Κι όμως, αυτά τα τροπικά φρούτα παράγονται στη Νότια Κρήτη

Κι όμως, αυτά τα τροπικά φρούτα παράγονται στη Νότια Κρήτη Facebook Twitter
Oι σπόροι της παπάγιας έχουν αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση.
0

Φρούτα του πάθους, παπάγια, πεπίνο, γκουάβα, πασιφλόρα. Φρούτα που αν και μας φέρνουν στο μυαλό μακρινά, ασυνήθιστα και πολύχρωμα, όπως οι καρποί τους, μέρη, μπορούμε να τα βρούμε και με ελληνική προέλευση και μάλιστα σε εξαιρετική ποιότητα, «αρκεί κανείς να ψάξει», όπως λέει ο Γιώργος Γιανναδάκης, παραγωγός τέτοιων μικρών θησαυρών στη νοτιοανατολική Κρήτη.

Στην οικογενειακή επιχείρηση Η Πράσινη Γη Μου ακολουθούσαν για χρόνια τη μέθοδο της συγκαλλιέργειας- διαφορετικά φυτά και δέντρα καλλιεργούνται μαζί στον ίδιο χώρο, δημιουργώντας μια δική τους «κοινότητα» μέσα στην οποία αλληλεπιδρούν και ευνοούν σημαντικά το οικοσύστημά τους- μέχρι που αποφάσισαν να δοκιμάσουν να προσθέσουν στην καλλιέργεια αυτή εξωτικά αλλά και γηγενή πιο ασυνήθιστα φυτά όπως η φυσαλίδα -το φρούτο της μοιάζει με τοματίνι- χρησιμοποιώντας διάφορους σπόρους από όλον το κόσμο.

Σε αυτή τη μέθοδο δεν χρησιμοποιούνται χημικά σε δέντρα, φυτά και γη - η λίπανση για παράδειγμα γίνεται μέσω της κομποστοποίησης- ούτε μηχανήματα όργωσης.

Τα βιολογικά προϊόντα της παραγωγής αυτής προσφέρονται στο τελικό στάδιο ωρίμανσής τους χωρίς να έχουν υποστεί καμία τεχνική για να ωριμάσουν γρηγορότερα ή βραδύτερα. 

Αν και το υποτροπικό κλίμα της περιοχής είναι κατάλληλο για τέτοιου είδους καλλιέργειες, για μερικά από τα όχι τόσο «ξένα» φυτά χρειάστηκαν ακόμη και δέκα χρόνια για να υπάρξει κάποια απόδοση.

Τα βιολογικά προϊόντα της παραγωγής αυτής προσφέρονται στο τελικό στάδιο ωρίμανσής τους χωρίς να έχουν υποστεί καμία τεχνική για να ωριμάσουν γρηγορότερα ή βραδύτερα. Προωθούνται σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων -πολλά από αυτά και στην Αθήνα-, αλλά και σε σεφ που χρησιμοποιούν αυτά τα ιδιαίτερα συστατικά σε πιάτα τους.

Κι όμως, αυτά τα τροπικά φρούτα παράγονται στη Νότια Κρήτη Facebook Twitter
Εκχυλίσματα από το φυτό της πασιφλόρας προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην καρδιά και σε διαταραχές του νευρικού συστήματος -μπορεί να δράσει ως ισχυρό αντισπασμωδικό.

Το ενδιαφέρον στην παραγωγή της επιχείρησης αυτής δεν είναι μόνο το αξιοπερίεργο του περιεχομένου της, αλλά και η φιλοσοφία πίσω από αυτήν. Πρόκειται για φυσικές καλλιέργειες, με τους ανθρώπους που τη διεκπεραιώνουν να ενημερώνονται και να μαθαίνουν συνεχώς για τις καλλιεργητικές μεθόδους αλλά και τις ιδιότητες των καρπών που παράγουν, πιστεύοντας στη δύναμη της φύσης.

Τα φρούτα αυτά έχουν οφέλη που στην Ελλάδα μάλλον αγνοούμε. Παραδείγματος χάρη, ο καρπός της γκουάβα και του πεπίνο (που μοιάζει στη γεύση με πεπόνι) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, με τον πρώτο να είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών C και λυκοπενίου, ενώ ο δεύτερος να βοηθάει στην μείωση του σακχάρου του αίματος χάρις στο κάλιο που περιέχει.

Όσο για τη πασιφλόρα, της οποίας το λουλούδι μας είναι γνώριμο, το φρούτο της έχει μεταξύ άλλων ήπια ηρεμιστική επίδραση.

Κι όμως, αυτά τα τροπικά φρούτα παράγονται στη Νότια Κρήτη Facebook Twitter
Το φρούτο της φυσαλίδας μοιάζει με τοματίνι.

Ο κ. Γιανναδάκης μας εφιστά τη προσοχή και στις ιδιότητες των υπολοίπων κομματιών των τροπικών αυτών δέντρων και φυτών. Οι σπόροι της παπάγιας έχουν αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση, όπως και οι ρίζες της, ενώ έρευνες δείχνουν πως εκχύλισμα από τα αποξηραμένα φύλλα της έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Εκχυλίσματα από το φυτό της πασιφλόρας προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην καρδιά και σε διαταραχές του νευρικού συστήματος -μπορεί να δράσει ως ισχυρό αντισπασμωδικό.

Το γεγονός ότι υπάρχουν παραγωγοί που μας δίνουν την ευκαιρία να προμηθευτούμε ένα εγχώριο αλλά και εξωτικό ταυτόχρονα βιολογικό προϊόν, το οποίο όχι μόνο συνδράμει στη καλή μας υγεία, αλλά δίνει πολλές νέες δυνατότητες και γεύσεις στους γαστρονομικά ανήσυχους μας πείθει να δοκιμάσουμε.

Κι όμως, αυτά τα τροπικά φρούτα παράγονται στη Νότια Κρήτη Facebook Twitter
Φρούτα του πάθους
Κι όμως, αυτά τα τροπικά φρούτα παράγονται στη Νότια Κρήτη Facebook Twitter
Μπανάνες
Κι όμως, αυτά τα τροπικά φρούτα παράγονται στη Νότια Κρήτη Facebook Twitter

Βρείτε τα εξωτικά φρούτα της Κρήτης εδώ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα πάντα για τις ορχιδέες από έναν ειδικό

Ρώτα τον Υπεύθυνο / Τα πάντα για τις ορχιδέες από έναν ειδικό

Ρωτήσαμε τον Δήμο Τσορμπατζόγλου, συντηρητή έργων τέχνης - εικαστικό και μέλος της πρώτης Ελληνικής Εταιρείας Φίλων της Ορχιδέας κάποια πράγματα για τα τροπικά φυτά και επί τη ευκαιρία μοιράστηκε τις γνώσεις τους για τις ορχιδέες.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ