» Πρέπεινα ομολογήσω ότι πάντα ήμουν επιφυλακτικόςστις κάθε είδους εθνικές κουζίνες, κιαυτό γιατί στις περιπτώσεις που δεν έχωεπισκεφτεί τη χώρα και δεν γνωρίζω απόπρώτο χέρι τις γεύσεις, νιώθω λίγοεξαπατημένος. Έχω την αίσθηση ότι δενξέρω όλη την αλήθεια και ότι αυτό πουσερβίρεται έχει μία τουριστική διάθεση.Όπως δεν θα ξεχάσω την εμπειρία μου σεελληνικό εστιατόριο στο Μόντρεαλ, όπουως βασικό ατού του μενού μού παρουσιάστηκεσουβλάκι από χτένια -λες και αν δεν φάωχτένια στην Αθήνα δύο με τρεις φορέςτην εβδομάδα δεν ζω- και για γλυκόγαλακτομπούρεκο, που με άνεση θα έλεγαότι ήταν το χειρότερο γλυκό που έχωδοκιμάσει ποτέ στη ζωή μου. Έτσι, ότανέχεις χαρεί μέσα στα χρόνια τις milonga καιτο nuevo tango του Άστορ Πιατσόλα και τατραγούδια του Κάρλος Γαρδέλ, σε προκαλείνα επισκεφτείς το νεότευκτο El Bandoneon στοΜεταξουργείο. Το τάνγκο στο ΜπουένοςΆϊρες ευδοκιμούσε στα μπουρδέλα τωνκακόφημων συνοικιών του, οπότε, όσο καιαν έχει αλλάξει σήμερα το Μεταξουργείο,φαντάζει ως ο ιδανικός τόπος για ένατέτοιο εστιατόριο. Το σκηνικό ανάλογο,αφού υπό τους ήχους του μπαντονεόν τουΈκτορ Σίλβα ζευγάρια χορεύουν στηνειδικά σχεδιασμένη σκηνή, ενώ από τοτραπέζι σου παρελαύνουν εξαιρετικέςεκδοχές της προβολέτα με γλυκιάκαραμελωμένη sauce, τα άψογα μαριναρισμένακρεατικά -εάν είστε vegetarian ίσως να αλλάξετεστάση απέναντι στο θέμα- τις περίφημεςempanadas και τα ψητά λαχανικά. Μαγικόςχώρος, αυθεντικός, καλό φαγητό και γιατίόχι, με ένα ποτήρι παραπάνω μπορείτε ναδοκιμάσετε και τις επιδόσεις σας στοτάνγκο. Δεν είναι τυχαίο που ο ΧούλιοΜπόκα έδωσε εκεί τις συνεντεύξεις τουτην περασμένη Τετάρτη.
» Καιενώ περιμένω κάθε καλοκαίρι αυτό τομικρό διάστημα που υπάρχουν σε αφθονίατα σύκα, ώστε να καταπιέσω τους γύρω μουμε το εκπληκτικό σπαγγέτι με σύκα καικάρι, το φθινόπωρο έχω μία άνεση όσοναφορά τα μήλα, τα οποία πέρα από τις όσεςεφαρμογές τους σε φαγητά και γλυκά στηνκαρδιά έχουν μία ειδική θέση όχι τόσογια την κλασική tarte tatin, αλλά για μία δικήμου version της νοστιμότατης νορμανδικήςτάρτας με αχλάδι, το οποίο αντικαθιστώμε μήλο. Τώρα που τα φρέσκα μήλα είναιάφθονα και όχι αυτά τα μαραγκιασμέναπου μας πουλάνε αργότερα από τα ψυγεία,ακολουθήστε τα βασικά βήματα μία απλήςpate, ως βάση, με άρωμα βανίλιας, μία κλασικήκρέμα αμυγδάλου για γέμιση, τα μήλαφυσικά, και για επικάλυψη σιρόπι απότην αγαπημένη σας μαρμελάδα, αραιωμένημε ένα eau de vie ή καλύτερα λίγο kirsch, και τααποτελέσματα θα είναι θεαματικά.
σχόλια