Έξι ελληνικά ερυθρά κρασιά για τον φετινό χειμώνα

Ελληνικά ερυθρά για το χειμώνα Facebook Twitter
Έξι προτάσεις νόστιμων ερυθρών κρασιών από διαφορετικά οινοπέδια της χώρας που θα «ζεστάνουν» ψυχή και σώμα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ζούσαμε με την αγωνία των θερμοκρασιών του επερχόμενου χειμώνα, απόρροια της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης.

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες στις περισσότερες περιοχές της χώρας βιώναμε παρατεταμένη καλοκαιρία και η κατανάλωση λευκών και ροζέ κρασιών συνέχιζε να έχει την πρωτοκαθεδρία, αν και βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα.

Ανεξάρτητα από τις μετεωρολογικές προβλέψεις και τις καιρικές εξελίξεις, η κατανάλωση ερυθρών κρασιών έχει άλλη βαρύτητα στις γαστρονομικές απολαύσεις. Για τον λόγο αυτό, προτρέπουμε να δοκιμάσετε έξι προτάσεις από διαφορετικά οινοπέδια της χώρας. Νόστιμα ερυθρά, για να «ζεστάνουν» ψυχή και σώμα.

ΛΗΝΟΣ

Σητεία-Λασίθι, Κρήτη 
Οινοποιείο Μονής Τοπλού / Λιάτικο / 2020

Ελληνικά ερυθρά για το χειμώνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Η επιγραφή στον μοναστηριακό ληνό, χτισμένο το 1709 από τον ηγούμενο Καλλίνικο, αποτελεί μαρτυρία ότι στα κτήματα της ιεράς μονής καλλιεργούνταν η γηγενής ποικιλία Λιάτικο. Αυτός ο ξακουστός μοναστηριακός οίνος συνεχίζει να παράγεται με την ίδια ευλάβεια μέχρι σήμερα, με την καθοδήγηση του ηγούμενου Φιλόθεου Σπανουδάκη. Γεγονός είναι, άλλωστε, ότι στο πέρασμα των αιώνων τα μοναστήρια στην κεντρική και νότια Ευρώπη (ανεξαρτήτως δόγματος) συνέβαλαν σημαντικά στη διατήρηση της αμπελοκαλλιέργειας και της παραγωγής κρασιού.

Βιολογική καλλιέργεια και οινοποίηση στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου της μονής με έμφαση στα μοναδικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Ανοιχτόχρωμο, με κυρίαρχα αρώματα ροδιού, βύσσινου και νύξεις δέρματος. Ελαφρύ σώμα με λεπτές τανίνες και νόστιμη επίγευση βύσσινου.

ΑΤΙ

Νάουσα-Ημαθία, Μακεδονία
Κρασιά Αργυράκης / Ξινόμαυρο / 2018

Ελληνικά ερυθρά για το χειμώνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Η ζώνη της Νάουσας (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης από το 1971) είναι συνυφασμένη με την παραγωγή της πολυδύναμης ποικιλίας Ξινόμαυρο. Τα αμπέλια εκτείνονται στις πλαγιές του Βερμίου, με μεγάλη ποικιλομορφία υψομέτρων και εδαφών, ενώ την τελευταία δεκαετία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον το διαφορετικό στυλ κρασιών που ακολουθούν οι οινοποιοί της περιοχής. Το νεοεμφανιζόμενο στο αθηναϊκό κοινό Άτι προέρχεται από επιλεγμένο αμπελώνα, με τη στρεμματική απόδοση να κυμαίνεται στα 800 κιλά/στρέμμα, ύστερα από αυστηρή επιλογή των σταφυλιών. Μια σύγχρονη προσέγγιση του Ξινόμαυρου, χωρίς να χάνει η ποικιλία την τυπικότητά της. Η 12μηνη παραμονή σε γαλλικά δρύινα βαρέλια χρήσης έχουν ως αποτέλεσμα ένα πλούσιο και καλά δομημένο ερυθρό με αισθητή οξύτητα, απαλές τανίνες και πικάντικη επίγευση.

ΛΗΜΝΙΟ ANATOLIKOS

Άβδηρα-Ξάνθη, Θράκη 
Ανατολικοί Αμπελώνες / Λημνιό / 2019

Ελληνικά ερυθρά για το χειμώνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το Λημνιό είναι η παλαιότερη ερυθρή καταγεγραμμένη ποικιλία στον κόσμο. Όπως μαρτυρά το όνομά της, προέρχεται από τη Λήμνο, το νησί – λέγεται ότι με ερυθρό κρασί Λήμνου μέθυσε τον Κύκλωπα Πολύφημο ο πολυμήχανος Οδυσσέας, όμως στις μέρες μας η ποικιλία συναντάται περισσότερο στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη. Τα βιολογικά κρασιά των Ανατολικών Αμπελώνων είναι συνδυασμός της απόλυτης έκφρασης του οινικού οράματος των αδελφών Νικολαΐδη και του terroir (πρόκειται για τον βορειότερο παραθαλάσσιο βιολογικό αμπελώνα της Ελλάδας), βάζοντας τον πήχη στη Θράκη πολύ ψηλά. Το ήπιας οινοποίησης Λημνιό τους έχει αρωματική πολυπλοκότητα κόκκινων και μαύρων φρούτων με νύξεις δέρματος και μπαχαρικών, οξύτητα και τανίνες σε ισορροπία, επίγευση με ένταση και διάρκεια.

ΛΗΜΝΙΩΝΑ A-GRAFO

Κανάλια-Καρδίτσα, Θεσσαλία   
Οργανικοί Αμπελώνες Κοντοζήση / Λημνιώνα / 2020
Προϊόν φυσικής οινοποίησης, χωρίς προσθήκη θειωδών

Ελληνικά ερυθρά για το χειμώνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Η αρχαία θεσσαλική ποικιλία Λημνιώνα, μετά τις πολυετείς και επίπονες προσπάθειες αναβίωσης του Χρήστου Ζαφειράκη από τον Τύρναβο, εξελλίσεται και στους ανατολικούς πρόποδες των Αγράφων από τον επίμονο αμπελουργό/οινοποιό Ανδρέα Κοντοζήση. Στο ιδιόκτητο ενιαίο αμπελοτεμάχιο ακολουθεί βιολογική καλλιέργεια με εξαιρετικά χαμηλή στρεμματική απόδοση (350 κιλά/στρέμμα). Η οινοποίηση γίνεται χωρίς παρεμβάσεις και χωρίς χρήση βαρελιού, προκειμένου να αποδοθεί η αρχέτυπη έκφραση της ποικιλίας. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό! Αριστοκρατική μύτη με κυρίαρχα το δαμάσκηνο, το βύσσινο και τις ανθικές νότες. Μέτριο σώμα, μαλακές τανίνες, κοφτερή οξύτητα και φίνα επίγευση.

ΦΕΛΛΟΗ

Άνω Διακοπτό-Αχαΐα, Πελοπόννησος 
Οινοποιείο Τετράμυθος / Μαυροδάφνη - Μαύρο Καλαβρυτινό - Αγιωργίτικο / 2020

Ελληνικά ερυθρά για το χειμώνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Μπορεί να ακούγεται μεροληψία, όμως κάθε φορά που δοκιμάζεται η Φελλόη αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία. Πρόκειται για γαστρονομικό ερυθρό περιορισμένης κυκλοφορίας (750 φιάλες συνολικά, από τις οποίες οι 400 προορίζονται για τη Γαλλία) από την αρχαία Φελλόη, τη σημερινή Σελιάνα, οικισμό που ο Παυσανίας στα «Πελοποννησιακά Περιηγητικά» χαρακτήριζε «επιτήδειο εις την φύτευσιν της αμπέλου». Στη θέση Μετόχι της ιεράς βυζαντινής μονής του 16ου αιώνα οι ακτήμονες του χωριού καλλιεργούσαν τους αμπελώνες της μονής, αποδίδοντας αναλογικά κάποια σταφύλια στους μοναχούς. Όλα τα σταφύλια (single vineyard 3 στρεμμάτων βιολογικής καλλιέργειας) τρυγούνται μαζί και συνοινοποιούνται. Αρωματικό προφίλ λεπτών ανθέων, ξηρών αρωματικών βοτάνων, φρούτων του δάσους και μενθόλης. Βελούδινο στο στόμα, με δαντελένιες τανίνες και μακρά επίγευση.

DEUX COLLINES

Τεγέα-Αρκαδία, Πελοπόννησος
Κτήμα Τσέλεπου / Cabernet Sauvignon - Merlot - Κολλινιάτικο / 2020

Ελληνικά ερυθρά για το χειμώνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Στα χνάρια του «μπορντολέζικου» Δίλοφου, ο σπουδαίος οινοποιός Γιάννης Τσέλεπος προσθέτει την αρκαδική ποικιλία Κολλινιάτικο με αποτέλεσμα ένα ερυθρό γαλλικής φινέτσας με ελληνικές νότες. Η παρουσία του Κολλινιάτικου στο χαρμάνι δίνει απαλότητα και φρούτο στο κρασί. Και οι τρεις ποικιλίες προέρχονται από τον ενιαίο ιδιόκτητο αμπελώνα που καλλιεργείται βιολογικά. Αρώματα ώριμων κόκκινων και μαύρων φρούτων με μια διακριτική αίσθηση βανίλιας από το βαρέλι. Διαθέτει στρογγυλή και γοητευτικά φρουτώδη γεύση με νόστιμη επίγευση. Ερυθρό που μπορείτε εύκολα να απολαύσετε με ένα πλατό τυριών.

Σημαντικό είναι να γίνει συνείδηση ότι η λελογισμένη κατανάλωση κρασιού δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Πρόκειται για διατροφικό αγαθό, αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας πολλών λαών, κυρίως της Μεσογείου. Το τονίζουμε διότι, όπως γράψαμε το καλοκαίρι του ’21, έχει ξεκινήσει ένα νέο «κυνήγι μαγισσών» που περιλαμβάνει και το κρασί. Άραγε όσοι το στοχοποιούν έχουν διαβάσει τι συστατικά περιλαμβάνουν τα αναψυκτικά ή τα περισσότερα συσκευασμένα σνακ;

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM