Γλιστρίδα και σουμάκ

Facebook Twitter
0

 

Πίτα και φρέσκα λαχανικά – ελαιόλαδο και σουμάκ – (فتوش)

Η λέξη Fattūsh προέρχεται από το αραβικό “fatt” (που σημαίνει υγρό ή σπασμένο ψωμί) και την κατάληξη –ūsh, τουλάχιστον έτσι λέει το ίντερνετ, αν κανείς ξέρει περισσότερα παρακαλώ να μας πει. Είναι μια σαλάτα που προέκυψε από τη ζέστη της μέσης Ανατολής που ξέραινε το ψωμί: πολύτιμο προϊόν, αδύνατον να το πετάξεις,  μπορείς όμως να το μεταμφιέσεις σε κάτι ακόμα πιο λαχταριστό, ψήνοντάς και τυλίγοντάς το σε ελαιόλαδο, μια ιδέα που έχει ανακυκλωθεί σε όλες τις χώρες και στα «ελληνικά» το ξέρουμε ως κρουτόν.  Ο συνδυασμός είναι αρχαίος- πίτες που έμεναν στη ζέστη ανά τους αιώνες θρυμματίζονταν από τις νοικοκυρές για να μπουν μαζί με ντομάτες, αγγούρια και ραπανάκια. Για τις ημέρες που έχετε βαρεθεί τη χωριάτικη (αν και είναι κάπως απίθανο, το ξέρω), δοκιμάστε φατούς, με υλικά που έχουμε την τύχη να φυτρώνουν στην Ελλάδα.

Αυτό που κάνει το φατούς ξεχωριστό από όλες τις σαλάτες είναι το σουμάκ (σουμάκι, ρους) και η γλιστρίδα. Το σουμάκ  είναι η σκόνη που παράγεται από τους αποξηραμένους πολύ μικρούς καρπούς του φυτού Rhus coriaria, θάμνος που απαντάται σε όλη σχεδόν τη Μεσόγειο. Το σουμάκ έχει βαθύ κόκκινο χρώμα και ξινή γεύση και παίζει το ρόλο του λεμονιού. Η ταπεινή για μας γλιστρίδα θεωρείται αγριόχορτο, κάπως παρακατιανή αφού φυτρώνει ακόμα και στην άκρη του δρόμου. Λέω για μας, γιατί στην Αμερική τη βρίσκεις μόνο στα καλύτερα εστιατόρια με το γαλλικό όνομα mâche  ή purslane. Αν δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα γλιστρίδα, να το κάνετε, είναι πολύ τρυφερό χόρτο και λαχταριστό, με επίσης λεμονάτη γεύση.

Πέρα από τα βασικά συστατικά, μπορείτε να προσθέσετε και να αφαιρέσετε όσα λαχανικά θέλετε. Η παρακάτω συνταγή είναι αρκετά βασική και ολωσδιόλου θαυμάσια.

  • 1 αραβική πίτα
  • 1 αγγουράκι
  • 2 μεγάλες ντομάτες
  • ½ ματσάκι μαϊντανός
  • 1 ματσάκι ραπανάκια
  • 100 γρ γλιστρίδα
  • 1 κουταλάκι σουμάκ
  • Ελαιόλαδο

 

Προθερμάνετε το φούρνο τους 180 βαθμούς. Κόψτε την πίτα σε λωρίδες, ρίξτε λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τις για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Κόψτε το αγγουράκι, τις ντομάτες και τα ραπανάκια σε κομμάτια. Ανακατέψτε όλα τα λαχανικά μαζί με το σουμάκ, προσθέστε αλάτι και στο τέλος ελαιόλαδο.

Ταιριάζουν επίσης: μέντα, σουσάμι, καυτερές πιπεριές, φρέσκα κρεμμυδάκια, μαρούλι, κόκκινη πιπεριά. Ακόμα περισσότερο ταιριάζει το τζατζίκι και το αρνίσιο κεμπάπ – αυτό το φανταστήκατε βέβαια και μόνοι σας…

Και η μουσική που ταιριάζει, είναι αυτή:

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ