Το μεγάλο τρεντ του φετινού καλοκαιριού έχει χρώμα ροζ

Το μεγάλο τρεντ του φετινού καλοκαιριού έχει χρώμα ροζ Facebook Twitter
Πέντε πολύ αξιόλογα ελληνικά, ροζέ κρασιά. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Peplo

(Αργολίδα)

Κτήμα Σκούρα / Μαυροφίλερο - Αγιωργίτικο - Syrah / 2017

Ο κοσμοπολίτης Γιώργος Σκούρας «ανατρέπει τα συνηθισμένα» με την άρτι αφιχθείσα ροζέ πρότασή του, όπου κάθε ποικιλία του απολαυστικού χαρμανιού χαίρει διαφορετικής οινοποίησης. Το Μαυροφίλερο ωριμασμένο σε ανοξείδωτη δεξαμενή, το Αγιωργίτικο σε βαρέλια ακακίας και το κοσμοπολίτικο Syrah σε πήλινους αμφορείς.

Εκφραστικά αρώματα κόκκινων φρούτων, εσπεριδοειδών και λευκών ανθέων. Στο στόμα εντυπωσιακός συνδυασμός φινέτσας και γευστικής πολυπλοκότητας, με αισθητή οξύτητα και νεύρο. Ροζέ μοναδικό σαν τον δημιουργό του.

Το μεγάλο τρεντ του φετινού καλοκαιριού έχει χρώμα ροζ Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Granatus

(Αττική)

Οινοποιείο Παπαγιαννάκου / Cabernet Sauvignon - Αγιωργίτικο / 2017

Ο Βασίλης Παπαγιαννάκος αναδεικνύει τον αττικό αμπελώνα με κρασιά που έχουν χαρακτήρα. Το φρουτώδες Αγιωργίτικο σμίγει αρμονικά με το δυναμικό Cabernet Sauvignon και το αποτέλεσμα είναι ένα απολαυστικό, σκουρόχρωμο ροζέ.

Εκφραστικά αρώματα κόκκινων φρούτων και λουλουδιών. Πλούσια γεύση κερασιού, φράουλας και καραμέλας βουτύρου. Μακρά, νόστιμη επίγευση με νότες ροδιού.

Το μεγάλο τρεντ του φετινού καλοκαιριού έχει χρώμα ροζ Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Fine Rose

(Ξάνθη)

Ανατολικοί Αμπελώνες / Μαυρούδι - Ασύρτικο / 2017

Προϊόν βιολογικής καλλιέργειας

Από τον βορειότερο παραθαλάσσιο αμπελώνα της χώρας, το ερυθρό Μαυρούδι σμίγει με το λευκό Ασύρτικο σε ένα ροζέ χαρμάνι με μεγάλο ενδιαφέρον. Ζωηρό σομόν χρώμα με αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, όπως φράουλα, βατόμουρο, πετροκέρασο και βύσσινο.

Στο στόμα φανερώνεται γενναιόδωρα το δυναμικό του Ασύρτικου, με κυρίαρχα τα εσπεριδοειδή και την τραγανή οξύτητα. Σύνθετη και πληθωρική γεύση, με απολαυστική επίγευση.

Το μεγάλο τρεντ του φετινού καλοκαιριού έχει χρώμα ροζ Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ξινόμαυρο Nature (Νάουσα)

Oenos Nature / Ξινόμαυρο / 2016

Προϊόν ήπιας οινοποίησης,

με ελάχιστα θειώδη

Γαστρονομικό ανοιχτόχρωμο ροζέ που ξεχωρίζει για την εξαιρετική συμπύκνωση και τη σπιρτάδα του. Κομψά αρώματα ώριμης φράουλας, μαρμελάδας ντομάτας και απαλές πιπεράτες νότες.

Δροσιστική γεύση με αισθητή οξύτητα, απολαυστικό φρουτώδη χαρακτήρα και μακρά επίγευση. Μια πρόταση από το πολυδύναμο Ξινόμαυρο, την ερυθρή ποικιλία που «διαπρέπει» και στις ροζέ οινοποιήσεις.

Το μεγάλο τρεντ του φετινού καλοκαιριού έχει χρώμα ροζ Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ρόδον off-dry

(Λήμνος)

Limnos Organic Wines / Μοσχάτο Αλεξανδρείας - Λημνιό / 2017

Προϊόν βιολογικής καλλιέργειας

Η αμπελοοινική Λήμνος παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον χάρη στην άρρηκτα συνδεδεμένη ιστορία της με το αμπέλι και το κρασί σε συνδυασμό με το μικροκλίμα του νησιού. Η νέα ημίξηρη ροζέ πρόταση διακρίθηκε πρόσφατα σε έναν από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς οίνου παγκοσμίως, τον γαλλικό Challenge International Du Vin.

Εκφραστικά αρώματα τριαντάφυλλου, λουκουμιού και μαρμελάδας φράουλας. Στο στόμα αισθητή οξύτητα, φρουτώδης χαρακτήρας και γλυκιά αίσθηση τριαντάφυλλου. Απολαυστικό τελείωμα με επίγευση καραμέλας φράουλας. Άκρως απολαυστικό απεριτίφ για το καλοκαίρι!

Το μεγάλο τρεντ του φετινού καλοκαιριού έχει χρώμα ροζ Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ