Η κλιματική αλλαγή έχει αντίκτυπο στον τρόπο που πίνουμε τον καφέ μας

Η κλιματική αλλαγή έχει αντίκτυπο στον τρόπο που πίνουμε τον καφέ μας Facebook Twitter
Τι πρέπει να προσέχουμε κάθε φορά που ετοιμαζόμαστε να καταναλώσουμε τον αγαπημένο μας καφέ;
0


Ο ΚΑΦΕΣ ΔΕΝ είναι απλώς ένα ρόφημα αλλά μέρος της ζωής μας. Μια συνήθεια που δύσκολα θα αλλάξει, καθώς από τη μία αποτελεί «καύσιμο» για τη λειτουργία του οργανισμού μας και από την άλλη μια γευστική επιλογή. Παρ’ όλα αυτά, όπως και τα περισσότερα αγαθά που παράγονται στη Γη, έτσι και ο καφές προκαλεί εξίσου επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Στην «πράσινη» εποχή που διανύουμε όλοι μας οφείλουμε να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας την έννοια της βιωσιμότητας για κάθε συνήθεια της καθημερινότητάς μας. Όπως είναι λογικό, ο καφές δεν αποτελεί εξαίρεση. 

Τι πρέπει να προσέχουμε κάθε φορά που ετοιμαζόμαστε να καταναλώσουμε τον αγαπημένο μας καφέ λοιπόν;

Πέρα, λοιπόν, από την ανώτερη ποιότητα και τα γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως καταναλώνουμε ένα προϊόν που δεν επιβαρύνει αρνητικά το περιβάλλον, βάζοντας με τη σειρά μας το δικό μας λιθαράκι στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής μας. 

Τι πρέπει να προσέχουμε κάθε φορά που ετοιμαζόμαστε να καταναλώσουμε τον αγαπημένο μας καφέ λοιπόν;

Για καφέ στο χέρι

Η απόλαυση του καφέ on the go, δηλαδή στο χέρι, είναι από τις βασικότερες συνήθειες της καθημερινότητας. Εάν θέλουμε να συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, μπορούμε, κατά την παραγγελία, να έχουμε μαζί μας ένα μεταλλικό ή οποιοδήποτε άλλο βιώσιμο δοχείο ή ποτήρι-θερμός προκειμένου να μη μας τον σερβίρουν σε κάποια συσκευασία του μαγαζιού, έτσι δεν θα επιβαρύνουμε το περιβάλλον με έξτρα απόβλητα.  

Εάν, πάλι, δεν είναι δυνατό αυτό, η επόμενη λύση είναι να παραγγέλνουμε από καφετέρια που γνωρίζουμε ότι σερβίρει καφέ σε χάρτινες συσκευασίες και όχι πλαστικές.

Τέλος, μπορούμε να έχουμε μαζί μας μεταλλικό καλαμάκι και να αποφύγουμε τη χρήση πλαστικού ή χάρτινου.

Η κλιματική αλλαγή έχει αντίκτυπο στον τρόπο που πίνουμε τον καφέ μας Facebook Twitter
Στην «πράσινη» εποχή που διανύουμε όλοι μας οφείλουμε να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας την έννοια της βιωσιμότητας για κάθε συνήθεια της καθημερινότητάς μας.

Για καφέ στο σπίτι

Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι η συσκευασία το πρόβλημα αλλά η επιλογή του καφέ. Γι’ αυτό, λοιπόν, επιλέγουμε έναν καφέ που, πέρα από την ποιότητά του, σέβεται τόσο το περιβάλλον όσο και τους ανθρώπους που συμμετέχουν στην παραγωγή του. Αναζητούμε πάνω στη συσκευασία το σύμβολο για το Δίκαιο Εμπόριο που εξασφαλίζει ότι όσοι συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία εργάζονται σε ασφαλές περιβάλλον, χρησιμοποιούν μέσα φιλικά προς το περιβάλλον και αμείβονται με αξιοπρεπείς μισθούς. 

Επίσης, διαβάζοντας το QR code της συσκευασίας μπορούμε να παρακολουθήσουμε την πορεία του ταξιδιού του καφέ που απολαμβάνουμε και να ανακαλύψουμε τους ανθρώπους και τα μέρη που συνέβαλαν στην παραγωγή του. Τέλος, αν έχουμε κάψουλες, φροντίζουμε να τις επιστρέψουμε για ανακύκλωση.

Living
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Living / «Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς; Ιστορίες –με αίσιο και μη τέλος– για ανθρώπους που χώρισαν εκτός από τους συντρόφους τους και από το κατοικίδιό τους.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
ΕΠΕΞ CHECK «Ο τρόπος που βλέπω το ντύσιμο καθορίστηκε απ’ τον αυτισμό μου»

Living / «Δεν ήμουν το παράξενο παπί, απλώς δεν ήμουν ποτέ πάπια»: Όταν μια γυναίκα της μόδας διαγνώστηκε με αυτισμό στα 50

Για τη Ζ. τα ρούχα δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή – είναι μια γλώσσα. Η διάγνωση της νευροδιαφορετικότητάς της την έκανε να ξαναδεί τη ζωή της, την αφοσίωσή της στα υλικά και την υφή τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ