Lucinda: Η νέα πίτσα της Αθήνας έχει την υπογραφή τριών ηχηρών ονομάτων της γεύσης

Lucinda Facebook Twitter
«Θέλαμε να κάνουμε μια πιτσαρία εστιατορική, να βγαίνεις δηλαδή για να φας πίτσα για κυρίως γεύμα -μια πίτσα που θα σου αρέσει και ας μην ακολουθεί όλους τους κανόνες της ναπολιτάνικης». Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Έχετε επισκεφθεί το πρώτο Juicy Grill, τον μικρό χώρο στον οποίο λειτουργούσε πριν μετακομίσει στην οδό Περικλέους του Χολαργού; Αν είστε από αυτούς που έχουν περιμείνει υπομονετικά στην ουρά για να φάνε το μπέργκερ που εξελίχθηκε σε θρύλο, μάλλον θα γνωρίζετε πως το μαγαζί από το οποίο ξεκίνησε παρέμεινε για περισσότερα από δύο χρόνια κλειστό. Αλλά σας έχουμε ένα νέο, και είναι πολύ νόστιμο. 

Ο Δημοσθένης Κουβαράκης ξανάνοιξε τον χώρο για να συναντηθούν και να δημιουργήσουν σε αυτόν τρία ονόματα της γεύσης της Αθήνας που κάνουν αυτήν τη νέα άφιξη να μοιάζει λες και συναντήθηκαν υπερήρωες σε πολυαναμενόμενο blockbuster.

O Αντώνης Δρακουλαράκος του Sushimou, σεφ και ιδιοκτήτης του κορυφαίου sushi bar της Αθήνας, και ο Κυριάκος Λιοδάκης, που, απ’ όταν άνοιξε την Granello, κάποιοι (και είναι πολλοί αυτοί) ορκίζονται στην πίτσα που ψήνει, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον δημιουργό του προαναφερθέντος μπέργκερ.

Για να πούμε την ιστορία απλά: ο Δημοσθένης και ο Αντώνης είναι Χολαργιώτες και όσο γνωρίζονται έλεγαν ότι δεν έβρισκαν μια πίτσα που να τους ξετρελαίνει στην περιοχή τους. Συνήθως ο δεύτερος την έφερνε την κουβέντα γιατί έφτανε μέχρι την Καισαριανή για να παραγγείλει αυτή που τον ικανοποιούσε. Έπειτα, πριν ακόμα το Juicy Grill κατέβει και στο κέντρο της πόλης, ο Κυριάκος και ο Αντώνης, διατηρώντας τα μαγαζιά τους στο Σύνταγμα, έτρωγαν συχνά ο ένας από το φαγητό που φτιάχνει ο άλλος και κάθε φορά που έκαναν αυτή την ανταλλαγή συζητούσαν αν και πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν.

Ο Αντώνης, λοιπόν, έκανε τις συστάσεις μεταξύ Δημοσθένη και Κυριάκου –οι οποίοι επίσης έτρωγαν ο ένας από το φαγητό του άλλου, χωρίς όμως να γνωρίζονται– και πολύ γρήγορα είπαν όλοι μαζί «πάμε». 

Το αλεύρι τους, η μοτσαρέλα τους, η κόκκινη σάλτσα τους από ντομάτες San Marzano, αποτελούν την ιταλική βάση τους για πειραματισμούς και με άλλα, εγχώρια προϊόντα, όπως το Rezzana τριαντάμηνης ωρίμανσης του Ιδρύματος Tοσίτσα, «ένα τυρί που κοιτάζει την παρμεζάνα στα μάτια», κατά τον Αντώνη Δρακουλαράκο.

Έβαψαν το άλλοτε μπεργκεράδικο στα λευκά, του έδωσαν το όνομα Lucinda, όπως βάφτιζαν οι Ιταλοί πολλά κορίτσια που γεννιόντουσαν την αυγή, τη σχεδίασαν έτσι ώστε να μας θυμίζει μια οικεία γυναικεία φιγούρα, μια γιαγιά που περιμένει να μας περιποιηθεί. 

Lucinda Facebook Twitter
Έβαψαν το άλλοτε μπεργκεράδικο στα λευκά και του έδωσαν το όνομα Lucinda, όπως βάφτιζαν οι Ιταλοί πολλά κορίτσια που γεννιόντουσαν την αυγή. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Έφτιαξαν μια πιτσαρία στην οποία επικεφαλής του ζυμαριού δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Κυριάκο Λιοδάκη, που έχει δώσει ήδη τα διαπιστευτήριά του σε αυτό. 

Πριν παρουσιάσουν το νέο τους εγχείρημα, ο Αντώνης Δρακουλαράκος και ο Κυριάκος Λιοδάκης έκαναν (ακόμα) ένα ταξίδι στη Νάπολη για να φάνε και να εμπνευστούν. Παρ' όλα αυτά, δεν προσδιόρισαν τη δική τους pizzeria ως «napoletana».

«Στο ταξίδι αυτό δοκιμάσαμε πολλές πίτσες που ήταν διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά ήταν όλες τους πεντανόστιμες. Το κοινό τους στοιχείο είναι ότι η ζύμη είναι πάντα λεπτή στη μέση, αλλά cornicione (σ.σ. το στεφάνι δηλαδή) από cornicione διαφέρει. Εμείς, λοιπόν, θέλαμε να κάνουμε μια πιτσαρία εστιατορική, να βγαίνεις δηλαδή για να φας πίτσα για κυρίως γεύμα, μια πίτσα που θα σου αρέσει και ας μην ακολουθεί όλους τους κανόνες της ναπολιτάνικης». 

Θέλοντας να πετύχουν ένα ζυμάρι με διαφορετικές υφές, φτιάχνουν καθημερινά το μείγμα από μαγιά και προζύμι (που δεν έχει η ναπολιτάνικη πίτσα) και το αφήνουν να ωριμάσει για τριάντα έξι ώρες. Εκείνοι προτιμούν το cornicione φουσκωτό, φτιαγμένο έτσι ώστε αν το φάτε μόλις βγει να είναι crispy από πάνω, πιο μαλακό και λαστιχωτό μέσα. 

Lucinda Facebook Twitter
Aπό αριστερά: Ο Δημοσθένης Κουβαράκης του Juicy Grill, ο Κυριάκος Λιοδάκης του Granello και ο Αντώνης Δρακουλαράκος του Sushimou. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Έχοντας αυτό το ζυμάρι ως καμβά, το αλεύρι τους, η μοτσαρέλα τους, η κόκκινη σάλτσα τους από ντομάτες San Marzano, αποτελούν την ιταλική τους βάση για πειραματισμούς και με άλλα, εγχώρια προϊόντα, όπως το Rezzana τριαντάμηνης ωρίμανσης του Ιδρύματος Tοσίτσα, «ένα τυρί που κοιτάζει την παρμεζάνα στα μάτια», κατά τον Αντώνη Δρακουλαράκο. Θα το γευτείτε στην pizza Concentrata με fior di latte, πατέ ντομάτας και πέστο βασιλικού.

Έχουν συνταγές λιτές και κλασικές ιταλικές, τη λιτή μαργαρίτα και την πιο πληθωρική μπουράτα-μορταδέλα-φιστίκι, αλλά ψήνουν και δικές τους, πρωτότυπες συνταγές, όπως η κόκκινη Melanzane με μελιτζάνα, κρεμμύδι, crispy onion, παρμεζάνα, πεκορίνο και ξύγαλο κρέμα, η οποία είναι εμπνευσμένη από τα παπουτσάκια – αυτή την πίτσα πρέπει να τη δοκιμάσετε.

Ο Δημοσθένης Κουβαράκης ζήτησε να κάνουν και μια πικάντικη πίτσα με πεπερόνι, την έφτιαξαν, και, αν κρίνουν από τις μέχρι τώρα παραγγελίες, είναι η αγαπημένη πολλών. Θα ετοιμάζουν και δυο-τρεις πίτσες, συνταγές εκτός καταλόγου, «εποχής» όπως τις λένε, αφού έτσι και αλλιώς δεν θέλουν να περιοριστούν όσον αφορά τα υλικά που θα χρησιμοποιούν. 

Lucinda Facebook Twitter
Σαλάτα caprese. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Lucinda Facebook Twitter
Ρizza fritta με πατέ ντομάτας, ξύγαλο κρέμα, σαλάμι Λευκάδος και λάδι βασιλικού. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Από τη στιγμή που η πίτσα θα είναι το κυρίως γεύμα σας, προσφέρουν τρεις σαλάτες (caprese, ρόκα - προσούτο και μια σωστή Caesar’s), μερικά ορεκτικά, μοσχαρίσιο καρπάτσιο, arancini με μοσχάρι ραγού ή μανιτάρια και κρέμα μαύρης τρούφας, πολύ ωραίες τηγανητές μπουκιές από το ζυμάρι της πίτσας, δηλαδή pizza fritta με πατέ ντομάτας, ξύγαλο κρέμα, σαλάμι Λευκάδος και λάδι βασιλικού. Τα κρασιά είναι εύκολα και προσφέρονται αρκετές επιλογές σε ποτήρι, η μπίρα είναι ιταλική, έχουν ετοιμάσει και τέσσερα κοκτέιλ, ένα κλασικό Spritz και ένα signature, μια παραλλαγή του Νegroni και μια της Pina Colada. 

Μας έδωσαν και ένα ταξιδιωτικό tip λίγο πριν φύγουμε: σε περίπτωση που ετοιμάζεστε να ταξιδέψετε στη Νάπολη και θέλετε να δοκιμάσετε την πίτσα στο Τavola di Susta που τους ενθουσίασε, μην προσπαθήσετε να κάνετε κράτηση στα αγγλικά γιατί θα σας απαντήσουν «no parlare italiano, no tavola». Δεν θα βρείτε τραπέζι με λίγα λόγια, αλλά αξίζει να μάθετε τα απαραίτητα ιταλικά για να τα καταφέρετε.

Lucinda Facebook Twitter
Η πληθωρική πίτσα μπουράτα-μορταδέλα- φιστίκι. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Κεραμεικού 2, Χολαργός, 210 6564035

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Γεύση / Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Με παχιά ζύμη, με ύψος και γεμίσεις, η πίτσα του Σικάγο που ζήλεψε το Ντιτρόιτ μπορεί να εξοργίσει τους Ναπολιτάνους με τον τρόπο που φτιάχνεται, ενώ είναι η ένοχη απόλαυση πολλών, ακόμα και στην Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
La Ricotta: Μια αυθεντική ιταλική τρατορία μόλις εμφανίστηκε στη Νέα Σμύρνη

Γεύση / La Ricotta: Μια αυθεντική ιταλική τρατορία μόλις εμφανίστηκε στη Νέα Σμύρνη

Ο Μιλανέζος Μάρκο Τζεναμπόνι ορκίζεται στην πίτσα της Νάπολης, η Αθήνα τον έμαθε από τη «συνοικιακή» πιτσαρία του στον Νέο Κόσμο. Μαζί με το γρήγορο φαγητό που τον έκανε γνωστό, για τη νέα, σύντομη κάρτα του νέου ιταλικού της πόλης έχει επιλέξει κλασικές μακαρονάδες, ενώ αρνείται να σερβίρει καρμπονάρα ή αματριτσιάνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ