Η αυλη της Nόνας στα Πετράλωνα

Η αυλη της Nόνας στα Πετράλωνα Facebook Twitter
Η αυλή της Νόνας σε ταξιδεύει στη δεκαετία του '50... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO
0

Όταν ανοίγει ένα καινούργιο φαγάδικο στα Πετράλωνα, έχει ήδη στα χέρια του ένα πλεονέκτημα: την τοποθεσία. Τα Πετράλωνα αυτή την περίοδο συνδυάζουν τη νοσταλγικότητα της γειτονιάς μιας άλλης εποχής με το πιο σύγχρονο σημείο διασκέδασης της Αθήνας. Έτσι και το Νόνα πήρε τη θέση του σε αυτό το σκηνικό, ενισχύοντας αυτή την εικόνα με την αισθητική του. Άφθονα πλεκτά σεμεδάκια, πλακάκια ρετρό, σερβίτσια από την προίκα της γιαγιάς, κίτρινα σιδερένια τραπεζάκια και λευκές καρέκλες καφενείου. Η αυλή δίπλα ακριβώς σε ταξιδεύει στη δεκαετία του '50 και το αδιαχώρητο που επικρατούσε τη βραδιά που το επισκέφτηκα φανέρωνε ότι ο κόσμος το έχει ήδη αγκαλιάσει.

Στο φαγητό τώρα, το τηγάνι είναι ο πρωταγωνιστής στην ανοιχτή κουζίνα. Πιάτα της ώρας. Τα κεφτεδάκια (5,50) δικαιώνουν την αίσθηση του παλαιού σπιτικού που θέλει να δώσει το εστιατόριο. Αρτυμένα με μπόλικο δυόσμο και ροδοτηγανισμένα, ήταν μικρές ευωδιαστές μπουκιές που τρώγονταν ευχάριστα. Το ίδιο και οι μετσοβίτικες φλογέρες (€5,50) με τυρί που ήρθαν χρυσαφένιες, φανερώνοντας ότι αυτός που χειρίζεται το τηγάνι στην κουζίνα ξέρει καλά την τεχνική, ώστε να αποφεύγει τα «αμαρτήματα». Στο ίδιο γευστικό μήκος κύματος ήταν και τα τραγανά μπουρεκάκια μελιτζάνας (€5,50) που τα συνόδευε ντοματένια σάλτσα με δυόσμο. Τα βλίτα και τα βραστά κολοκυθάκια (€5) ήρθαν σωστά βρασμένα και σε καλή θερμοκρασία. Καλοφτιαγμένες ήταν και οι τηγανητές πατάτες σε ροδέλες με τη φλούδα τους (€4), ενισχυμένες με λιωμένο τυρί κασέρι. Από τη λίστα των κρεατικών δοκιμάσαμε τα σουτζουκάκια με γιαούρτι (€7,50) που ήταν αφράτα και με διακριτικό άρωμα του κύμινου. Τα χειροποίητα ντολμαδάκια γιαλαντζί (€5) δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες που είχαν γεννήσει και αυτό γιατί το ρύζι της γέμισης δεν ήταν η κατηγορία που τους ταιριάζει. Το Νόνα έχει και πιάτα ημέρας που παίζουν με τον βυθό, όπως αθερίνα, μύδια αχνιστά και γαριδάκι τηγανητό. Κρασί χύμα, τσίπουρα και ούζα και σέρβις ευγενικό και γρήγορο. Γλυκά του κουταλιού από τον γυναικείο συνεταιρισμό Πορταριάς Πηλίου. Το Νόνα είναι μια καλή πρόταση ως προς τη σχέση ποιότητας-τιμής και το μόνο που έχει να φοβηθεί είναι ο εαυτός του (αν καταφέρει να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο σε βάθος χρόνου) και, προφανώς, το μαγαζί που ενδεχομένως θα ανοίξει στην επόμενη γωνία με τις ίδιες περίπου γευστικές προτάσεις.

☛Νόνα, Τρώων 66, Άνω Πετράλωνα, 211 4020463

 

Η αυλη της Nόνας στα Πετράλωνα Facebook Twitter
Το Νόνα είναι μια καλή πρόταση ως προς τη σχέση ποιότητας-τιμής και το μόνο που έχει να φοβηθεί είναι ο εαυτός του... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT
Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά.

Το κρασί με απλά λόγια / Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά

Ο καθηγητής αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό αμπελοοινικό κόσμο αυτήν τη στιγμή.
THE LIFO TEAM
CHECK Manari:

Γεύση / Manari: O Άρης Βεζενές έφτιαξε την ταβέρνα που έλειπε από το κέντρο

Με βλέμμα στην παράδοση, βελτιώνοντας όσα μπορούν να αναβαθμιστούν σε μια ταβέρνα το 2024 χωρίς να «κλοτσάνε», ο μεγάλος restaurateur προσφέρει κλασικά ταβερνίσια και προσιτά πιάτα, «μπινελίκια» και παϊδάκια-λουκούμια που θα ψήνονται στο κέντρο της πόλης - πράγμα σπάνιο πια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ