Με τι τρέφεται το απόλυτο Κακό; (μέρος 1ο)

Facebook Twitter
0

Ποια να ήταν η δίαιτα του Μπιν Λάντεν; Γιατί να μας νοιάζει, θα μου λέγατε. Πρώτα πρώτα επειδή αυτή εδώ είναι μία στήλη αφιερωμένη στο φαγητό. Κι έπειτα, επειδή έτσι κι αλλιώς ενδιαφέρομαι για τέτοια θέματα. Τα τελευταία χρόνια μας λέγανε ότι ο Μπιν Λάντεν είναι άρρωστος (από το συκώτι, από τα νεφρά, από AIDS) και ζει σε σπηλιές. Τελικά ζούσε σε σπίτι που είχε για πρότυπο την έπαυλη του Aaron Spelling, για το αν ήταν άρρωστος δε νομίζω να μάθουμε τελικά πολλά. Από τα λίγα που ανακάλυψα, έμαθα ότι ήταν φανατικός των βοτάνων για την αντιμετώπιση ασθενειών και του σπανακιού, που ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί φρέσκο στιες περιοχές που κινούνταν.

Και πάλι, γιατί να μας ενδιαφέρουν αυτά; Γιατί πιστεύω ότι ρίχνουν ένα φως στην προσωπικότητα των ανθρώπων με έναν τρόπο που ούτε οι πιο ειλικρινείς συνεντεύξεις δε μπορούν γιατί στο φαγητό δε μπορείς να πεις ψέματα. Μπορείς να προσποιηθείς μία φορά για χάρη κάποιας οικοδέσποινας, αλλά τα αγαπημένα φαγητά είναι αναγκαστικά οι πιο ειλικρινείς δηλώσεις.

Οι διάσημοι δικτάτορες φρόντιζαν (φροντίζουν) πολύ την εικόνα τους. Για τους πρωθυπουργούς το θέμα είναι ελαφρά κουτσομπολίστικο, για τους άγριους απόλυτους αρχηγούς που τρέμουν τους κρυφούς και φανερούς αντιπάλους και είναι έτοιμοι να λιώσουν όποιον βρεθεί στο δρόμο τους προκειμένου να μη χάσουν την εξουσία, όλες οι πληροφορίες που φτάνουν στο λαό ελέγχονται γιατί όσο μπορούν θέλουν να κρατούν τους παραδοσιακούς τους υποστηρικτές που πάντα υπάρχουν, όσο περίεργο κι αν φαίνεται σε μας που τα βλέπουμε απ’έξω. Ένας παραδοσιακός δικτάτορας πάντα προτιμάει απλά και εντελώς παραδοσιακά φαγητά της χώρας του, δείχνοντας την μεγάλη αφοσίωσή του στην πατρίδα- η απλότητα χρειάζεται γιατί συνήθως ζουν σε χώρες που ο λαός πεινάει.

Υπάρχουν μεταξύ τους δύο διάσημοι δικτάτορες που ξεφεύγουν από τις πατροπαράδοτες συνήθειες τυράννων: ο ένας επειδή κατάγεται από οικογένεια συνηθισμένη στην εξουσία και δεν φοβάται αρκετά την ανατροπή- ο άλλος, επειδή ακόμα αποτελεί το Απόλυτο Κακό στην ευρωπαϊκή ιστορία κι ως εκ τούτου, ξεσηκώνει ως σήμερα παθιασμένες αντιπαραθέσεις, ακόμα και μεταξύ αυτών που τον μισούν.

Κιμ Γιονγκ Ιλ

Έχει περίπου δέκα επίσημους τίτλους στην Βόρεια Κορέα και αν πρέπει να περιοριστούμε σε έναν θα ήταν «ηγέτης». Διαδέχτηκε την εξουσία από τον πατέρα του και θα την δώσει στο γιο του, εκτός αν πάει κάτι στραβά (γι’αυτόν). Πολλοί κάτοικοι της Βορείου Κορέας πιστεύουν ότι μπορεί να ελέγξει τον καιρό με τη δύναμη του μυαλού του. Σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Telegraph έχει έναν λογαριασμό με 4 δις δολάρια σε τράπεζα του Λουξεμβούργου σε περίπτωση που χρειαστεί να φύγει νύχτα με ελικόπτερο από τη χώρα του (με θωρακισμένο τρένο, γιατί φοβάται τα αεροπλάνα).

Η προσωπικότητά του είναι λίγο μυστήρια γιατί την κρύβει πάση θυσία. Η εντύπωση που δίνει ακόμα κι έτσι όμως, από μαρτυρίες πρώην υπαλλήλων, σεφ και αποστατών, είναι ενός τρελούλιακα με ακριβά γούστα, αρχηγός ενός βάναυσου καθεστώτος που έχει προκαλέσει το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Άπειρες οι πληροφορίες για τα ακριβά γούστα του Ηγέτη, την ώρα που ο λαός σκάβει στο χώμα για να βρει σκουλήκια. Έχει πάθος με τα ακριβά και σπάνια φαγητά στέλνοντας ανθρώπους σε όλες τις γωνιές της γης για να του τα φέρουν. Ίσως είναι ο μεγαλύτερος foodie της Ασίας! Ο πρώην προσωπικός του σεφ, Kenji Fujimoto, (ψευδώνυμο) έγραψε ένα βιβλίο με τις εμπειρίες του στην κουζίνα του απαιτητικού αφεντικού.

«Το πιο αγαπητό προϊόν ήταν το ψάρι από την Ιαπωνία. Τόνος υψηλής ποιότητας και καλαμάρι ερχόταν με αεροπλάνο στο παλάτι. Μία φορά αγόρασα 1200 κιλά τόνου-τα αεροπορικά έξοδα ήταν περισσότερα από την αξία του.

Από τις διάφορες χώρες αγόραζα:

  • Κίνα για φρούτα, κυρίως πεπόνια και σταφύλια
  • Ταϊλάνδη για φρούτα, κυρίως παπάγια και μάνγκο
  • Μαλαισία για φρούτα, κυρίως παπάγια και μάνγκο
  • Τσεχοσλοβακία για μπύρα
  • Ιράν για χαβιάρι
  • Ουζμπεκιστάν για χαβιάρι

Άλλο αγαπημένο φαγητό του Ηγέτη είναι πτερύγιο καρχαρία. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό και πολυτελές φαγητό της Κίνας, το οποίο σερβίρεται σε γάμους και επίσημες εκδηλώσεις, μόνο που από την υπερκατανάλωση έχει κοντέψει να αφανίσει τους καρχαρίες. Για κάποιον που αφανίζει ολόκληρο λαό αυτό δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα. Στο τραπέζι του Kim Jong το πτερύγιο φτάνει συνδυασμένο με καρύδα σε σούπα ή με μπαμπού.


Εκτός από θαλασσινά ο Πρόεδρος εκτιμάει και το κρέας. Μπορεί να μην τρώει πολύ κρέας αλλά του αρέσει να έχει μεγάλη επιλογή για να τσιμπάει.

Ο Κim θέλει το ρύζι του να βράζει σε φωτιά από ξύλα του βουνού Paektu που βρίσκεται στα σύνορα της Κίνας. Εργάτριες επιθεωρούν κάθε σπυρί ρυζιού για να σιγουρέψουν ότι φτάνει τα στάνταρ του. Έχει την προσωπική του πηγή για νερό."

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των Ηνωμένων Εθνών, χιλιάδες παιδιά στη Bόρειο Κορέα υποσιτίζονται, με το ποσοστό το 1996 να φτάνει το 60% με τεράστιο κύμα πείνας σε όλη τη δεκαετία του ’90.

(συνεχίζεται αύριο με την περίπτωση του Hitler…)

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT