Βγες έξω επιτελους!

Βγες έξω επιτελους! Facebook Twitter
0

 

  • Γευστικές γέφυρες από το παρελθόν στο μέλλον. Με σύνθημα «στο Belle Amie η ελληνικότητα μαγειρεύει το μέλλον της», το καινούργιο μαγαζί του Πειραιά άνοιξε τις πύλες του. Το όνομά του παραπέμπει ευθέως σε άλλες εποχές, όπως και η τοποθεσία του, αφού επέστρεψε στο ανανεωμένο υπέροχο νεοκλασικό κτίριο που το φιλοξένησε για πολλές δεκαετίες. Εδώ μιλάμε για ολική επαναφορά στις παλιές αξίες σε έναν χώρο αστικού καφενείου, με το καλό γούστο να περισσεύει. Αυθεντικές απλίκες, αστραφτερά μπρούντζινα πόμολα, βιεννέζικες καρέκλες, τραπέζια-αντίκες και παλιές τοιχογραφίες. Ο αρχιτέκτονας-σκηνογράφος Ζήσης Παπαμίχος επιμελήθηκε την αρχιτεκτονική μελέτη του χώρου. Ένα στολίδι που έχουν κάθε λόγο να καμαρώνουν οι ιδιοκτήτες του Δημήτρης Παναγόπουλος και ο interior architect Κοσμάς Καραβάς. Η επιστροφή στην παράδοση περνάει και στην κουζίνα, όπου ο δημιουργικός σεφ Χρήστος Τζιέρας αναζητά τα προϊόντα από κάθε ελληνική γωνιά και τις γεύσεις της απλής καθημερινότητας. Η ιεροτελεστία του μεζέ και τα συνοδευτικά αποστάγματα φλερτάρουν με την απόλαυση του σήμερα. Ο τεράστιος δίσκος με την ποικιλία των μεζέδων σε συστήνει στην ντόπια παραγωγή. Τα ευωδιαστά κεφτεδάκια της γιαγιάς (€3,80) χαρίζουν θαλπωρή με την αληθινή γεύση τους. Βελούδινη η λευκή ταραμοσαλάτα (€3,80), εξαιρετικές οι μικρασιάτικες σαρδέλες (€5,80) τυλιγμένες σε αμπελόφυλλο, που έρχονται ψημένες ιδανικά και τρώγονται απνευστί, η σαλάτα με φακές Λευκάδας που παντρεύονται ωραιότατα με ντομάτα, φέτα και μυρωδικά (€3,80). Το παιχνίδι της γευστικής μνήμης  ξεκινά από το πρωί με ελληνικό καφέ και λουκούμι, για κολατσιό ζυμωτό ψωμί με παστράμι μοσχαρίσιο, ντομάτα και κασέρι (€4,50), το μεσημέρι τη σκυτάλη παίρνουν τα γιουβετσάκια και οι χοιρινές τηγανιές και για το απογευματάκι γαλακτομπούρεκο. Τη νύχτα, ο Σπύρος Κερκύρας παντρεύει ελληνικά αποστάγματα με βότανα και φρούτα πίσω από την μπάρα. Το ρεπερτόριο της κουζίνας καλύπτει κάθε επιθυμία και διάθεση. Αν θα ξαναπάω; Οπωσδήποτε, γιατί έχω πεθυμήσει βανίλια υποβρύχιο.
    Βγες έξω επιτελους! Facebook Twitter
    ☛ Belle Amie, Αγγέλου Μεταξά 11 & Βούλγαρη, πλατεία Κανάρη, Πειραιάς, 210 4175740.
  • Στην Καισαριανή με καλές προθέσεις. H πολύβουη πλατεία της Καισαριανής ποτέ δεν σταματά να ανανεώνεται. Η πλέον πρόσφατη γευστική άφιξη ακούει στο όνομα «Ήμαρτον». Περίεργο; Ίσως. Υπάρχει εξήγηση για το πώς προέκυψε. Το ζευγάρι των ιδιοκτητών, ο Δημήτρης και η Γεωργία, βρήκε την αφορμή να πει την ιστορία του: όταν βρέθηκαν πριν από μερικά χρόνια στο Ναύπλιο, αναζητούσαν ένα μαγαζί όπου να μπορούν να πιουν ένα τσίπουρο με μεζέ και οι άκαρπες προσπάθειες οδήγησαν τον Δημήτρη να αναφωνήσει... ήμαρτον . Έτσι ξεκίνησε και η ιδέα να στήσουν το μαγαζί τους στην πόλη του Ναυπλίου και αφού διέγραψε έναν κύκλο έξι χρόνων, αποφάσισαν να επιστρέψουν στον τόπο τους, την Αθήνα. Ο χώρος είναι μικρός, με ζωηρά χρώματα, και ακολουθεί την πεπατημένη αισθητική του νεο-μπακάλικου. Τραπεζάκια στην πλατεία, λαδόκολλα, ποικιλία σε τσίπουρα και χύμα κρασί. Ο Δημήτρης στην κουζίνα «παίζει» με τα μυρωδικά και τα εξωτικά μπαχαρικά. Δεν είναι σεφ, αλλά η μαγειρική είναι η μεγάλη αγάπη του. Θα το ανακαλύψεις σε μια ωραιότατη σαλάτα με ρεβίθια που απογειώνονται με ρας ελ χανούτ (χαρμάνι μαροκινών μπαχαρικών), παπαρουνόσπορο, φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και άνηθο (€5). Η τσιριγώτικη καπονάτα (€6) παντρεύει σε αυτή την εκδοχή μελιτζάνα, πιπεριά Φλωρίνης, κάππαρη και σάλτσα ντομάτας. Δίνει αφορμές για να βουτάς την μπουκιά το ψωμί σου. Ευωδιαστό το πιάτο με τη σουπιά μαγειρεμένη με καυκαλήθρες, μυρώνια και καπνιστή πάπρικα (€8,5). Η μελιτζανοσαλάτα (€4), πνιγμένη στην κυριολεξία στο σκόρδο, χάνει γευστικούς πόντους, αφού δεν επιτρέπει στο κάπνισμα της μελιτζάνας να ακουστεί. Τα κεφτεδάκια (€7), που σερβίρονται σε τηγάνι, θέλουν δουλειά ακόμα για να είναι αφράτα και νόστιμα. Εδώ η κουζίνα αλλάζει συχνά, ακολουθώντας τις εποχές. ☛ Ήμαρτον, πλατεία Καισαριανής, 6978 496935.
  • Τσίπουρα και μεζέδες με άποψη.
    Βγες έξω επιτελους! Facebook Twitter
    Το Tsipourito προσδιορίζει ευθύς εξαρχής τη φιλοσοφία του. Με το που θα βρεθείς στο οικείο περιβάλλον του χαλαρώνεις και απολαμβάνεις μεζεδάκια νόστιμα, μαζί με τσίπουρο. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Παύλος Ζαχαρής από τον πολύπαθο εκδοτικό χώρο, που ξέρει να εκτιμά το καλό φαγητό, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην εστίαση – και, όπως όλα δείχνουν, έχει κερδίσει το στοίχημα. Αυλή με ξύλινο ντεκ πνιγμένη στο πράσινο, όαση ηρεμίας σε μια γειτονιά του Χολαργού. Ο Παύλος έφτιαξε ένα μαγαζί απλό, καθημερινό, ιδανικό για την έξοδό σου. Η κουζίνα κινείται στο ίδιο μήκος κύματος. Μεζέδες ποιοτικοί, σε τιμές που δεν φοβίζουν. Τσίπουρο Αποστολάκη χωρίς γλυκάνισοΣου δίνει τη δυνατότητα, ακόμα και μια καθημερινή που δεν έχεις μαγειρέψει στο σπίτι σου, να πεταχτείς και να φας ωραίο σπιτικό φαγητό. Εδώ μαγειρεύουν όπως και μια νοικοκυρά, αγοράζοντας καθημερινά  τις πρώτες ύλες, έτσι ώστε πάντα οι μεζέδες να είναι της ημέρας. Με αυτές τις βασικές πληροφορίες έρχονται και τα ρολάκια με κατσικίσιο τυρί, λουσμένα διακριτικά στο ρακόμελο (€3,40), ό,τι πρέπει για τις πρώτες γουλιές του τσίπουρου. Ακολουθούν οι αφράτοι κεφτέδες της πεθεράς του (€4) και η ωραιότατη σαντορινιά φάβα (€2,80) που απογειώνουν γευστικά η τηγανητή κάππαρη και το φρέσκο ψιλοκομμένο βιολογικό κρεμμυδάκι. Την παράσταση έκλεψε ο βουβαλίσιος καβουρμάς με αυγά και λιωμένη γραβιέρα (€4,40), που η πικάντικη, πληθωρική γεύση του σε στέλνει στα ουράνια. Με τις πρώτες μπουκιές έχουμε χαλαρώσει, αφήνοντας πίσω την γκρίζα καθημερινότητα. Τσουγκρίζουμε τα ποτήρια με τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο του Αποστολάκη, μέχρι να αριβάρουν τα κολοκυθάκια σβησμένα στο ούζο με γαύρο μαρινάτο (€4,10). Στο ρεπερτόριο του καταλόγου υπάρχει και μια ενότητα για τους κλασικούς  με μπριζολάκια στη σχάρα, χόρτα βραστά και σύγκλινο Μάνης που θα τιμήσουμε στην επόμενη επίσκεψή μας. Το Tsipourito έχει μια ζεστή ανθρώπινη φιλοξενία  που την απολαμβάνεις με αγαλλίαση. ☛ Tsipourito, Αγαμέμνονος 23, Χολαργός, 210 6511307.
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μια Ρaloma για μένα παρακαλώ, ευχαριστώ»

Γεύση / Είναι η Paloma το νέο τζιν τόνικ; Στην Αθήνα σίγουρα

Το απλό κοκτέιλ που πρωτοεμφανίστηκε στο Μεξικό τη δεκαετία του '50 δεν εκτιμήθηκε ποτέ όσο του αξίζε. Μέχρι που η Αθήνα το ξαναέφερε στην επιφάνεια και το έμαθε σε μερικά από τα σημαντικότερα μπαρ του κόσμου.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Four Ηands: Το νέο μπέργκερ της Αθήνας έχει την υπογραφή δυο διπλά μισελενάτων σεφ

Γεύση / Four Ηands: Το νέο μπέργκερ της Αθήνας έχει την υπογραφή δυο μισελενάτων σεφ

Αφού έχουν κάνει πρωταθλητισμό στην υψηλή γαστρονομία, ο Θάνος Φέσκος και ο Γιώργος Παπαζαχαρίας παρουσιάζουν τη street food πρότασή τους σε έναν χώρο παρεΐστικο, που θυμίζει φεστιβάλ φαγητού.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Είναι η Λημνιώνα η ποικιλία που θα αντέξει την κλιματική αλλαγή;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Λημνιώνα η ποικιλία που θα αντέξει την κλιματική αλλαγή;

Η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και o Παναγιώτης Ορφανίδης μιλούν με τον οινοποιό και οινολόγο Χρήστο Ζαφειράκη για τη Λημνιώνα, την κομψή ερυθρή ελληνική ποικιλία με το διεθνές και σύγχρονο προφίλ.
THE LIFO TEAM
Δύο εστιατόρια-έκπληξη στην Πάρο, μακριά από την πολυκοσμία

Γεύση / Δύο εστιατόρια-έκπληξη στην Πάρο, μακριά από την πολυκοσμία

Στο Parōn, ο μισελενάτος Θάνος Φέσκος δείχνει τον πιο comfort εαυτό του και σερβίρει κορυφαία ταραμοσαλάτα. Στο Parostia, o Γιάννης Κιόρογλου προσφέρει ένα πολυσυλλεκτικό μενού και πιάτα για βούτες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Cannelait

Γεύση / Ο Κωνσταντίνος φτιάχνει τάρτα σοκολάτας με παριανή κάππαρη

Σε ένα μικρό εργαστήριο στη Νάουσα της Πάρου ο νεαρός ζαχαροπλάστης Κωνσταντίνος Κασιδόπουλος «ευλογεί» έναν ελληνογαλλικό γάμο υλικών και τεχνικών με αποτέλεσμα ενδιαφέρον όσο και αναπάντεχο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ο Δημήτρης Λίεμ φτιάχνει το πιο εθιστικό kimchi

Radio Lifo / Ο Δημήτρης Λίεμ φτιάχνει το πιο εθιστικό kimchi στο λιμάνι του Πειραιά

Ο Ελληνοϊνδονήσιος σεφ, που μεγάλωσε μέσα στο karaoke μπαρ των γονιών του στην Τρούμπα, φτιάχνει σήμερα το πιο νόστιμο ασιατικό fusion στην πόλη στο Kitschen bar, ένα μικρό dim sum bar στο μεγάλο λιμάνι.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο

Γεύση / Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο

Στο φετινό Around the table θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη γευστική μας κληρονομιά…αλλιώς, θα βρούμε και την τέλεια αφορμή για να μαζευτούμε γύρω από ένα τραπέζι με τους φίλους μας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ρωμέικο Orange de Noir, η ανάμνηση από τα Χανιά

Γεύση / Ρωμέικο Orange de Noir: Ένα κρασί - εμπειρία από τα Χανιά

Δεν είναι ένα κλασικό, τυπικό κρασί, φτιάχνεται χωρίς βιασύνη και άγχος. Είναι όμως προσιτό, και έκανε έναν τριάστερο σεφ να κλείσει τα μάτια και να πει πως έχει φανταστεί το πιάτο που θα του ταίριαζε.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Ασημάκης Χανιώτης

Γεύση / Ασημάκης Χανιώτης: Ο νεότερος σεφ που κατέκτησε αστέρι Michelin στο Λονδίνο έχει σχέδια

Αφήνει την κουζίνα του Pied à Terre για μια νέα προσπάθεια, για να στήσει το δικό του εστιατόριο με το όνομα «Myrtos», και μια και τον συναντήσαμε στο Terre στην Κεφαλονιά, μοιράστηκε μαζί μας τρεις συνταγές που αναδίδουν άρωμα από το νησί.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Radio Lifo / «Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Μπορούμε να μιλάμε για ελληνικότητα στην κουζίνα χωρίς να γινόμαστε φολκλόρ; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συζητά με τον πολυταξιδεμένο μάγειρα Γιώργο Βενιέρη που, μεταξύ άλλων, ερευνά την κουζίνα των «πειρατών του Αιγαίου» και εμπνέεται από το fusion.
THE LIFO TEAM