MasterChef: Αποχαιρετάμε τη Μαριάννα με μια σορμπέ τριαντάφυλλο

MasterChef: Αποχαιρετάμε τη Μαριάννα με μια σορμπέ τριαντάφυλλο Facebook Twitter
H Mαριάννα ξαναμπήκε πολύ δίκαια στο παιχνίδι, αφού όντως είχε μελετήσει, δημιούργησε ένα φανταστικό γλυκό και φεύγει σήμερα πάλι δίκαια, καθώς δεν κατάφερε να ανέβει επίπεδο όσο γρήγορα υπολόγιζε.
0



AΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που γεννιόμαστε είμαστε προγραμματισμένοι να αναζητούμε το γλυκό και να αποφεύγουμε το πικρό, με τη βοήθεια δύο κεντραρισμένων εγκεφαλικών σημείων, σε μια περίπλοκη γευστική πυξίδα που χρησιμοποιούνταν από τους προγόνους μας για να περιηγηθούν ανάμεσα στις εύκολες θερμίδες και τα πιθανά δηλητήρια. Είναι αλήθεια ότι τη σημερινή εποχή δεν βασιζόμαστε πλέον στη γεύση για θέματα ζωής ή θανάτου.

Αλλά αυτά τα ενστικτώδη συστήματα εντοπισμού γεύσης συνεχίζουν να λειτουργούν στο βάθος της καθημερινής μας ζωής, ακόμη και όταν το τοπίο των τροφίμων αλλάζει δραματικά. Οι διάφορες παθιασμένες φυλές νεο-foodies απαιτούν εναλλακτικές λύσεις για τη ζάχαρη, τη γλουτένη και νέου είδους διατροφές που «απαγορεύουν» π.χ. όλων των ειδών τα γλυκά του κουταλιού, που για αιώνες έδιναν απογευματινή χαρά μαζί με έναν φρεσκοκαβουρδισμένο ελληνικό καφέ με μπόλικες φουσκάλες.

Τώρα που οι ροδώνες είναι σε πλήρη άνθιση και μας μεθούν με το υπέροχο άρωμά τους, θυμόμαστε ότι τις παλιές εποχές τίποτα δεν ήταν πιο λαχταριστό από ένα γλυκό τριαντάφυλλο. Τα πιο φημισμένα τα έφτιαχναν Αρμένιοι μοναχοί στο μικρό νησάκι του San Lazzaro που βρίσκεται μέσα στην λιμνοθάλασσα της Βενετίας.

Ο τελικός ανακοινώθηκε ότι θα γίνει στις 17 Ιουνίου. Για να δούμε ποιος θα κερδίσει την πιο αστεία δοκιμασία του «MasterChef» με τη μαγειρική πίσω από τον τοίχο.

Με μια σορμπέ με τριαντάφυλλα, λοιπόν, θέλω να αποχαιρετήσω σήμερα τη Μαριάννα, γιατί έτσι όπως έκλαψε όταν την έκρινε ο σεφ Κουτσόπουλος στο Mystery Βox με έκανε κι εμένα να κλάψω. Είναι πολύ μικρή για να μπορέσει να καταλάβει το «χιούμορ» που είπε ότι της έκανε. Ξαναμπήκε πολύ δίκαια στο παιχνίδι, αφού όντως είχε μελετήσει, δημιούργησε ένα φανταστικό γλυκό και φεύγει σήμερα πάλι δίκαια, καθώς δεν κατάφερε να ανέβει επίπεδο όσο γρήγορα υπολόγιζε. Μικρή είναι κι έχει ατελείωτα χρόνια μπροστά της για να κάνει διορθώσεις στην εσωτερική της πυξίδα.

Της αφιερώνω το τραγούδι των Thee Sacred Souls, «Can I call you rose?». Μακάρι στο εξής η ζωή της να είναι στρωμένη με ροδοπέταλα και να τα κάνει σορμπέ, να τη δροσίζουν τις καυτές καλοκαιρινές νύχτες.

Σορμπέ τριαντάφυλλο

MasterChef: Αποχαιρετάμε τη Μαριάννα με μια σορμπέ τριαντάφυλλο Facebook Twitter

Υλικά

220 γρ. ζάχαρη

Χυμός και ξύσμα λεμονιού

4 μεγάλες χούφτες ροδοπέταλα, αράντιστα, βιολογικά, με το λευκό μέρος κάτω κάτω κομμένο με ψαλίδι

Μερικές στάλες γλυκερίνη

Οδηγίες:

1. Βάζουμε τα ροδοπέταλα μαζί με 40 γρ. ζάχαρη και τα τρίβουμε μαλακά χωρίς να τα σπάσουμε, μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα. Βράζουμε 2 ποτήρια νερό (400-500 ml) με την υπόλοιπη ζάχαρη σε δυνατή φωτιά επί 3-4 λεπτά μετά την πρώτη βράση.

2. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τα ζαχαρωμένα ροδοπέταλα, πιέζοντας δυνατά με ξύλινο κουτάλι, ώστε να διαβραχούν καλά.

3. Καλύπτουμε το μείγμα με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα.

4. Σουρώνουμε το αρωματισμένο σιρόπι, που έχει πάρει σκούρο χρώμα.

5. Προσθέτουμε μερικές στάλες γλυκερίνη, μέχρι ένα κουτάλι της σούπας, και τον χυμό ενός λεμονιού. Το σιρόπι γίνεται έντονο ροζ.

6. Αδειάζουμε σε ένα μεταλλικό δοχείο και καταψύχουμε για 1 ώρα.

7. Βγάζουμε από τον καταψύκτη και χτυπάμε με σύρμα ή ραβδομπλέντερ το σορμπέ, σπρώχνοντας τους κρυστάλλους από τα τοιχώματα και τον πυθμένα του δοχείου προς το εσωτερικό. Παγώνουμε για ακόμα 40 λεπτά.

8. Επαναλαμβάνουμε την ανάμειξη των κρυστάλλων 2-3 φορές ανά 30 λεπτά, ώστε το σορμπέ μας να γίνει αφράτο.

9. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παγωτομηχανή, εφόσον διαθέτουμε.


————————
Μπαίνουμε στις δύο τελευταίες εβδομάδες του διαγωνισμού.


Ο τελικός ανακοινώθηκε ότι θα γίνει στις 17 Ιουνίου. Για να δούμε ποιος θα κερδίσει την πιο αστεία δοκιμασία του «MasterChef» με τη μαγειρική πίσω από τον τοίχο.


Σίγουρα θα την απολαύσουμε όσο καμία άλλη!

 

Thee Sacred Souls - Can I Call You Rose?

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ