Heritage: Μια ανεξιχνίαστη κληρονομιά από τον ιστορικό αμπελώνα του κτήματος Μερκούρη

Τρελό Κρασί! Φουλ εφηβικός έρωτας… Facebook Twitter
Το πιο πιθανό είναι, πάντως, η ερυθρή ποικιλία από την οποία φτιάχνεται το Heritage να είναι κάποια ιταλική ποικιλία που στάλθηκε το μακρινό 1870 μαζί με τα refosco.
0

TO HERITAGE ΕΙΝΑΙ είναι ένα ερυθρό κρασί που για μένα αποτελεί την απόλυτη έκφραση της κομψότητας. Το δοκίμασα πρώτη φορά σε μια πριβέ γευσιγνωσία με εξαιρετικούς επαγγελματίες, όπου ένας από αυτούς έφερε το Heritage του 2022. Η πρώτη γουλιά ήταν αρκετή, η αίσθηση ήταν σαν ένα εφηβικό φιλί, για όποιον τυχερό θυμάται πώς είναι. Διακριτικό αλλά και με πάθος, μια γευστική βόλτα σε έναν κήπο με τριαντάφυλλα, κεράσια και βατόμουρα, απαλή γεύση από κανέλα και μπαχάρι. Μαλακές τανίνες και επίγευση με διάρκεια και εξέλιξη. Το κρασί αυτό φτιάχνεται μόνο από τον πρόρωγο, δηλαδή από τον καλύτερο ποιοτικά σταφυλοζωμό.

Το Heritage γεννήθηκε από μια απορία: τι είναι αυτό το διαφορετικό σταφύλι που υπήρχε σε δυο κορμούλες στον ιστορικό αυτόριζο αμπελώνα του κτήματος Μερκούρη στο Κορακοχώρι της Ηλείας; Ο αμπελώνας αυτός δεν προσβλήθηκε ποτέ από τη φυλλοξήρα, έχει φυτά με ρίζες που ξεπερνούν και τα 150  χρόνια και πρωτοφυτεύθηκε το 1870 από τον Θοδωρή Μερκούρη, όταν αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα μετά από μια πολυταξιδεμένη ζωή. 

Το κρασί έχει ευδιάκριτο «ενεργειακό» αποτύπωμα χάρη στους ανθρώπους του· έχει αυτό το ανεξερεύνητο συμπαντικό αποτύπωμα που έχουν κρασιά terroir, το χνάρι που αφήνουν οι ψυχές που το φτιάχνουν. 

Μιλώντας με τον κ. Βασίλη Κανελλακόπουλο, τον ιδιοκτήτη του κτήματος, ένιωσα το πάθος του και την αγάπη του γι' αυτόν τον αμπελώνα όταν μου αφηγούνταν πως οι ρίζες των φυτών φτάνουν τα 25 μέτρα μήκος. «Δεν πάνε πολύ βαθιά, έως 2-3 μέτρα, αλλά απλώνονται πολύ για να αναζητήσουν τροφή και νερό». Μου εξήγησε πως το αμπέλι αυτό δεν έχει διψάσει ποτέ και αντέχει ακόμα και σε μια τέτοια άνυδρη, δύσκολη χρονιά όπως η φετινή – και το έλεγε με θαυμασμό για το φυτό και τη δύναμή του. Τα διαφορετικά αυτά φυτά αποφάσισαν να τα απομονώσουν, τα φύτεψαν σε διπλανό αμπέλι και ξεκίνησαν τις μικροοινοποιήσεις. 

ΕΠΕΞ Τρελό Κρασί! Φουλ εφηβικός έρωτας… Facebook Twitter
Ο αμπελώνας αυτός δεν προσβλήθηκε ποτέ από τη φυλλοξήρα και έχει φυτά με ρίζες που ξεπερνούν και τα 150  χρόνια.

Εν τω μεταξύ, γίνονται μελέτες για την ταυτοποίηση της ποικιλίας, που ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη, οπότε κατατάσσεται στην κατηγορία των ποικιλιών «μαυρούδι». Μαυρούδια λέγονται πολλές ερυθρές ποικιλίες που δεν έχουν συγγενική σχέση μεταξύ τους και δεν έχουν καμία σχέση με το μαυρούδι της Θράκης, για να μην μπερδευόμαστε. 

Το πιο πιθανό, πάντως, είναι η ερυθρή ποικιλία από την οποία φτιάχνεται το Heritage να είναι κάποια ιταλική που στάλθηκε το μακρινό 1870, μαζί με τα refosco.

Το 2017 έγινε η πρώτη επίσημη εμφάνιση του κρασιού. Παράγονται έως 2.500 φιάλες τον χρόνο και αυτές μόνο στις εξαιρετικές χρονιές, οπότε, όταν βρούμε, αγοράζουμε.

Θα κλείσω τη γευστική ανάμνηση του Heritage, αναφέροντας τους δημιουργούς του. Σε συζητήσεις που έχω κάνει με διάφορους οινοποιούς και οινολόγους έχουμε πει πολλές φορές πως το κρασί, εκτός από τη χρονιά και τις συνθήκες, έχει το αποτύπωμα από τον χαρακτήρα αυτού που το φτιάχνει. Το πιστεύω απόλυτα, και σίγουρα αυτό το διακρίνουμε στο Heritage. Έχει το αποτύπωμα του κ. Βασίλη Κανελλακόπουλου που είναι ένας σκεπτόμενος άνθρωπος, βαθιά καλλιεργημένος, έτοιμος να μιλήσει, εκτός από την αμπελουργία, για όπερα, ιστορία και πολιτική, με την ίδια ηρεμία και το ίδιο πάθος. Ένας άνθρωπος που εκπέμπει αυθεντικό πολιτισμό και ευγένεια. Τέταρτη γενιά της οικογένειας Μερκούρη, έχει καταγραφεί στο γενετικό του υλικό, χάρη στην πορεία της οικογένειάς του, ο πολιτισμός της Ιταλίας, της Αλεξάνδρειας και, φυσικά, της Ελλάδας. 

ΕΠΕΞ Τρελό Κρασί! Φουλ εφηβικός έρωτας… Facebook Twitter
Απολαύστε το Heritage δροσερό και ονειρευτείτε πως βρίσκεστε στο υπέροχο πέτροχτιστο σπίτι του κτήματος.

Έχει αποτύπωμα από τον Δημήτρη Σκαφίδα, τον οινολόγο του κτήματος, που όταν τον γνωρίσεις, δεν έχεις άλλη επιλογή παρά να τον συμπαθήσεις, να θέλεις να τον κάνεις φίλο· γελάει με την καρδιά του, έχει ένα φωτεινό χαμόγελο και μια αξιοθαύμαστη σεμνότητα. Δουλεύει με αγάπη, βαθιά γνώση και εμπειρία, και φαίνεται. Εκπέμπει μια ήρεμη δύναμη. Τέλος, το Heritage σφραγίζεται από μια προσωπικότητα μεγάλης εμβέλειας, τον Κυριάκο Κυνηγόπουλο, τον σύμβουλο οινολόγο του κτήματος και νονό του κρασιού, αφού αυτός το ονόμασε έτσι. Είναι ο άνθρωπος που έκανε τη Μέκκα του κρασιού, τη Βουργουνδία, να έχει μάτια και καρδιά ελληνική. Όταν συμβουλεύεις σαράντα χρόνια τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος, δεν χωράνε αμφισβητήσεις, απλώς σεβασμός. Οι γνώσεις του είναι πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες. Η εμπειρία του συγκλονιστική και αξιοζήλευτη. «Παρατηρεί δέκα χιλιάδες διαφορετικά πράγματα το δευτερόλεπτο και κάνει άλλες τόσες επισημάνσεις», όπως λένε συνεργάτες του. 

Οι τρεις αυτές προσωπικότητες εκφράζονται μέσα στο Heritage: κομψότητα, αρωματικός πλούτος και όγκος με διάρκεια. Το κρασί έχει ευδιάκριτο «ενεργειακό» αποτύπωμα χάρη στους ανθρώπους του· έχει αυτό το ανεξερεύνητο συμπαντικό αποτύπωμα που έχουν τα κρασιά terroir, το χνάρι που αφήνουν οι ψυχές που το φτιάχνουν. 

Απολαύστε το Heritage δροσερό σε ένα ποτήρι Pinot Noir και συνδυάστε το με χταπόδι σχάρας με σάλτσα από πιπεριά Φλωρίνης, με pasta με ντοματίνια και απάκι, με λαβράκι, με μπριάμ λαχανικών, αλλά και με παραδοσιακή κερκυραϊκή παστιτσάδα. Μπορείτε, βέβαια, να το απολαύσετε και μόνο του με λίγη γραβιέρα από την Κρήτη, να ονειρευτείτε πως βρίσκεστε στο υπέροχο πέτροχτιστο σπίτι του κτήματος, να νιώσετε την απογευματινή αύρα του Ιονίου Πελάγους και να κάνετε νοερά ένα ταξίδι στον χρόνο και στην κληρονομιά που άφησε ο Θοδωρής Μερκούρης.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιος είπε ότι δεν πίνουμε κόκκινο κρασί το καλοκαίρι;

Γεύση / Ποιος είπε ότι δεν πίνουμε κόκκινο κρασί το καλοκαίρι;

Όπως υπάρχει ο μύθος ότι το ουίσκι δεν καταναλώνεται με τίποτα τις ζεστές μέρες (ενώ φυσικά και υπάρχουν δροσεροί τρόποι για να το απολαύσουμε), το ίδιο ακριβώς πιστεύεται και για το κόκκινο κρασί. H Βασιλική Γαλάνη, σομελιέ του Materia Prima, μας συστήνει δέκα κρασιά με ελαφρύ σώμα και βελούδινες τανίνες, ιδανικά για τα πιο ζεστά καλοκαιρινά βράδια, που ταιριάζουν με τα γεμιστά και τις γαρίδες στα κάρβουνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί όσοι πίνουν τζιν τόνικ δεν το αλλάζουν με τίποτα;

Γεύση / Γιατί όσοι πίνουν τζιν τόνικ δεν το αλλάζουν με τίποτα;

Το (φαινομενικά) πιο εύκολο και απλό κοκτέιλ πρωτοεμφανίστηκε ως γιατροσόφι για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και κατέληξε να φτιάχνεται σε μπαρ όλου του κόσμου – κάποια είναι αφιερωμένα αποκλειστικά σε αυτό. Τελευταία, στην Αθήνα υπάρχουν μέρη που το προσφέρουν άψογο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM