MasterChef: Αποχαιρετάμε τη Μαριάννα με μια σορμπέ τριαντάφυλλο

MasterChef: Αποχαιρετάμε τη Μαριάννα με μια σορμπέ τριαντάφυλλο Facebook Twitter
H Mαριάννα ξαναμπήκε πολύ δίκαια στο παιχνίδι, αφού όντως είχε μελετήσει, δημιούργησε ένα φανταστικό γλυκό και φεύγει σήμερα πάλι δίκαια, καθώς δεν κατάφερε να ανέβει επίπεδο όσο γρήγορα υπολόγιζε.
0



AΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που γεννιόμαστε είμαστε προγραμματισμένοι να αναζητούμε το γλυκό και να αποφεύγουμε το πικρό, με τη βοήθεια δύο κεντραρισμένων εγκεφαλικών σημείων, σε μια περίπλοκη γευστική πυξίδα που χρησιμοποιούνταν από τους προγόνους μας για να περιηγηθούν ανάμεσα στις εύκολες θερμίδες και τα πιθανά δηλητήρια. Είναι αλήθεια ότι τη σημερινή εποχή δεν βασιζόμαστε πλέον στη γεύση για θέματα ζωής ή θανάτου.

Αλλά αυτά τα ενστικτώδη συστήματα εντοπισμού γεύσης συνεχίζουν να λειτουργούν στο βάθος της καθημερινής μας ζωής, ακόμη και όταν το τοπίο των τροφίμων αλλάζει δραματικά. Οι διάφορες παθιασμένες φυλές νεο-foodies απαιτούν εναλλακτικές λύσεις για τη ζάχαρη, τη γλουτένη και νέου είδους διατροφές που «απαγορεύουν» π.χ. όλων των ειδών τα γλυκά του κουταλιού, που για αιώνες έδιναν απογευματινή χαρά μαζί με έναν φρεσκοκαβουρδισμένο ελληνικό καφέ με μπόλικες φουσκάλες.

Τώρα που οι ροδώνες είναι σε πλήρη άνθιση και μας μεθούν με το υπέροχο άρωμά τους, θυμόμαστε ότι τις παλιές εποχές τίποτα δεν ήταν πιο λαχταριστό από ένα γλυκό τριαντάφυλλο. Τα πιο φημισμένα τα έφτιαχναν Αρμένιοι μοναχοί στο μικρό νησάκι του San Lazzaro που βρίσκεται μέσα στην λιμνοθάλασσα της Βενετίας.

Ο τελικός ανακοινώθηκε ότι θα γίνει στις 17 Ιουνίου. Για να δούμε ποιος θα κερδίσει την πιο αστεία δοκιμασία του «MasterChef» με τη μαγειρική πίσω από τον τοίχο.

Με μια σορμπέ με τριαντάφυλλα, λοιπόν, θέλω να αποχαιρετήσω σήμερα τη Μαριάννα, γιατί έτσι όπως έκλαψε όταν την έκρινε ο σεφ Κουτσόπουλος στο Mystery Βox με έκανε κι εμένα να κλάψω. Είναι πολύ μικρή για να μπορέσει να καταλάβει το «χιούμορ» που είπε ότι της έκανε. Ξαναμπήκε πολύ δίκαια στο παιχνίδι, αφού όντως είχε μελετήσει, δημιούργησε ένα φανταστικό γλυκό και φεύγει σήμερα πάλι δίκαια, καθώς δεν κατάφερε να ανέβει επίπεδο όσο γρήγορα υπολόγιζε. Μικρή είναι κι έχει ατελείωτα χρόνια μπροστά της για να κάνει διορθώσεις στην εσωτερική της πυξίδα.

Της αφιερώνω το τραγούδι των Thee Sacred Souls, «Can I call you rose?». Μακάρι στο εξής η ζωή της να είναι στρωμένη με ροδοπέταλα και να τα κάνει σορμπέ, να τη δροσίζουν τις καυτές καλοκαιρινές νύχτες.

Σορμπέ τριαντάφυλλο

MasterChef: Αποχαιρετάμε τη Μαριάννα με μια σορμπέ τριαντάφυλλο Facebook Twitter

Υλικά

220 γρ. ζάχαρη

Χυμός και ξύσμα λεμονιού

4 μεγάλες χούφτες ροδοπέταλα, αράντιστα, βιολογικά, με το λευκό μέρος κάτω κάτω κομμένο με ψαλίδι

Μερικές στάλες γλυκερίνη

Οδηγίες:

1. Βάζουμε τα ροδοπέταλα μαζί με 40 γρ. ζάχαρη και τα τρίβουμε μαλακά χωρίς να τα σπάσουμε, μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα. Βράζουμε 2 ποτήρια νερό (400-500 ml) με την υπόλοιπη ζάχαρη σε δυνατή φωτιά επί 3-4 λεπτά μετά την πρώτη βράση.

2. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τα ζαχαρωμένα ροδοπέταλα, πιέζοντας δυνατά με ξύλινο κουτάλι, ώστε να διαβραχούν καλά.

3. Καλύπτουμε το μείγμα με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα.

4. Σουρώνουμε το αρωματισμένο σιρόπι, που έχει πάρει σκούρο χρώμα.

5. Προσθέτουμε μερικές στάλες γλυκερίνη, μέχρι ένα κουτάλι της σούπας, και τον χυμό ενός λεμονιού. Το σιρόπι γίνεται έντονο ροζ.

6. Αδειάζουμε σε ένα μεταλλικό δοχείο και καταψύχουμε για 1 ώρα.

7. Βγάζουμε από τον καταψύκτη και χτυπάμε με σύρμα ή ραβδομπλέντερ το σορμπέ, σπρώχνοντας τους κρυστάλλους από τα τοιχώματα και τον πυθμένα του δοχείου προς το εσωτερικό. Παγώνουμε για ακόμα 40 λεπτά.

8. Επαναλαμβάνουμε την ανάμειξη των κρυστάλλων 2-3 φορές ανά 30 λεπτά, ώστε το σορμπέ μας να γίνει αφράτο.

9. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παγωτομηχανή, εφόσον διαθέτουμε.


————————
Μπαίνουμε στις δύο τελευταίες εβδομάδες του διαγωνισμού.


Ο τελικός ανακοινώθηκε ότι θα γίνει στις 17 Ιουνίου. Για να δούμε ποιος θα κερδίσει την πιο αστεία δοκιμασία του «MasterChef» με τη μαγειρική πίσω από τον τοίχο.


Σίγουρα θα την απολαύσουμε όσο καμία άλλη!

 

Thee Sacred Souls - Can I Call You Rose?

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM