Fysika by Dough: Στο νέο χαλαρό wine bar του Κουκακίου ψήνουν και πίτσες

CHECK Fysika by Dough: Στο νέο χαλαρό wine bar του Κουκακίου ψήνουν και πίτσες Facebook Twitter
Ας υποθέσουμε πως είστε μια παρέα που κάποιοι αγαπάνε το κρασί και κάποιοι άλλοι δεν πεθαίνουν, στο Fysika by Dough δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Είναι μια παρέα Θεσσαλονικιών που, έχοντας δημιουργήσει το Soulfood Thessaloniki, εδώ και μία επταετία στήνει τις μεγαλύτερες γιορτές φαγητού δρόμου μετά μουσικής στον Βορρά. Είναι πίσω από το Thessaloniki Street Food Festival και το Thessaloniki Beer Festival που είναι αφιερωμένο στις ελληνικές μικροζυθοποιίες, έχουν περάσει και από τον Βόλο, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τη Χαλκίδα με street food stands, μπίρες και κοκτέιλ, με δεκάδες ώρες σε κάθε διοργάνωση να είναι γεμάτες λάιβ και DJ sets – και δεν τρέχουν μόνο αυτά.

Σε ένα στενό των Άνω Λαδάδικων έχουν στήσει τη δική τους μικρή γειτονιά-προορισμό για street food, ψήνοντας τα φημισμένα μπέργκερ του δικού τους Tarantino και τη Νeapolitan style πίτσα του Pizza Ηood.

Το πώς να κάνουν μονοθεματικά μαγαζιά και να προσφέρουν ποιοτικό γρήγορο φαγητό το ξέρουν πολύ καλά, και αφού το απέδειξαν πάνω, έφεραν τις ιδέες και το know-how τους και κάτω. Tarantino Burgers τρώμε πια σε δύο σημεία στην Αθήνα, ενώ η πιτσαρία τους εδώ είναι η Pizza Dough.

Είναι από αυτά τα μέρη όπου νιώθεις άνετα να μπαινοβγαίνεις, να αράζεις λίγο έξω με ένα κρασί στο χέρι, να τσιμπάς από την πίτσα, να σηκώνεσαι ξανά να χαιρετήσεις έναν γνωστό, να ξαναμπαίνεις για να παραγγείλεις μια φιάλη ακόμα – τα πράγματα εκεί είναι απλά, χαλαρά και feelgood.

Και όπως στη Θεσσαλονίκη, έτσι και στην Αθήνα έχουν δημιουργήσει μια μικρή πιάτσα φαγητού στον δρόμο της Δημητρακοπούλου στο Κουκάκι. Εκεί, λοιπόν, ανάμεσα στο μπεργκεράδικο και τη Naples-style πιτσαρία τους μόλις εμφάνισαν ένα μικρό σαλόνι όλο χρώμα, με μπαουχάους πινελιές, ένα cozy wine bar με φυσικά κρασιά.

CHECK Fysika by Dough: Στο νέο χαλαρό wine bar του Κουκακίου ψήνουν και πίτσες Facebook Twitter
O εσωτερικός χώρος έγινε (και) ορθάδικο, σαν σε σπιτικό πάρτι. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ας υποθέσουμε πως είστε μια παρέα που κάποιοι αγαπάνε το κρασί και κάποιοι άλλοι δεν πεθαίνουν· στο Fysika by Dough δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα. Γιατί σε αυτήν τη νέα άφιξη, εκτός από κρασιά, σερβίρουν και πίτσα. Και έχουν και Noam Beer, μια ελαφριά, δροσιστική, μοντέρνα βαυαρική lager που τη βρίσκω φοβερή –να τι θα πιείτε όσοι δεν το έχετε με το κρασί.

Ποια είναι, όμως, η σχέση που έχουν ο Χρήστος Εξαρχόπουλος, ο Κωστής Καρατζιάς, ο Ντέμης Σαμαράς, ο Δάνης Κοσμίδης και ο Θανάσης Κιοσσές με το κρασί; Ο Κωστής θα μου πει ότι είναι απλοί καταναλωτές του, οι οποίοι μάλιστα πολύ πρόσφατα μπήκαν και στον κόσμο των φυσικών (ή ήπιας παρέμβασης) κρασιών, στα οποία βρίσκουν μεγαλύτερο γευσιγνωστικό ενδιαφέρον, «χωρίς να σημαίνει ότι είναι όλα τέλεια ή πως είμαστε δογματικοί. Σίγουρα μας αρέσει πιο πολύ αυτή η διαδικασία αναζήτησης στην οποία μας βάζουν τα φυσικά κρασιά».

Η Pizza dough είναι μεσοτοιχία με το Fysika by Dough, έτσι, όταν δεν είναι ενεργό και δεν έχει καλεσμένους το booth που έχουν στήσει για να επιλέγουν βινύλια, η παραγγελία του φαγητού σας βγαίνει από ένα παράθυρο που συνδέει την κουζίνα της πιτσαρίας με το σαλόνι του κρασιού. Υπάρχουν και έξω λίγα τραπέζια, ενώ το περασμένο Σάββατο που μας περίμεναν με home listening vinyl sets ο εσωτερικό χώρος έγινε (και) ορθάδικο, σαν σε σπιτικό πάρτι.

Ο κατάλογος των κρασιών τους δεν είναι χαοτικός, είναι μαζεμένος και θα ανανεώνεται, όπως θα ανανεώνονται και οι προτάσεις σε ποτήρι. Οι ετικέτες τους είναι όλες από τον ελληνικό αμπελώνα, συνεργάζονται με την eklektikon γι’ αυτές και έχουν επιλεγεί ώστε να ταιριάζουν με την πίτσα. Θέλετε να κάνετε ένα εύκολο pairing; Στην περιγραφή κάθε συνταγής της Pizza Dough αναφέρεται η επίγευση που αφήνει, όπως και κάτω από κάθε οινική πρόταση.

CHECK Fysika by Dough: Στο νέο χαλαρό wine bar του Κουκακίου ψήνουν και πίτσες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
CHECK Fysika by Dough: Στο νέο χαλαρό wine bar του Κουκακίου ψήνουν και πίτσες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Από τις πίτσες τους που γίνονται με ζυμάρι 48ωρης ωρίμανσης προτείνω τη vegeterian Goat με σάλτσα ντομάτας, γλυκοπατάτα, κατσικίσιο τυρί, μπούκοβο και θυμάρι, την κόκκινη Famous Pepperoni με σάλτσα ντομάτας San Marzano, μοτσαρέλα, πεπερόνι και βασιλικό, στην οποία μπορείτε να προσθέσετε και μέλι, την Ella Ella Mortabella με μασκαρπόνε, μοτσαρέλα, πέστο, κρεμμύδι, ελιές, μορταδέλα και βασιλικό, τη Zucchini με μοτσαρέλα, κολοκύθι, ξύσμα μοσχολέμονου, χυμό λεμονιού, άνηθο και βασιλικό.

Αν είστε από εκείνους που αφήνουν στην πίτσα το cornicione –το στεφάνι, αν προτιμάτε–, προσφέρουν ντιπ σαν το sriracha mayo για να το βουτήξετε και να το απολαύσετε και αυτό. Έχουν και καφέ, ένα blend της pianeta gusto ειδικά για εκείνους που μπορεί να το έχετε δοκιμάσει και στο Father της Θεσσαλονίκης. Και πανίνι φτιάχνουν, αν δεν το έχετε να φάτε πίτσα.

Λειτουργούν και ως κάβα, δίνουν κρασί και για έξω. Ετοιμάζουν πολλά events σε αυτό το μικρό σαλόνι, θα κάνουν διάφορα sets στα οποία θα ακούμε μουσική από βινύλια, όπως συμβαίνει και στο Tarantino δηλαδή, είναι της μαύρης μουσικής, της τζαζ, της disco, της boogie, το περασμένο Σάββατο έκαναν το πρώτο τους event με home listening επιλογές και guest DJs.

Το Σάββατο που έρχεται, στις 17/2, όλη τους η λίστα θα βγαίνει σε ποτήρι και όλα τα ποτήρια θα κοστίζουν πέντε ευρώ. Θα καλούν και οινοποιούς για pop-up στο Fysika by Dough, γενικά θα είναι δραστήριοι. Ετοιμάζουν διάφορα events σε αυτό το μικρό σαλόνι και η μουσική δεν θα απουσιάζει από αυτά, οι jazz, οι disco και οι boogie ρυθμοί.

Είναι από αυτά τα μέρη όπου νιώθεις άνετα να μπαινοβγαίνεις, να αράζεις λίγο έξω με ένα κρασί στο χέρι, να τσιμπάς από την πίτσα, να σηκώνεσαι ξανά να χαιρετήσεις έναν γνωστό, να ξαναμπαίνεις για να παραγγείλεις μια φιάλη ακόμα· τα πράγματα εκεί είναι απλά, χαλαρά και feelgood. Κρατήσεις δεν κάνουν.

CHECK Fysika by Dough: Στο νέο χαλαρό wine bar του Κουκακίου ψήνουν και πίτσες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
CHECK Fysika by Dough: Στο νέο χαλαρό wine bar του Κουκακίου ψήνουν και πίτσες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
CHECK Fysika by Dough: Στο νέο χαλαρό wine bar του Κουκακίου ψήνουν και πίτσες Facebook Twitter
Η Pizza dough είναι μεσοτοιχία με το Fysika by Dough. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Fysika by Dough, Δημητρακοπούλου 17, Κουκάκι

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ