Το μεζεδοπωλείο είναι το είδος εκείνο του εστιατορίου που έχει αποδειχτεί το πιο «ευκολοφόρετο» για όλους. Ταιριάζει με κάθε διάθεση, κάθε ώρα, κάθε ηλικία, προσφέρεται για το προσφιλές σπορ του «τσιμπολογήματος» πάνω από ένα γεμάτο τραπέζι και τα τελευταία χρόνια –συνήθως– δίνει μια σχέση τιμής/ποιότητας που δεν τρομάζει ούτε και τα πιο «κουρασμένα» πορτοφόλια. Αυτές τις προδιαγραφές οφείλει να τηρεί όποιο εστιατόριο θέλει να λέγεται μεζεδοπωλείο και να διεκδικεί με το σπαθί του τις προτιμήσεις ενός πλήθους πελατών που έχει πολλές επιλογές. Όσο απλό και αν ακούγεται όμως, άλλο τόσο δύσκολο είναι να εφαρμόσει κανείς τη θεωρία στην πράξη. Τις σκέψεις αυτές κάνω Παρασκευή βράδυ στη γεμάτη σάλα του Mezze Γλυφάδα, το οποίο δείχνει να ξέρει καλά τη «συνταγή» της επιτυχημένης διασκέδασης και τη σερβίρει με τον καλύτερο τρόπο. Ποιος είπε ότι η εμπειρία δεν παίζει ρόλο στην εστίαση; Όταν διαχειρίζεσαι εστιατόρια επί τριάντα τέσσερα χρόνια, όπως ο Όμιλος Σταύρου που «τρέχει» και το Mezze Γλυφάδα, τότε έχεις προλάβει να κάνεις τις επιτυχίες και τα λάθη σου και να διδαχτείς και από τα δύο. Αυτό ίσως να το γνωρίζει λίγο το κοινό που βρίσκεται στη σάλα, όμως γνωρίζει πολύ καλά να κάνει τον απολογισμό του, αν αποχωρήσει με ένα χαμόγελο, έχοντας «μετρήσει» γεύσεις, περιβάλλον, σέρβις και τιμές στο τέλος της βραδιάς. Ο χώρος είναι στημένος με χαλαρή διάθεση και ρετρό διακοσμητικές πινελιές, μαρμάρινα τραπέζια, σιδερένιες καρέκλες και τεράστιες τζαμαρίες με θέα το τραμ που διασχίζει νωχελικά τον κεντρικό δρόμο της Γλυφάδας.
Ο κατάλογος είναι πλούσιος και αποκαλύπτει καλή γνώση όχι τυχαία, αφού την επιμέλεια του μενού έχει κάνει ένας έμπειρος σεφ όπως ο Νίκος Φωτιάδης, που γνωρίζει εξαιρετικά όχι μόνο τα ελληνικά προϊόντα αλλά και τον τρόπο να τα αξιοποιεί με σεβασμό και αγάπη. Από τα ορεκτικά τιμήσαμε τα μαριναρισμένα φιλετάκια τσιπούρας με μαραθόριζα και τους σπόρους της (€5), το ζουμερό σαγανάκι τυριών μέσα σε κανταΐφι (€7), τα καλοφτιαγμένα παστουρμαδοπιτάκια (€5) με φύλλο τραγανό που συνοδεύονται από σάλτσα γιαουρτιού και δροσερή παντζαροσαλάτα με ψητό μανούρι (€7). Παρακάμψαμε τους θαλασσομεζέδες, αφήνοντάς τους για επόμενη φορά, και εστιάσαμε στους κρεατομεζέδες, δοκιμάζοντας την τηγανιά με αυγά μάτια πάνω σε χειροποίητες τηγανητές πατάτες και πικάντικο σουτζούκι (€6,50), όπου βουτάς με λαχτάρα την μπουκιά του ψωμιού στον κατακόκκινο κρόκο του αυγού και συνεχίζεις με τις πατάτες και το ανάλαφρα ψημένο σουτζούκι, που η πικάντικη γεύση του είναι σαν πυροτέχνημα στο στόμα. Το μοσχαρίσιο τας κεμπάπ με τηγανητές πατάτες (€7,80) έχει σπιτική γεύση. Μαγειρεμένο με καρότο και πιπεριές, σε κερδίζει με τη βαθιά νοστιμιά και τον μπαχαρένιο χαρακτήρα του. Τα καλοφτιαγμένα πιάτα απολαμβάνουν οι παρέες και το κέφι ενισχύεται με τους μουσικούς και τα ρεμπέτικα τραγούδια.
☛ Mezze Glyfada, Φοίβης 11 & Μεταξά 34, Γλυφάδα, 210 8980480
σχόλια