Για να «καθαρίσεις» με γκραν σουξέ την Καθαρή Δευτέρα. Της Ελένης Ψυχούλη

Για να «καθαρίσεις» με γκραν σουξέ την Καθαρή Δευτέρα. Της Ελένης Ψυχούλη Facebook Twitter
1
Για να «καθαρίσεις» με γκραν σουξέ την Καθαρή Δευτέρα. Της Ελένης Ψυχούλη Facebook Twitter

Καλή και η Τσικνοπέμπτη αλλά προσωπικά εγώ γιορτάζω την Καθαρή Δευτέρα. Όπως μαζί μου γιορτάζουν και όσοι έχουν έναν έρωτα παραπάνω με το θαλασσινό και το νηστίσιμο. Καθώς ποτέ δεν αφήνω αυτή τη μέρα να πάει στα ψάχνοντας και στα χαμένα και μια ζωή τη γιορτάζω επιμελώς, με άφθονους φίλους στο πλάι μου, έχω να μοιραστώ μαζί σας μια εμπεριστατωμένη άποψη για το τέλειο σαρακοστιανό Κούλουμο-λουκούμι πάρτυ.

  

• Αν αποφασίσεις πικ-νικ, σκέψου το δυο φορές: για κάποιο λόγο μια ανώτερη δύναμη αποφασίζει μια θλίψη, μια μουντάδα κι ένα βρωμόκρυο για τη συγκεκριμένη μέρα. Το πάρτυ-σπίτι, με ανοιχτές τις μπαλκονόπορτες, είναι μια εγγύηση, ειδικά αν το οργανώσεις ρεφενέ.

 

• Το οποίο πάρτυ μπορεί να σου κοστίσει ο κούκος-αηδόνι αν στο μενού συμπεριλάβεις γαρίδες, καραβίδες, αστακούς και-ω ναι!-ταπεινό χταποδάκι που εξαφανίζεται και στο ψήσιμο. Αντίθετα, η λίστα με τις απαλές σαν χάδι τιμές περιλαμβάνει μύδια, πετροσωλήνες, στρόμπια, χάβαρα, ελληνικά ολόφρεσκα καβουράκια, φρέσκα αβγά ψαριών από τη Βαρβάκειο, κατεψυγμένο γόνο καλαμαριού αλλά και το cult καλαμαράκι κονσέρβας που μπορείς να μαγειρέψεις σε μια άκρως εντυπωσιακή-και φτουριστική-μακαρονάδα.

• Αν με το νου σου βάζεις έξοδο, σου εύχομαι ο Θεός βοηθός! Πρώτα για να βρεις τραπέζι. Δεύτερον για να σε εξυπηρετήσουν. Και τρίτον, να καταθέσω πως όσες φορές έχω πάει ακόμη και στην πιο εγγυημένη μου ψαροταβέρνα έχω συναντήσει κατεψυγμένο καλαμαράκι και γενικώς μια «ξεπέτα» της απολύτου καταστροφής.

• Το ωραιότερο όλων είναι να το ξενυχτίσεις Κυριακή βράδυ και να τελειώσεις τη μέρα στη Βαρβάκειο γύρω στις 3, τότε που όλοι οι πάγκοι είναι φορτωμένοι με τα καλύτερα, απ’όπου και θα διαλέξεις χωρίς τον συνωστισμό που θα θολώσει τον εγκέφαλό σου, συνετά και σίγουρα το μενού της επομένης.

Για να «καθαρίσεις» με γκραν σουξέ την Καθαρή Δευτέρα. Της Ελένης Ψυχούλη Facebook Twitter

Η καλύτερη λαγάνα

• Χειροποίητη και με βιολογικό αλεύρι, καλύτερα να την παραγγείλετε τηλεφωνικά μια μέρα πριν: Μαμά ψωμί, Ζαχαρίτσα 42-44, Κουκάκι, 2109227686

• Από τον ξυλόφουρνο, χωρίς βελτιωτικά και χημικά, στον Έξαρχο, Πλ. Καπανδριτίου 2295053181.

• Από χωριάτικο χοντρόκοκκο αλεύρι, ψημμένη στον ξυλόφουρνο και στον «Καρρά», Λεωφ. Μαραθώνος 58, 2106217762, Άγιος Στέφανος.

• Σε μυστική συνταγή από τα Γιάννενα, στα «Γιάννενα», Μεγ. Αλεξάνδρου 35, Περιστέρι, 2105711606.

• Σε χωριάτικη συνταγή, από τον πρόεδρο της Συντεχνίας Αρτοποιών κο Χρήστου, Λεωφ. Βουλιαγμένης 70, 2109270744, Αχαρνών 254, Πατήσια, 2108662729

• Από τον εξπέρ του γιαννιώτικου προζυμιού Κατσαρό, Σ. Καράγιωργα 56, Γλυφάδα, 2109630914.

• Στην «Πνύκα», Πρατίνου 13, Παγκράτι, 2107251941. Από αγνό ελληνικό σιτάρι, ψημμένη σε φούρνο με πυρότουβλα.

Σαρρή 13 & Αγίων Αναργύρων, Ψυρρή, 21032 14035. Με αλεύρι από τους μύλους Λούλη και Μάρα και παράδοση από το 1907.

“Αρτοποιητής” όνομα και πράγμα για λαγάνα σε διαφορετικές ποικιλίες. Μισαραλιώτου 14, Ακρόπολη, 2109230052.

”Η Λυκόβρυση”, Σοφοκλή & Βενιζέλου 48, Λυκόβρυση, 2102815042. Με αλεύρι από τους φούρνους Κεπενού και Βούζα.

Για να «καθαρίσεις» με γκραν σουξέ την Καθαρή Δευτέρα. Της Ελένης Ψυχούλη Facebook Twitter

Αυτοί που ειδικεύονται στα όστρακα

Η Βαρβάκειος (3π.μ.-1μ.μ.) Οι πελάτες της νύχτας βρίσκουν το καλύτερο, μεγαλύτερη ποικιλία και αποφεύγουν το στριμωξίδι.

Ο Μπαρμπουνάκης (28ης Οκτωβρίου, Ψυχικό. 2106743639)

Αγγελική Αδάμ, (Ψαραγορά Λαυρίου, 2292022209)

Ο Φάρος (Κηφισίας 234, στάση Αβάνας. 2106714483)

Όστρακο (Αγ. Δημητρίου 18, Δραπετσώνα. 2104619937)

Βατίστας Αφροδίτης 2, Βάρκιζα. 2108972164,

The Lobster Co (Χαρ. Τρικούπη, 200. Ν. Ερυθραία 2108003272)

Στρατής Μπουρνούς (Λ. Παπάγου 130 Ζωγράφου 2107706215)

Στην Κεντρική Αγορά του Πειραιά σας συστήνω τον Κοκώνη, από τους λίγους ιχυοπώλες που τιμούν το ζωντανό όστρακο όλο το χρόνο και όχι μόνο τη Σαρακοστή. Μύδια από το Πόρτο Λάγος, άγρια κυδώνια και γυαλιστερές, ελληνικό φρέσκο χταπόδι και ζωντανοί αστακοί από το ενυδρείο. 2104222574 Ανοιχτά από τις 2 τη νύχτα ως τη 1 το μεσημέρι, το ίδιο και την Κυριακή.

Για τα υπόλοιπα της ημέρας

• Μια βόλτα στην Κεντρική Αγορά, θα σας προμηθεύσει τα άπαντα του νηστίσιμου τραπεζιού στις χαμηλότερες τιμές: χόρτα του βουνού από την κυρία στην είσοδο. Επί της Αρμοδίου, ο πάγκος με κάθε λογής ελιές, κρητικές, Μαλαισίνας, τουρσί, θρούμπες. Χαβιάρι σε πολύ καλές τιμές από το ρώσικο μπακάλικο στην Αρμοδίου. Στο γωνιακό κατάστημα μπαίνοντας από Σωκράτους θα βρείτε τεράστια ποικιλία από τουρσιά, ελιές και ταραμά.

• Στα καταστήματα με τοπικά προϊόντα θα βρείτε ελιές και τουρσιά σε πρωτότυπες συνταγές, έτοιμες ταραμοσαλάτες, θαλασσινές σαλάτες και αλειφές, ντολμαδάκια από γυναικείους συνεταιρισμούς, πατέ χταπόδι από το Ευ Ζην, χταπόδι με πιπέρια και μελιτζάνες από τη Γιαμ, πολίτικη σαλάτα της Γιαμ, ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς, νηστίσιμα γλυκά, βιοτεχνικούς χαλβάδες, ρακή και επιλεγμένα ούζα.

Πανδαισία (Αγ. Ιωάννου 23Β, Εμπ. Κέντρο Παπανικόλα, Αγ. Παρασκευή. 2106017731)

Ιδαίον Άντρον (Φορμίωνος 141, Καισαριανή. 2107600204)

Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, (Σοφοκλέους 1, 210-3234612)

Benito, (Θέμιδος 22, Π. Φάληρο. 2109837677)

Το θυμάρι του Στρέφη Καλλιδρομίου 51Α Εξάρχεια 2103300384, έχει την πιο σπιτική ταραμοσαλάτα που δοκίμασες ποτέ σε έτοιμη, του Μχιταριάν.

• Επίσης απίστευτη ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά και φρέσκο κρεμμυδάκι φτιάχνει η Γιαμ (σε καταστήματα με τοπικά προϊόντα).

• Ο «Μανδραγόρας», Γούναρη14 στον Πειταιά, 2104172961 αναλαμβάνει να σας στρώσει το τραπέζι της πιο γκουρμέ νηστείας, χωρίς να κουνήσετε το δαχτυλάκι σας: Λαχανοντολμάδες με ξινολάχανο, σταφίδες και κουκουνάρι, ανθός κολοκυθού, βλαστάρια κάπαρης, βολβοί και μελιτζανάκι σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, καρδιά αγκινάρας με σκόρδο, ροζ πιπέρι και δεντρολίβανο σε αγουρέλαιο, γίγαντες τουρσί με λιαστή ντομάτα, χταπόδι από την Κάρυστο με πιπέρια και ανθό ρίγανης, γαρίδες λεμονάτες με μουστάρδα, σαλάτα θαλασσινών με λαχανικά, ριζότο θαλασσινών, αστακός ψητός με σάλτσα μουστάρδας και χαλβάς Παπαγιαννόπουλου από το Βόλο. Ανοιχτά 5 π.μ.-1 μ.μ.

• Ο κύριος Ανδρέας Βλασόπουλος φτιάχνει βασικά το καλύτερο φύλλο, παραδοσιακό και με τα αγνότερα υλικά. Κοντά στο φύλλο, κι έναν μαγικό χειροποίητο χαλβά, με βανίλια, κακάο ή με ολόκληρα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Η άλλη διάσταση στον χαλβά του μπακάλη. Σφολιατίνα, (Βουτσινά 84, Χολαργός, 2106516429)

• Στο «Στάχυ», Κύπρου 23 στα Βριλήσσια, (2106139977) θα λύσεις δυό θέματα με τη μία: πολύ καλή λαγάνα αλλά και υπέροχη δική τους ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά από χεράκια μαμάς, που ξενυχτάει για να προλάβει τους πολλούς φανς της τέχνης της για την περίσταση.

Για να «καθαρίσεις» με γκραν σουξέ την Καθαρή Δευτέρα. Της Ελένης Ψυχούλη Facebook Twitter
Γεύση
1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Το κρητικό φαγητό είναι πολιτισμικός πλούτος, κληρονομημένη γνώση, καταστάλαγμα εμπειριών, και πηγή έμπνευσης

Βιβλίο / Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια