Ελληνικά ροφήματα βοτάνων και μερικά ακόμα ιδιαίτερα ελληνικά προϊόντα

Τι συμβαίνει με τα ελληνικά ροφήματα βοτάνων; Facebook Twitter
Στο Daphnis and Chloe προμηθεύονται βότανα και ξεχασμένες ποικιλίες από μικρές βιολογικές φάρμες σε όλη την Ελλάδα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ με ιδιόμορφη γεωγραφική κατανομή και μεταβλητό μικροκλίμα, το οποίο βοηθά να ευδοκιμήσουν τα πολλά και διαφορετικά μεσογειακά βότανα. Πέρασαν δέκα χρόνια απ’ όταν ένα ελληνικό brand που ξεκίνησε σε ένα μικρό εργαστήριο κάτω από την Ακρόπολη το έβαλε σκοπό να συστήσει τα εγχώρια terroir βότανα περιορισμένης παραγωγής στις κουζίνες των οικιακών μαγείρων σε όλο τον κόσμο.

Στο Daphnis and Chloe προμηθεύονται βότανα και ξεχασμένες ποικιλίες από μικρές βιολογικές φάρμες σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ όσων προσφέρουν, θα βρείτε τη βερβένα που έχει γεύση εσπεριδοειδών και προέρχεται από μια οικογένεια καλλιεργητών βοτάνων στην Κρήτη, όπου όλα τα φυτά αποξηραίνονται με φυσικό τρόπο και ξεφλουδίζονται με το χέρι στις αρχές του καλοκαιριού.

Βότανα του Αιγαίου, φλησκούνι Χίου, μαντζουράνα Σύρου, φασκόμηλο Αμοργού και δίκταμο Πάρου βιολογικής καλλιέργειας θα βρείτε στην Aegean Ηerbs. Χρήσιμο για τα πρώτα κρύα είναι το θυμάρι Λήμνου, αφού το αφέψημά του συμβάλλει στην τόνωση του ανοσοποιητικού, ενώ στην κουζίνα χρησιμοποιείται για μαρινάδες, στιφάδο και σούπες.

Τι συμβαίνει με τα ελληνικά ροφήματα βοτάνων; Facebook Twitter

Σύμμαχός μας τον χειμώνα, για να προλάβουμε ή να μαλακώσουμε το κρυολόγημα και το συνάχι, είναι η εχινάκεια του Grizo & Prasino. Μέσα στη συσκευασία βρίσκουμε ολόκληρα άνθη που, βάζοντάς τα κατευθείαν στο φλιτζάνι, ανοίγουν και να ζωντανεύουν μπροστά μας.

Με χαμομήλι και πασιφλόρα, το Organic Herbal Elixir Relax της Symbeeosis βοηθά στη μείωση του στρες και σε έναν πιο ήρεμο ύπνο.

Ιδανικό ρόφημα για αποτοξίνωση, χάρη στη δύναμη της λουίζας, της μέντας, του μελισσόχορτου, του φασκόμηλου και του γλυκού χαρουπιού, είναι το βραβευμένο Detox Blend της Anthea. Όλα τα παραπάνω θα τα βρείτε διαθέσιμα στις σελίδες των brands καθώς και σε ενημερωμένα delicatessen της πόλης.

Μερικά ακόμα πολύ ιδιαίτερα ελληνικά προϊόντα που πρέπει να τσεκάρετε

Τι συμβαίνει με τα ελληνικά ροφήματα βοτάνων; Facebook Twitter
To Δώσε Γεύση είναι μια σειρά από φυσικές πούδρες ελληνικών φρούτων και λαχανικών που νοστιμίζουν εύκολα τα φαγητά μας.

Από τα αρωματικά σκόρδα και τα γλυκά κρεμμύδια μέχρι τα ολόκληρα πορτοκάλια και τις ώριμες ντομάτες, τo Δώσε Γεύση είναι μια σειρά από φυσικές πούδρες ελληνικών φρούτων και λαχανικών που νοστιμίζουν εύκολα τα φαγητά μας και μεταμορφώνουν πιάτα.

TOYMANIDHΈτοιμες κόκκινες σάλτσες, προϊόντα από τον Πόντο και την Κωνσταντινούπολη έως την Κρήτη και την Κύπρο, ντομάτα στον τρίφτη, σάλτσα πίτσας αλλά και σάλτσα μπουγιουρντί κάνει η οικογένεια Τουμανίδη.

Παραδοσιακό κίμτσι με ντόπιες πρώτες ύλες, λάχανο και παντζάρι καρυκευμένο με σπόρους κόλιανδρου, πίκλες κρεμμυδιού σε σαφράν και σπόρους μουστάρδας και άλλα προϊόντα άγριας ζύμωσης κάνει η Symbiosis Fermented Foods.

FORAGEΆγριο κρίταμο, μαριναρισμένο σε εσπεριδοειδή, και παραπούλια μαριναρισμένα προσφέρουν οι τροφοσυλλέκτες του Forage.

Σε ρυζόγαλα και παγωτά, κρέμες, γιαούρτια, αριάνι και τυριά μόνο από βουβαλινό γάλα έχει αφιερωθεί η οικογένεια Μπέκα.

WILD SOULSΌσο για τα βούτυρα καρπών που, έχουν μπει για τα καλά στις πρωινές μας διατροφικές συνήθειες, αυτά που πρέπει σίγουρα να γνωρίζετε είναι όσα βγάζει το Wild Souls, χωρίς συντηρητικά και ζάχαρη. Έχει και ένα πολύ νόστιμο νέο το οποίο έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες η δική μου πρωινή συνήθεια. Με αλεσμένα ψημένα αμύγδαλα, χουρμάδες, βρόμη, σουσάμι, λιναρόσπορο και τζίντζερ, το τραγανό granola butter που δημιούργησε σε συνεργασία με την ομάδα του Madame Ginger μπορείτε να το αλείψετε στο ψωμί σας, να το ανακατέψετε με το γιαούρτι σας ή με λίγη βρόμη για να φτιάξετε μπισκότα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT