Το Mellem βρίσκεται ανάμεσα στην Κυψέλη και το Γαλάτσι, στον ποιοτικό καφέ και το φυσικό κρασί

Mellem: Η νέα άφιξη ανάμεσα στην Κυψέλη και το Γαλάτσι, στον ποιοτικό καφέ και το φυσικό κρασί Facebook Twitter
Mellem στα δανέζικα σημαίνει ανάμεσα και περιγράφει ιδανικά τη νέα άφιξη που αξίζει να επισκεφθείτε στην Κυψέλη. Φωτ.: Φώτης Μπακλώρης
0

ΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ να το κανονίσω τις καθημερινές, κάποια μεσημέρια Σαββάτου δίνω ραντεβού για καφέ γύρω στις 12 το μεσημέρι. Αφού τελειώσουμε με το αργοπορημένο πρωινό μας και όσα είχαμε στα φλιτζάνια μας, κάποιος θα κάνει την αρχή, θα πει «να πάω να διαλέξω ένα κρασί;». Θα φέρει ένα μπουκάλι, θα το ανοίξουμε, θα συνεχίσουμε το κουβεντολόι στο ίδιο μέρος, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε βήμα. Αυτά τα μεσημέρια που φτάνουν να γίνονται απογεύματα δεν με έχουν απογοητεύσει ποτέ.  

Σε αυτήν τη νέα άφιξη της Κυψέλης τα προσφέρουν όλα απλά, χωρίς πολλά πολλά, και καλά. Γι’ αυτό και θα γίνει πολύ γρήγορα στέκι. 

Tα πιο ενημερωμένα και hip καφέ αυτής της πόλης, εκτός από την Αιθοπία, την Κένυα και τη Νικαράγουα, δηλαδή πέρα από τους specialty καφέδες που φιλοξενούν και μας προτείνουν, πλέον έχουν και ένα-δύο ράφια με επιλεγμένες ετικέτες που ταιριάζουν με τη φιλοσοφία τους, προτιμούν συνήθως δουλειές μικρών παραγωγών, κρασιά του τώρα.

Άλλωστε, όπως οι οινόφιλοι μιλάνε για τερουάρ, για στυλ οινοποίησης, για το αν ένας οινοποιός εμφιαλώνει την προσωπικότητά του στα μπουκάλια που φτάνουν στα χέρια μας, οι επαΐοντες του καφέ συζητάνε πια για υψόμετρα και φάρμες, για τρόπους επεξεργασίας που επίσης μαρτυρούν κάτι για τον χαρακτήρα ενός παραγωγού. Και όπως στήνεται μια γευσιγνωσία κρασιού, έτσι πια γίνεται και με τον καφέ, και όποιος ξέρει για το ένα συνήθως δείχνει ενδιαφέρον και για το άλλο, πρόκειται για δύο κόσμους που τείνουν να συναντιούνται.

Mellem: Η νέα άφιξη ανάμεσα στην Κυψέλη και το Γαλάτσι, στον ποιοτικό καφέ και το φυσικό κρασί Facebook Twitter
Ήθελαν να δημιουργήσουν ένα σημείο συνάντησης μαζεμένο και χαλαρό, που λειτουργεί από νωρίς το πρωί μέχρι νωρίς το βράδυ. Φωτ.: Φώτης Μπακλώρης

Mellem στα δανέζικα σημαίνει «ανάμεσα» και περιγράφει ιδανικά τη νέα άφιξη που αξίζει να επισκεφθείτε στην Κυψέλη. Πρόκειται για ένα μαγαζί που μοιάζει να ισορροπεί σε μια κατηφόρα, στέκεται μεταξύ δύο δρόμων –στα πεντακόσια μέτρα προς τα κάτω βρίσκεται η πλατεία Κυψέλης, στα πεντακόσια μέτρα προς τα πάνω ξεκινάει το Γαλάτσι– και μοιράζεται μεταξύ του καφέ και του κρασιού.

Δύο άνθρωποι του καφέ, ο Νικολής Υφαντής, τον οποίο μπορεί να θυμάστε από το επίσης κυψελιώτικο Kick, και ο Βασίλης Παύλου, που εργάστηκε για αρκετά χρόνια στο Cafeistas (το specialty project της Coffee Republic, με το οποίο συνεργάζονται), ήθελαν να δημιουργήσουν ένα σημείο συνάντησης μαζεμένο και χαλαρό που λειτουργεί από νωρίς το πρωί μέχρι νωρίς το βράδυ. Τις καθημερινές, λοιπόν, είναι έτοιμοι να μας υποδεχτούν από τις 7:30 και σβήνουν τα φώτα τους στις 10:30 το βράδυ.   

Εκείνο το πρωινό καθημερινής που έκανα μια παράκαμψη και πέρασα να δω τι κάνουν σε αυτό το μαγαζί των τριάντα πέντε τετραγωνικών δούλευαν με ένα ευκολόπιοτο αφρικανικό blend, ενώ έχουν πάντα και έναν μονοποικιλιακό καφέ ο οποίος αλλάζει συνέχεια, ανά μία ή δύο μέρες, για να έχουν να δοκιμάζουν όσοι γίνουν τακτικοί επισκέπτες τους.

Mellem: Η νέα άφιξη ανάμεσα στην Κυψέλη και το Γαλάτσι, στον ποιοτικό καφέ και το φυσικό κρασί Facebook Twitter
Και όπως στήνεται μια γευσιγνωσία κρασιού, έτσι πια γίνεται και με τον καφέ, και όποιος ξέρει για το ένα συνήθως δείχνει ενδιαφέρον και για το άλλο, πρόκειται για δύο κόσμους που τείνουν συναντιούνται. Φωτ.: Φώτης Μπακλώρης

Για το ξεκίνημα της μέρας έχουν γλυκά του Παύλου Τσιολέκα που δεν τα βρίσκαμε έξω μέχρι τώρα παρά μόνο με παραγγελία στο Ιnstagram προφίλ του, μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας, banana bread και κέικ με λάιμ, cinnamon και pineapple roll, πράγματα που θα εναλλάσσονται στη βιτρίνα. Παράλληλα, ο Νικολής επισκέπτεται κάθε πρωί το γειτονικό Flake και προμηθεύεται ψωμί για να φτιάξουν λίγα σάντουιτς, μια μπαγκέτα με χοιρινό μπούτι, τυρί κρέμα, ντοματίνια και ρόκα, ένα με προζυμένιο ψωμί ολικής με κασέρι Καρδίτσας, μπαλσάμικο, ρόκα και τσάτνεϊ εποχής, και ακόμα ένα vegan με χούμους, αβοκάντο, τσάτνεϊ αγγούρι και ρόκα.   

Η οινική τους λίστα είναι πολύ σύντομη, τα κρασιά τους είναι δουλειές από τον ελληνικό αμπελώνα, προσφέρουν εφτά επιλογές σε ποτήρι, όλες τους βιολογικές και ήπιας παρέμβασης, ενώ υπάρχει και μια έξτρα λίστα με guest κρασιά η οποία θα ανανεώνεται κάθε έναν με δύο μήνες και περιλαμβάνει ετικέτες πιο ιδιαίτερες, natural wines και προτάσεις σε orange που θα πωλούνται μόνο σε φιάλη.

Mellem: Η νέα άφιξη ανάμεσα στην Κυψέλη και το Γαλάτσι, στον ποιοτικό καφέ και το φυσικό κρασί Facebook Twitter
Η οινική τους λίστα είναι πολύ σύντομη, τα κρασιά τους είναι δουλειές από τον ελληνικό αμπελώνα. Φωτ.: Φώτης Μπακλώρης

Έτσι, στο Mellem που βγάζει κάτι το σπιτικό με το διακριτικό του design, που σε κρατάει και δεν σε διώχνει, θα πίνουμε Sant'Or, Σκλάβο, Μαρκοβίτη και θα τσιμπάμε από ένα πλατό με τυριά ή αλλαντικά από τα Καραμανλίδικα του Φάνη, από πιατάκια με πίκλες και ψωμιά με τσάτνεϊ, θα ταιριάζουμε το καπνιστό σκουμπρί με τη ρετσίνα του Τετράμυθου. Σε αυτήν τη νέα άφιξη της Κυψέλης τα προσφέρουν όλα απλά, χωρίς πολλά πολλά, και καλά. Γι’ αυτό και θα γίνει πολύ γρήγορα στέκι. 

Φαιδριάδων 76, Κυψέλη, 210 8677057 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο καφές πάει με όλα

Γεύση / Ο καφές πάει με όλα

Η Αθήνα έχει να προσφέρει καλύτερο καφέ από ποτέ, όχι μόνο στα μέρη που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτόν αλλά και σε αυτά oπου μπορούμε να αγοράσουμε βιβλία και κεραμικά, φυτά και ρούχα, να γνωρίσουμε τις δουλειές Ελλήνων και ξένων artisans, να βρούμε γλυκά και ποπκόρν κατάλληλα για σκύλους και να υιοθετήσουμε μια γάτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ