Του κουτιού είναι το καινούργιο εστιατόριο Ιl Covo, μια πραγματική «φωλιά» της ιταλικής κουζίνας στα Μελίσσια. Σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα, χαλαρά και το φαγητό εκφράζει απόλυτα τις ιταλικές προθέσεις του εστιατορίου. Τι ψάχνουμε σε ένα φθινοπωρινό δείπνο; Αυτό το «κάτι νόστιμο » που αναζητούμε και στη ζωή. Και από νοστιμιά, τα πιάτα του Ιl Covo έχουν μπόλικη. Μου άρεσε ο λιτός χώρος που αποπνέει φινέτσα, με τα μοντέρνα φωτιστικά, την μπάρα με τον ξυλόφουρνο σε μια γωνιά και το ωραίο παιχνίδισμα στη μία πλευρά του τοίχου που καλύπτει ισπανικό χαρτόνι. Η διακόσμηση του εξωτερικού χώρου με τα σιδερένια καναπεδάκια με τις καμπύλες και τις μαξιλάρες, τα κομψά τραπέζια, τις λυγαριές, τις λεβάντες και τις δάφνες συνθέτει μια οικεία αγκαλιά. Φιλική και ανυπόκριτη ατμόσφαιρα, που κάνει ευχάριστη την έξοδό σου.
Στο διά ταύτα, τώρα, που είναι το φαγητό. Ξεφυλλίζοντας το μενού, οι προτάσεις των πιάτων εκφράζουν την αγαπημένη ιταλική κουζίνα. Κλασική αρχή με σαλάτα μοτσαρέλα μπουράτα και ντοματίνια, περιχυμένη διακριτικά με λάδι από πέστο βασιλικού (€13). Φρέσκια, ευωδιαστή γεύση, που απολαμβάνεις σε κάθε μπουκιά. Ωραιότατη και η σαλάτα Μelone (€12) με τραγανή, πιπεράτη ρόκα, προσούτο, μοτσαρέλα, φέτες δροσερού πεπονιού και κολοκυθόσπορο με ντρέσινγκ μελιού και μουστάρδας – ένα καλοκαιρινό πρελούδιο. Εξαιρετική η ιδέα του ορεκτικού με τα επτά είδη μανιταριών του δάσους σοταρισμένα, που δένουν με τραγανή πανσέτα, μια πινελιά τσίλι και ένα βιολογικό τηγανητό αυγό μάτι να φιγουράρει στην κορυφή (€9) – είναι η άλλη άποψη του συνηθισμένου αυγού με πατάτες. Ένα πιάτο που ξεχειλίζει από νοστιμιά και θα σε ικανοποιήσει απόλυτα. Βουτάς χωρίς ενοχές το χειροποίητο ψωμί στη σαλτσούλα και στον χρυσό κρόκο και το ευχαριστιέσαι. Τη γευστική έκπληξη επεφύλαξε το πιάτο ημέρας, ένα καλοφτιαγμένο κουσκούς σε ζωμό κοτόπουλου με τσορίθο και βελούδινης υφής ψητό καλαμαράκι – κομψό και εκφραστικό. Φυσικά και θα δοκιμάσεις πίτσα. Σίγουρα θα βρεις τη γεύση σου μέσα από τις δέκα διαφορετικές που έχει ο κατάλογος. Πήραμε γεύση από μια υπέροχη πίτσα με γκοργκοντζόλα, προσούτο Σαν Ντανιέλε και φρέσκα μελωμένα σύκα που είναι στα καλύτερά τους – ένα ποίημα. Η ζύμη ακολουθεί το ναπολιτάνικο στυλ: νόστιμη, τραγανή, με τα υλικά σε τέτοια ισορροπία, που έκανε την κάθε μπουκιά αξέχαστη. Σε ιταλικό εστιατόριο δεν γίνεται να μη δοκιμάσεις και ένα ζυμαρικό. Ε, λοιπόν, τα φρέσκα agnolotti, γεμιστά με κρέμα πολέντα σε σάλτσα ραγού μανιταριών (€12), εκφράζανε μια γήινη πληθωρικότητα. Το ριζότο, φτιαγμένο σωστά από τον σεφ Παναγιώτη Δεμίρη, όμορφα χυλωμένο, ενισχυμένο με εστραγκόν και γαρίδες (€13), καταφέρνει να παρουσιάσει μια ιδιαιτερότητα. Κορυφαία η στιγμή που έρχονται τα μάγουλα από μοσχαράκι γάλακτος μαριναρισμένα και σιγομαγειρεμένα σε κρασί που συνοδεύει βελούδινος πουρές από πατάτες Κύπρου – προκλητικά γευστικό. Κρατήστε χώρο για dolci. Τιραμισού αέρινο (€6) και μιλεφόλιε (μιλφέιγ) με κρέμα αμυγδάλου και καραμελωμένα αχλάδια (€6) με τραγανό φύλλο άψογο. Το Covo σε κατακτά με την ποιότητά του, τη νοστιμιά και τη φιλοξενία του. Και η κάρτα κρασιών είναι καλοστημένη, με προτάσεις από ελληνικό και ιταλικό αμπελώνα. Αξίζει να μπει στην ατζέντα σου.
☛ Ιl Covo, Παναγή Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια, 210 6095300.
σχόλια