Μezze: Eδώ τρώνε οι παρέες στη Γλυφάδα

Μezze: Eδώ τρώνε οι παρέες στη Γλυφάδα Facebook Twitter
0
Μezze: Eδώ τρώνε οι παρέες στη Γλυφάδα Facebook Twitter
Ο χώρος είναι στημένος με χαλαρή διάθεση και ρετρό διακοσμητικές πινελιές, μαρμάρινα τραπέζια, σιδερένιες καρέκλες και τεράστιες τζαμαρίες...

Το μεζεδοπωλείο είναι το είδος εκείνο του εστιατορίου που έχει αποδειχτεί το πιο «ευκολοφόρετο» για όλους. Ταιριάζει με κάθε διάθεση, κάθε ώρα, κάθε ηλικία, προσφέρεται για το προσφιλές σπορ του «τσιμπολογήματος» πάνω από ένα γεμάτο τραπέζι και τα τελευταία χρόνια –συνήθως– δίνει μια σχέση τιμής/ποιότητας που δεν τρομάζει ούτε και τα πιο «κουρασμένα» πορτοφόλια. Αυτές τις προδιαγραφές οφείλει να τηρεί όποιο εστιατόριο θέλει να λέγεται μεζεδοπωλείο και να διεκδικεί με το σπαθί του τις προτιμήσεις ενός πλήθους πελατών που έχει πολλές επιλογές. Όσο απλό και αν ακούγεται όμως, άλλο τόσο δύσκολο είναι να εφαρμόσει κανείς τη θεωρία στην πράξη. Τις σκέψεις αυτές κάνω Παρασκευή βράδυ στη γεμάτη σάλα του Mezze Γλυφάδα, το οποίο δείχνει να ξέρει καλά τη «συνταγή» της επιτυχημένης διασκέδασης και τη σερβίρει με τον καλύτερο τρόπο. Ποιος είπε ότι η εμπειρία δεν παίζει ρόλο στην εστίαση; Όταν διαχειρίζεσαι εστιατόρια επί τριάντα τέσσερα χρόνια, όπως ο Όμιλος Σταύρου που «τρέχει» και το Mezze Γλυφάδα, τότε έχεις προλάβει να κάνεις τις επιτυχίες και τα λάθη σου και να διδαχτείς και από τα δύο. Αυτό ίσως να το γνωρίζει λίγο το κοινό που βρίσκεται στη σάλα, όμως γνωρίζει πολύ καλά να κάνει τον απολογισμό του, αν αποχωρήσει με ένα χαμόγελο, έχοντας «μετρήσει» γεύσεις, περιβάλλον, σέρβις και τιμές στο τέλος της βραδιάς. Ο χώρος είναι στημένος με χαλαρή διάθεση και ρετρό διακοσμητικές πινελιές, μαρμάρινα τραπέζια, σιδερένιες καρέκλες και τεράστιες τζαμαρίες με θέα το τραμ που διασχίζει νωχελικά τον κεντρικό δρόμο της Γλυφάδας.

Ο κατάλογος είναι πλούσιος και αποκαλύπτει καλή γνώση όχι τυχαία, αφού την επιμέλεια του μενού έχει κάνει ένας έμπειρος σεφ όπως ο Νίκος Φωτιάδης, που γνωρίζει εξαιρετικά όχι μόνο τα ελληνικά προϊόντα αλλά και τον τρόπο να τα αξιοποιεί με σεβασμό και αγάπη. Από τα ορεκτικά τιμήσαμε τα μαριναρισμένα φιλετάκια τσιπούρας με μαραθόριζα και τους σπόρους της (€5), το ζουμερό σαγανάκι τυριών μέσα σε κανταΐφι (€7), τα καλοφτιαγμένα παστουρμαδοπιτάκια (€5) με φύλλο τραγανό που συνοδεύονται από σάλτσα γιαουρτιού και δροσερή παντζαροσαλάτα με ψητό μανούρι (€7). Παρακάμψαμε τους θαλασσομεζέδες, αφήνοντάς τους για επόμενη φορά, και εστιάσαμε στους κρεατομεζέδες, δοκιμάζοντας την τηγανιά με αυγά μάτια πάνω σε χειροποίητες τηγανητές πατάτες και πικάντικο σουτζούκι (€6,50), όπου βουτάς με λαχτάρα την μπουκιά του ψωμιού στον κατακόκκινο κρόκο του αυγού και συνεχίζεις με τις πατάτες και το ανάλαφρα ψημένο σουτζούκι, που η πικάντικη γεύση του είναι σαν πυροτέχνημα στο στόμα. Το μοσχαρίσιο τας κεμπάπ με τηγανητές πατάτες (€7,80) έχει σπιτική γεύση. Μαγειρεμένο με καρότο και πιπεριές, σε κερδίζει με τη βαθιά νοστιμιά και τον μπαχαρένιο χαρακτήρα του. Τα καλοφτιαγμένα πιάτα απολαμβάνουν οι παρέες και το κέφι ενισχύεται με τους μουσικούς και τα ρεμπέτικα τραγούδια.

☛ Mezze Glyfada, Φοίβης 11 & Μεταξά 34, Γλυφάδα, 210 8980480

 

Μezze: Eδώ τρώνε οι παρέες στη Γλυφάδα Facebook Twitter

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT