Ένας σπουδαίος σεφ θα είναι στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα για να μαγειρέψει για καλό σκοπό

Ένας σπουδαίος σεφ θα είναι στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα για να μαγειρέψει για καλό σκοπό Facebook Twitter
Το περίεργο είναι ότι το 2008 που ξεκίνησε το Roberta's, χωρίς θέρμανση παρά μόνο τη ζεστασιά του ξυλόφουρνου για την πίτσα, με δυο άλλους συνεταίρους, δεν ήταν καν ένας ξακουστός σεφ.
0

Mου αρέσει η πρωτοβουλία του Άρη Βεζενέ να προσκαλέσει τον διάσημο Ισπανό αυτοδίδακτο σεφ Carlo Mirarchi (των νεοϋορκέζικων Roberta's και Blanca) και για μια βραδιά να προσφέρει αυτό που ξέρει πολύ καλά: νόστιμο και ενδιαφέρον φαγητό, άψογο σέρβις και χαλαρή ατμόσφαιρα, όσα χρειάζονται, δηλαδή, όταν απευθύνεται κανείς σε απαιτητικούς καλοφαγάδες. 

Αυτή τη φορά όμως το βραβευμένο εστιατόριο πίσω από το ξενοδοχείο Hilton, που ναι μεν έγινε γνωστό για την νέα προσέγγιση στο ψητό κρέας, αλλά στο μενού του θα βρεις και τέλεια πίτσα και καλομαγειρεμένο τραχανά ή χορτόπιτα, γυρίζει την πυξίδα του σε ένα προσφιλές μου θέμα -την κοινωνική συμβολή των εστιατορίων- και προσφέρει όλα τα έσοδα της εκδήλωσης στο Μπορούμε, που καθημερινά προσφέρει περίπου 10.000 μερίδες φαγητού σε ανθρώπους που πεινούν.

Θέλω να δοκιμάσω το φαγητό του Mirarchi, όχι μόνο για την εξαιρετική πίτσα που τον έκανε διάσημο και την ζύμη της άρθρο στους New York Times (πίτσα με κατιφέδες κανείς;), αλλά και την τραγανή παντσέτα και το αργομαγειρεμένο αρνάκι του Vezene

Κοινωνική συμβολή των εστιατορίων; Δύσκολος όρος, καινούργιος, αλλά απαραίτητος στο μενού κάθε σύγχρονου εστιάτορα. Πού διοχετεύεις το φαγητό που περίσσεψε στις κουζίνες σου; Πώς αμείβεις τους υπαλλήλους σου; Πώς και από πού προμηθεύεσαι τις πρώτες ύλες σου; Ενδιαφέρεσαι για το περιβάλλον, χρησιμοποιείς οικολογικούς τρόπους λειτουργίας του εστιατορίου σου; Υποστηρίζεις τους καλλιεργητές της περιοχής σου; Υπάρχουν χορτοφαγικά πιάτα με βιολογικά λαχανικά στο μενού σου; Μη σας ξενίζουν όλες αυτές οι ερωτήσεις. Το περιβάλλον και το κοινωνικό πρόσωπο των επιχειρήσεων βρίσκεται ψηλά στα ενδιαφέροντα των millennials καταναλωτών, που ακριβώς επειδή ενδιαφέρονται για το πώς παράγεται το φαγητό τους, αναγκάζουν ταχυφαγεία και αλυσίδες καφέ να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις τους. Αυτή η απαίτηση έχει διαμορφώσει μια ενδιαφέρουσα τάση στην εστίαση: τα καλά εστιατόρια δεν αρκούνται στο εξαιρετικό φαγητό και σέρβις, αλλά προωθούν μία εξίσου καλά οργανωμένη στρατηγική κοινωνικής συμμετοχής.

Ένας σπουδαίος σεφ θα είναι στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα για να μαγειρέψει για καλό σκοπό Facebook Twitter
Το Roberta's του Mirarchi, που άνοιξε σε ένα γκαράζ του Brooklyn οκτώ χρόνια πριν, μάλλον σερβίρει την καλύτερη πίτσα του κόσμου.

Το Roberta's του Mirarchi, που άνοιξε σε ένα γκαράζ του Brooklyn οκτώ χρόνια πριν, μάλλον σερβίρει την καλύτερη πίτσα του κόσμου και το Blanca (το αδερφάκι εστιατόριο με δεκατρία καθίσματα και menu degustation, σε ένα μικρό ξεχωριστό χώρο πίσω από τη πιτσαρία!) έχει βραβευθεί με δύο αστέρια Μichelin. Όλα αυτά τα έχει δει και τα έχει επισκεφθεί ο Άρης Βεζενές, κάθε χρόνο εξάλλου αυτό κάνει, ταξιδεύει με τη σύζυγό του για να ενημερωθούν για ό,τι καινούριο συμβαίνει στην παγκόσμια εστίαση, από τάσεις μαγειρικής μέχρι ασυνήθιστα concept εστιατορίων. Η εκδήλωση αυτής της εβδομάδας (με τίτλο Embrace, που θα πει "αγκαλιάζω") φανερώνει αυτό νομίζω, τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του ίδιου του Βεζενέ, που για όσο διαρκεί η εμπειρία του φαγητού ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στην Αθήνα της κρίσης.

Μιας κρίσης που προκάλεσε τον τολμηρό εστιάτορα να ανοίξει το εστιατόριο του ακριβώς μέσα στην περιδίνηση της, μιας κρίσης που του θυμίζει ότι κάθε βράδυ στην κουζίνα του δεν απομένουν περισσεύματα, καθώς τα υλικά της ημέρας προωθούνται στο «Mπορούμε».

Ένας σπουδαίος σεφ θα είναι στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα για να μαγειρέψει για καλό σκοπό Facebook Twitter
Σχεδίασε ένα μενού ακριβώς για τα γούστα της ανερχόμενης γειτονιάς του καλλιτεχνικού Brooklyn που δίψαγε για καλό φαγητό, αλλά όχι "δήθεν": πίτσα ναι, αλλά κορυφαία! Φωτο: Deidre Schoo
Ένας σπουδαίος σεφ θα είναι στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα για να μαγειρέψει για καλό σκοπό Facebook Twitter
O Άρης Βεζενές θα είναι εκεί για να κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά: να προσφέρει ωραίο φαγητό και μια ενδιαφέρουσα εμπειρία. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Με ενδιαφέρει η προσέγγιση του νεοϋορκέζου Mirarchi στο φαγητό. Το περίεργο είναι ότι το 2008 που ξεκίνησε το Roberta's, χωρίς θέρμανση παρά μόνο τη ζεστασιά του ξυλόφουρνου για την πίτσα, με δυο άλλους συνεταίρους, δεν ήταν καν ένας ξακουστός σεφ. Ίσως γι' αυτό, ως επικεφαλής της κουζίνας, προσέλαβε τους καλύτερους σεφ από τα καλύτερα εστιατόρια της αμερικανικής μητρόπολης, τους έδωσε απόλυτη ελευθερία στη κουζίνα («δεν με ενδιαφέρει πώς το κάνεις, απλά κάν' το τέλεια», τους έλεγε!) και σχεδίασε ένα μενού ακριβώς για τα γούστα της ανερχόμενης γειτονιάς του καλλιτεχνικού Brooklyn που δίψαγε για καλό φαγητό, αλλά όχι "δήθεν": πίτσα ναι, αλλά κορυφαία! Ξύλινα τραπέζια της πλάκας, ναι, αλλά άψογο σέρβις! Γεμάτη χίπστερ και τατουάζ η γειτονιά; Ραβιόλια με λουλούδια ο Μirarchi. Χορτοφάγοι οι πελάτες; Πιπεράτη ρόκα από τον μικρό λαχανόκηπο της ηλικιωμένης γειτόνισσας ο ανήσυχος σεφ! Ναι, ο Mirarchi έγινε γνωστός και μετά από λίγο βραβεύτηκε με δύο αστέρια Michelin για το πρωτοποριακό Blanca για τους λίγους και εκλεκτούς πελάτες που κατέφθαναν πλέον με λιμουζίνες και αδιαφορούσαν για τα λινά τραπεζομάντιλα, γιατί το φαγητό ήταν απλά θεϊκό, ένα υβρίδιο υψηλής γαστρονομίας και της ευχαρίστησης που σου δίνει το street food.

Θέλω να δοκιμάσω το φαγητό του Mirarchi, όχι μόνο για την εξαιρετική πίτσα που τον έκανε διάσημο και την ζύμη της άρθρο στους New York Times (πίτσα με κατιφέδες κανείς;), αλλά και την τραγανή πανσέτα και το αργομαγειρεμένο αρνάκι του Vezene, ελπίζω να σερβίρουν τη σουπιά του Blanca και κάποια από τις νόστιμες μακαρονάδες τους, αλλά περισσότερο με ενδιαφέρει να δω πώς ένα εστιατόριο εμπλέκεται στα κοινωνικά θέματα μιας πόλης.

Είμαι σίγουρη ότι θα παίζει πολύ ωραία μουσική τη μέρα της εκδήλωσης (Πέμπτη 19 Ιανουαρίου), ίσως όχι ροκ όπως στα εστιατόρια του Mirachi στη Νέα Υόρκη, αλλά σίγουρα κεφάτη και ο Άρης Βεζενές θα είναι εκεί για να κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά: να προσφέρει ωραίο φαγητό και μια ενδιαφέρουσα εμπειρία. Με κοινωνικές διαστάσεις αυτή τη φορά.

Ιnfo:

Ari Vezené Welcomes Carlo Mirarchi

A Dinner Connecting Cultures

Είσοδος: 150€ (Περιλαμβάνει φαγητό, ποτά και κρασί)

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα προσφερθούν στο Μπορούμε

Κρατήσεις: [email protected],  +210.72.32.002

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT