Μπορεί η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου να προκαλεί σε πολλούς αποστροφή -ειδικά όταν δεν είσαι δεκαπέντε χρονών, και σε ρωτούν όλοι το σιχαμένο «γιορτάζετε;»- αν όμως παρακάμψεις τη γιορτή και κρατήσεις τις αγαθές προθέσεις του Αγίου, μπορεί το εορταστικό κλίμα να βγει και σε καλό. Κάποια αγαπημένα στέκια στην πόλη φτιάχνουν πολύ γευστικά και καθόλου κιτς μενού και είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό, ακόμα και εν μέσω αυτής της μαζικής ερωτικής παράκρουσης.
Στο café Boeme αυτό ήταν το σκεπτικό. Γιορτάζουν τον έρωτα για τη γεύση, για την καλή πρώτη ύλη και την πρωτοτυπία. Έτσι, το Σαββατοκύριακο 14 Φεβρουαρίου σερβίρουν ένα «ερωτευμένο μενού», κυρίως για τους εραστές του καλού φαγητού. Ο χώρος είναι οικείος και ζεστός. Το μπαρ με την ωραία μπάρα σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στο Παρίσι.
Ο σεφ -ο Μιχάλης Αλεξίου- είναι μόνο 27 χρονών, αλλά έχει πολύ μεράκι με τη μαγειρική. Διαθέτει ήδη πολυετή εμπειρία (μεγάλωσε μέσα στις κουζίνες) και του αρέσει να μαγειρεύει για τον έρωτα, όσο και αν η γιορτή έχει πάρει μια πιο κιτς ροπή. Πιστεύει ότι αν δεν είσαι ερωτευμένος τα φαγητά είναι πιο άνοστα και του αρέσει η έμπνευση και η τρέλα που δίνει ο έρωτας. Για την περίσταση, λοιπόν, πειραματίζεται με μια σούπα παντζάρι, βελουτέ και μεστή, με κρέμα γιαουρτιού και δυόσμο που κάνει τον ουρανίσκο να γουργουρίζει ευτυχισμένος. «Ήθελα ένα κόκκινο μενού ή στις αποχρώσεις του κόκκινο του ρόδου, να ανθίσει η ψυχή μας, να νιώσουμε το δώρο της αγάπης» λέει.
Ακολουθεί μια σαλάτα με τραγανά φύλλα ρόκας, iceberg, κατσικίσιο τυρί, γλασαρισμένα σύκα σε κόκκινο κρασί και καβουρδισμένο κουκουνάρι. Το «ερωτικό ριζότο» -έτσι το ονομάζει- είναι απ’ αυτά που προτιμάς το ριζότο από τον έρωτα. Το ψηφίζουμε να μπει μόνιμα στον κατάλογο και όχι μόνο για την περίσταση. Υπέροχο ριζότο, που λιώνει στο στόμα, με φράουλες και τυρί μασκαρπόνε. Ακολουθεί φιλέτο λαβράκι με κρούστα παπαρούνας, λάιμ και άγρια χόρτα σωτέ με κρέμα λεμονιού. Πολύ ισορροπημένο πιάτο. Μπορούμε να διαλέξουμε και σολομό ποσέ με άρωμα τζίντζερ και ρατατούιγ λαχανικών. Ένα επίσης σωστά μετρημένο πιάτο, που το βρίσκεις πάντα στον κατάλογο.
Για το τέλος το καλύτερο: έρχεται βιολογική σοκολάτα με φιστίκια, berries και βούτυρο καρύδας, χωρίς ίχνος ζάχαρης. Υπέροχο, να λιώνει στο στόμα χωρίς ένοχες, αφού έχει πολύ χαμηλές θερμίδες. Ντελικάτη γεύση που αφήνει αυτή την ωραία επίνευση που αφήνει ο έρωτας όταν γνωρίζει την πληρότητά του (τι γράφω; Σταματήστε με!).
Στο Boeme τρώμε καλά, καθαρό, τίμιο φαγητό, σε καλές τιμές και ακολουθεί και ένα κοκτέιλ σοκολάτας που έρχεται και μας ζαλίζει γλυκά. Τόσο που λες είναι γλυκός ο έρωτας, χαλάλι και οι Άγιοι Βαλεντίνοι και οι καρδούλες και τα λούτρινα αρκουδάκια και όλη η κιτς σημειολογία του.
café Boheme, Ομήρου 36, τηλ 2103608018