MasterChef: Αποχαιρετάμε τη Μαριάννα με μια σορμπέ τριαντάφυλλο

MasterChef: Αποχαιρετάμε τη Μαριάννα με μια σορμπέ τριαντάφυλλο Facebook Twitter
H Mαριάννα ξαναμπήκε πολύ δίκαια στο παιχνίδι, αφού όντως είχε μελετήσει, δημιούργησε ένα φανταστικό γλυκό και φεύγει σήμερα πάλι δίκαια, καθώς δεν κατάφερε να ανέβει επίπεδο όσο γρήγορα υπολόγιζε.
0



AΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που γεννιόμαστε είμαστε προγραμματισμένοι να αναζητούμε το γλυκό και να αποφεύγουμε το πικρό, με τη βοήθεια δύο κεντραρισμένων εγκεφαλικών σημείων, σε μια περίπλοκη γευστική πυξίδα που χρησιμοποιούνταν από τους προγόνους μας για να περιηγηθούν ανάμεσα στις εύκολες θερμίδες και τα πιθανά δηλητήρια. Είναι αλήθεια ότι τη σημερινή εποχή δεν βασιζόμαστε πλέον στη γεύση για θέματα ζωής ή θανάτου.

Αλλά αυτά τα ενστικτώδη συστήματα εντοπισμού γεύσης συνεχίζουν να λειτουργούν στο βάθος της καθημερινής μας ζωής, ακόμη και όταν το τοπίο των τροφίμων αλλάζει δραματικά. Οι διάφορες παθιασμένες φυλές νεο-foodies απαιτούν εναλλακτικές λύσεις για τη ζάχαρη, τη γλουτένη και νέου είδους διατροφές που «απαγορεύουν» π.χ. όλων των ειδών τα γλυκά του κουταλιού, που για αιώνες έδιναν απογευματινή χαρά μαζί με έναν φρεσκοκαβουρδισμένο ελληνικό καφέ με μπόλικες φουσκάλες.

Τώρα που οι ροδώνες είναι σε πλήρη άνθιση και μας μεθούν με το υπέροχο άρωμά τους, θυμόμαστε ότι τις παλιές εποχές τίποτα δεν ήταν πιο λαχταριστό από ένα γλυκό τριαντάφυλλο. Τα πιο φημισμένα τα έφτιαχναν Αρμένιοι μοναχοί στο μικρό νησάκι του San Lazzaro που βρίσκεται μέσα στην λιμνοθάλασσα της Βενετίας.

Ο τελικός ανακοινώθηκε ότι θα γίνει στις 17 Ιουνίου. Για να δούμε ποιος θα κερδίσει την πιο αστεία δοκιμασία του «MasterChef» με τη μαγειρική πίσω από τον τοίχο.

Με μια σορμπέ με τριαντάφυλλα, λοιπόν, θέλω να αποχαιρετήσω σήμερα τη Μαριάννα, γιατί έτσι όπως έκλαψε όταν την έκρινε ο σεφ Κουτσόπουλος στο Mystery Βox με έκανε κι εμένα να κλάψω. Είναι πολύ μικρή για να μπορέσει να καταλάβει το «χιούμορ» που είπε ότι της έκανε. Ξαναμπήκε πολύ δίκαια στο παιχνίδι, αφού όντως είχε μελετήσει, δημιούργησε ένα φανταστικό γλυκό και φεύγει σήμερα πάλι δίκαια, καθώς δεν κατάφερε να ανέβει επίπεδο όσο γρήγορα υπολόγιζε. Μικρή είναι κι έχει ατελείωτα χρόνια μπροστά της για να κάνει διορθώσεις στην εσωτερική της πυξίδα.

Της αφιερώνω το τραγούδι των Thee Sacred Souls, «Can I call you rose?». Μακάρι στο εξής η ζωή της να είναι στρωμένη με ροδοπέταλα και να τα κάνει σορμπέ, να τη δροσίζουν τις καυτές καλοκαιρινές νύχτες.

Σορμπέ τριαντάφυλλο

MasterChef: Αποχαιρετάμε τη Μαριάννα με μια σορμπέ τριαντάφυλλο Facebook Twitter

Υλικά

220 γρ. ζάχαρη

Χυμός και ξύσμα λεμονιού

4 μεγάλες χούφτες ροδοπέταλα, αράντιστα, βιολογικά, με το λευκό μέρος κάτω κάτω κομμένο με ψαλίδι

Μερικές στάλες γλυκερίνη

Οδηγίες:

1. Βάζουμε τα ροδοπέταλα μαζί με 40 γρ. ζάχαρη και τα τρίβουμε μαλακά χωρίς να τα σπάσουμε, μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα. Βράζουμε 2 ποτήρια νερό (400-500 ml) με την υπόλοιπη ζάχαρη σε δυνατή φωτιά επί 3-4 λεπτά μετά την πρώτη βράση.

2. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τα ζαχαρωμένα ροδοπέταλα, πιέζοντας δυνατά με ξύλινο κουτάλι, ώστε να διαβραχούν καλά.

3. Καλύπτουμε το μείγμα με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα.

4. Σουρώνουμε το αρωματισμένο σιρόπι, που έχει πάρει σκούρο χρώμα.

5. Προσθέτουμε μερικές στάλες γλυκερίνη, μέχρι ένα κουτάλι της σούπας, και τον χυμό ενός λεμονιού. Το σιρόπι γίνεται έντονο ροζ.

6. Αδειάζουμε σε ένα μεταλλικό δοχείο και καταψύχουμε για 1 ώρα.

7. Βγάζουμε από τον καταψύκτη και χτυπάμε με σύρμα ή ραβδομπλέντερ το σορμπέ, σπρώχνοντας τους κρυστάλλους από τα τοιχώματα και τον πυθμένα του δοχείου προς το εσωτερικό. Παγώνουμε για ακόμα 40 λεπτά.

8. Επαναλαμβάνουμε την ανάμειξη των κρυστάλλων 2-3 φορές ανά 30 λεπτά, ώστε το σορμπέ μας να γίνει αφράτο.

9. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παγωτομηχανή, εφόσον διαθέτουμε.


————————
Μπαίνουμε στις δύο τελευταίες εβδομάδες του διαγωνισμού.


Ο τελικός ανακοινώθηκε ότι θα γίνει στις 17 Ιουνίου. Για να δούμε ποιος θα κερδίσει την πιο αστεία δοκιμασία του «MasterChef» με τη μαγειρική πίσω από τον τοίχο.


Σίγουρα θα την απολαύσουμε όσο καμία άλλη!

 

Thee Sacred Souls - Can I Call You Rose?

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT