Πέντε κρασιά κι ένα τσίπουρο για να τσουγκρίσουμε το Πάσχα

Πέντε κρασιά κι ένα τσίπουρο, για να τσουγκρίσουμε το Πάσχα Facebook Twitter
Για τα κρασιά που θα βάλουμε στο τραπέζι στο δείπνο μετά την Ανάσταση, τις «ακρότητες» του Πάσχα και τα γαστρονομικά απομεινάρια των ημερών που ακολουθούν ας αυτοσχεδιάσουμε ως καλλιτέχνες της free jazz, χωρίς περιορισμούς και συμβιβασμούς. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Η ελληνική κουζίνα έχει αστείρευτο πλούτο σε συστατικά, με την αρωματική και γευστική πολυπλοκότητα που προκύπτουν από αυτά να την κάνουν τόσο θελκτική όσο και δημοφιλή. Κι αν η πρόσκληση σ’ ένα τραπέζι ορίζει συγκεκριμένα πιάτα, τότε, θεωρητικά, τα κρασιά που θα συνοδεύσουν το γεύμα είναι προβλέψιμα. Κατά τα άλλα, ο συνδυασμός εδεσμάτων και κρασιών είναι σταυρόλεξο για δύσκολους λύτες, που μόνο άγχος προσθέτει. Για τα κρασιά που θα βάλουμε στο τραπέζι στο δείπνο μετά την Ανάσταση, τις «ακρότητες» του Πάσχα και τα γαστρονομικά απομεινάρια των ημερών που ακολουθούν ας αυτοσχεδιάσουμε ως καλλιτέχνες της free jazz, χωρίς περιορισμούς και συμβιβασμούς. Η στιγμή μετράει και όχι το πρωτόκολλο. Τι χρώμα κρασί θα πιούμε, αν θα έχει οξύτητα και τανίνες μικρή σημασία έχει. Αρκεί να ανταμώσουμε με τους αγαπημένους μας, να τσουγκρίσουμε και να χαρούμε μετά την κάθαρση της Μεγάλης Εβδομάδας.

Προτείνουμε πέντε κρασιά κι ένα τσίπουρο που έχουν ενδιαφέρον και αξίζει να δοκιμάσετε.

2330 ΡΕΤΣΙΝΑ

Νεμέα, Κορινθία 
Κτήμα Νικολάου / Σαββατιανό-Ροδίτης / 2022

Πέντε κρασιά κι ένα τσίπουρο, για να τσουγκρίσουμε το Πάσχα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ρετσίνα είναι τύπος κρασιού που φέρει τον χαρακτηρισμό «οίνος ονομασίας κατά παράδοση». Δεν υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός στη προέλευσή της, με τις περισσότερες να παράγονται από τις δημοφιλείς λευκές ποικιλίες Σαββατιανό και Ροδίτης. Στην αρχαιότητα η χρήση του ρετσινιού αρχικά περιοριζόταν στο σφράγισμα και στη στεγανοποίηση των αμφορέων. Με το πέρασμα του χρόνου, επινόησαν τον εμπλουτισμό ως συστατικό συντήρησης, προσδίδοντας ταυτόχρονα το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση. Η οικογένεια Νικολάου ακολουθεί μια αμπελουργική παράδοση που ξεκίνησε στην καρδιά της Νεμέας το 1936. Η βιολογική ρετσίνα τους πήρε το όνομα της από τον αστεροειδή «2330 Ρετσίνα» που ανακαλύφθηκε το 1979 από τον αστρονόμο Paul Wild, λάτρη της Πελοποννήσου!

ΠΑΡΟΣ AMPHORA

Πάρος, Kυκλάδες
Οινοποιείο Μωραΐτη / Μονεμβασιά / 2022

Πέντε κρασιά κι ένα τσίπουρο, για να τσουγκρίσουμε το Πάσχα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Από την εποχή του κυκλαδικού πολιτισμού (3η χιλιετία π.Χ.) και αδιάλειπτα έως τις μέρες μας η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή κρασιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την Πάρο. Τις τελευταίες δεκαετίες αυτή η παράδοση χιλιάδων ετών απειλείται από την ανεξέλεγκτη δόμηση και ραγδαία τουριστική εκμετάλλευση. Η λευκή ποικιλία Μονεμβασιά έχει την πρωτοκαθεδρία στο νησί και η βιολογική, single vineyard πρόταση του Θοδωρή Μωραΐτη, με ζύμωση και παραμονή με τα στέμφυλα για 6 μήνες σε πήλινο αμφορέα, έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον: άφθονα αρώματα ώριμων πυρηνόκαρπων, με γήινες νότες, φρεσκάδα και νεύρο στο στόμα, και στοιχεία αλατότητας κατά την επίγευση.

ΕΚΑΤΟ

Μαντίνεια, Αρκαδία
Οινοποιείο Τρουπή / Μοσχοφίλερο / 2022

Πέντε κρασιά κι ένα τσίπουρο, για να τσουγκρίσουμε το Πάσχα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το οροπέδιο της Μαντίνειας βρίσκεται στην καρδιά της ορεινής Αρκαδίας. Κατά την αρχαϊκή περίοδο, η ομώνυμη πόλη άκμασε και είχε σημαντικό ρόλο στα δρώμενα της εποχής, σύμφωνα με τον Παυσανία. Στις μέρες μας, στο οροπέδιο με το ψυχρό κλίμα πρωταγωνιστεί η γκριζωπή ποικιλία αμπέλου Μοσχοφίλερο (αναγνωρίστηκε το 1971 ως Ονομασία Ανωτέρας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας), καλύπτοντας το 85% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Εκτός από κρυστάλλινα λευκά, δίνει υπέροχα αφρώδη και ροζέ κρασιά. Η οικογένεια Τρουπή προτείνει ένα ήπιας οινοποίησης, περιορισμένης κυκλοφορίας ροζέ που «αναστατώνει». Εκατό ημέρες είναι ο χρόνος που αφήνουν τα στέμφυλα να έρθουν σε επαφή με τον μούστο για να παραχθεί αυτό το βαθύχρωμο ροζέ από την γκριζωπή ποικιλία Μοσχοφίλερο. Αρώματα τριαντάφυλλου και τζίντζερ, γενναιόδωρη γεύση λουκουμιού, κερασιού και λεμονανθών. Τονισμένη οξύτητα και επίμονη επίγευση.

ΛΗΜΝΙΩΝΑ VINIFERA

Δίστομο, Βοιωτία
Οινοποιείο Vinifera / Λημνιώνα / 2019

Πέντε κρασιά κι ένα τσίπουρο, για να τσουγκρίσουμε το Πάσχα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Λημνιώνα, με προέλευση από τη Θεσσαλία, είναι από τις ανερχόμενες ελληνικές ερυθρές ποικιλίες που κερδίζουν ολοένα περισσότερους φίλους χάρη στον κομψό και ευγενικό χαρακτήρα της που είναι ιδανικός για κατανάλωση και τους ζεστούς μήνες. Η δημοτικότητά της την έχει κάνει να καλλιεργείται σε άλλα οινοπέδια, εκτός Θεσσαλίας, δίνοντας θαυμάσια αποτελέσματα. Μια τέτοια περίπτωση είναι η πρόταση των αδελφών Κωστελέτου από το Δίστομο Βοιωτίας, που έχουν ιδιόκτητα, βιολογικά πιστοποιημένα αμπέλια. Αρώματα μαύρων φρούτων, βανίλιας και σοκολάτας, στόμα πλούσιο, με ώριμα δαμάσκηνα, καπνό, κακάο, γλυκά μπαχαρικά, τονισμένη οξύτητα και επίγευση με νότες μοσχοκάρυδου.

Ενθουσιάζει όσους αγαπούν τα ερυθρά με σώμα και συμπύκνωση. Αν, πάλι, το ξεχάσετε μερικά χρόνια στην κάβα σας, πιθανότατα θα δώσει μεγαλύτερη συγκίνηση όταν ανοιχτεί.

ΔΡΥΑΔΕΣ

Ζίτσα, Ιωάννινα
Κτήμα Γκλίναβος / Βλάχικο - Μπεκάρι - Cabernet Sauvignon - Merlot  / 2015

Πέντε κρασιά κι ένα τσίπουρο, για να τσουγκρίσουμε το Πάσχα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στην ανεξάντλητη ελληνική μυθολογία οι Δρυάδες ήταν νύμφες των δασών, οι οποίες ζούσαν κάτω από τα δένδρα. Αθάνατες, συχνά συνόδευαν Ολύμπιους θεούς στις εξορμήσεις τους, με πικάντικες ιστορίες να ακολουθούν. Ο οραματιστής Λευτέρης Γκλίναβος σπούδασε οινολογία στο Bordeaux τη δεκαετία του ’60 και επέστρεψε στον τόπο του για να αναδείξει τον φυσικό πλούτο της Ζίτσας.

«Δρυάδες» ονόμασε το εμβληματικό ερυθρό κρασί του οινοποιείου, παντρεύοντας αρμονικά τις τοπικές ποικιλίες Βλάχικο και Μπεκάρι με τις κοσμοπολίτικες Cabernet Sauvignon και Merlot. Με παλαίωση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για σχεδόν δύο χρόνια και ξεκούραση στη φιάλη για τουλάχιστον έναν χρόνο πριν από την κυκλοφορία τους, οι Δρυάδες είναι γενναιόδωρες σε μύτη και στόμα, με τα φρούτα του δάσους και τα γλυκά μπαχαρικά να κυριαρχούν, νότες καπνού και βρεγμένων φύλλων να ακολουθούν. Στιβαρό, αλλά όχι αθάνατο σαν τις νύμφες, έχει υπέροχη εξέλιξη και, παρότι εσοδείας 2015, είναι ακόμη νέο.

ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΣΑΤΥΡΟΥ

Κονιάκο Δωρίδος, Φωκίδα 
Οινοποιείο Μπαλατσούρα / Κοσμάς 

Πέντε κρασιά κι ένα τσίπουρο, για να τσουγκρίσουμε το Πάσχα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τα Βαρδούσια είναι επιβλητικά βουνά με απόκρημνες κορυφές και αποτελούν τη νοτιότερη άκρη της οροσειράς της Πίνδου. Ανάμεσα σε δύο χαράδρες, σε υψόμετρο 850 μέτρων, βρίσκεται το χωριό Κονιάκο Δωρίδος με μόλις 30 κατοίκους. Στον απομονωμένο αυτόν τόπο ο Γιώργος Μπαλατσούρας αγωνίζεται να αναβιώσει ξεχασμένες τοπικές ποικιλίες αμπέλου, συχνά κάτω από ακραίες συνθήκες. Ως παιδί θυμάται στο χωριό κάθε αρχή φθινοπώρου να συζητάνε πότε θα μαζέψουν τα «κοσμάδια» για να φτιάξουν οι οικογένειες το κρασί και το τσίπουρο. Το 1997, βασιζόμενος στον αμπελουργικό άτλαντα του Χαράλαμπου Κοτίνη, ξεκίνησε στο υπουργείο Γεωργίας διαδικασίες αναγνώρισης της ερυθρής ποικιλίας Κοσμάς (κοσμάδι ή κοσμάδια στη διάλεκτο της Ρούμελης) και πλέον είναι συνιστώμενη. Ο Γιώργος παρουσίασε πρόσφατα ένα βιολογικό, διπλής απόσταξης τσίπουρο, στο οποίο προστίθεται συμπυκνωμένο γλεύκος σταφυλιών και ωριμάζει για 12 μήνες σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Ο αλκοολικός βαθμός του είναι 38, έχει χρώμα ανοιχτής πορφύρας, αρωματική πολυπλοκότητα και γεύση που ξαφνιάζει ευχάριστα.

Καλή Ανάσταση!

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Διονυσιακά δρώμενα στην κοιλάδα του Λίγηρα

Γεύση / Διονυσιακά δρώμενα στην κοιλάδα του Λίγηρα

Εντυπώσεις και συμπεράσματα από τις φετινές εκθέσεις κρασιών του Λίγηρα, όπου, με επίκεντρο τη γαλλική πόλη Angers, επισκέπτες από όλο τον κόσμο δίνουν ραντεβού κάθε χρόνο για να δοκιμάσουν και να γιορτάσουν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ