Φθινοπωρινές ρετσέτες

Φθινοπωρινές ρετσέτες Facebook Twitter
0

Ηελληνική κουζίνα κερδίζει στα σημεία τόσο εντός έδρας όσο και εκτός. Επιτέλους το ελληνικό φαγητό μιλάει στην καρδιά μας. Ο μουσακάς, τα ρεβίθια, ο τραχανάς, τα λαδερά μπαίνουν στην πρώτη γραμμή των γευστικών επιλογών. Γίνονται το φαγητό της εξόδου, εξοστρακίζοντας τα «σουξεδιάρικα» γαλλικά φιλέτα.

Η γαστρονομία φαίνεται ότι βρίσκει το δρόμο της, ανακαλώντας από τη λήθη τις παραδοσιακές συνταγές και τα τοπικά προϊόντα. Η γευστική μνήμη οδηγεί στην αναζήτηση του απλού και οικείου φαγητού, του φαγητού χωρίς περίπλοκους νεωτερισμούς. Το μήνυμα φαίνεται να πέρασε και στους επιχειρηματίες της εστίασης.

Ηγαλλική κουζίνα που άνοιξε το γαστρονομικό δρόμο περνά κρίση και η στροφή στα «δικά» μας είναι πλέον γεγονός. Οι γαστρονομικές εξελίξεις έδειξαν να ενισχύονται και από την είδηση-βόμβα, όταν το εστιατόριοVardisγύρισε εν μια νυκτί την πλάτη στη γαλλική κουζίνα, σερβίροντας πλέον ελληνική δημιουργική. Και όπως όλα δείχνουν, το στοίχημα κερδήθηκε. Η τάση είναι ενίσχυση της γαστρονομικής μας παράδοσης με ψαγμένο περιεχόμενο, καλές πρώτες ύλες και καθαρές γεύσεις.

Και επειδή ο πλανήτης αναστενάζει από τα μεταλλαγμένα και ντοπαρισμένα υλικά, η οικολογική συνείδηση κάποιων σεφ αφυπνίζεται, υιοθετώντας δειλά-δειλά στην κουζίνα τους τα βιολογικά. Έτσι, με χαρά υποδεχθήκαμε το μενού «undo» της Ντομάτας του Χρύσανθου Καραμολέγκουστο Sani Gourmet Festival με πρωταγωνιστές βιολογικά υλικά αλλά και πρώτες ύλες που παράγονται κοντά στον τόπο που καταναλώνονται. Σε ανάλογο concept κινείται και το Big Pongμε βιολογικές πατάτες και το La Pecheμε ποικιλία από βιολογικές σαλάτες.

Η απλότητα και η καθαρότητα των γεύσεων σε συνδυασμό με το low budgetδεν αποτελούν πλέον μόνο τάση αλλά επιτακτική ανάγκη για τους Έλληνες. Ο τρόπος που τρώμε, τα υλικά που χρησιμοποιούμε αλλά και οι μαγειρικές τεχνικές δίνουν το στίγμα του πολιτισμού μας αλλά και την ποιότητα που επιλέγουμε στον τρόπο ζωής μας. Η ποιότητα αρχίζει να μετράει, γι' αυτό και βλέπουμε την τάση να αναβαθμιστεί το delivery, αναγκαίο κακό του φρενήρη ρυθμού της εποχής μας. Έτσι, γνωστοί και επώνυμοι σεφ -Μπουλιάνι, Μπαξεβάνης- αναλαμβάνουν την επιμέλεια των φαγητών σε ... πακέτο. Αναβάθμιση τόσο στην ποιότητα, στις γευστικές προτάσεις όσο και στη μοντέρνα και καλόγουστη συσκευασία.

Στο δρόμο της αναβάθμισης βρίσκεται ήδη και η παραδοσιακή ψησταριά, κάτι που θα δούμε σε ικανές ποσότητες αυτό το χειμώνα. Η ιδέα περιλαμβάνει έμφαση στις πρώτες ύλες, μικρή δόση δημιουργικότητας που δεν χαλάει την απόλαυση της κρεατολαγνείας και τιμές που κινούνται στη φιλοσοφία του «value for money». Ο Μπαξεβάνης στον Πράσινο Λόφο και οΤσανακλίδης στο BBQ θα δώσουν μια καλή ιδέα του τι μπορεί να κάνει ένας καλός σεφ, αν θελήσει να ανανεώσει μια παραδοσιακή συνήθεια απλού φαγητού.

Πάντως, είναι ελπιδοφόρα τα μηνύματα που στέλνουν από τις μαρμίτες τους οι μάγειροί μας. Ελπιδοφόρο είναι και το γεγονός ότι οι Έλληνες καταναλωτές αγκαλιάζουν την ελληνική γαστρονομία, έχουν άποψη και αναζητούν το καλύτερο.

Ηελληνική κουζίνα, ίσως περισσότερο από ποτέ, είναι πλέον ο μεγάλος πρωταγωνιστής των γευστικών αναζητήσεων, τόσο στον τόπο της όσο και στο εξωτερικό. Στη Νέα Υόρκη, στη Μελβούρνη αλλά και στο Λονδίνοοι ελληνικές γεύσεις είναι δημοφιλείς όσο ποτέ. Και η αλήθεια είναι ότι πότε άλλοτε έως τώρα η ελληνική κουζίνα δεν είχε μια τόσο καλή συγκέντρωση από άξιους και πεπειραμένους μαστόρους της γεύσης αλλά και νέα παιδιά που, έχοντας θητεύσει δίπλα τους, ξεδιπλώνουν τις ιδέες τους. Και αν αμφιβάλλετε για την καλπάζουσα φαντασία της Εθνικής Ελλάδος της γεύσης, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε το λουκάνικο από καραβίδα και στάρι που θα σερβίρει στο Βαρούλκο ο αρχιμάστοραςΛευτέρης Λαζάρου.

Eντωμεταξύ, στις αρχές του φθινοπώρου μετατίθενται τα εγκαίνια του αθηναϊκούNobu στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Πολύ σύντομα, το Αθηναϊκό crowd θα μπορεί να γεύεται το φημισμένα πιάτα του Nobuyoshi Matsushisaχωρίς να πρέπει να φύγουν από την Αττική. Όπως και να' χει πάντως, πέραν του κοσμικού κοινού που είναι σίγουρο πως θα σπεύσει να φανεί στο σπουδαίο εστιατόριο, τα Nobu είναι ένας γαστριμαργικός ναός που αξίζει κανείς να επισκεφθεί και να δοκιμάσει τις γεύσεις του έστω και μία φορά στη ζωή του.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ