Η έκθεση Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά επιστρέφει αυτή την Κυριακή

Η έκθεση Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά επιστρέφει αυτή την Κυριακή Facebook Twitter
0

Όταν πέρσι τέτοια εποχή ανακοινώναμε την απόφαση μας να λανσάρουμε την έκθεση « Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2014» οι αντιδράσεις ήταν πολλές και όχι όλες ευνοϊκές. Σε μια αγορά που δοκιμαζόταν από την κρίση, πολλοί αμφισβήτησαν την ύπαρξη στην Ελλάδα ενός κοινού που θα ήταν διατεθειμένο να πληρώσει μια καθόλου ευκαταφρόνητη είσοδο για να δοκιμάσει κρασιά. Ευτυχώς, παρόλους τους πιθανούς ενδοιασμούς της η μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων παραγωγών αλλά και εισαγωγέων στάθηκε δίπλα μας, και έτσι το στοίχημα κερδήθηκε για όλους μας, και μάλιστα με τεράστια επιτυχία. Η Vientum και εμείς – το The Food and Leisure Guide -  αποδείξαμε πως μπορεί να οργανωθεί ένα μεγάλο γευσιγνωστικό event υψηλού επιπέδου, όπου όλοι οι συμμετέχοντες –εκθέτες και επισκέπτες- θα έχουν συναίσθηση της αξίας των κρασιών που παρουσιάζονται, ενώ επιπλέον οι συνθήκες με τις οποίες δοκιμάζονται τα κρασιά και γίνονται οι συζητήσεις είναι άνετες και πολιτισμένες.

Τι θα δούμε στη δεύτερη διοργάνωση;

Η φετινή διοργάνωση (την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία)  θα πάει την όλη εμπειρία των Μεγάλων Κόκκινων Κρασιών ένα βήμα παραπέρα, κρατώντας βέβαια το βασικό concept της ιδέας. Έτσι, θα συμμετέχουν και φέτος οι κορυφαίοι –κατά την εκτίμησή μας πάντα- Έλληνες οινοπαραγωγοί με τα καλύτερα κόκκινα κρασιά τους, ενώ και οι σημαντικότεροι εισαγωγείς θα φέρουν την αφρόκρεμα των επιλογών τους ώστε να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε και να δοκιμάσουμε, στο κόστος, τα σπουδαιότερα ερυθρά κρασιά της ελληνικής αγοράς! Επίσης φέτος, θα έχουμε κοντά μας την σπουδαιότερη οινογράφο του κόσμου, την Jancis Robinson και τον κριτικό εστιατορίων των Financial Times, Nick Lander.

Η έκθεση Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά επιστρέφει αυτή την Κυριακή Facebook Twitter
Jancis Robinson και Nick Lander
 

Κόστος συμμετοχής και διαδικασία!

Με ένα αντίτιμο €38 ο επισκέπτης παραλαμβάνει ένα μπλοκ με δέκα κουπόνια αξίας €3 έκαστο τα οποία εξαργυρώνει στα σταντ των εκθετών, δοκιμάζοντας σπουδαία κρασιά στο κόστος τους, κρασιά που υπό άλλες συνθήκες δεν είναι απλώς απαγορευτικά λόγω τιμής αλλά επιπλέον δεν είναι εύκολα προσβάσιμα και σίγουρα όχι στις μεγάλες οινικές εκθέσεις. Κάθε κρασί (δόση των 50ml) κοστίζει ένα ή περισσότερα κουπόνια, ανάλογα με το κόστος του, σύμφωνα με τον ίδιο τον εκθέτη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κρασιά με τιμή γύρω στα €120 στην κάβα θα μπορούν να δοκιμαστούν με μόνο δύο κουπόνια. Φυσικά, κάθε επισκέπτης μπορεί να αγοράζει επιπλέον κουπόνια, εφόσον το επιθυμεί.

Οι χορηγοί

Η εμπειρία όμως δεν σταματά εδώ. Μία ομάδα επιλεγμένων χορηγών, όπως η σαμπάνια Veuve Clicquot, το Νορβηγικό μεταλλικό νερό Voss και η εταιρεία Provence με τα εξαιρετικά της τυριά, θα διαθέτουν τα προϊόντα τους δωρεάν ώστε η εμπειρία να είναι όσο το δυνατόν πιο απολαυστική. Χορηγοί στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά είναι επίσης η κορυφαία Metropolitan Food Culture προϊόντα της οποίας θα δοκιμάσουμε στο γαστρονομιό δείπνο, η εμβληματική Gaggenau με τους εξαιρετικούς συντηρητές κρασιών της και η Volvo μία από τις κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες, με αναπτυγμένη γαστρονομική ευαισθησία που δίνει το μήνυμα ότι το κρασί είναι αναπόσπαστο μέρος αυτού που ονομάζουμε «καλή ζωή».

Τι είναι το VIP Golden Pass;

Φέτος επίσης θα διατίθεται και  το VIP Golden Pass , μια συλλεκτική κάρτα που περιλαμβάνει το εισιτήριο εισόδου μαζί με δύο μπλοκ των δέκα επιταγών το καθένα, δίνει πρόσβαση στο δείπνο της 14ης Δεκεμβρίου, σε δύο από τα masterclasses (εκτός από το Collector’s Corner) και πρόσβαση στο VIP Lounge Veuve Clicquot, με συνολικό κόστος €250. Το VIP Lounge Veuve Clicquot είναι ένας πολυτελής χώρος που δημιουργούμε στο Golden Room της Μεγάλης Βρετανίας, όπου οι κάτοχοι της κάρτας θα μπορούν να ξεκουραστούν, να τσιμπήσουν κάτι και να απολαύσουν σαμπάνια Veuve Clicquot. Eπίσης, παράλληλα με τον κύριο εκθεσιακό χώρο, έχουμε ετοιμάσει στο Alexander’s Cigar-Lounge μια συλλογή από σπάνια οινικά αποστάγματα που θα μπορείτε να δοκιμάσετε, από τις 16:00 έως τις 19:00, με την ίδια λογική των κουπονιών σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές.

Η έκθεση Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά επιστρέφει αυτή την Κυριακή Facebook Twitter
Από την περσινή διοργάνωση

Τα masterclasses

Oι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στα εξής:

«Αρμονία τυριού & κρασιού»

Ο Γιώργος Κυριακόπουλος της Provence και ο Γιώργος Φλούδας θα παρουσιάσουν από κοινού ένα ενδιαφέρον και ιδιαίτερα απολαυστικό σεμινάριο συνδυασμού τυριών και κρασιών.

Τυριά: Bleu de Causses / Comte 24μηνης ωρίμανσης, AOP Arnaud / Epoisses, AOP Berthaut / Morbier AOP / Valencay, AOP Fermier

Κρασιά: Chateau Rieussec, Sauternes 2003 / Chateau La Tour Melas 2013 / Anax, Αμπελώνες Αντωνόπουλος 2014 / Καλλίστη Reserve, Μπουτάρης Οινοποιητική 2012 / Sancerre, Comte Lafond 2014

Κόστος συμμετοχής: €40

«Ελληνικά λευκά κρασιά: και όμως παλαιώνουν», by Gaggenau

O οινοχόος Νικόλας Γιαννόπουλος, παγκόσμιος Brand Ambassador 2015 των συντηρητών Gaggenau, παρουσιάζει μια πρωτότυπη γευστική δοκιμή με έξι ζευγάρια εμβληματικών ελληνικών λευκών κρασιών, το ένα πρόσφατης εσοδείας και το άλλο παλαιωμένο (ίδια ετικέτα) για να αποδείξει τις δυνατότητες παλαίωσής τους και για να σας δώσει ιδέες για την κάβα σας.

Κόστος συμμετοχής: €40

«Krug masterclass»

Η Brand Ambassador της εμβληματικής Krug, η οινοχόος Martina Illek, παρουσιάζει μία από τις κορυφαίες σαμπάνιες στον κόσμο και μάς μυεί στον απολαυστικό κόσμο της.

Κόστος συμμετοχής: €40

Η έκθεση Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά επιστρέφει αυτή την Κυριακή Facebook Twitter
Από την περσινή διοργάνωση

«Collector’s Corner»

Μια ακόμη πρωτοτυπία που ξεκινούν φέτος τα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά: προσκαλούμε ένα γνωστό συλλέκτη κρασιών να παρουσιάσει μερικές από τις πιο αγαπημένες του φιάλες, 6 μεγάλα κρασιά από τη συλλογή του, να μάς μιλήσει για το πάθος του και να μάς μεταφέρει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του. Μιλάμε για κρασιά παλαίωσης, δείτε από κοντά τι σημαίνει να είσαι συλλέκτης οίνων! Μια μοναδική ευκαιρία να δοκιμάστε σπουδαία κρασιά που δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά.

Τα κρασιά: 

Cote Rotie Domaine Rostaing 1999 Cote Blonde, Rhone: Το Syrah σε μια από της καλύτερες εκφράσεις του από την Cote Blonde και την σπουδαία χρονιά 1999 που έκανε τον Robert Parker να κοιτάει τον Ροδανό με άλλο μάτι, στο συγκεκριμένο κρασί μάλιστα έδωσε ένα εντυπωσιακό 100!

Domaine Comte Georges de Vogue Musigny Grand Cru 1996, Bourgogne: Το Musigny Grand Cru αποτελεί από μονό του μια ιδιαιτερότητα αφού αποτελεί το μόνο αμπελοτόπι σε όλη την Cote de Nuits που μπορεί να  δώσει λευκό Grand Cru. Η ατυχία του ότι δεν υπάρχουν φιάλες και ότι πάντα βρίσκεται στην σκιά του ερυθρού που θα έχετε στα ποτήρια σας.

 

Domaine Leroy Corton Grand Cru 2002, Bourgogne: Το Corton είναι το μεγαλύτερο σε έκταση Grand Cru στην Βουργουνδία αλλά αυτό δεν εμπόδισε την θρυλική Lalou-Bize Leroy να ξεδιπλώσει τις αρετές του Pinot Noir στην Cote de Beaune.

 

Corton Charlemagne Grand Cru Henri Boillot 2005, Bourgogne: O Henri Boillot είναι ο παραγωγός που μπορεί να σε ‘εξωθήσει’ να γίνεις φανατικός λάτρης της Βουργουνδίας και συλλέκτης. Η καθαρότητα στο στυλ του είναι απαράμιλλη σε ‘όλες τις φάσεις τις εξέλιξης των κρασιών του. Τα 10 χρόνια ενός Corton Charlemagne είναι η απόδειξη

 

Kreydenweiss Moenchberg Grand Cru Pinot Gris 1990, Alsace: Οι ιδεοληπτικοί συλλέκτες-με έμφαση στην Βουργουνδία- έχουν και τις ευχάριστες διαστροφές τους. Το Pinot Gris από Grand Cru αμπελώνα όπως το Moenchberg και το Domaine Marc Kreydenweiss είναι μια από αυτές που συμπληρώνει την μονοτονία της τελειότητας των εξαιρετικών κρασιών της Βουργουνδίας.

Τιμή συμμετοχής: 230 ευρώ το άτομο

Γαστρονομικό Δείπνο

Το ταξίδι μας κορυφώνεται το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου στο εστιατόριο Tudor Hall με το δείπνο που θα ετοιμάσει για εμάς ο σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου με θέμα «Ελλάς-Γαλλία, Συμμαχία». Σας περιμένουμε σε ένα ταξίδι στον υπέροχο κόσμο των Μεγάλων Κόκκινων Κρασιών!

Τα συμμετέχοντα οινοποιεία και εισαγωγείς

ΚΤΗΜΑ ΑΒΑΝΤΙΣ / AIVALIS WINERY / ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ / ΚΤΗΜΑ ΑΡΓΥΡΟΥ / ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ / ΓΑΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ / ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ / CELLIER / DEALS / DONA SILVINA WINES / GENTILINI / ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ / ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ / ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (WINE SPECIALIST) / KYLIX / ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ / LA TOUR MELAS  / ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΛΥΚΟΥ / ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ / ΟΙΝΙΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ / ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ / ΚΤΗΜΑ ΝΕΜΕΙΟΝ / ΚΤΗΜΑ ΠΑΛΥΒΟΥ / ΚΤΗΜΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ  / ΚΤΗΜΑ ΠΙΕΡΙΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ / ΚΤΗΜΑ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ / ΚΤΗΜΑ ΠΥΡΓΑΚΗ / ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ  / ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑ / ΤΗΝΙΑΚΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ / TRINITY WINES / ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ TSANTALI / ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΥ / VINALIA (NICO LAZARIDI + MONTES) / ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ

Η έκθεση Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2015 θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία (Βας. Γεωργίου 1 Πλατεία Συντάγματος, 210 3330000)  από την 1 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ.

Για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία  επικοινωνήστε με την κα Εύη Φέτση, 6987020663 [email protected]

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT