Η ζωή συνεχίζεται

Facebook Twitter
0

Όταν διαβάζω για περιπτώσεις κοινοτήτων που καταφέρνουν να εκμεταλλευτούν και την πιο ατυχή συγκυρία μετατρέποντάς την σε κάτι θετικό έχω αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα.

Προφανώς η πρώτη μου αντίδραση είναι η χαρά και η ελπίδα. Η ανθρώπινη ευρηματικότητα αυξάνεται σε στριμωγμένες περιόδους- γιατί να ταλαιπωρείς το μυαλουδάκι σου όταν όλα είναι λυμένα; Η ευρηματικότητα σε συνδυασμό με την σκληρή δουλειά σιγά σιγά ίσως αρχίσει να καταπολεμά την αρχική κατάσταση και στο μέλλον ίσως μπορέσει και να την ανατρέψει.

Αυτή είναι η πρώτη μου σκέψη. Μετά όμως σκέφτομαι τους φτωχούς όλης της γης, που δεν έχουν καταφέρει να ανατρέψουν την κατάστασή τους. Τα καλά νέα, όπως αυτό που ακολουθεί, εμπεριέχουν μία άγρια καπιταλιστική σκέψη: αν είσαι φτωχός, είναι επειδή δεν έχεις το μυαλό για να βελτιώσεις την κατάστασή σου: κοίτα τί έχει καταφέρει ο Τάδε και ο Δείνα!

Ποιος έχει ψάξει τελικά αν ο Τάδε και ο Δείνα όντως κατάφεραν να αλλάξουν τη μοίρα τους; Μένουμε με την εντύπωση ότι αν προσπαθήσεις αρκετά, θα τα καταφέρεις. Ισχύει ή είναι ένας μία μέθοδος για να νιώθουμε  αποκλειστικά υπεύθυνοι, όταν δεν τα καταφέρνουμε, παρά την προσπάθεια;

Υποθέτω ότι, όπως στα περισσότερα θέματα, η απάντηση δεν είναι μονοσήμαντη: ισχύει και το ένα και το άλλο. Η ιστορία που ακολουθεί είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Το παράδειγμα του Ντιτρόιτ

Ο πληθυσμός του Ντιτρόιτ ξέρει πολύ καλά την έννοια της «κρίσης» εδώ και πολλά χρόνια, για την ακρίβεια από το 1960. Από τότε που οι αυτοκινητοβιομηχανίες μάζεψαν τα μπογαλάκια τους και πήγαν εκεί όπου τα μεροκάματα είναι πιο φτηνά, ο κόσμος άρχισε να εγκαταλείπει την περιοχή και οι λίγοι που δεν έφυγαν, ήταν αυτοί που δε μπορούσαν. Αυτή τη στιγμή η άλλοτε μεγαλούπολη έχει 700.000 κατοίκους, το 32% ζει κάτω από το όριο της φτώχιας και περισσότεροι από τους μισούς αυτού του ποσοστού είναι κάτω των 18 χρονών. Μία έρευνα υποστήριξε ότι ο μισός πληθυσμός της πόλης αδυνατεί να συμπληρώσει μία αίτηση ή να κατανοήσει γραπτές οδηγίες. Η φτώχια, η άγνοια και τα εγκαταλειμμένα σπίτια αφθονούν.

Αυτό που επίσης αφθονεί είναι τα άδεια οικόπεδα από οικογένειες που έχουν εγκαταλείψει την πόλη και δεν κατάφεραν να τα πουλήσουν. Πολύ λίγα σπίτια έχουν γείτονες και στις δύο πλευρές, πράγμα που πολλαπλασιάζει τις ανεκμετάλλευτες εκτάσεις. Αυτό ώθησε μερικούς κατοίκους στο να αρχίσουν να καλλιεργούν την παρατημένη γη σε ένα πλαίσιο ημιπαρανομίας.  Αυτοί οι κοινοτικοί κήποι είναι εντελώς κοινόχρηστοι: είναι τόσο εκτεταμένοι που οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει ό,τι θέλει χωρίς απαραίτητα να συμμετέχει. Αρκετοί αστικοί αγρότες καταφέρνουν σχετική αυτονομία όχι μόνο σε λαχανικά αλλά και σε άλλα προϊόντα όπως μέλι και αβγά, μέρος των οποίων πουλούν και εξασφαλίζουν επιπλέον εισόδημα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτοί οι ιδιότυποι συνεταιρισμοί έχουν οργανωθεί περισσότερο και έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν δωρεάν το νερό από την πολιτεία, τρέφοντας ολόκληρες γειτονιές. Πλέον ορισμένοι συνειδητοποίησαν ότι εκτός από έξυπνη ιδέα, μπορεί να γίνει και νόμιμη επιχείρηση: οι τιμές είναι τόσο χαμηλές (260 ευρώ για ένα οικόπεδο) που άρχισαν να αγοράζουν εκτάσεις, προκειμένου να μπορέσουν να πουλάνε αποδίδοντας και τους σχετικούς φόρους.

Σε αρκετές περιπτώσεις η αγορά δεν είναι εφικτή, ειδικά όταν πρόκειται για κομμάτια γης που ανήκουν στο δημόσιο. Η τοπική αυτοδιοίκηση παρακολουθεί το φαινόμενο χωρίς να επεμβαίνει και οι κάτοικοι ανησυχούν μήπως μία μέρα βρεθούν κατηγορούμενοι για καταπάτηση. Υπάρχει η υπόσχεση ότι σύντομα θα υπάρξει ένα πλαίσιο λειτουργίας αυτών των χώρων που θα εξασφαλίζει το μέλλον αυτών των κήπων από τους οποίους ουσιαστικά εξαρτάται μεγάλο μέρος του πληθυσμού αλλά ακόμα δεν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο. Ελπίζω ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική.

Παραδόξως (ίσως και όχι τόσο παραδόξως) αυτοί οι κήποι δεν αποτελούν στόχο βανδαλισμού όπως η δημόσια περιουσία ή τα παρατημένα σπίτια. Αντιθέτως, εκεί όπου τα σκουπίδια έχουν αντικατασταθεί από καλλιεργημένη γη, έχει αυξηθεί η επικοινωνία μεταξύ των γειτόνων οι οποίοι πριν ήταν φοβισμένοι και κλεισμένοι στα σπίτια τους. Αν αυτό ισχύει, αν όντως οι κάτοικοι κατάφεραν να ξαναπάρουν την πόλη στα χέρια τους, μου φαίνεται ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία από τις καλλιέργειες.

+ διαβάστε ακόμα: αστικοί κήποι στην Αβάνα

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT