H τέχνη του να μοιράζεσαι φαγητό

Facebook Twitter
0

To κάνουν οι Κορεάτες, το κάνουν οι Κινέζοι, το κάνουν οι Αφρικανοί, το κάνουν και οι Έλληνες.

Το να μοιράζεσαι φαγητό με την παρέα είναι κάτι που μας έρχεται πολύ φυσικά. Γιατί να σκάμε με το τι να διαλέξουμε, αποκλείοντας τις υπόλοιπες λιχουδιές; Μπορούμε να παραγγείλουμε ό,τι μας γυαλίσει και να το δοκιμάσουμε, όλοι από λίγο. Πολλά πιάτα, πολλά πιρούνια, πολλές δοκιμές, ένας λογαριασμός.

 

 

Πρόκειται για ένα από τα πιο συγκινητικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων: το ότι το φαγητό είναι κοινό για όλους και δεν συνηθίζουμε να παραγγέλνουμε ο καθένας το πιάτο του. Υποθέτω ότι προέρχεται από τις εποχές που δεν υπήρχαν πιάτα για όλους, πόσο μάλλον πιρούνια. Ένα τραπέζι, μία κατσαρόλα, ένα πιάτο και πολλά παιδιά.

Τότε που το φαγητό δεν έφτανε για όλους ήταν ζήτημα σχεδόν επιβίωσης να τρως γρήγορα, πριν σε προλάβουν τα μεγαλύτερα αδέρφια. Η ανισορροπία ρυθμιζόταν από τους γονείς, οι οποίοι κράταγαν το καλύτερο για τον μικρότερο, που δε μπορούσε να σπρώξει για να προλάβει να φάει. Ακόμα βλέπω κάπως μεγαλύτερους σε ηλικία να τρώνε με εκπληκτικές ταχύτητες. Δε μπορεί, θα έχει να κάνει με το φόβο να μην προλάβουν.

 

 

Μάλλον κάπως έτσι έχει προκύψει και για τους Κινέζους και τους Κορεάτες –και για όλους τους λαούς που έχουν περάσει δύσκολες μέρες με πολλά παιδιά και γέρους. Οι αγαπημένοι μας ευρωπαίοι, οι οποίοι κάνουν πολλά και θαυμαστά που ζηλεύουμε, είναι κάπως πιο διστακτικοί στη χώρα τους. Όμως όταν έρχονται στην Ελλάδα θαυμάζουν το σύστημα και προσαρμόζονται αμέσως.

Ταυτόχρονα εμείς, τόσο ικανοί στο να απορροφάμε ξένες πρακτικές, αρχίζουμε να βρίσκουμε νόημα στις δικές τους συνήθειες. Πρώτα είναι το θέμα της οικειότητας: έπλυνε τα χέρια του; Μήπως έχει γρίππη; Μετά είναι το θέμα των χρημάτων: εγώ δεν πρόλαβα να φάω από το ψάρι, γιατί να το πληρώσω; Το να μοιράζεσαι δεν είναι ποτέ εύκολο, χρειάζεται λεπτότητα και συμβιβασμούς.

Ο γκουρού των καλών τρόπων στο τραπέζι, John Morgan, είπε ότι «ο καλύτερος συνδαιτυμόνας είναι αυτός που φροντίζει τους άλλους πριν φροντίσει τον εαυτό του.» Είτε μοιραζόμαστε φαγητό είτε όχι, οι τρόποι στο τραπέζι λένε περισσότερα για τον άλλον από τα πτυχία του, τα μετρημένα του λόγια και οι ευγενικές του εκφράσεις. Η φυσική ευγένεια, η τρυφερότητα, η απάθεια, ο εγωκεντρισμός, η αυτοσυγκράτηση, όλα φαίνονται (ή δε φαίνονται) μέσα σε μισή ώρα φαγητού. Αν θέλετε να γνωρίσετε το προσφιλές σας πρόσωπο λίγο καλύτερα, βγείτε μαζί του και τους φίλους σας για φαγητό. Πιο πολλά θα καταλάβετε έτσι, παρά αν ρωτήσετε «τι ζώδιο είσαι.»

Η τρυφερότητα που μπορεί να αναπτυχθεί πάνω από ένα κοινό πιάτο φαγητού κατά Disney- πρέπει να είσαι πολύ σκληρόκαρδος όμως για να μην πιάσεις το νόημα.

 

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ