίν έχει δημιουργήσει ένα άκρως παιχνιδιάρικο και ενδιαφέρον μενού με τεχνικές και μπόλικο μαγείρεμα, μικρά πιάτα για να συνοδεύσουν τα ποτά μας, που κρύβουν περισσότερη δουλειά από τις λέξεις που χρησιμοποιούνται για να περιγραφούν στον κατάλογο. Σερβίρουν και άγρια χόρτα εποχής σε αυτήν την μπάρα – υποκλίνομαι σε αυτή την τόσο απλή ιδέα που όμως δεν την είχε φέρει κανείς μέχρι τώρα σε ένα καφέ-μπαρ.

Κάνουν από τριπλομαγειρεμένες πατάτες μέχρι ένα τιραντίτο αλά ελληνικά με ντομάτα, κρεμμύδι και μυρωδικά, ένα μπρόκολο ή κουνουπίδι –ανάλογα με το τι θα βρουν καλό– που τα μαγειρεύουν τόσο όσο να κρατάνε και τα σερβίρουν à la nage σε έναν πολύ δουλεμένο ζωμό λαχανικών που τελειώνουν με μπερ μπλαν, με ένα κραμπλ από εσπεριδοειδή και ξηρούς καρπούς, φρεσκο φινόκιο για γαρνιτούρα.

Βενιαμίν: Ένα αλλιώτικο καφέ - μπαρ μόλις εμφανίστηκε σε μια πλατεία του Παγκρατίου Facebook Twitter
Η νέα άφιξη του Παγκρατίου, τo Βενιαμίν, με τη φωτεινή κίτρινη πρόσοψη, ήρθε για να μας εκπλήξει. Φωτ.: Πέτρος Τουφεξής
Βενιαμίν: Ένα αλλιώτικο καφέ - μπαρ μόλις εμφανίστηκε σε μια πλατεία του Παγκρατίου Facebook Twitter
Το μενού του Βενιαμίν το έχει επιμεληθεί ο πολλά υποσχόμενος Γιώργος Κηρύκος. Φωτ.: Πέτρος Τουφεξής
Βενιαμίν: Ένα αλλιώτικο καφέ - μπαρ μόλις εμφανίστηκε σε μια πλατεία του Παγκρατίου Facebook Twitter
Σε αυτό το μαγαζί θα μείνετε ώρα, προτείνω να μην πίνετε ξεροσφύρι, φάτε κάτι, κερδισμένοι θα βγείτε. Φωτ.: Πέτρος Τουφεξής

Το πατέ που φτιάχνουν από συκωτάκια πουλερικών και το απλώνουν στο ψωμί, που επίσης κάνουν εκεί, μαζί με φρούτα του δάσους και μυρωδικά είναι μια πολύ έξυπνη bar food πρόταση, η μοσχαρίσια στηθοπλευρά τους που την τελειώνουν στη σχάρα και τη συνοδεύουν με ένα κραμπλ από διατροφική μαγιά και πέτσα κοτόπουλου είναι άχαστη.

Αντί για τυπικά mini burgers, εκεί γεμίζουν το χειροποίητο κουλούρι Θεσσαλονίκης με το σκουμπρί που παστώνουν και καπνιστό ταραμά. Και μοσχαρίσιο ταρτάρ προτείνουν, ένα τραγανό καλαμάρι με καπνιστή μαγιονέζα και τσίλι, αρνίσια κεφτεδάκια με ξινοτύρι.

Επειδή ποντάρω ότι σε αυτό το μαγαζί θα μείνετε ώρα, προτείνω να μην πίνετε ξεροσφύρι, φάτε κάτι, κερδισμένοι θα βγείτε.  

Βενιαμίν: Ένα αλλιώτικο καφέ - μπαρ μόλις εμφανίστηκε σε μια πλατεία του Παγκρατίου Facebook Twitter
Ένα άκρως παιχνιδιάρικο και ενδιαφέρον μενού με τεχνικές και μπόλικο μαγείρεμα. Φωτ.: Πέτρος Τουφεξής
Βενιαμίν: Ένα αλλιώτικο καφέ - μπαρ μόλις εμφανίστηκε σε μια πλατεία του Παγκρατίου Facebook Twitter
Φωτ.: Πέτρος Τουφεξής

Πλ. Μεσολογγίου 5, 210 7298038

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

(Ξανα)βγαίνουμε στο Παγκράτι

Γεύση / (Ξανα)βγαίνουμε στο Παγκράτι: Τα νέα στέκια στην πιο ωραία γειτονιά του Κέντρου!

Η πιο σταθερή πιάτσα εξόδου στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας έχει πολλά και πολύ ενδιαφέροντα νέα. Μια καινούργια σπριτζερία, μια abstract μπάρα που σερβίρει την καλύτερη διαφορετική μαργαρίτα της πόλης, ένας χώρος όπου κάτω τρώμε cinnamon buns και αυγά, ενώ πάνω κάποιοι κουρεύονται, και ένα new age ζαχαροπλαστείο που διπλοφουρνίζει τέλεια κρουασάν, ενώ παίζει ΛΕΞ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ποιος είπε ότι δεν πίνουμε κόκκινο κρασί το καλοκαίρι;

Γεύση / Ποιος είπε ότι δεν πίνουμε κόκκινο κρασί το καλοκαίρι;

Όπως υπάρχει ο μύθος ότι το ουίσκι δεν καταναλώνεται με τίποτα τις ζεστές μέρες (ενώ φυσικά και υπάρχουν δροσεροί τρόποι για να το απολαύσουμε), το ίδιο ακριβώς πιστεύεται και για το κόκκινο κρασί. H Βασιλική Γαλάνη, σομελιέ του Materia Prima, μας συστήνει δέκα κρασιά με ελαφρύ σώμα και βελούδινες τανίνες, ιδανικά για τα πιο ζεστά καλοκαιρινά βράδια, που ταιριάζουν με τα γεμιστά και τις γαρίδες στα κάρβουνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ