Βγες έξω επιτελους!

Βγες έξω επιτελους! Facebook Twitter
0

 

  • Γευστικές γέφυρες από το παρελθόν στο μέλλον. Με σύνθημα «στο Belle Amie η ελληνικότητα μαγειρεύει το μέλλον της», το καινούργιο μαγαζί του Πειραιά άνοιξε τις πύλες του. Το όνομά του παραπέμπει ευθέως σε άλλες εποχές, όπως και η τοποθεσία του, αφού επέστρεψε στο ανανεωμένο υπέροχο νεοκλασικό κτίριο που το φιλοξένησε για πολλές δεκαετίες. Εδώ μιλάμε για ολική επαναφορά στις παλιές αξίες σε έναν χώρο αστικού καφενείου, με το καλό γούστο να περισσεύει. Αυθεντικές απλίκες, αστραφτερά μπρούντζινα πόμολα, βιεννέζικες καρέκλες, τραπέζια-αντίκες και παλιές τοιχογραφίες. Ο αρχιτέκτονας-σκηνογράφος Ζήσης Παπαμίχος επιμελήθηκε την αρχιτεκτονική μελέτη του χώρου. Ένα στολίδι που έχουν κάθε λόγο να καμαρώνουν οι ιδιοκτήτες του Δημήτρης Παναγόπουλος και ο interior architect Κοσμάς Καραβάς. Η επιστροφή στην παράδοση περνάει και στην κουζίνα, όπου ο δημιουργικός σεφ Χρήστος Τζιέρας αναζητά τα προϊόντα από κάθε ελληνική γωνιά και τις γεύσεις της απλής καθημερινότητας. Η ιεροτελεστία του μεζέ και τα συνοδευτικά αποστάγματα φλερτάρουν με την απόλαυση του σήμερα. Ο τεράστιος δίσκος με την ποικιλία των μεζέδων σε συστήνει στην ντόπια παραγωγή. Τα ευωδιαστά κεφτεδάκια της γιαγιάς (€3,80) χαρίζουν θαλπωρή με την αληθινή γεύση τους. Βελούδινη η λευκή ταραμοσαλάτα (€3,80), εξαιρετικές οι μικρασιάτικες σαρδέλες (€5,80) τυλιγμένες σε αμπελόφυλλο, που έρχονται ψημένες ιδανικά και τρώγονται απνευστί, η σαλάτα με φακές Λευκάδας που παντρεύονται ωραιότατα με ντομάτα, φέτα και μυρωδικά (€3,80). Το παιχνίδι της γευστικής μνήμης  ξεκινά από το πρωί με ελληνικό καφέ και λουκούμι, για κολατσιό ζυμωτό ψωμί με παστράμι μοσχαρίσιο, ντομάτα και κασέρι (€4,50), το μεσημέρι τη σκυτάλη παίρνουν τα γιουβετσάκια και οι χοιρινές τηγανιές και για το απογευματάκι γαλακτομπούρεκο. Τη νύχτα, ο Σπύρος Κερκύρας παντρεύει ελληνικά αποστάγματα με βότανα και φρούτα πίσω από την μπάρα. Το ρεπερτόριο της κουζίνας καλύπτει κάθε επιθυμία και διάθεση. Αν θα ξαναπάω; Οπωσδήποτε, γιατί έχω πεθυμήσει βανίλια υποβρύχιο.
    Βγες έξω επιτελους! Facebook Twitter
    ☛ Belle Amie, Αγγέλου Μεταξά 11 & Βούλγαρη, πλατεία Κανάρη, Πειραιάς, 210 4175740.
  • Στην Καισαριανή με καλές προθέσεις. H πολύβουη πλατεία της Καισαριανής ποτέ δεν σταματά να ανανεώνεται. Η πλέον πρόσφατη γευστική άφιξη ακούει στο όνομα «Ήμαρτον». Περίεργο; Ίσως. Υπάρχει εξήγηση για το πώς προέκυψε. Το ζευγάρι των ιδιοκτητών, ο Δημήτρης και η Γεωργία, βρήκε την αφορμή να πει την ιστορία του: όταν βρέθηκαν πριν από μερικά χρόνια στο Ναύπλιο, αναζητούσαν ένα μαγαζί όπου να μπορούν να πιουν ένα τσίπουρο με μεζέ και οι άκαρπες προσπάθειες οδήγησαν τον Δημήτρη να αναφωνήσει... ήμαρτον . Έτσι ξεκίνησε και η ιδέα να στήσουν το μαγαζί τους στην πόλη του Ναυπλίου και αφού διέγραψε έναν κύκλο έξι χρόνων, αποφάσισαν να επιστρέψουν στον τόπο τους, την Αθήνα. Ο χώρος είναι μικρός, με ζωηρά χρώματα, και ακολουθεί την πεπατημένη αισθητική του νεο-μπακάλικου. Τραπεζάκια στην πλατεία, λαδόκολλα, ποικιλία σε τσίπουρα και χύμα κρασί. Ο Δημήτρης στην κουζίνα «παίζει» με τα μυρωδικά και τα εξωτικά μπαχαρικά. Δεν είναι σεφ, αλλά η μαγειρική είναι η μεγάλη αγάπη του. Θα το ανακαλύψεις σε μια ωραιότατη σαλάτα με ρεβίθια που απογειώνονται με ρας ελ χανούτ (χαρμάνι μαροκινών μπαχαρικών), παπαρουνόσπορο, φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και άνηθο (€5). Η τσιριγώτικη καπονάτα (€6) παντρεύει σε αυτή την εκδοχή μελιτζάνα, πιπεριά Φλωρίνης, κάππαρη και σάλτσα ντομάτας. Δίνει αφορμές για να βουτάς την μπουκιά το ψωμί σου. Ευωδιαστό το πιάτο με τη σουπιά μαγειρεμένη με καυκαλήθρες, μυρώνια και καπνιστή πάπρικα (€8,5). Η μελιτζανοσαλάτα (€4), πνιγμένη στην κυριολεξία στο σκόρδο, χάνει γευστικούς πόντους, αφού δεν επιτρέπει στο κάπνισμα της μελιτζάνας να ακουστεί. Τα κεφτεδάκια (€7), που σερβίρονται σε τηγάνι, θέλουν δουλειά ακόμα για να είναι αφράτα και νόστιμα. Εδώ η κουζίνα αλλάζει συχνά, ακολουθώντας τις εποχές. ☛ Ήμαρτον, πλατεία Καισαριανής, 6978 496935.
  • Τσίπουρα και μεζέδες με άποψη.
    Βγες έξω επιτελους! Facebook Twitter
    Το Tsipourito προσδιορίζει ευθύς εξαρχής τη φιλοσοφία του. Με το που θα βρεθείς στο οικείο περιβάλλον του χαλαρώνεις και απολαμβάνεις μεζεδάκια νόστιμα, μαζί με τσίπουρο. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Παύλος Ζαχαρής από τον πολύπαθο εκδοτικό χώρο, που ξέρει να εκτιμά το καλό φαγητό, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην εστίαση – και, όπως όλα δείχνουν, έχει κερδίσει το στοίχημα. Αυλή με ξύλινο ντεκ πνιγμένη στο πράσινο, όαση ηρεμίας σε μια γειτονιά του Χολαργού. Ο Παύλος έφτιαξε ένα μαγαζί απλό, καθημερινό, ιδανικό για την έξοδό σου. Η κουζίνα κινείται στο ίδιο μήκος κύματος. Μεζέδες ποιοτικοί, σε τιμές που δεν φοβίζουν. Τσίπουρο Αποστολάκη χωρίς γλυκάνισοΣου δίνει τη δυνατότητα, ακόμα και μια καθημερινή που δεν έχεις μαγειρέψει στο σπίτι σου, να πεταχτείς και να φας ωραίο σπιτικό φαγητό. Εδώ μαγειρεύουν όπως και μια νοικοκυρά, αγοράζοντας καθημερινά  τις πρώτες ύλες, έτσι ώστε πάντα οι μεζέδες να είναι της ημέρας. Με αυτές τις βασικές πληροφορίες έρχονται και τα ρολάκια με κατσικίσιο τυρί, λουσμένα διακριτικά στο ρακόμελο (€3,40), ό,τι πρέπει για τις πρώτες γουλιές του τσίπουρου. Ακολουθούν οι αφράτοι κεφτέδες της πεθεράς του (€4) και η ωραιότατη σαντορινιά φάβα (€2,80) που απογειώνουν γευστικά η τηγανητή κάππαρη και το φρέσκο ψιλοκομμένο βιολογικό κρεμμυδάκι. Την παράσταση έκλεψε ο βουβαλίσιος καβουρμάς με αυγά και λιωμένη γραβιέρα (€4,40), που η πικάντικη, πληθωρική γεύση του σε στέλνει στα ουράνια. Με τις πρώτες μπουκιές έχουμε χαλαρώσει, αφήνοντας πίσω την γκρίζα καθημερινότητα. Τσουγκρίζουμε τα ποτήρια με τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο του Αποστολάκη, μέχρι να αριβάρουν τα κολοκυθάκια σβησμένα στο ούζο με γαύρο μαρινάτο (€4,10). Στο ρεπερτόριο του καταλόγου υπάρχει και μια ενότητα για τους κλασικούς  με μπριζολάκια στη σχάρα, χόρτα βραστά και σύγκλινο Μάνης που θα τιμήσουμε στην επόμενη επίσκεψή μας. Το Tsipourito έχει μια ζεστή ανθρώπινη φιλοξενία  που την απολαμβάνεις με αγαλλίαση. ☛ Tsipourito, Αγαμέμνονος 23, Χολαργός, 210 6511307.
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ