Βινύλιο, CD και αλμύρα στο κρασί

Βινύλιο, cd και αλμύρα στο κρασί Facebook Twitter
Κρασιά ανέμελα σαν το καλοκαίρι... Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ κλείστηκε για το καυτό μεσημέρι του Σαββάτου. Audiophile από τα χρόνια της εφηβείας ο Χάρης, τώρα που διανύει τη μέση ηλικία μπορεί και αγοράζει τα πιο ψαγμένα κομμάτια της αγοράς. Σαν αφιονισμένος εμπλουτίζει και εξελίσσει το high end ηχοσύστημά του. Τελευταίο του απόκτημα είναι το πικάπ με ιμάντα κίνησης και ρουλεμάν τεχνολογίας Formula 1, μαζί με κεφαλή moving cartridge, που κατασκευάζει ένας 80χρονος Ιάπωνας. Τα υπόλοιπα, προενισχυτής τρανζίστορ με τελικό, cd player top loader, ηχεία κόρνας ηλεκτροστατικά και καλώδια Abbey Road μονόκλωνα με θωράκιση. Τα πανέμορφα μηχανήματα, για έναν πιτσιρικά που μεγαλώνει ακούγοντας μουσική από ένα φορητό ηχείο, είναι άγνωστος κόσμος. 

Όμως η συνάντηση κλείστηκε για να ακούσουμε άλμπουμ από το νέο ηχοσύστημα, δοκιμάζοντας παράλληλα κάποιες φιάλες κρασί. Ανοίξαμε την πρώτη φιάλη και η βελόνα χάιδεψε το βινύλιο. Αρχή με το «New York» του Lou Reed.  

Μπορεί να ακούγεται απωθητική η λέξη αλατότητα, εφόσον μας έχουν μάθει ότι τα κρασιά κατά βάση είναι φρουτώδη, αλλά αξίζει να τη νιώσετε στους γευστικούς σας κάλυκες. 

Ακολούθησαν πολλά ακόμη βινύλια, όπως και κρασιά. Είχε πέσει πλέον η νύχτα, ετοιμαζόμουν να φύγω και, όπως συμβαίνει συχνά με τη μουσική, είχαμε σημαντικές διαφωνίες για το ποιο κρασί άρεσε περισσότερο. Στο μόνο που συμφωνήσαμε ήταν ότι η αλμύρα του τρίτου έκανε τη διαφορά στη μετά μουσικής οινοποσία.  

Έτσι, για το επόμενο Σάββατο που ανανεώσαμε το ραντεβού μας για ακρόαση, δεσμεύτηκα να επιλέξω έξι διαφορετικές φιάλες κρασί, με κοινό παρανομαστή την αλατότητα. Μπορεί να ακούγεται απωθητική η λέξη αλατότητα, εφόσον μας έχουν μάθει ότι τα κρασιά κατά βάση είναι φρουτώδη, αλλά αξίζει να τη νιώσετε στους γευστικούς σας κάλυκες.  

Ανέμελα σαν το καλοκαίρι, χωρίς να σας κουράσω με επιστημονικές ερμηνείες και τεχνικές λεπτομέρειες, προτείνω να δοκιμάσετε: 

ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ WILD FERMENT

Βοιωτία 
Οινοποιείο Ακριώτου / Σαββατιανό / 2020  

Βινύλιο, cd και αλμύρα στο κρασί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Κική Ακριώτου από τις Πλαταιές είναι μια ταλαντούχα, χαμηλών τόνων οινολόγος, με αξιόλογα κρασιά στο ενεργητικό της. Ξεχωρίσαμε το Σαββατιανό από  

αμπέλια 40-60 ετών σε υψόμετρο 300-400 μέτρων, αυθόρμητη ζύμωση και παραμονή με τις οινολάσπες για τρεις μήνες. Έχει κρεμώδη υφή, έντονη φυτικότητα με νότες κηρήθρας, υφάλμυρη πολυπλοκότητα, καλή οξύτητα και επίγευση αποξηραμένων βοτάνων. Η εσοδεία του ’20 πήρε αξιομνημόνευτα σχόλια στο Λονδίνο, από τη Julia Harding MW, επιβεβαιώνοντας τη συνεπή δουλειά της Κικής, με άριστη σχέση ποιότητας/τιμής. 

ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΠΑΤΟΙΝΟΣ

Πάτμος 
Terre d’ Apocalypse / Ασύρτικο / 2022 

Βινύλιο, cd και αλμύρα στο κρασί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Περιορισμένης κυκλοφορίας, βιολογικά πιστοποιημένο Ασύρτικο, από δύο αμπελοτεμάχια με ηφαιστειογενές υπέδαφος στο νησί της Αποκάλυψης.  

Το ένα βρίσκεται σε μεγάλη εγγύτητα στη θάλασσα, σε σχετικά βαρύτερα εδάφη αργίλου και άμμου με λίγο πηλό, και το δεύτερο αμπελοτόπι είναι βραχώδες και σχετικά πιο «ορεινό» για τα δεδομένα, με περί τα 150 μέτρα υψομετρική διαφορά από τη θάλασσα. Οινοποιούνται ξεχωριστά μέσα σε ανοξείδωτες δεξαμενές και ακολουθεί το τελικό χαρμάνι πριν την εμφιάλωση, χωρίς πρόσθετα ή παρεμβάσεις. Η μύτη είναι έντονη και πολύπλοκη, με το πικραμύγδαλο να επικρατεί και να ακολουθούν νότες λεμονιού, φασκόμηλου, αχλαδιού, ροδάκινου, νύξεις τσακμακόπετρας, ιωδίου και ψημένου ψωμιού. Στο στόμα έχει ορυκτό χαρακτήρα, καλό σώμα, τραγανή οξύτητα, υφάλμυρη επίγευση. 

LACOMATIA

Κεφαλονιά
Oινοποιείο Σκλάβου - Ζησιμάτου / Ρομπόλα / 2022 

Βινύλιο, cd και αλμύρα στο κρασί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Ευρυβιάδης Σκλάβος λατρεύει το αμπέλι και αγωνίζεται να κρατήσει ζωντανή την αμπελοοινική ταυτότητα της Κεφαλονιάς. Λίγοι γνωρίζουν ότι ο βιοδυναμιστής Ευρυβιάδης γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, αγάπησε από μικρός το κρασί, διότι ο παππούς του είχε οινοποιείο στην Οδησσό −πόλη άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ελληνισμό της διασποράς− και σπούδασε γεωπονία στη Βουλγαρία. Από την προνομιούχα περιοχή Λακομάτια στις πλαγιές του Αίνου, με το χαρακτηριστικό ασβεστοπηλώδες έδαφος, προέρχεται η ομώνυμη single vineyard Ρομπόλα, με τη μεγάλη συμπύκνωση, το νεύρο και τη πολυπλοκότητα που την καθιστούν μοναδική.  

Αν έχετε δοκιμάσει και σας άρεσε ο χαρακτήρας του Vino di Sasso, τα Lacomatia αποδίδουν αριστοτεχνικά στο ποτήρι τον τόπο από τον οποίο προέρχονται.  

ΡΟΜΒΟΣ

Ζάκυνθος
Οινοποιείο Κεφαλληνού / Ρομπόλα / 2023 

Βινύλιο, cd και αλμύρα στο κρασί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ρομπόλα όμως καλλιεργείται και αλλού, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι Κεφαλονίτες −άνθρωποι ιδιαίτεροι− δεν ανέχονται ούτε καν να το ακούν. Από τα ορεινά της δυτικής Ζακύνθου, ανάμεσα στα χωριά Λούχα και Έξω Χώρα, παράγεται ο Ρόμβος, μια επίσης single vineyard Ρομπόλα, με σαφώς λιγότερα στοιχεία ορυκτότητας (από της Κεφαλονιάς), περισσότερο όμως φρούτο. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο, έχει αναζωογονητική φρεσκάδα, και αν το ξεχάσετε στην κάβα σας, ο χρόνος θα το κάνει ακόμα πιο θελκτικό. 

Ο ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Τήνος
Domaine de Kalathas / Άσπρο Ποταμίσι / 2022 

Βινύλιο, cd και αλμύρα στο κρασί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το καλοκαίρι του 2017 διάβασα στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» για έναν Γάλλο που πασχίζει να φτιάξει κρασιά στην Τήνο. Άφησα να περάσει ο τρύγος και το φθινόπωρο πήρα το πλοίο για να τον αναζητήσω στο νησί της Μεγαλόχαρης. Η γνωριμία με τον Jerome Binda γρήγορα εξελίχθηκε σε ειλικρινή φιλία.  

Ο Jerome στη νεότητά του επισκέφθηκε τη Σίφνο και υποσχέθηκε στον εαυτό του ότι κάποια στιγμή θα ζήσει στις Κυκλάδες. Σπούδασε γραφιστική, εργάστηκε για χρόνια στο Παρίσι, ο νους του όμως ήταν στο Αιγαίο. Έτσι, μεσήλικας πλέον, αγόρασε μια μεγάλη έκταση στην απομονωμένη περιοχή Καλαθάς, στη νοτιοανατολική πλευρά της Τήνου, και ξεκίνησε μια νέα ζωή. Άμμος, γρανίτης και σκόρπιες ρίζες από ντόπιες ποικιλίες αμπέλου, που αντέχουν στον μανιασμένο άνεμο, τις υψηλές θερμοκρασίες και την ανομβρία. Κακοτράχαλος τόπος, για να προσεγγίσουμε τ’ αμπέλια σκαρφαλώσαμε και κοπιάσαμε. Ο Ζωντανός είναι 100% Άσπρο Ποταμίσι skin contact, έχει χάλκινο χρώμα και απίστευτη πολυπλοκότητα σε μύτη και στόμα. Όταν το γευτείτε, τρία πράγματα θα έρθουν στο νου σας: καυτός ήλιος, ζεστός άνεμος και η αλμύρα της θάλασσας. 

ΑΓΡΥΠΙΩΤΗΣ ORANGE NATURE

Αχαΐα
Οινοποιείο Τετράμυθος / Αγρυπιώτης / 2023 

Βινύλιο, cd και αλμύρα στο κρασί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στις πλαγιές του Χελμού, σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων, βρίσκονται ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά αμπέλια της χώρας. Εκεί, η ομάδα του Τετράμυθου, στα κρασιά της οποίας έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία, αναβίωσε μια τοπική ποικιλία που ονομάζεται Αγρυπιώτης. Τα γέρικα διάσπαρτα κλήματα, που βρίσκονται ανάμεσα σε αμπέλια Ροδίτη, έδωσαν περιορισμένη ποσότητα σταφυλιών, τα οποία οινοποιήθηκαν σε ανοξείδωτη δεξαμενή, με skin contact τριών εβδομάδων. Εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο και έχει υπέροχα αρώματα εξωτικών φρούτων και λευκών ανθέων, στο στόμα είναι λιπαρό, με αισθητή οξύτητα και ελαφρά πικάντικη επίγευση με νύξεις αλατότητας. 

Για την ιστορία, το τρίτο κρασί που αναφέρω στην εισαγωγή και στάθηκε αφορμή για το άρθρο, είναι το Πάρος Amphora, 100% Μονεμβασιά, από το οινοποιείο Μωραΐτη. Από τα άλμπουμ που ακούσαμε, τη διαφορά σε ένα τέτοιο high end ηχοσύστημα έκανε το «Somethin’ Else» του Cannonball Adderley. Ήταν απίθανη η αίσθηση του εύρους και του βάθους, ειδικά αν γνωρίζει κάποιος ποιοι μουσικοί συμμετέχουν. Στο ερώτημα/διαμάχη «βινύλιο ή cd;», η απάντηση είναι «ό,τι τραβάει η καρδιά σας», σαν την επιλογή κρασιού. 

Καλές διακοπές, ραντεβού με την εξέλιξη του φετινού τρύγου. 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρωμέικο Orange de Noir, η ανάμνηση από τα Χανιά

Γεύση / Ρωμέικο Orange de Noir: Ένα κρασί - εμπειρία από τα Χανιά

Δεν είναι ένα κλασικό, τυπικό κρασί, φτιάχνεται χωρίς βιασύνη και άγχος. Είναι όμως προσιτό, και έκανε έναν τριάστερο σεφ να κλείσει τα μάτια και να πει πως έχει φανταστεί το πιάτο που θα του ταίριαζε.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM