Γλιστρίδα και σουμάκ

Facebook Twitter
0

 

Πίτα και φρέσκα λαχανικά – ελαιόλαδο και σουμάκ – (فتوش)

Η λέξη Fattūsh προέρχεται από το αραβικό “fatt” (που σημαίνει υγρό ή σπασμένο ψωμί) και την κατάληξη –ūsh, τουλάχιστον έτσι λέει το ίντερνετ, αν κανείς ξέρει περισσότερα παρακαλώ να μας πει. Είναι μια σαλάτα που προέκυψε από τη ζέστη της μέσης Ανατολής που ξέραινε το ψωμί: πολύτιμο προϊόν, αδύνατον να το πετάξεις,  μπορείς όμως να το μεταμφιέσεις σε κάτι ακόμα πιο λαχταριστό, ψήνοντάς και τυλίγοντάς το σε ελαιόλαδο, μια ιδέα που έχει ανακυκλωθεί σε όλες τις χώρες και στα «ελληνικά» το ξέρουμε ως κρουτόν.  Ο συνδυασμός είναι αρχαίος- πίτες που έμεναν στη ζέστη ανά τους αιώνες θρυμματίζονταν από τις νοικοκυρές για να μπουν μαζί με ντομάτες, αγγούρια και ραπανάκια. Για τις ημέρες που έχετε βαρεθεί τη χωριάτικη (αν και είναι κάπως απίθανο, το ξέρω), δοκιμάστε φατούς, με υλικά που έχουμε την τύχη να φυτρώνουν στην Ελλάδα.

Αυτό που κάνει το φατούς ξεχωριστό από όλες τις σαλάτες είναι το σουμάκ (σουμάκι, ρους) και η γλιστρίδα. Το σουμάκ  είναι η σκόνη που παράγεται από τους αποξηραμένους πολύ μικρούς καρπούς του φυτού Rhus coriaria, θάμνος που απαντάται σε όλη σχεδόν τη Μεσόγειο. Το σουμάκ έχει βαθύ κόκκινο χρώμα και ξινή γεύση και παίζει το ρόλο του λεμονιού. Η ταπεινή για μας γλιστρίδα θεωρείται αγριόχορτο, κάπως παρακατιανή αφού φυτρώνει ακόμα και στην άκρη του δρόμου. Λέω για μας, γιατί στην Αμερική τη βρίσκεις μόνο στα καλύτερα εστιατόρια με το γαλλικό όνομα mâche  ή purslane. Αν δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα γλιστρίδα, να το κάνετε, είναι πολύ τρυφερό χόρτο και λαχταριστό, με επίσης λεμονάτη γεύση.

Πέρα από τα βασικά συστατικά, μπορείτε να προσθέσετε και να αφαιρέσετε όσα λαχανικά θέλετε. Η παρακάτω συνταγή είναι αρκετά βασική και ολωσδιόλου θαυμάσια.

  • 1 αραβική πίτα
  • 1 αγγουράκι
  • 2 μεγάλες ντομάτες
  • ½ ματσάκι μαϊντανός
  • 1 ματσάκι ραπανάκια
  • 100 γρ γλιστρίδα
  • 1 κουταλάκι σουμάκ
  • Ελαιόλαδο

 

Προθερμάνετε το φούρνο τους 180 βαθμούς. Κόψτε την πίτα σε λωρίδες, ρίξτε λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τις για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Κόψτε το αγγουράκι, τις ντομάτες και τα ραπανάκια σε κομμάτια. Ανακατέψτε όλα τα λαχανικά μαζί με το σουμάκ, προσθέστε αλάτι και στο τέλος ελαιόλαδο.

Ταιριάζουν επίσης: μέντα, σουσάμι, καυτερές πιπεριές, φρέσκα κρεμμυδάκια, μαρούλι, κόκκινη πιπεριά. Ακόμα περισσότερο ταιριάζει το τζατζίκι και το αρνίσιο κεμπάπ – αυτό το φανταστήκατε βέβαια και μόνοι σας…

Και η μουσική που ταιριάζει, είναι αυτή:

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ