Γλιστρίδα και σουμάκ

Facebook Twitter
0

 

Πίτα και φρέσκα λαχανικά – ελαιόλαδο και σουμάκ – (فتوش)

Η λέξη Fattūsh προέρχεται από το αραβικό “fatt” (που σημαίνει υγρό ή σπασμένο ψωμί) και την κατάληξη –ūsh, τουλάχιστον έτσι λέει το ίντερνετ, αν κανείς ξέρει περισσότερα παρακαλώ να μας πει. Είναι μια σαλάτα που προέκυψε από τη ζέστη της μέσης Ανατολής που ξέραινε το ψωμί: πολύτιμο προϊόν, αδύνατον να το πετάξεις,  μπορείς όμως να το μεταμφιέσεις σε κάτι ακόμα πιο λαχταριστό, ψήνοντάς και τυλίγοντάς το σε ελαιόλαδο, μια ιδέα που έχει ανακυκλωθεί σε όλες τις χώρες και στα «ελληνικά» το ξέρουμε ως κρουτόν.  Ο συνδυασμός είναι αρχαίος- πίτες που έμεναν στη ζέστη ανά τους αιώνες θρυμματίζονταν από τις νοικοκυρές για να μπουν μαζί με ντομάτες, αγγούρια και ραπανάκια. Για τις ημέρες που έχετε βαρεθεί τη χωριάτικη (αν και είναι κάπως απίθανο, το ξέρω), δοκιμάστε φατούς, με υλικά που έχουμε την τύχη να φυτρώνουν στην Ελλάδα.

Αυτό που κάνει το φατούς ξεχωριστό από όλες τις σαλάτες είναι το σουμάκ (σουμάκι, ρους) και η γλιστρίδα. Το σουμάκ  είναι η σκόνη που παράγεται από τους αποξηραμένους πολύ μικρούς καρπούς του φυτού Rhus coriaria, θάμνος που απαντάται σε όλη σχεδόν τη Μεσόγειο. Το σουμάκ έχει βαθύ κόκκινο χρώμα και ξινή γεύση και παίζει το ρόλο του λεμονιού. Η ταπεινή για μας γλιστρίδα θεωρείται αγριόχορτο, κάπως παρακατιανή αφού φυτρώνει ακόμα και στην άκρη του δρόμου. Λέω για μας, γιατί στην Αμερική τη βρίσκεις μόνο στα καλύτερα εστιατόρια με το γαλλικό όνομα mâche  ή purslane. Αν δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα γλιστρίδα, να το κάνετε, είναι πολύ τρυφερό χόρτο και λαχταριστό, με επίσης λεμονάτη γεύση.

Πέρα από τα βασικά συστατικά, μπορείτε να προσθέσετε και να αφαιρέσετε όσα λαχανικά θέλετε. Η παρακάτω συνταγή είναι αρκετά βασική και ολωσδιόλου θαυμάσια.

  • 1 αραβική πίτα
  • 1 αγγουράκι
  • 2 μεγάλες ντομάτες
  • ½ ματσάκι μαϊντανός
  • 1 ματσάκι ραπανάκια
  • 100 γρ γλιστρίδα
  • 1 κουταλάκι σουμάκ
  • Ελαιόλαδο

 

Προθερμάνετε το φούρνο τους 180 βαθμούς. Κόψτε την πίτα σε λωρίδες, ρίξτε λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τις για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Κόψτε το αγγουράκι, τις ντομάτες και τα ραπανάκια σε κομμάτια. Ανακατέψτε όλα τα λαχανικά μαζί με το σουμάκ, προσθέστε αλάτι και στο τέλος ελαιόλαδο.

Ταιριάζουν επίσης: μέντα, σουσάμι, καυτερές πιπεριές, φρέσκα κρεμμυδάκια, μαρούλι, κόκκινη πιπεριά. Ακόμα περισσότερο ταιριάζει το τζατζίκι και το αρνίσιο κεμπάπ – αυτό το φανταστήκατε βέβαια και μόνοι σας…

Και η μουσική που ταιριάζει, είναι αυτή:

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT