Clafoutis: To ιδιοφυές, πανεύκολο γαλλικό γλυκό με κεράσια

Clafoutis: To ιδιοφυές, πανεύκολο γαλλικό γλυκό με κεράσια Facebook Twitter
Η ζύμη πέφτει σε ένα ταψί γεμάτο κεράσια και όλα μαζί ψήνονται για μισή ώρα.
0



ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΑΣΟΠΙΤΑ. Ούτε κέικ κεράσι. Μοιάζει πιο πολύ με διασταύρωση παριζιάνικης φλαν και παχουλής, βουτυράτης κρέπας. Η ζύμη πέφτει σε ένα ταψί γεμάτο κεράσια και όλα μαζί ψήνονται για μισή ώρα. Το αποτέλεσμα είναι ένα αρκετά υγρό, λασπερό –με την καλύτερη έννοια του όρου– άγλυκο γλυκό που παίρνει τη γεύση του από το βούτυρο, τα κεράσια και τα καραμελωμένα ζουμιά τους. Αν σου αρέσουν αυτές οι υφές, θα γίνει η αγαπημένη σου καλοκαιρινή συνταγή.

Το clafoutis έχει καταγωγή από τη Λιμουζίν στη Γαλλία και όνομα που δεν παραπέμπει απαραίτητα σε κάτι νόστιμο (κλα-φου-τι;). Αλλά μην ξεγελαστείς και το προσπεράσεις. Ακόμα και η διαδικασία παρασκευής του είναι ευχάριστη και απόλυτα γαλλική, πρόχειρα ιδιοφυής, χωρίς να απαιτεί όλη την προσοχή σου.

Το ίδιο γλυκό μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε εποχικό φρούτο, από αχλάδια μέχρι βανίλιες, ή και με κορόμηλα ποτισμένα σε μπράντι. Με τα κεράσια είναι ιδανικό.

Παραδοσιακά φτιάχνεται με ολόκληρα κεράσια, με τα κουκούτσια τους. Θεωρητικά αυτό δίνει επιπλέον γεύση γιατί τα κουκούτσια των κερασιών περιέχουν βενζαλδεΰδη, την αρωματική χημική ένωση που υπάρχει και στα αμύγδαλα και η οποία αναδεικνύει τη γεύση των κερασιών. Από την άλλη αν δεν αισθάνεσαι έτοιμος για επίσκεψη-έκπληξη στον οδοντίατρο, μπορείς να τα αφαιρέσεις και να προσθέσεις λίγο εκχύλισμα αμυγδάλου.

Το ξεκουκούτσωμα των κερασιών, που είναι και το μόνο σχετικά επίπονο κομμάτι της συνταγής, μπορεί να γίνει με την κλασική φουρκέτα. Με το ειδικό εργαλείο όμως γίνεται ακόμα πιο εύκολα και δεν θα μετανιώσεις την αγορά.

Το ίδιο γλυκό μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε εποχικό φρούτο, από αχλάδια μέχρι βανίλιες, ή και με κορόμηλα ποτισμένα σε μπράντι. Με τα κεράσια είναι ιδανικό. Αν ψώνισες λίγα παραπάνω ή ξέχασες μερικά στο ψυγείο και τώρα τα λυπάσαι, το πρόβλημα λύθηκε.

Τη δεύτερη μέρα το clafoutis έχει ακόμα καλύτερη γεύση.

  

Υλικά

3 αυγά

½ κούπα ζάχαρη

85 γρ. βούτυρο λιωμένο και κρυωμένο

1 κούπα αλεύρι

1-2 τσιμπιές αλάτι

1 κούπα γάλα

½ κουτ. γλ. εκχύλισμα αμυγδάλου

2 κουτ. γλ. μπράντι

2 κούπες κεράσια (με ή χωρίς τα κουκούτσια)

Βάλε τον φούρνο στους 200 να προθερμαίνεται. Σε ένα μεσαίο μπολ χτύπησε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ξανοίξει το χρώμα τους. Πρόσθεσε το λιωμένο και κρυωμένο βούτυρο σιγά-σιγά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Πρόσθεσε το αλεύρι και το αλάτι και ανακάτεψε με τον δάρτη μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Ρίξε το γάλα σιγά σιγά μέσα στο μείγμα (θα είναι πολύ υγρό). Τέλος πρόσθεσε το εκχύλισμα αμυγδάλου και το μπράντι και ανακάτεψε καλά.

Σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ ή ταψί (διαμέτρου 22-24 εκατ.) τοποθέτησε τα κεράσια και έπειτα κάλυψέ τα με το μείγμα. Ψήσε το γλυκό για 25-30 λεπτά και άφησέ το να σταθεί στον πάγκο της κουζίνας για τουλάχιστον 20 λεπτά.

Σερβίρεται με λίγη άχνη ζάχαρη, παγωτό ή, ακόμα καλύτερα, σκέτο.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μελιτζάνες σχάρας στο λάδι με σκορδαλιά καρυδιού, λιαστή ντομάτα και σέλινο από τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη

Μάγειρες στο σπίτι / Μελιτζάνες σχάρας στο λάδι με σκορδαλιά καρυδιού, λιαστή ντομάτα και σέλινο από τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη

Μαγειρεύοντας καθημερινά, live στο Instagram, με συναδέλφους του, ο Γιάννης Μπαξεβάνης καταφέρνει να διανύει δημιουργικά την περίοδο της καραντίνας.
Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους

Γεύση / Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους

Μερικοί από τους πιο γνωστούς σεφ στον κόσμο, με τα εστιατόρια τους κλειστά, ανοίγουν στα social media τις κουζίνες των σπιτιών τους και δίνουν διασκεδαστικά και εντελώς δωρεάν μαθήματα μαγειρικής.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
10 υπέροχα νέα βιβλία μαγειρικής: Ό,τι πιο καθησυχαστικό μπορείς να διαβάσεις αυτές τις μέρες

Γεύση / 10 υπέροχα νέα βιβλία μαγειρικής: Ό,τι πιο καθησυχαστικό μπορείς να διαβάσεις αυτές τις μέρες

Η νέα βίβλος των οσπρίων, ταξίδια στη Παλαιστίνη, στη Ρωσία, σε αστεράτα εστιατόρια, απλές συνταγές, περίπλοκες συνταγές – αυτά είναι τα βιβλία μαγειρικής που θέλουμε να χαζέψουμε τώρα.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι

Γεύση / Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι

H food blogger Εύα Μονοχάρη προτείνει να περνάμε περισσότερο χρόνο μέσα στην κουζίνα, δοκιμάζοντας συνταγές που, υπό άλλες συνθήκες, δεν θα σκεφτόμασταν καν να «αγγίξουμε».
ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΜΟΝΟΧΑΡΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ