Heritage: Μια ανεξιχνίαστη κληρονομιά από τον ιστορικό αμπελώνα του κτήματος Μερκούρη

Τρελό Κρασί! Φουλ εφηβικός έρωτας… Facebook Twitter
Το πιο πιθανό είναι, πάντως, η ερυθρή ποικιλία από την οποία φτιάχνεται το Heritage να είναι κάποια ιταλική ποικιλία που στάλθηκε το μακρινό 1870 μαζί με τα refosco.
0

TO HERITAGE ΕΙΝΑΙ είναι ένα ερυθρό κρασί που για μένα αποτελεί την απόλυτη έκφραση της κομψότητας. Το δοκίμασα πρώτη φορά σε μια πριβέ γευσιγνωσία με εξαιρετικούς επαγγελματίες, όπου ένας από αυτούς έφερε το Heritage του 2022. Η πρώτη γουλιά ήταν αρκετή, η αίσθηση ήταν σαν ένα εφηβικό φιλί, για όποιον τυχερό θυμάται πώς είναι. Διακριτικό αλλά και με πάθος, μια γευστική βόλτα σε έναν κήπο με τριαντάφυλλα, κεράσια και βατόμουρα, απαλή γεύση από κανέλα και μπαχάρι. Μαλακές τανίνες και επίγευση με διάρκεια και εξέλιξη. Το κρασί αυτό φτιάχνεται μόνο από τον πρόρωγο, δηλαδή από τον καλύτερο ποιοτικά σταφυλοζωμό.

Το Heritage γεννήθηκε από μια απορία: τι είναι αυτό το διαφορετικό σταφύλι που υπήρχε σε δυο κορμούλες στον ιστορικό αυτόριζο αμπελώνα του κτήματος Μερκούρη στο Κορακοχώρι της Ηλείας; Ο αμπελώνας αυτός δεν προσβλήθηκε ποτέ από τη φυλλοξήρα, έχει φυτά με ρίζες που ξεπερνούν και τα 150  χρόνια και πρωτοφυτεύθηκε το 1870 από τον Θοδωρή Μερκούρη, όταν αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα μετά από μια πολυταξιδεμένη ζωή. 

Το κρασί έχει ευδιάκριτο «ενεργειακό» αποτύπωμα χάρη στους ανθρώπους του· έχει αυτό το ανεξερεύνητο συμπαντικό αποτύπωμα που έχουν κρασιά terroir, το χνάρι που αφήνουν οι ψυχές που το φτιάχνουν. 

Μιλώντας με τον κ. Βασίλη Κανελλακόπουλο, τον ιδιοκτήτη του κτήματος, ένιωσα το πάθος του και την αγάπη του γι' αυτόν τον αμπελώνα όταν μου αφηγούνταν πως οι ρίζες των φυτών φτάνουν τα 25 μέτρα μήκος. «Δεν πάνε πολύ βαθιά, έως 2-3 μέτρα, αλλά απλώνονται πολύ για να αναζητήσουν τροφή και νερό». Μου εξήγησε πως το αμπέλι αυτό δεν έχει διψάσει ποτέ και αντέχει ακόμα και σε μια τέτοια άνυδρη, δύσκολη χρονιά όπως η φετινή – και το έλεγε με θαυμασμό για το φυτό και τη δύναμή του. Τα διαφορετικά αυτά φυτά αποφάσισαν να τα απομονώσουν, τα φύτεψαν σε διπλανό αμπέλι και ξεκίνησαν τις μικροοινοποιήσεις. 

ΕΠΕΞ Τρελό Κρασί! Φουλ εφηβικός έρωτας… Facebook Twitter
Ο αμπελώνας αυτός δεν προσβλήθηκε ποτέ από τη φυλλοξήρα και έχει φυτά με ρίζες που ξεπερνούν και τα 150  χρόνια.

Εν τω μεταξύ, γίνονται μελέτες για την ταυτοποίηση της ποικιλίας, που ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη, οπότε κατατάσσεται στην κατηγορία των ποικιλιών «μαυρούδι». Μαυρούδια λέγονται πολλές ερυθρές ποικιλίες που δεν έχουν συγγενική σχέση μεταξύ τους και δεν έχουν καμία σχέση με το μαυρούδι της Θράκης, για να μην μπερδευόμαστε. 

Το πιο πιθανό, πάντως, είναι η ερυθρή ποικιλία από την οποία φτιάχνεται το Heritage να είναι κάποια ιταλική που στάλθηκε το μακρινό 1870, μαζί με τα refosco.

Το 2017 έγινε η πρώτη επίσημη εμφάνιση του κρασιού. Παράγονται έως 2.500 φιάλες τον χρόνο και αυτές μόνο στις εξαιρετικές χρονιές, οπότε, όταν βρούμε, αγοράζουμε.

Θα κλείσω τη γευστική ανάμνηση του Heritage, αναφέροντας τους δημιουργούς του. Σε συζητήσεις που έχω κάνει με διάφορους οινοποιούς και οινολόγους έχουμε πει πολλές φορές πως το κρασί, εκτός από τη χρονιά και τις συνθήκες, έχει το αποτύπωμα από τον χαρακτήρα αυτού που το φτιάχνει. Το πιστεύω απόλυτα, και σίγουρα αυτό το διακρίνουμε στο Heritage. Έχει το αποτύπωμα του κ. Βασίλη Κανελλακόπουλου που είναι ένας σκεπτόμενος άνθρωπος, βαθιά καλλιεργημένος, έτοιμος να μιλήσει, εκτός από την αμπελουργία, για όπερα, ιστορία και πολιτική, με την ίδια ηρεμία και το ίδιο πάθος. Ένας άνθρωπος που εκπέμπει αυθεντικό πολιτισμό και ευγένεια. Τέταρτη γενιά της οικογένειας Μερκούρη, έχει καταγραφεί στο γενετικό του υλικό, χάρη στην πορεία της οικογένειάς του, ο πολιτισμός της Ιταλίας, της Αλεξάνδρειας και, φυσικά, της Ελλάδας. 

ΕΠΕΞ Τρελό Κρασί! Φουλ εφηβικός έρωτας… Facebook Twitter
Απολαύστε το Heritage δροσερό και ονειρευτείτε πως βρίσκεστε στο υπέροχο πέτροχτιστο σπίτι του κτήματος.

Έχει αποτύπωμα από τον Δημήτρη Σκαφίδα, τον οινολόγο του κτήματος, που όταν τον γνωρίσεις, δεν έχεις άλλη επιλογή παρά να τον συμπαθήσεις, να θέλεις να τον κάνεις φίλο· γελάει με την καρδιά του, έχει ένα φωτεινό χαμόγελο και μια αξιοθαύμαστη σεμνότητα. Δουλεύει με αγάπη, βαθιά γνώση και εμπειρία, και φαίνεται. Εκπέμπει μια ήρεμη δύναμη. Τέλος, το Heritage σφραγίζεται από μια προσωπικότητα μεγάλης εμβέλειας, τον Κυριάκο Κυνηγόπουλο, τον σύμβουλο οινολόγο του κτήματος και νονό του κρασιού, αφού αυτός το ονόμασε έτσι. Είναι ο άνθρωπος που έκανε τη Μέκκα του κρασιού, τη Βουργουνδία, να έχει μάτια και καρδιά ελληνική. Όταν συμβουλεύεις σαράντα χρόνια τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος, δεν χωράνε αμφισβητήσεις, απλώς σεβασμός. Οι γνώσεις του είναι πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες. Η εμπειρία του συγκλονιστική και αξιοζήλευτη. «Παρατηρεί δέκα χιλιάδες διαφορετικά πράγματα το δευτερόλεπτο και κάνει άλλες τόσες επισημάνσεις», όπως λένε συνεργάτες του. 

Οι τρεις αυτές προσωπικότητες εκφράζονται μέσα στο Heritage: κομψότητα, αρωματικός πλούτος και όγκος με διάρκεια. Το κρασί έχει ευδιάκριτο «ενεργειακό» αποτύπωμα χάρη στους ανθρώπους του· έχει αυτό το ανεξερεύνητο συμπαντικό αποτύπωμα που έχουν τα κρασιά terroir, το χνάρι που αφήνουν οι ψυχές που το φτιάχνουν. 

Απολαύστε το Heritage δροσερό σε ένα ποτήρι Pinot Noir και συνδυάστε το με χταπόδι σχάρας με σάλτσα από πιπεριά Φλωρίνης, με pasta με ντοματίνια και απάκι, με λαβράκι, με μπριάμ λαχανικών, αλλά και με παραδοσιακή κερκυραϊκή παστιτσάδα. Μπορείτε, βέβαια, να το απολαύσετε και μόνο του με λίγη γραβιέρα από την Κρήτη, να ονειρευτείτε πως βρίσκεστε στο υπέροχο πέτροχτιστο σπίτι του κτήματος, να νιώσετε την απογευματινή αύρα του Ιονίου Πελάγους και να κάνετε νοερά ένα ταξίδι στον χρόνο και στην κληρονομιά που άφησε ο Θοδωρής Μερκούρης.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιος είπε ότι δεν πίνουμε κόκκινο κρασί το καλοκαίρι;

Γεύση / Ποιος είπε ότι δεν πίνουμε κόκκινο κρασί το καλοκαίρι;

Όπως υπάρχει ο μύθος ότι το ουίσκι δεν καταναλώνεται με τίποτα τις ζεστές μέρες (ενώ φυσικά και υπάρχουν δροσεροί τρόποι για να το απολαύσουμε), το ίδιο ακριβώς πιστεύεται και για το κόκκινο κρασί. H Βασιλική Γαλάνη, σομελιέ του Materia Prima, μας συστήνει δέκα κρασιά με ελαφρύ σώμα και βελούδινες τανίνες, ιδανικά για τα πιο ζεστά καλοκαιρινά βράδια, που ταιριάζουν με τα γεμιστά και τις γαρίδες στα κάρβουνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί όσοι πίνουν τζιν τόνικ δεν το αλλάζουν με τίποτα;

Γεύση / Γιατί όσοι πίνουν τζιν τόνικ δεν το αλλάζουν με τίποτα;

Το (φαινομενικά) πιο εύκολο και απλό κοκτέιλ πρωτοεμφανίστηκε ως γιατροσόφι για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και κατέληξε να φτιάχνεται σε μπαρ όλου του κόσμου – κάποια είναι αφιερωμένα αποκλειστικά σε αυτό. Τελευταία, στην Αθήνα υπάρχουν μέρη που το προσφέρουν άψογο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ