Το κοκτέιλ της Κυριακής: αφιερωμένο στη μέρα της Γης

Facebook Twitter
0

Κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου γιορτάζεται η επέτειος αυτού που πολλοί θεωρούν τη γέννηση του περιβαλλοντολογικού κινήματος που ξεκίνησε το 1970. Ήταν η εποχή του θανάτου του Τζίμι Χέντριξ, του τελευταίου άλμπουμ των Μπήτλς, και των Simon & Garfunkel. Οι διαμαρτυρίες ήταν καθημερινό φαινόμενο. Η μέρα της Γης δημιουργήθηκε μέσα από την αυξανόμενη συνειδητοποίηση και διοχέτευσε την ενέργεια των διαμαρτυριών σε ζητήματα περιβάλλοντος.

Αν θέλετε να γιορτάσετε αυτή τη μέρα τιμώντας τη Γη θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε υλικά που ξέρετε ότι δεν ήρθαν από μακριά και δεν είναι επεξεργασμένα. Φαντάζομαι ότι όλοι οι Έλληνες έχουν στο σπίτι τους κάποιο μπουκάλι με αλκοόλ «του κουμπάρου», του ξάδερφου, του φίλου από το χωριό. Ας ξεκινήσουμε από κει: χρειαζόμαστε αλκοόλ, αλλά όσο γίνεται χωρίς γεύση, οπότε όχι ούζο. Επίσης ελπίζω ότι έχετε γλάστρα με βασιλικό, αν όχι, να η αφορμή για να αποκτήσετε μία (κοκτέιλ! Σαλάτα ντομάτα!) Ίσως μπορείτε να βρείτε λεμόνια από τον κήπο κάποιου φίλου. Χρειαζόμαστε επίσης ζάχαρη και κόκκους πιπεριού – αυτά δεν συνάδουν καθόλου με την ημέρα, το ξέρω.

  • 2 σφηνάκια αλκοόλ (ρακή, τσίπουρο) με γεύση βασιλικού* (ακολουθεί συνταγή)
  • ½ σφηνάκι χυμός λεμονιού
  • ½ σφηνάκι σιρόπι πιπεριού/μήλου** (ακολουθεί συνταγή)

Χτυπήστε τα υλικά στο σέικερ με πάγο.

(*) Τσίπουρο/Ρακή με γεύση βασιλικού

Σε ένα δοχείο που κλείνει καλά, βάλτε 750 γρ αλκοόλ και ένα ματσάκι πλυμένο και στεγνό βασιλικό. Κλείστε καλά, βάλτε το δοχείο σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 24 ώρες. Αφαιρέστε το βασιλικό, βάλτε το υγρό σε μπουκάλι και αφήστε το να ωριμάσει σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για άλλη μια εβδομάδα.

(**) Σιρόπι πιπεριού/μήλου

Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι ένα κουταλάκι κόκκους πιπεριού, τη φλούδα ενός μήλου, 2 φλιτζάνια ζάχαρης και 3 φλιτζάνια νερό. Ζεστάνετέ τα σε μέτρια φωτιά για περίπου μισή ώρα ή όσο χρειάζεται για να γίνει το σιρόπι όσο πηχτό και έντονο θέλετε. Στραγγίξτε και βάλτε το σε ένα δοχείο και από κει στο ψυγείο. Ταιριάζει σε διάφορα ποτά που θέλουν ζάχαρη, όπως τζιν, βότκα ή λευκή τεκίλα, μαζί με λίγο χυμό λάιμ ή/και τόνικ ή/και ανθρακούχο νερό.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ