MasterChef: Αποχαιρετάμε τη Μαριάννα με μια σορμπέ τριαντάφυλλο

MasterChef: Αποχαιρετάμε τη Μαριάννα με μια σορμπέ τριαντάφυλλο Facebook Twitter
H Mαριάννα ξαναμπήκε πολύ δίκαια στο παιχνίδι, αφού όντως είχε μελετήσει, δημιούργησε ένα φανταστικό γλυκό και φεύγει σήμερα πάλι δίκαια, καθώς δεν κατάφερε να ανέβει επίπεδο όσο γρήγορα υπολόγιζε.
0



AΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που γεννιόμαστε είμαστε προγραμματισμένοι να αναζητούμε το γλυκό και να αποφεύγουμε το πικρό, με τη βοήθεια δύο κεντραρισμένων εγκεφαλικών σημείων, σε μια περίπλοκη γευστική πυξίδα που χρησιμοποιούνταν από τους προγόνους μας για να περιηγηθούν ανάμεσα στις εύκολες θερμίδες και τα πιθανά δηλητήρια. Είναι αλήθεια ότι τη σημερινή εποχή δεν βασιζόμαστε πλέον στη γεύση για θέματα ζωής ή θανάτου.

Αλλά αυτά τα ενστικτώδη συστήματα εντοπισμού γεύσης συνεχίζουν να λειτουργούν στο βάθος της καθημερινής μας ζωής, ακόμη και όταν το τοπίο των τροφίμων αλλάζει δραματικά. Οι διάφορες παθιασμένες φυλές νεο-foodies απαιτούν εναλλακτικές λύσεις για τη ζάχαρη, τη γλουτένη και νέου είδους διατροφές που «απαγορεύουν» π.χ. όλων των ειδών τα γλυκά του κουταλιού, που για αιώνες έδιναν απογευματινή χαρά μαζί με έναν φρεσκοκαβουρδισμένο ελληνικό καφέ με μπόλικες φουσκάλες.

Τώρα που οι ροδώνες είναι σε πλήρη άνθιση και μας μεθούν με το υπέροχο άρωμά τους, θυμόμαστε ότι τις παλιές εποχές τίποτα δεν ήταν πιο λαχταριστό από ένα γλυκό τριαντάφυλλο. Τα πιο φημισμένα τα έφτιαχναν Αρμένιοι μοναχοί στο μικρό νησάκι του San Lazzaro που βρίσκεται μέσα στην λιμνοθάλασσα της Βενετίας.

Ο τελικός ανακοινώθηκε ότι θα γίνει στις 17 Ιουνίου. Για να δούμε ποιος θα κερδίσει την πιο αστεία δοκιμασία του «MasterChef» με τη μαγειρική πίσω από τον τοίχο.

Με μια σορμπέ με τριαντάφυλλα, λοιπόν, θέλω να αποχαιρετήσω σήμερα τη Μαριάννα, γιατί έτσι όπως έκλαψε όταν την έκρινε ο σεφ Κουτσόπουλος στο Mystery Βox με έκανε κι εμένα να κλάψω. Είναι πολύ μικρή για να μπορέσει να καταλάβει το «χιούμορ» που είπε ότι της έκανε. Ξαναμπήκε πολύ δίκαια στο παιχνίδι, αφού όντως είχε μελετήσει, δημιούργησε ένα φανταστικό γλυκό και φεύγει σήμερα πάλι δίκαια, καθώς δεν κατάφερε να ανέβει επίπεδο όσο γρήγορα υπολόγιζε. Μικρή είναι κι έχει ατελείωτα χρόνια μπροστά της για να κάνει διορθώσεις στην εσωτερική της πυξίδα.

Της αφιερώνω το τραγούδι των Thee Sacred Souls, «Can I call you rose?». Μακάρι στο εξής η ζωή της να είναι στρωμένη με ροδοπέταλα και να τα κάνει σορμπέ, να τη δροσίζουν τις καυτές καλοκαιρινές νύχτες.

Σορμπέ τριαντάφυλλο

MasterChef: Αποχαιρετάμε τη Μαριάννα με μια σορμπέ τριαντάφυλλο Facebook Twitter

Υλικά

220 γρ. ζάχαρη

Χυμός και ξύσμα λεμονιού

4 μεγάλες χούφτες ροδοπέταλα, αράντιστα, βιολογικά, με το λευκό μέρος κάτω κάτω κομμένο με ψαλίδι

Μερικές στάλες γλυκερίνη

Οδηγίες:

1. Βάζουμε τα ροδοπέταλα μαζί με 40 γρ. ζάχαρη και τα τρίβουμε μαλακά χωρίς να τα σπάσουμε, μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα. Βράζουμε 2 ποτήρια νερό (400-500 ml) με την υπόλοιπη ζάχαρη σε δυνατή φωτιά επί 3-4 λεπτά μετά την πρώτη βράση.

2. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τα ζαχαρωμένα ροδοπέταλα, πιέζοντας δυνατά με ξύλινο κουτάλι, ώστε να διαβραχούν καλά.

3. Καλύπτουμε το μείγμα με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα.

4. Σουρώνουμε το αρωματισμένο σιρόπι, που έχει πάρει σκούρο χρώμα.

5. Προσθέτουμε μερικές στάλες γλυκερίνη, μέχρι ένα κουτάλι της σούπας, και τον χυμό ενός λεμονιού. Το σιρόπι γίνεται έντονο ροζ.

6. Αδειάζουμε σε ένα μεταλλικό δοχείο και καταψύχουμε για 1 ώρα.

7. Βγάζουμε από τον καταψύκτη και χτυπάμε με σύρμα ή ραβδομπλέντερ το σορμπέ, σπρώχνοντας τους κρυστάλλους από τα τοιχώματα και τον πυθμένα του δοχείου προς το εσωτερικό. Παγώνουμε για ακόμα 40 λεπτά.

8. Επαναλαμβάνουμε την ανάμειξη των κρυστάλλων 2-3 φορές ανά 30 λεπτά, ώστε το σορμπέ μας να γίνει αφράτο.

9. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παγωτομηχανή, εφόσον διαθέτουμε.


————————
Μπαίνουμε στις δύο τελευταίες εβδομάδες του διαγωνισμού.


Ο τελικός ανακοινώθηκε ότι θα γίνει στις 17 Ιουνίου. Για να δούμε ποιος θα κερδίσει την πιο αστεία δοκιμασία του «MasterChef» με τη μαγειρική πίσω από τον τοίχο.


Σίγουρα θα την απολαύσουμε όσο καμία άλλη!

 

Thee Sacred Souls - Can I Call You Rose?

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT