Morning Bar: Εκεί όπου η Αθήνα απολαμβάνει ένα διαφορετικό πρωινό

Morning Bar: Εκεί που η Αθήνα τρώει πλέον ένα πρωινό πραγματικά διαφορετικό Facebook Twitter
Το φανταστικό τυρόψωμο που ετοιμάζουν καθημερινά στο Morning Bar έχει τρία τυριά, ανθότυρο, μπάτζο, φέτα, και δυόσμο. Πρόκειται για ένα πρωινό-παιδική ανάμνηση. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Θυμάστε τι τρώγατε μικροί; Τι σας έφτιαχναν για να σας δελεάσουν να φάτε πρωινό, προκειμένου να μη χάσετε την ανεξάντλητη ενέργεια που είχατε ως παιδιά; Προσωπικά, θυμάμαι να καταναλώνω κάτι πρόχειρο και γρήγορο, αυτά τα δημητριακά-δαχτυλίδια με γεύση μελιού που επέπλεαν σε ένα μπολ με παραπάνω γάλα απ’ όσο θα έπρεπε. Μπορεί να μην τα αγοράζω πια αυτά τα δημητριακά, έχω πάρα πολλά χρόνια να τα δοκιμάσω, αλλά, αν πετύχω το κουτί τους στο σούπερ-μάρκετ, θυμάμαι τη γεύση τους, μου έρχεται η εικόνα του μπολ μου.

Και τώρα που τα σκέφτομαι θυμάμαι και το μπλε τραπέζι της κουζίνας, κι εκείνη την καρέκλα που είχα τσουγκρίσει με μια άλλη με αποτέλεσμα ένα σημείο της να ξεβάψει, γι' αυτό την παράχωσα σ' εκείνη την πλευρά του τραπεζιού όπου συνήθως δεν καθόταν κανείς, για να κρύψω τη ζημιά. Φοβερό πράγμα η μνήμη που συνδέεται με το φαγητό.

Υπάρχουν κι εκείνοι όμως που έχουν αναμνήσεις από πιο σπιτικά πράγματα και μπορούν να τα ανακαλέσουν στη μνήμη τους, να ψάξουν τις γραμμένες στο χέρι συνταγές και να μας τις σερβίρουν. Αυτό έκανε ο Γιώργος Σουμπάσης που, αλλάζοντας ριζικά το πρώτο (και ιδιαίτερα επιδραστικό) μαγαζί που άνοιξε στην Αθήνα, θέλησε να μας προσφέρει όσα του έφτιαχνε η μαμά του όταν ήταν παιδί.

Λίγο πριν φύγει το '22, και ενώ είχαμε περάσει μήνες να προσπαθούμε να κρυφοκοιτάξουμε από τις τζαμαρίες του για να καταλάβουμε τι ετοιμάζει, το Morning Bar, που αποτελούσε και παραμένει σταθερά στέκι της hip Αθήνας, επανεμφανίστηκε, έχοντας να παρουσιάσει κάτι εντελώς διαφορετικό, τόσο όσον αφορά την όψη του όσο και ως προς το τι παίζει τώρα στην πόλη με τα καφέ και τα μενού της.

Όταν πρωτοεμφανίστηκε στο Κουκάκι το 2019, το Morning Bar ήταν ένα από τα πρώτα καφέ της Αθήνας που έκανε μπόλικη χειροποίητη δουλειά για να βάλει στη βιτρίνα του προτάσεις πρωινού που ξεχώρισαν, στην ανοιχτή κουζίνα του συναντήσαμε πρώτα την Ιάνθη Μιχαλάκη (Kora) και έπειτα ανέλαβε η Μαρίνα Φαρασοπούλου που, μέσα σε όλα έκανε μόδα το καμένο βάσκικο cheesecake (μαζί με το εστιατόριο Proveleggios, που το είχε για επιδόρπιο) και από τότε γέμισε η πόλη με αυτό, το βρίσκουμε παντού, ακόμα και σε συνοικιακούς φούρνους.

Morning Bar: Εκεί που η Αθήνα τρώει πλέον ένα πρωινό πραγματικά διαφορετικό Facebook Twitter
Στη νέα του εποχή το Morning Bar, με την καινούργια του διαρρύθμιση και το νέο του στήσιμο, παραμένει μικρό και γουστόζικο, αλλά χωράει περισσότερους και μας κρατάει περισσότερη ώρα στον χώρο του. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Τον περασμένο Ιούλιο, και αφού δημιούργησε το Πλάι και το πολυσυζητημένο εστιατόριο Λινού Σουμπάσης & Σία, ο Γιώργος, που μας έχει συνηθίσει στο να πρωτοτυπεί, αποφάσισε να κλείσει το πρωινό του μπαρ – τα ρολά έπεσαν αρχές Αυγούστου. «Είχα φτάσει στο σημείο να μη νιώθω πλέον άνετα με το τι προσφέρουμε, πώς είμαστε στημένοι και άλλα μικρά και μεγάλα που δεν με κάλυπταν. Xωρίς την παραμικρή ιδέα για το πού πάμε, τι θα μαγειρεύουμε, τι θα αλλάξουμε. Ήθελα να αισθανθώ και πάλι πως το Morning Bar είχε λόγο ύπαρξης».

Λίγο πριν φύγει το '22, και ενώ είχαμε περάσει μήνες να προσπαθούμε να κρυφοκοιτάξουμε από τις τζαμαρίες του για να καταλάβουμε τι ετοιμάζει, το Morning Bar, που αποτελούσε και παραμένει σταθερά στέκι της hip Αθήνας, επανεμφανίστηκε, έχοντας να παρουσιάσει κάτι εντελώς διαφορετικό, τόσο όσον αφορά την όψη του όσο και ως προς το τι παίζει τώρα στην πόλη με τα καφέ και τα μενού της.

Μίνιμαλ, αλλά ζεστό, κομψό, πιο άνετο, με τις υπέροχες καρέκλες με τη βιεννέζικη ψάθα που είχε σχεδιάσει ο Ιταλός designer Gigi Sabadin για την Crassevig στα '70s να πρωταγωνιστούν στον χώρο –ο Γιώργος τις εντόπισε και τις προμηθεύτηκε από τους Back to the future furniture–, αυτό είναι το ανανεώμενο Morning Bar.

«Ήθελα να αποπνέει έναν κλασικό αέρα, χωρίς υπερβολές. Να είναι ένα μέρος που, έστω και στο μυαλό μου, θα μπορούσα να το είχα συναντήσει κάποια χρόνια πριν, ενώ παράλληλα θα το έβλεπα και πολλά χρόνια μετά. Νομίζω πως αυτή η ιδέα, ενός κλασικού χώρου, με κυνήγησε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Οπότε η ατμόσφαιρα ήθελα να είναι αυτή που αποπνέει κάτι το οποίο επανασυστήνεται, αλλά αισθάνεσαι πως σου είναι οικείο. Σαν να είχες φάει πριν από καιρό αυτά τα αυγά, για παράδειγμα».

Μαζί με άλλα, η μαμά του έτρεχε το εστιατόριο του ξενοδοχείου τους στη Φλώρινα. Ετοίμαζε το πρωινό με παραδοσιακές πίτες, μαρμελάδες και ψωμιά, μαγείρευε για τους επισκέπτες του καθώς και για τις διάφορες εκδηλώσεις που κατά καιρούς φιλοξενούσε ο χώρος. «Είναι διαμάντι, θα έπρεπε να είχε έρθει μαζί μου στην Αθήνα και να έκανε τα μαγικά της, αλλά δεν είχα τότε το μυαλό να την πάρω κοντά μου».

Πλέον μοιράζεται τις σημειώσεις της και δίνει τηλεφωνικά συμβουλές στη Μαρίνα Φαρασοπούλου, η οποία έκανε πολλές δοκιμές για να βγάλει συνταγές στις οποίες στ’ αλήθεια η μαμά του Γιώργου έβαζε πολλά συστατικά με το μάτι, όπως οι περισσότερες παλιές μαγείρισσες.

Morning Bar: Εκεί που η Αθήνα τρώει πλέον ένα πρωινό πραγματικά διαφορετικό Facebook Twitter
Kρέπες από αλεύρι ολικής άλεσης με σφένδαμο και βούτυρο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Morning Bar: Εκεί που η Αθήνα τρώει πλέον ένα πρωινό πραγματικά διαφορετικό Facebook Twitter
Kρέμα μπουγάτσας με μπισκότο παλμιέ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Έτσι, στο πρωινό μπαρ του Κουκακίου βγάζουν πλέον σε βαθύ πιάτο μια κρέμα μπουγάτσας που τη συνοδεύουν με μπισκότο παλμιέ-σωστή βιντατζιά. Κάνουν κρέπες από αλεύρι ολικής άλεσης με σφένδαμο και βούτυρο που το αγαπάει πολύ η Μαρίνα. Και ακριβώς επειδή του έχει αδυναμία, κάνει ένα μπριος ψωμί με το οποίο θα απολαύσετε τα βραστά αυγά – αυτό ήταν το πρωινό που ζητούσε ο Γιώργος στο Morning bar χωρίς να υπάρχει τότε στο μενού, και μάλιστα με μπούκοβο και τυρί.

Το φανταστικό τυρόψωμο που ετοιμάζουν καθημερινά έχει τρία τυριά, ανθότυρο, μπάτζο, φέτα και δυόσμο. Πρόκειται για ένα πρωινό-παιδική ανάμνηση της Μαρίνας, τότε που περνούσε τα καλοκαίρια στο οικογενειακό τους εξοχικό στην Ερέτρια και η γιαγιά της, παρότι δεν ήθελε να παίρνει στα παιδιά «πράγματα απ’  έξω», της αγόραζε από μια καντίνα ένα τυρόψωμο, κατεψυγμένο μεν, που θυμάται να το τηγανίζουν τέλεια δε.

Μια και μεγαλώνοντας δεν το ξέχασε ποτέ, και όποτε θα το πετύχει σε ταβέρνα θα το παραγγείλει, η Μαρίνα το κάνει τώρα στο ανανεωμένο Morning Bar χειροποίητο και αφράτο· είναι τόσο απλό στην εκτέλεση αλλά τόσο νόστιμο στη γεύση. 

Με το σάντουιτς ήθελε να μας θυμίσει αυτό που βρίσκαμε στο κυλικείο του σχολείου, το σάλτσα-τυρί-ζαμπόν, όμως με καλά υλικά και τη δική της σπιτική κέτσαπ ή μαγιονέζα – επίσης απλό, αλλά άχαστο. Ψάχνοντας πώς θα πετύχει αυτό το γεμιστό με καρύδι γλυκό ψωμί των κλασικών φούρνων, έπεσε πάνω σε μια ρουμάνικη συνταγή του cozonac και αυτή φτιάχνει, τη σερβίρει με δική της πραλίνα και βούτυρο. Σε vegan επιλογή κάνει ένα κουλούρι λίγο πιο παχύ από το Θεσσαλονίκης και το σερβίρει με μαρμελάδα εποχής ή αβοκάντο.

Morning Bar: Εκεί που η Αθήνα τρώει πλέον ένα πρωινό πραγματικά διαφορετικό Facebook Twitter
Ενώ θα μπορούσαν να έχουν κρατήσει πολύ περισσότερες λιχουδιές από την προηγούμενη εκδοχή του μαγαζιού, επέλεξαν να μείνουν μόλις τέσσερις. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ενώ θα μπορούσαν να έχουν κρατήσει πολύ περισσότερες λιχουδιές από την προηγούμενη εκδοχή του μαγαζιού, επέλεξαν να μείνουν μόλις τέσσερις, όπως το ρολό κανέλας με το τυρί κρέμα που ήταν και παραμένει σουξέ, είναι και ένα από τα καλοφτιαγμένα της Αθήνας άλλωστε. Κράτησαν τις λιχουδιές εκείνες που είχαν πολλή πέραση –το μπισκότο λεμόνι, το vegan roll με τη μαρμελάδα εποχής, το μπριος που γεμίζεται με αυγό– και που μπορούμε να κρατάμε εύκολα στο χέρι αν θέλουμε να πάρουμε κάτι για τον δρόμο.

Σε καφέ δουλεύουν με Area 51 espresso, ένα blend και έναν μονοποικιλιακό που αλλάζει συχνά, ενώ για τον φίλτρου θα φιλοξενούν διαφορα roasteries εγχώρια αλλά και από το εξωτερικό, για παράδειγμα την επόμενη εβδομάδα θα έχουν από το βερολινέζικο Bonanza. Όσο για το τσάι, θέλουν να δώσουν την ίδια βαρύτητα που δίνουν και στον καφέ: έχουν βουνού από το Daphnis and Chloe και κάποιες άλλες ποικιλίες από τον Δρόμο του Τσαγιού.

Στη νέα του εποχή το Morning Bar, με την καινούργια του διαρρύθμιση και το νέο του στήσιμο, παραμένει μικρό και γουστόζικο, αλλά χωράει περισσότερους και μας κρατάει περισσότερη ώρα στον χώρο του. Η στροφή στην απλότητα δεν είναι τυχαία, αν γνωρίζετε τον Γιώργο και τη Μαρίνα, μάλλον θα ξέρετε πως και οι ίδιοι επιλέγουν να τρώνε εκεί όπου τα πράγματα γίνονται λιτά.

«Είχα ανάγκη να επιστρέψω στην αλήθεια μου, στο τι πιστεύω πως θα έπρεπε να προσφέρει ένα μαγαζί για πρωινό, ως βάση τουλάχιστον. Άλλα θα έρθουν και θα μείνουν και άλλα θα ξεχαστούν. Απλώς, δεν μπορούσα να ανοίξω αυτήν τη φορά ένα μαγαζί χωρίς να βάλω στο κομμάτι του φαγητού εμένα και τις αναμνήσεις μου. Η Μαρίνα με άκουσε, τα συζητήσαμε, τα βρήκαμε. Ξέρεις, δεν είναι εύκολο να λες σε κάποιον, “καλά όλα αυτά που κάναμε και χτίσαμε, αλλά τώρα εμένα δεν μου αρκεί και θέλω να το ξαναδούμε από την αρχή”. Αλλά το πάμε, αυτό έχει σημασία».

Morning Bar: Εκεί που η Αθήνα τρώει πλέον ένα πρωινό πραγματικά διαφορετικό Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Morning Bar: Εκεί που η Αθήνα τρώει πλέον ένα πρωινό πραγματικά διαφορετικό Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Αν, λοιπόν, έχετε κουραστεί να βλέπετε στους καταλόγους περιγραφές πιάτων που σας μοιάζουν ακατανόητες, αν αναζητάτε μια αίσθηση θαλπωρής και οικειότητας στο πρωινό σας, πάρτε τον δρόμο για στο Κουκάκι. Ανοίγουν στις επτά το πρωί και βγάζουν φαγητό μέχρι τις τέσσερις και μισή τις καθημερινές, έως τις πεντέμισι τα Σαββατοκύριακα, που η Μαρίνα θα κάνει κάτι έξτρα, λιγότερα απ’ όσα έκανε πριν, αλλά με την ίδια δημιουργικότητα – και η αλήθεια είναι πως έχει φοβερό χέρι και ιδέες.

Τις προάλλες έκανε γεμιστές κρέπες με ζαμπόν και τυρί και από πάνω μπεσαμέλ και έξτρα τυρί – «βρομιά», αλλά ποιος μπορεί να της αντισταθεί.

Μorning Βar, Οδυσσέα Ανδρούτσου 36, Κουκάκι

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλάι: Στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Γεύση / Καφενείο ή μπαρ; Στο «Πλάι» στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Ο Γιώργος Σουμπάσης και η Μαρίνα Φαρασοπούλου του Morning bar έστησαν έναν χώρο λιτό που προσφέρει απλά ποτά, φρούτο με τυρί και τυλιχτό με ψάρι για μεζέ, μπουκέτα λουλούδια για να πάρουμε φεύγοντας. Άλλοι το λένε καφενείο και άλλοι μπαρ. Το νέο στέκι της Αθήνας δανείζεται στοιχεία από αυτά, αλλά δεν είναι τίποτα από τα δύο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Βενιαμίν: Ένα αλλιώτικο καφέ - μπαρ μόλις εμφανίστηκε σε μια πλατεία του Παγκρατίου

Γεύση / Βενιαμίν: Ένα αλλιώτικο καφέ-μπαρ μόλις εμφανίστηκε στο Παγκράτι

Σε έναν χώρο με αναφορές στα φινιστρίνια των αεροπλάνων και στην Μπαουχάους χρωματική παλέτα τρώμε old school brunch με ποιοτικό καφέ το πρωί, fun dining πιάτα το βράδυ και πίνουμε κλασικά κοκτέιλ. Αν δεν έχετε βρεθεί ποτέ στην πλατεία Μεσολογγίου, μάλλον ήρθε η ώρα να την αναζητήσετε στον χάρτη.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ