Κρεπ σουζέτ, κρεμμυδόσουπα και άλλες κλασικές γαλλικές συνταγές

Κρεπ σουζέτ, κρεμμυδόσουπα και άλλες κλασικές γαλλικές συνταγές Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Όσα και να πεις για την κουλτούρα του γαλλικού φαγητού θα είναι λίγα. Όποια προσέγγιση κι αν ακολουθήσεις, θα υπάρχουν εκατοντάδες άλλες που σου διαφεύγουν. Όλα όσα σχετίζονται με τη γαστρονομία είναι γαλλικά, εκτός ίσως από την ίδια τη λέξη, που, τιμής ένεκεν, είναι ελληνική.


Πέρα από αυτό, όμως, η «εφεύρεση» της εστιατορικής τέχνης, οι πρώτες οργανωμένα καταγεγραμμένες συνταγές, η δημιουργία των τεχνικών, οι βασικές παρασκευές, η ορολογία, η οργάνωση μιας επαγγελματικής κουζίνας, όλα έχουν γαλλική σφραγίδα.

Αυτός είναι και ο λόγος που σε όσους έθνικ γευστικούς πειραματισμούς κι αν αφεθείς, όσο και αν υιοθετήσεις τη λογική του «παπούτσι από τον τόπο σου...», όσες μαγειρικές καινοτομίες κι αν σε σαγηνεύσουν, πάντα θα υποκλίνεσαι σε κάποιες κλασικές γαλλικές μαγειρικές προσεγγίσεις που με έναν μαγικό τρόπο θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη σου.

Κρεπ σουζέτ, κρεμμυδόσουπα και άλλες κλασικές γαλλικές συνταγές Facebook Twitter
Ο σεφ Δημήτρης Φύτρος μαγειρεύει τις παραδοσιακές γαλλικές συνταγές εδώ και 30 χρόνια. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η «εφεύρεση» της εστιατορικής τέχνης, οι πρώτες οργανωμένα καταγεγραμμένες συνταγές, η δημιουργία των τεχνικών, οι βασικές παρασκευές, η ορολογία, η οργάνωση μιας επαγγελματικής κουζίνας, όλα έχουν γαλλική σφραγίδα

Αναζητώντας τα all time french classics της μαγειρικής, απευθυνθήκαμε σε ένα αθηναϊκό εστιατόριο που έχει αποδείξει στην πράξη την ευλαβική προσήλωσή του όχι μόνο στην κλασική γαλλική κουζίνα αλλά και γενικότερα στη φιλοσοφία της γαλλικής γαστρονομικής απόλαυσης.


Σε μια αγορά εστίασης όπως η αθηναϊκή, όπου τα εστιατόρια αλλάζουν με γρήγορο ρυθμό ιδιοκτησία, ονόματα, φιλοσοφία, σεφ και μαγειρικές προσεγγίσεις, το «Σπύρος και Βασίλης» στο Κολωνάκι είναι ήδη στον 45ο χρόνο του.

Στο μενού παρελαύνουν όλα τα διαμαντάκια της παραδοσιακής γαλλικής κουζίνας. Σε αυτό το εστιατόριο με την αξιοθαύμαστη σταθερότητα ο σεφ Δημήτρης Φύτρος μαγειρεύει τις παραδοσιακές γαλλικές συνταγές εδώ και 30 χρόνια.

Καμαμπέρ (Camembert) σε κρούστα αμυγδάλου

Κρεπ σουζέτ, κρεμμυδόσουπα και άλλες κλασικές γαλλικές συνταγές Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

250 γρ. τυρί καμαμπέρ

100 γρ. αμύγδαλο φιλέ

100 γρ. φρυγανιά τριμμένη

2 αυγά

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Κόβουμε το καμαμπέρ σε 8 κομμάτια και τα βυθίζουμε σε μπολ με κρύο νερό. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά. Περνάμε τα κομμάτια καμαμπέρ από τη φρυγανιά, πανάρουμε στα αυγά και τα ρολάρουμε στο αμύγδαλο.

Σε τηγάνι με άφθονο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, τοποθετούμε το τυρί, που πρέπει να το σκεπάζει το ελαιόλαδο, και τηγανίζουμε για μισό λεπτό. Αποσύρουμε και τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με μαρμελάδα ντομάτας ή εσπεριδοειδών.

Γαλλική κρεμμυδόσουπα (soupe à l' oignon)

Κρεπ σουζέτ, κρεμμυδόσουπα και άλλες κλασικές γαλλικές συνταγές Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

½ κ. κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές φέτες

50 γρ. βούτυρο

1 lt ζωμός βοδινού

100 γρ. λευκό κρασί

1 κ.σ. Worcestershire

2 κ.σ. αλεύρι

1 κ.σ. ζάχαρη

1 φέτα ψωμί του τοστ κομμένη στα τέσσερα

50 γρ. γραβιέρα τριμμένη

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το βούτυρο για 5 λεπτά, μέχρι να κοκκινίσουν. Ρίχνουμε ζάχαρη, ανακατεύουμε για 2 έως 3 λεπτά, προσθέτουμε αλεύρι και σβήνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε τον ζωμό κρέατος και αφήνουμε να πάρει βράση.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά. Προσθέτουμε Worcestershire, αλάτι, πιπέρι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Τοποθετούμε σε ταψί το ψωμί, ρίχνουμε επάνω τριμμένο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 5 λεπτά. Σερβίρουμε τη σούπα σε ανοιχτή κούπα και από πάνω το ψητό ψωμί με το λιωμένο τυρί.

Σουφλέ τυρί - ζαμπόν

Κρεπ σουζέτ, κρεμμυδόσουπα και άλλες κλασικές γαλλικές συνταγές Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

3 κρόκοι αυγών

100 γρ. κίτρινο τυρί μαλακό, τριμμένο

100 γρ. ζαμπόν κομμένο σε φέτες

Για την κρέμα

200 γρ. γάλα φρέσκο

1 κ.σ. αλεύρι

1 κ.σ. βούτυρο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Για την κρέμα: Σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε το βούτυρο και, όταν λιώσει, προσθέτουμε αλεύρι, ανακατεύουμε συνεχώς και ρίχνουμε το γάλα, αλάτι, πιπέρι. Μόλις κοχλάσει, αποσύρουμε από τη φωτιά.


Σε μπολ ρίχνουμε τους κρόκους αυγών, την κρέμα, ζαμπόν, τυρί και ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις στην κρέμα. Σε βουτυρωμένο πυρέξ ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως.

Γλώσσα Meunière

Κρεπ σουζέτ, κρεμμυδόσουπα και άλλες κλασικές γαλλικές συνταγές Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

½ κ. γλώσσα ψάρι

200 γρ. βούτυρο

200 γρ. ελαιόλαδο

50 γρ. χυμός λεμόνι

50 γρ. αλεύρι

50 γρ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

Αλάτι

Εκτέλεση

Αλευρώνουμε τη γλώσσα. Σε τηγάνι με ελαιόλαδο και τη μισή ποσότητα βούτυρο, σε δυνατή φωτιά, μόλις ζεσταθεί τοποθετούμε τη γλώσσα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι και τηγανίζουμε 5 λεπτά από κάθε πλευρά. Αποσύρουμε και βάζουμε σε μεγάλο πιάτο.


Σε μικρό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο με τον χυμό λεμόνι. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και ρίχνουμε πάνω από το ψάρι. Σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε με βραστά λαχανικά.

Entrecôte au poivre

Κρεπ σουζέτ, κρεμμυδόσουπα και άλλες κλασικές γαλλικές συνταγές Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

250 γρ. entrecôte μοσχαρίσιο

50 γρ. πιπέρι πράσινο χοντρό

1 σφηνάκι κονιάκ

20 γρ. κρέμα γάλακτος

Αλάτι, πιπέρι

100 γρ. σάλτσα ντεμιγκλάς (από σούπερ-μάρκετ)

50 γρ. ηλιέλαιο

Εκτέλεση

Ρίχνουμε το πράσινο πιπέρι επάνω στο κρέας. Σε τηγάνι με ηλιέλαιο, σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το κρέας και τηγανίζουμε για 3 λεπτά από την κάθε πλευρά. Αποσύρουμε το κρέας και αδειάζουμε το λάδι. Στο ίδιο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, τοποθετούμε το κρέας και φλαμπάρουμε με κονιάκ. Ρίχνουμε τη σάλτσα ντεμιγκλάς, την κρέμα γάλακτος και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.

Σερβίρουμε αμέσως και γαρνίρουμε με ροζ πιπέρι.

Crêpes Suzette

Κρεπ σουζέτ, κρεμμυδόσουπα και άλλες κλασικές γαλλικές συνταγές Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

50 γρ. βούτυρο

50 γρ. ζάχαρη

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Χυμός από 2 πορτοκάλια

1 σφηνάκι Grand Marnier κίτρινο ή λικέρ πορτοκάλι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τις κρέπες

50 γρ. αλεύρι

50 γρ. ελαιόλαδο

300 γρ. γάλα

2 αυγά

Εκτέλεση

Για τις κρέπες: Σε μπολ ανακατεύουμε γάλα, αλεύρι, ελαιόλαδο και αυγά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, τηγανίζουμε την κάθε κρέπα 1 λεπτό από κάθε πλευρά.


Σε τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Διπλώνουμε την κάθε κρέπα στα τέσσερα και την τοποθετούμε στο τηγάνι για 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Σβήνουμε με Grand Marnier, φλαμπάρουμε για 2 λεπτά, προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό πορτοκάλι και σερβίρουμε αμέσως.

Tip: Αποφεύγουμε το φλαμπάρισμα κάτω από τον απορροφητήρα της κουζίνας.

Κρεπ σουζέτ, κρεμμυδόσουπα και άλλες κλασικές γαλλικές συνταγές Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ