H γεύση της μετανάστευσης

Facebook Twitter
0

 

Το θέμα της μετανάστευσης, τεράστιο και παλιό όσο ο άνθρωπος, αναπτύσσει μεταξύ των ανθρώπων αιωνίως τα ίδια επιχειρήματα κι αντεπιχειρήματα. Τώρα που το ζούμε στο πετσί μας, μετά από πολλά χρόνια απομόνωσης, συνειδητοποιήσαμε –κάποιοι- ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, είτε κινείσαι αριστερά είτε δεξιά είτε κάνεις σλάλομ ανάλογα με τα κέφια. Ξαναλέω, για κάποιους, γιατί για κάποιους άλλους τα πράγματα είναι έτσι κι όχι αλλιώς, κάτι που παραδόξως τους κάνει να κοιμούνται ευκολότερα τα βράδια.

Έχουμε όλοι ακούσει και διαβάσει για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έρχονται άνθρωποι από άλλες χώρες τους οποίους δεν ξέρουμε τι να τους κάνουμε και που να τους βάλουμε. Καράβια που βουλιάζουν, κελιά στα σύνορα, ό,τι μπορεί να βάλει ο νους σου, όταν μία φτωχή χώρα όπως η Ελλάδα προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα άλλων, φτωχότερων χωρών. Και η απορία μου είναι: τι τρώνε;

 

 

Όσο πιο σύγχρονος είσαι με μία κατάσταση τόσο πιο δύσκολο είναι να ενημερωθείς σωστά γι’αυτήν. Αντιθέτως πληροφορίες για τις συνθήκες μετανάστευσης καημένων (μεταξύ τους πολλοί συγγενείς μας) που έφτασαν κάποτε στην Αμερική, υπάρχουν άφθονες. Άφθονες αλλά αντικρουόμενες. Και για τότε υπάρχουν διάφορες εκδοχές της ίδιας ιστορίας.

 

 

Το κύμα της μεγάλης μετανάστευσης στην Αμερική στο τέλος του 19ου αιώνα έκανε την κυβέρνηση να περιορίσει τις αφίξεις στο θρυλικό νησί Ellis όπου οι σαστισμένοι αφιχθέντες περνούσαν από εξετάσεις. Αρχικά η ευθύνη για τη σίτισή τους έπεσε στο κράτος, το οποίο σύντομα τα έχασε με τη ζήτηση. Σύντομα στο παιχνίδι μπήκαν ιδιώτες οι οποίοι πουλούσαν φαγητό στους πεινασμένους εκμεταλλευόμενοι την άγνοιά τους για τα λεφτά και τα προϊόντα. Παράλληλα όμως οργανωμένες ομάδες ιταλών, εβραίων και άλλων, συμμετείχαν με εθελοντές και δωρεές προσπαθώντας να βοηθήσουν με γνώριμα φαγητά τους συμπατριώτες τους. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Εξαρτάται ποια πηγή θα διαβάσεις.

 

 

«Τελικά η Αμερική υποδέχτηκε τους μετανάστες με καλό φαγητό. Στο μουσείο που κάποτε βρισκόταν η αίθουσα υποδοχής του νησιού Ellis υπάρχει μία πλακέτα με τη μαρτυρία μίας γυναίκας από τη Σουηδία. «Όταν έφτασα στο νησί Elllis μας έδωσαν καφέ και ντόνατς. Ήταν η πρώτη φορά που είδα κι έφαγα ντόνατ και αμέσως σκέφτηκα ότι ήταν θαυμάσιο! Ήταν πάρα πολύ νόστιμο. Φυσικά στη χώρα μας δεν είχαμε κάτι τέτοιο. Η Αμερική μέσα μου έχει αυτή τη γλυκιά και χορταστική γεύση. Η πιθανότητα του να έχω γεμάτο στομάχι ήταν ακαταμάχητη.» (Από το βιβλίο -Hungering for America: Italian, Irish, and Jewish Foodways in the Age of Migration, Hasia R. Diner).

 

Επίσημα, το φαγητό που σερβιριζόταν στους μετανάστες του νησιού ήταν το εξής:

 

19 Νοεμβρίου 1906

 

Πρωινό: καφές με γάλα και ζάχαρη, ψωμί με βούτυρο, κράκερ και γάλα για τις γυναίκες και τα παιδιά

Μεσημεριανό: βοδινό βραστό, βραστές πατάτες και ψωμί, καπνιστή ρέγκα για τους Εβραίους, κράκερ και γάλα για τις γυναίκες και τα παιδιά

Βραδινό: φασόλια φούρνου, βραστά δαμάσκηνα και ψωμί, τσάι με γάλα και ζάχαρη, κράκερ και γάλα για τις γυναίκες και τα παιδιά

 

1 Ιουλίου 1917

 

Πρωινό: ρύζι με γάλα και ζάχαρη, βραστά δαμάσκηνα, ψωμί με βούτυρο, καφές, κράκερ και γάλα για τις γυναίκες και τα παιδιά

Μεσημεριανό: ζωμός κρέατος με κριθάρι, ροστ μπηφ, πατάτες, ψωμί με βούτυρο, κράκερ και γάλα για τις γυναίκες και τα παιδιά

Βραδινό: Χάμπουργκερ, σάλτσα κρεμμυδιού, ψωμί με βούτυρο, τσάι, κράκερ και γάλα για τις γυναίκες και τα παιδιά

 

 

Καθόλου άσχημα, θα έλεγε κανείς. Οι New York Times έγραψαν στις 13 Δεκεμβρίου του 1893 τα εξής:

«Η κυβέρνηση παριστάνει ότι έχει τον γενικό έλεγχο. Έχει δώσει το δικαίωμα σε ιδιώτες να ανοίξουν ουσιαστικά εστιατόριο πάνω στο νησί, χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς να φορολογούνται. Όλοι οι μετανάστες αλλάζουν τα λεφτά τους για να πάρουν δολάρια χωρίς κανείς να τους ενημερώνει για την αντιστοιχία προκειμένου να μπορέσουν να φάνε.  Οι περισσότεροι δεν μπορούν να μετρήσουν τα λεφτά τους. Οι περισσότεροι δεν έχουν ξαναδεί αυτό το νόμισμα-αρκετοί δεν θα το ξαναδούν. Οι αγορές τους γίνονται βιαστικά. Δεν ρωτάνε τις τιμές, δεν υπάρχει χρόνος. Οι τιμές είναι αναρτημένες με τρόπο μυστικοπαθή, αλλά έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι δεν ξέρουν ανάγνωση. Οι περισσότεροι δεν ρωτάνε καν τι υπάρχει. Παίρνουν μία σακούλα με προμήθειες χωρίς να ξέρουν τι έχει μέσα. Δίνουν ένα χαρτονόμισμα και τους δίνουν ρέστα. Βάζουν την σακούλα μαζί με τα άλλα τους υπάρχοντα και προχωρούν, σαστισμένοι, ζαλισμένοι.

 

 

Ο μοναδικός άνθρωπος που ξέρει το ύψος των πωλήσεων είναι αυτός που πουλάει. Αυτός δεν είναι υποχρεωμένος να δίνει αναφορά στο κράτος. Το κράτος του πουλάει το δικαίωμα του εστιατορίου και όλα τα άλλα είναι δική του υπόθεση. Όσο για τη γεύση, κανένας από τους μετανάστες δεν ήξερε αρκετά αγγλικά για να μας πει.»

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.