H τέχνη του να μοιράζεσαι φαγητό

Facebook Twitter
0

To κάνουν οι Κορεάτες, το κάνουν οι Κινέζοι, το κάνουν οι Αφρικανοί, το κάνουν και οι Έλληνες.

Το να μοιράζεσαι φαγητό με την παρέα είναι κάτι που μας έρχεται πολύ φυσικά. Γιατί να σκάμε με το τι να διαλέξουμε, αποκλείοντας τις υπόλοιπες λιχουδιές; Μπορούμε να παραγγείλουμε ό,τι μας γυαλίσει και να το δοκιμάσουμε, όλοι από λίγο. Πολλά πιάτα, πολλά πιρούνια, πολλές δοκιμές, ένας λογαριασμός.

 

 

Πρόκειται για ένα από τα πιο συγκινητικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων: το ότι το φαγητό είναι κοινό για όλους και δεν συνηθίζουμε να παραγγέλνουμε ο καθένας το πιάτο του. Υποθέτω ότι προέρχεται από τις εποχές που δεν υπήρχαν πιάτα για όλους, πόσο μάλλον πιρούνια. Ένα τραπέζι, μία κατσαρόλα, ένα πιάτο και πολλά παιδιά.

Τότε που το φαγητό δεν έφτανε για όλους ήταν ζήτημα σχεδόν επιβίωσης να τρως γρήγορα, πριν σε προλάβουν τα μεγαλύτερα αδέρφια. Η ανισορροπία ρυθμιζόταν από τους γονείς, οι οποίοι κράταγαν το καλύτερο για τον μικρότερο, που δε μπορούσε να σπρώξει για να προλάβει να φάει. Ακόμα βλέπω κάπως μεγαλύτερους σε ηλικία να τρώνε με εκπληκτικές ταχύτητες. Δε μπορεί, θα έχει να κάνει με το φόβο να μην προλάβουν.

 

 

Μάλλον κάπως έτσι έχει προκύψει και για τους Κινέζους και τους Κορεάτες –και για όλους τους λαούς που έχουν περάσει δύσκολες μέρες με πολλά παιδιά και γέρους. Οι αγαπημένοι μας ευρωπαίοι, οι οποίοι κάνουν πολλά και θαυμαστά που ζηλεύουμε, είναι κάπως πιο διστακτικοί στη χώρα τους. Όμως όταν έρχονται στην Ελλάδα θαυμάζουν το σύστημα και προσαρμόζονται αμέσως.

Ταυτόχρονα εμείς, τόσο ικανοί στο να απορροφάμε ξένες πρακτικές, αρχίζουμε να βρίσκουμε νόημα στις δικές τους συνήθειες. Πρώτα είναι το θέμα της οικειότητας: έπλυνε τα χέρια του; Μήπως έχει γρίππη; Μετά είναι το θέμα των χρημάτων: εγώ δεν πρόλαβα να φάω από το ψάρι, γιατί να το πληρώσω; Το να μοιράζεσαι δεν είναι ποτέ εύκολο, χρειάζεται λεπτότητα και συμβιβασμούς.

Ο γκουρού των καλών τρόπων στο τραπέζι, John Morgan, είπε ότι «ο καλύτερος συνδαιτυμόνας είναι αυτός που φροντίζει τους άλλους πριν φροντίσει τον εαυτό του.» Είτε μοιραζόμαστε φαγητό είτε όχι, οι τρόποι στο τραπέζι λένε περισσότερα για τον άλλον από τα πτυχία του, τα μετρημένα του λόγια και οι ευγενικές του εκφράσεις. Η φυσική ευγένεια, η τρυφερότητα, η απάθεια, ο εγωκεντρισμός, η αυτοσυγκράτηση, όλα φαίνονται (ή δε φαίνονται) μέσα σε μισή ώρα φαγητού. Αν θέλετε να γνωρίσετε το προσφιλές σας πρόσωπο λίγο καλύτερα, βγείτε μαζί του και τους φίλους σας για φαγητό. Πιο πολλά θα καταλάβετε έτσι, παρά αν ρωτήσετε «τι ζώδιο είσαι.»

Η τρυφερότητα που μπορεί να αναπτυχθεί πάνω από ένα κοινό πιάτο φαγητού κατά Disney- πρέπει να είσαι πολύ σκληρόκαρδος όμως για να μην πιάσεις το νόημα.

 

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT