Μαγειρέψαμε θαλασσινά μέσα στο καΐκι του καπετάν Σπύρου

Μαγειρέψαμε θαλασσινά μέσα στο καΐκι του καπετάν Σπύρου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Το καΐκι έγραφε στην πρύμνη του «Καπετάν Λευτέρης» και ήταν φορτωμένο με βουνά από δίχτυα και καφάσια με ψάρια.

Ο ψαράς Σπύρος Βάλβης με καταγωγή από τη Σαντορίνη είναι ο καπετάνιος και μαζί με τους δύο Αιγύπτιους βοηθούς του μας υποδέχεται χαμογελαστός.


Αποφασίσαμε να «μπαρκάρουμε» αναζητώντας τις συνταγές των ψαράδων, γιατί πού αλλού θα βρεις αυθεντικές ψαροσυνταγές, αν όχι σε ένα ψαράδικο;

Με μπονάτσα ξανοιχτήκαμε μεσοπέλαγα. Τα δίχτυα τα είχαν καλάρει και η ψαριά περίμενε στο τελάρο.

Οι θησαυροί της ελληνικής θάλασσας –ψάρια, όστρακα, μαλάκια‒ προσφέρουν αληθινές γευστικές συγκινήσεις.

Αποφασίσαμε να «μπαρκάρουμε» αναζητώντας τις συνταγές των ψαράδων, γιατί πού αλλού θα βρεις αυθεντικές ψαροσυνταγές, αν όχι σε ένα ψαράδικο;

Πολλοί ισχυρίζονται ότι το να βρεις, αλλά κυρίως να αξιολογήσεις το καλό και, απαραίτητα, φρέσκο ψάρι είναι δύσκολη υπόθεση, εκτός αν έχεις τον σωστό δάσκαλο που θα σε πάρει από το χέρι και θα σε μάθει πώς να πιστοποιείς τη φρεσκάδα τους και πώς να τα μαγειρεύεις σωστά.

Μαγειρέψαμε θαλασσινά μέσα στο καΐκι του καπετάν Σπύρου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μαγειρέψαμε θαλασσινά μέσα στο καΐκι του καπετάν Σπύρου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Ο Κωστής Ζαφειρόπουλος, συνιδιοκτήτης μαζί με τον Γιάννη Ζώη των εστιατορίων «Ε/Γ Ταξιδεύοντας» στο Κερατσίνι και στην Ερυθραία, ανέλαβε να μαγειρέψει τις συνταγές των ψαράδων με ό,τι βγάλουν τα δίχτυα.

«Αυτή είναι η ιδέα της κακαβιάς του καϊκιού, ένα μαγείρεμα που αξιοποιεί ό,τι ανεβάσουν τα δίχτυα» λέει ο Κωστής και προσθέτει εξηγώντας τις προθέσεις που οδήγησαν στη δημιουργία του «Ε/Γ Ταξιδεύοντας».

«Η επαφή με τη θάλασσα, την αρμύρα και η αγάπη για το ψάρεμα μας έκαναν να ξεκινήσουμε ένα ταξίδι. Θέλαμε να βάλουμε όλες τις ιδέες και την αγάπη μας σε ένα επιβατηγό (Ε/Γ) και να ξεκινήσουμε ένα ταξίδι στις ελληνικές γεύσεις, στις ελληνικές εικόνες».

Κακαβιά του καϊκιού

Μαγειρέψαμε θαλασσινά μέσα στο καΐκι του καπετάν Σπύρου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 6 άτομα

2 κ. ψάρια διάφορα (μπακαλιάρος, σκορπίνα, σαλούβαρδο, πεσκανδρίτσα, χάνος, καπόνι, σκαθάρι, καβούρι, γαρίδες)

3 πατάτες κομμένες κυδωνάτες

3 κρεμμύδια χοντροκομμένα

1 ποτηράκι ελαιόλαδο

1 νεροπότηρο θαλασσινό νερό

1-2 κ.γ. πιπέρι

Χυμός 2 λεμονιών

Εκτέλεση

Σε βαθιά κατσαρόλα με ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά βράζουμε τα κρεμμύδια και τις πατάτες με το θαλασσινό νερό για 10 λεπτά.

Προσθέτουμε το καβούρι, τις γαρίδες και μετά τοποθετούμε σφιχτά τα σκληρά ψάρια, που είναι η σκορπίνα, τα καπόνια και οι χάνοι.

Συνεχίζουμε με τα μαλακά ψάρια που είναι ο μπακαλιάρος και ο σαλούβαρδος. Προσθέτουμε νερό περίπου μέχρι να σκεπάσει τα ψάρια και βράζουμε για 15 λεπτά.

Ρίχνουμε πιπέρι, τον χυμό από τα λεμόνια και συνεχίζουμε να βράζουμε για 1 λεπτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Σαρδέλα με κύμινο

Μαγειρέψαμε θαλασσινά μέσα στο καΐκι του καπετάν Σπύρου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

1 κ. σαρδέλες

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 κ.σ. κύμινο σκόνη

Αλάτι

Αλεύρι για τηγάνισμα

Καλαμποκέλαιο για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις σαρδέλες, αφαιρώντας τους το κεφάλι.

Μαρινάρουμε τις σαρδέλες τοποθετώντας τες σε σουρωτήρι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής για 2-3 ώρες.

Τις αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε βαθύ τηγάνι με καλαμποκέλαιο σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά.

Σουπιά γιαχνί

Μαγειρέψαμε θαλασσινά μέσα στο καΐκι του καπετάν Σπύρου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

800 γρ. σουπιά κομμένη σε ροδέλες

1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο

½ ντομάτα χοντροκομμένη

1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τη σουπιά για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά.

Μαγειρέψαμε θαλασσινά μέσα στο καΐκι του καπετάν Σπύρου Facebook Twitter
Ο Κωστής Ζαφειρόπουλος, συνιδιοκτήτης μαζί με τον Γιάννη Ζώη των εστιατορίων «Ε/Γ Ταξιδεύοντας» στο Κερατσίνι και στην Ερυθραία, ανέλαβε να μαγειρέψει τις συνταγές των ψαράδων με ό,τι βγάλουν τα δίχτυα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ