Live

H γλυκιά ζωή

Facebook Twitter
0

Και τα φαγητά και τα αρώματα και τα ρούχα έχουν στυλ, ακόμα και οι πόλεις, τα έπιπλα, τα σπίτια, οι σκύλοι, τα εξώφυλλα, τα λουλούδια μέσα στα βάζα τους, και τα χαλιά και τα μανίκια, και τα ρολόγια, και τα κοσμήματα και τα σκέτα χρώματα ακόμα, και τα κομπιούτερ (αχ τα κομπιούτερ!) και τα κινητά, φυσικά, και τα δέντρα εν αγνοία τους, και τα ποιήματα και τα καροτσάκια για μωρά, και τα βερνίκια νυχιών και ολόκληροι δρόμοι, ολόκληρες γενιές, ολόκληροι λαοί.

Θέλεις δε θέλεις, κι εσύ έχεις ένα στυλ. Αυτό από μόνο του δεν είναι θετικό απαραίτητα γιατί ας πούμε, και η Γιάννα Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου έχει ένα στυλ, απλά είναι τέτοιο που καλύτερα να μην αντιγράψεις. Το στυλ μπορεί να είναι λαϊκό, ιδιαίτερο, αμίμητο, αέρινο, μπορεί να είναι και σκέτο χάλια. Πολλά λεφτά ξοδεύονται στο κυνήγι ενός στυλ -ενώ ήδη έχουμε κάποιο, αλλά δεν ξέρουμε ποιο είναι. Οι ειδικοί του στυλ αναλύουν το στυλ, αυτοί που διαβάζουν τις αναλύσεις προσπαθούν να το αντιγράψουν φορώντας το σαν στολή, μερικοί μετά από χρόνια τα καταφέρνουν κάπως καλά, άλλοι όχι και τόσο, και γι'αυτούς το σχόλιο είναι “προσπαθεί υπερβολικά”. Λίγοι, πολύ λίγοι, τόσο λίγοι που είναι διάσημοι γι'αυτό, ανέπτυξαν ένα τόσο θαυμαστό στυλ με τα χρόνια που τελικά έγινε σήμα κατατεθέν τους, ολοδικό τους, ξεχωριστό και άξιο να πάρει τη δική του θέση ανάμεσα στα υπόλοιπα στυλ.

Άλλοι πάλι έχουν στυλ χωρίς να το κάνουν θέμα κι αν τους ρωτήσεις “τι θα βάλεις το βράδι” σου λένε “ένα παντελόνι και μία μπλούζα” (ενώ φυσικά ένα παντελόνι δεν είναι απλά ένα παντελόνι που δεν είναι ένα παντελόνι). Αυτοί δεν συνδέουν τα λεφτά με το στυλ, ούτε κάνουν συζητήσεις σχετικά με το στυλ. Απλώς έχουν.

Βellini, Negroni, Rossini

Τρία ποτά που μοιάζουν μεταξύ τους, με στυλ “βρίσκομαι πάνω σε βέσπα, φοράω μαντήλι στα μαλλιά και μαύρα μεγάλα γυαλιά ηλίου από ταρταρούγα, τρέχω σε στενά με κυβόλιθους, αλλά κυρίως, έχω καλούς φίλους και μαζί τους απολαμβάνω φαγητό και ποτό με κάθε ευκαιρία”.

Το στυλ δεν προϋποθέτει λεφτά. Αυτά τα κοκτέιλ δεν έχουν σπάνια και δυσεύρετα συστατικά-αντιθέτως, είναι πολύ εύκολα στην παρασκευή τους. Με δύο, το πολύ τρία συστατικά που ισορροπούν τέλεια μεταξύ τους έχουν κερδίσει πολλές γενιές ως τώρα και σκοπεύουν να κατακτήσουν κι άλλες. Ταυτόχρονα όμως, αν αυτά τα συστατικά είναι ανώτερης ή ακόμα καλύτερα ανώτατης ποιότητας, τότε εκτοξεύονται στο πάνθεον των καλύτερων απολαύσεων.

Bellini

Το Bellini δημιουργήθηκε στο διάσημο Harry's Bar της Βενετίας από τον ιδιοκτήτη του, Giuseppe Cipriani, γύρω στο 1940. Το μπαρ αυτό ήταν αγαπητό στέκι του Έρνεστ Χέμινγκγουέι, του Όρσον Ουέλς και του Τρούμαν Καπότε και σήμερα εξακολουθεί να προσελκύει διασημόητες. Το όνομά του το πήρε λόγω του ροζ/σομόν χρώματός του, που στον εμπνευστή του κοκτέιλ θύμισε έναν πίνακα του ζωγράφου Bellini.

Η συνταγή, απλούστατη: ροδάκινο και αφρώδες κρασί.

Αν θέλεις να αφήσεις εποχή: το ιδανικό ροδάκινο γι'αυτή τη δουλειά είναι το λευκό, που όταν το κόψεις έχει ένα πολύ ανοιχτόχρωμο εσωτερικό αλλά βλέπεις μία υποψία ενός ροζ κοντά στη φλούδα Αν υπάρχει λίγο πράσινο πρέπει να μείνει λίγο ακόμα εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσει. Έχει φτάσει στην ιδανική ωρίμανση όταν μπορείς να μυρίσεις τη γλύκα του. Περνάς αυτά τα ροδάκινα από το μπλέντερ, μετά από σουρωτήρι και βάζεις λίγο σε ποτήρι σαμπάνιας. Συμπληρώνεις με -τι άλλο- πολύ καλό Prosecco. Aν τα ροδάκινα είναι γλυκά, που θέλουμε να είναι, τότε καλύτερα το Prosecco να είναι ξηρό γιατί η σύνθεση βασίζεται στην αντίθεση.

Negroni


H αρχή αυτού του κοκτέιλ δεν είναι πολύ σαφής αλλά ίσως όταν ο κόμης Negroni ζήτησε από τον μπάρμαν του Caffe Casoni της Βενετίας να του φτιάξει ένα δυνατό Americano, αυτός αντικατέστησε τη σόδα με τζιν και για να διαφοροποιήσει οπτικά το ποτό έβαλε μία φέτα πορτοκάλι. Ο Όρσον Ουελς όταν περιγράφοντας το Negroni είπε: “το bitters κάνει καλό στο συκώτι σου, το τζιν κάνει κακό. Τα δύο μαζί ισορροπούν.” Mαζί με τις μπουρμπουλήθρες της σόδας γίνεται το ιδανικό κοκτέιλ ψαγμένης πρότασης γάμου επειδή έχει αυτό το μοναδικό χρώμα αλλά έχει ζόρικη γεύση.

Η συνταγή απλούστατη: Κόκκινο βερμούτ, Campari και τζιν, σε ίσα μέρη. Πολλά παγάκια σε χαμηλό ποτήρι. Επιτρέπεται να συμπληρώσετε με σόδα.

Αν θέλεις να αφήσεις εποχή: αγοράζεις τα καλύτερα βερμούτ και τζιν του κόσμου. Το τζιν όχι με πολλά φρου φρου, γιατί παραμπερδεύεται το πράγμα: ένα ντόμπρο, κλασικό, ισχυρό τζιν χρειάζεται.

Rossini


Προς τιμήν του συνθέτη Rossini, χωρίς να έχει πιασάρικη ιστορία από πίσω του, συνδυάζει δύο συστατικά που είναι αιωνίως δεμένα σε ένα ευτυχισμένο γάμο: τις φράουλες και το κρασί.

Η συνταγή απλούστατη: πουρές φράουλας, περασμένος από σουρωτήρι, μαζί με αφρώδες κρασί.

Αν θέλεις να αφήσεις εποχή όμως, βρίσκεις τις καλύτερες φράουλες της χρονιάς που τις έχεις διαλέξει μία μία για το άρωμά τους.. Τις περνάς από το μπλέντερ και αφού τις σουρώσεις προσθέτεις λίγες σταγόνες λεμονιού και λίγο σιρόπι ζάχαρης (λιώνεις ζάχαρη σε νερό σε ίσα μέρη, αφήνεις να κρυώσει, τέλος). Συμπληρώνεις με καλά παγωμένο Prosecco ύψιστης ποιότητας. Συνήθως αποκαλείται “ρομαντικό ποτό” αλλά ταιριάζει θαυμάσια και σε χωρισμούς, αρκεί να είναι η εποχή της φράουλας.

Hθικό δίδαγμα

Διαλέξτε το ποτό που σας ταιριάζει, καλέστε τους φίλους σας, φτιάξτε μακαρόνια με σάλτσα ντομάτα και βασιλικό, βάλτε ιταλικά τραγούδια (εντάξει, όχι) και πιείτε με την καρδιά σας -υποχρεωτικά όλοι το ίδιο, σε μεγάλες ποσότητες. Κάντε τη ζωή γλυκιά με το ζόρι.

Γεύση
0

Live

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ