Fysika by Dough: Στο νέο χαλαρό wine bar του Κουκακίου ψήνουν και πίτσες

CHECK Fysika by Dough: Στο νέο χαλαρό wine bar του Κουκακίου ψήνουν και πίτσες Facebook Twitter
Ας υποθέσουμε πως είστε μια παρέα που κάποιοι αγαπάνε το κρασί και κάποιοι άλλοι δεν πεθαίνουν, στο Fysika by Dough δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Είναι μια παρέα Θεσσαλονικιών που, έχοντας δημιουργήσει το Soulfood Thessaloniki, εδώ και μία επταετία στήνει τις μεγαλύτερες γιορτές φαγητού δρόμου μετά μουσικής στον Βορρά. Είναι πίσω από το Thessaloniki Street Food Festival και το Thessaloniki Beer Festival που είναι αφιερωμένο στις ελληνικές μικροζυθοποιίες, έχουν περάσει και από τον Βόλο, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τη Χαλκίδα με street food stands, μπίρες και κοκτέιλ, με δεκάδες ώρες σε κάθε διοργάνωση να είναι γεμάτες λάιβ και DJ sets – και δεν τρέχουν μόνο αυτά.

Σε ένα στενό των Άνω Λαδάδικων έχουν στήσει τη δική τους μικρή γειτονιά-προορισμό για street food, ψήνοντας τα φημισμένα μπέργκερ του δικού τους Tarantino και τη Νeapolitan style πίτσα του Pizza Ηood.

Το πώς να κάνουν μονοθεματικά μαγαζιά και να προσφέρουν ποιοτικό γρήγορο φαγητό το ξέρουν πολύ καλά, και αφού το απέδειξαν πάνω, έφεραν τις ιδέες και το know-how τους και κάτω. Tarantino Burgers τρώμε πια σε δύο σημεία στην Αθήνα, ενώ η πιτσαρία τους εδώ είναι η Pizza Dough.

Είναι από αυτά τα μέρη όπου νιώθεις άνετα να μπαινοβγαίνεις, να αράζεις λίγο έξω με ένα κρασί στο χέρι, να τσιμπάς από την πίτσα, να σηκώνεσαι ξανά να χαιρετήσεις έναν γνωστό, να ξαναμπαίνεις για να παραγγείλεις μια φιάλη ακόμα – τα πράγματα εκεί είναι απλά, χαλαρά και feelgood.

Και όπως στη Θεσσαλονίκη, έτσι και στην Αθήνα έχουν δημιουργήσει μια μικρή πιάτσα φαγητού στον δρόμο της Δημητρακοπούλου στο Κουκάκι. Εκεί, λοιπόν, ανάμεσα στο μπεργκεράδικο και τη Naples-style πιτσαρία τους μόλις εμφάνισαν ένα μικρό σαλόνι όλο χρώμα, με μπαουχάους πινελιές, ένα cozy wine bar με φυσικά κρασιά.

CHECK Fysika by Dough: Στο νέο χαλαρό wine bar του Κουκακίου ψήνουν και πίτσες Facebook Twitter
O εσωτερικός χώρος έγινε (και) ορθάδικο, σαν σε σπιτικό πάρτι. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ας υποθέσουμε πως είστε μια παρέα που κάποιοι αγαπάνε το κρασί και κάποιοι άλλοι δεν πεθαίνουν· στο Fysika by Dough δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα. Γιατί σε αυτήν τη νέα άφιξη, εκτός από κρασιά, σερβίρουν και πίτσα. Και έχουν και Noam Beer, μια ελαφριά, δροσιστική, μοντέρνα βαυαρική lager που τη βρίσκω φοβερή –να τι θα πιείτε όσοι δεν το έχετε με το κρασί.

Ποια είναι, όμως, η σχέση που έχουν ο Χρήστος Εξαρχόπουλος, ο Κωστής Καρατζιάς, ο Ντέμης Σαμαράς, ο Δάνης Κοσμίδης και ο Θανάσης Κιοσσές με το κρασί; Ο Κωστής θα μου πει ότι είναι απλοί καταναλωτές του, οι οποίοι μάλιστα πολύ πρόσφατα μπήκαν και στον κόσμο των φυσικών (ή ήπιας παρέμβασης) κρασιών, στα οποία βρίσκουν μεγαλύτερο γευσιγνωστικό ενδιαφέρον, «χωρίς να σημαίνει ότι είναι όλα τέλεια ή πως είμαστε δογματικοί. Σίγουρα μας αρέσει πιο πολύ αυτή η διαδικασία αναζήτησης στην οποία μας βάζουν τα φυσικά κρασιά».

Η Pizza dough είναι μεσοτοιχία με το Fysika by Dough, έτσι, όταν δεν είναι ενεργό και δεν έχει καλεσμένους το booth που έχουν στήσει για να επιλέγουν βινύλια, η παραγγελία του φαγητού σας βγαίνει από ένα παράθυρο που συνδέει την κουζίνα της πιτσαρίας με το σαλόνι του κρασιού. Υπάρχουν και έξω λίγα τραπέζια, ενώ το περασμένο Σάββατο που μας περίμεναν με home listening vinyl sets ο εσωτερικό χώρος έγινε (και) ορθάδικο, σαν σε σπιτικό πάρτι.

Ο κατάλογος των κρασιών τους δεν είναι χαοτικός, είναι μαζεμένος και θα ανανεώνεται, όπως θα ανανεώνονται και οι προτάσεις σε ποτήρι. Οι ετικέτες τους είναι όλες από τον ελληνικό αμπελώνα, συνεργάζονται με την eklektikon γι’ αυτές και έχουν επιλεγεί ώστε να ταιριάζουν με την πίτσα. Θέλετε να κάνετε ένα εύκολο pairing; Στην περιγραφή κάθε συνταγής της Pizza Dough αναφέρεται η επίγευση που αφήνει, όπως και κάτω από κάθε οινική πρόταση.

CHECK Fysika by Dough: Στο νέο χαλαρό wine bar του Κουκακίου ψήνουν και πίτσες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
CHECK Fysika by Dough: Στο νέο χαλαρό wine bar του Κουκακίου ψήνουν και πίτσες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Από τις πίτσες τους που γίνονται με ζυμάρι 48ωρης ωρίμανσης προτείνω τη vegeterian Goat με σάλτσα ντομάτας, γλυκοπατάτα, κατσικίσιο τυρί, μπούκοβο και θυμάρι, την κόκκινη Famous Pepperoni με σάλτσα ντομάτας San Marzano, μοτσαρέλα, πεπερόνι και βασιλικό, στην οποία μπορείτε να προσθέσετε και μέλι, την Ella Ella Mortabella με μασκαρπόνε, μοτσαρέλα, πέστο, κρεμμύδι, ελιές, μορταδέλα και βασιλικό, τη Zucchini με μοτσαρέλα, κολοκύθι, ξύσμα μοσχολέμονου, χυμό λεμονιού, άνηθο και βασιλικό.

Αν είστε από εκείνους που αφήνουν στην πίτσα το cornicione –το στεφάνι, αν προτιμάτε–, προσφέρουν ντιπ σαν το sriracha mayo για να το βουτήξετε και να το απολαύσετε και αυτό. Έχουν και καφέ, ένα blend της pianeta gusto ειδικά για εκείνους που μπορεί να το έχετε δοκιμάσει και στο Father της Θεσσαλονίκης. Και πανίνι φτιάχνουν, αν δεν το έχετε να φάτε πίτσα.

Λειτουργούν και ως κάβα, δίνουν κρασί και για έξω. Ετοιμάζουν πολλά events σε αυτό το μικρό σαλόνι, θα κάνουν διάφορα sets στα οποία θα ακούμε μουσική από βινύλια, όπως συμβαίνει και στο Tarantino δηλαδή, είναι της μαύρης μουσικής, της τζαζ, της disco, της boogie, το περασμένο Σάββατο έκαναν το πρώτο τους event με home listening επιλογές και guest DJs.

Το Σάββατο που έρχεται, στις 17/2, όλη τους η λίστα θα βγαίνει σε ποτήρι και όλα τα ποτήρια θα κοστίζουν πέντε ευρώ. Θα καλούν και οινοποιούς για pop-up στο Fysika by Dough, γενικά θα είναι δραστήριοι. Ετοιμάζουν διάφορα events σε αυτό το μικρό σαλόνι και η μουσική δεν θα απουσιάζει από αυτά, οι jazz, οι disco και οι boogie ρυθμοί.

Είναι από αυτά τα μέρη όπου νιώθεις άνετα να μπαινοβγαίνεις, να αράζεις λίγο έξω με ένα κρασί στο χέρι, να τσιμπάς από την πίτσα, να σηκώνεσαι ξανά να χαιρετήσεις έναν γνωστό, να ξαναμπαίνεις για να παραγγείλεις μια φιάλη ακόμα· τα πράγματα εκεί είναι απλά, χαλαρά και feelgood. Κρατήσεις δεν κάνουν.

CHECK Fysika by Dough: Στο νέο χαλαρό wine bar του Κουκακίου ψήνουν και πίτσες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
CHECK Fysika by Dough: Στο νέο χαλαρό wine bar του Κουκακίου ψήνουν και πίτσες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
CHECK Fysika by Dough: Στο νέο χαλαρό wine bar του Κουκακίου ψήνουν και πίτσες Facebook Twitter
Η Pizza dough είναι μεσοτοιχία με το Fysika by Dough. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Fysika by Dough, Δημητρακοπούλου 17, Κουκάκι

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ