Με τι τρέφεται το απόλυτο Κακό; (μέρος 1ο)

Facebook Twitter
0

Ποια να ήταν η δίαιτα του Μπιν Λάντεν; Γιατί να μας νοιάζει, θα μου λέγατε. Πρώτα πρώτα επειδή αυτή εδώ είναι μία στήλη αφιερωμένη στο φαγητό. Κι έπειτα, επειδή έτσι κι αλλιώς ενδιαφέρομαι για τέτοια θέματα. Τα τελευταία χρόνια μας λέγανε ότι ο Μπιν Λάντεν είναι άρρωστος (από το συκώτι, από τα νεφρά, από AIDS) και ζει σε σπηλιές. Τελικά ζούσε σε σπίτι που είχε για πρότυπο την έπαυλη του Aaron Spelling, για το αν ήταν άρρωστος δε νομίζω να μάθουμε τελικά πολλά. Από τα λίγα που ανακάλυψα, έμαθα ότι ήταν φανατικός των βοτάνων για την αντιμετώπιση ασθενειών και του σπανακιού, που ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί φρέσκο στιες περιοχές που κινούνταν.

Και πάλι, γιατί να μας ενδιαφέρουν αυτά; Γιατί πιστεύω ότι ρίχνουν ένα φως στην προσωπικότητα των ανθρώπων με έναν τρόπο που ούτε οι πιο ειλικρινείς συνεντεύξεις δε μπορούν γιατί στο φαγητό δε μπορείς να πεις ψέματα. Μπορείς να προσποιηθείς μία φορά για χάρη κάποιας οικοδέσποινας, αλλά τα αγαπημένα φαγητά είναι αναγκαστικά οι πιο ειλικρινείς δηλώσεις.

Οι διάσημοι δικτάτορες φρόντιζαν (φροντίζουν) πολύ την εικόνα τους. Για τους πρωθυπουργούς το θέμα είναι ελαφρά κουτσομπολίστικο, για τους άγριους απόλυτους αρχηγούς που τρέμουν τους κρυφούς και φανερούς αντιπάλους και είναι έτοιμοι να λιώσουν όποιον βρεθεί στο δρόμο τους προκειμένου να μη χάσουν την εξουσία, όλες οι πληροφορίες που φτάνουν στο λαό ελέγχονται γιατί όσο μπορούν θέλουν να κρατούν τους παραδοσιακούς τους υποστηρικτές που πάντα υπάρχουν, όσο περίεργο κι αν φαίνεται σε μας που τα βλέπουμε απ’έξω. Ένας παραδοσιακός δικτάτορας πάντα προτιμάει απλά και εντελώς παραδοσιακά φαγητά της χώρας του, δείχνοντας την μεγάλη αφοσίωσή του στην πατρίδα- η απλότητα χρειάζεται γιατί συνήθως ζουν σε χώρες που ο λαός πεινάει.

Υπάρχουν μεταξύ τους δύο διάσημοι δικτάτορες που ξεφεύγουν από τις πατροπαράδοτες συνήθειες τυράννων: ο ένας επειδή κατάγεται από οικογένεια συνηθισμένη στην εξουσία και δεν φοβάται αρκετά την ανατροπή- ο άλλος, επειδή ακόμα αποτελεί το Απόλυτο Κακό στην ευρωπαϊκή ιστορία κι ως εκ τούτου, ξεσηκώνει ως σήμερα παθιασμένες αντιπαραθέσεις, ακόμα και μεταξύ αυτών που τον μισούν.

Κιμ Γιονγκ Ιλ

Έχει περίπου δέκα επίσημους τίτλους στην Βόρεια Κορέα και αν πρέπει να περιοριστούμε σε έναν θα ήταν «ηγέτης». Διαδέχτηκε την εξουσία από τον πατέρα του και θα την δώσει στο γιο του, εκτός αν πάει κάτι στραβά (γι’αυτόν). Πολλοί κάτοικοι της Βορείου Κορέας πιστεύουν ότι μπορεί να ελέγξει τον καιρό με τη δύναμη του μυαλού του. Σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Telegraph έχει έναν λογαριασμό με 4 δις δολάρια σε τράπεζα του Λουξεμβούργου σε περίπτωση που χρειαστεί να φύγει νύχτα με ελικόπτερο από τη χώρα του (με θωρακισμένο τρένο, γιατί φοβάται τα αεροπλάνα).

Η προσωπικότητά του είναι λίγο μυστήρια γιατί την κρύβει πάση θυσία. Η εντύπωση που δίνει ακόμα κι έτσι όμως, από μαρτυρίες πρώην υπαλλήλων, σεφ και αποστατών, είναι ενός τρελούλιακα με ακριβά γούστα, αρχηγός ενός βάναυσου καθεστώτος που έχει προκαλέσει το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Άπειρες οι πληροφορίες για τα ακριβά γούστα του Ηγέτη, την ώρα που ο λαός σκάβει στο χώμα για να βρει σκουλήκια. Έχει πάθος με τα ακριβά και σπάνια φαγητά στέλνοντας ανθρώπους σε όλες τις γωνιές της γης για να του τα φέρουν. Ίσως είναι ο μεγαλύτερος foodie της Ασίας! Ο πρώην προσωπικός του σεφ, Kenji Fujimoto, (ψευδώνυμο) έγραψε ένα βιβλίο με τις εμπειρίες του στην κουζίνα του απαιτητικού αφεντικού.

«Το πιο αγαπητό προϊόν ήταν το ψάρι από την Ιαπωνία. Τόνος υψηλής ποιότητας και καλαμάρι ερχόταν με αεροπλάνο στο παλάτι. Μία φορά αγόρασα 1200 κιλά τόνου-τα αεροπορικά έξοδα ήταν περισσότερα από την αξία του.

Από τις διάφορες χώρες αγόραζα:

  • Κίνα για φρούτα, κυρίως πεπόνια και σταφύλια
  • Ταϊλάνδη για φρούτα, κυρίως παπάγια και μάνγκο
  • Μαλαισία για φρούτα, κυρίως παπάγια και μάνγκο
  • Τσεχοσλοβακία για μπύρα
  • Ιράν για χαβιάρι
  • Ουζμπεκιστάν για χαβιάρι

Άλλο αγαπημένο φαγητό του Ηγέτη είναι πτερύγιο καρχαρία. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό και πολυτελές φαγητό της Κίνας, το οποίο σερβίρεται σε γάμους και επίσημες εκδηλώσεις, μόνο που από την υπερκατανάλωση έχει κοντέψει να αφανίσει τους καρχαρίες. Για κάποιον που αφανίζει ολόκληρο λαό αυτό δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα. Στο τραπέζι του Kim Jong το πτερύγιο φτάνει συνδυασμένο με καρύδα σε σούπα ή με μπαμπού.


Εκτός από θαλασσινά ο Πρόεδρος εκτιμάει και το κρέας. Μπορεί να μην τρώει πολύ κρέας αλλά του αρέσει να έχει μεγάλη επιλογή για να τσιμπάει.

Ο Κim θέλει το ρύζι του να βράζει σε φωτιά από ξύλα του βουνού Paektu που βρίσκεται στα σύνορα της Κίνας. Εργάτριες επιθεωρούν κάθε σπυρί ρυζιού για να σιγουρέψουν ότι φτάνει τα στάνταρ του. Έχει την προσωπική του πηγή για νερό."

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των Ηνωμένων Εθνών, χιλιάδες παιδιά στη Bόρειο Κορέα υποσιτίζονται, με το ποσοστό το 1996 να φτάνει το 60% με τεράστιο κύμα πείνας σε όλη τη δεκαετία του ’90.

(συνεχίζεται αύριο με την περίπτωση του Hitler…)

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ