Morning Bar: Εκεί όπου η Αθήνα απολαμβάνει ένα διαφορετικό πρωινό

Morning Bar: Εκεί που η Αθήνα τρώει πλέον ένα πρωινό πραγματικά διαφορετικό Facebook Twitter
Το φανταστικό τυρόψωμο που ετοιμάζουν καθημερινά στο Morning Bar έχει τρία τυριά, ανθότυρο, μπάτζο, φέτα, και δυόσμο. Πρόκειται για ένα πρωινό-παιδική ανάμνηση. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Θυμάστε τι τρώγατε μικροί; Τι σας έφτιαχναν για να σας δελεάσουν να φάτε πρωινό, προκειμένου να μη χάσετε την ανεξάντλητη ενέργεια που είχατε ως παιδιά; Προσωπικά, θυμάμαι να καταναλώνω κάτι πρόχειρο και γρήγορο, αυτά τα δημητριακά-δαχτυλίδια με γεύση μελιού που επέπλεαν σε ένα μπολ με παραπάνω γάλα απ’ όσο θα έπρεπε. Μπορεί να μην τα αγοράζω πια αυτά τα δημητριακά, έχω πάρα πολλά χρόνια να τα δοκιμάσω, αλλά, αν πετύχω το κουτί τους στο σούπερ-μάρκετ, θυμάμαι τη γεύση τους, μου έρχεται η εικόνα του μπολ μου.

Και τώρα που τα σκέφτομαι θυμάμαι και το μπλε τραπέζι της κουζίνας, κι εκείνη την καρέκλα που είχα τσουγκρίσει με μια άλλη με αποτέλεσμα ένα σημείο της να ξεβάψει, γι' αυτό την παράχωσα σ' εκείνη την πλευρά του τραπεζιού όπου συνήθως δεν καθόταν κανείς, για να κρύψω τη ζημιά. Φοβερό πράγμα η μνήμη που συνδέεται με το φαγητό.

Υπάρχουν κι εκείνοι όμως που έχουν αναμνήσεις από πιο σπιτικά πράγματα και μπορούν να τα ανακαλέσουν στη μνήμη τους, να ψάξουν τις γραμμένες στο χέρι συνταγές και να μας τις σερβίρουν. Αυτό έκανε ο Γιώργος Σουμπάσης που, αλλάζοντας ριζικά το πρώτο (και ιδιαίτερα επιδραστικό) μαγαζί που άνοιξε στην Αθήνα, θέλησε να μας προσφέρει όσα του έφτιαχνε η μαμά του όταν ήταν παιδί.

Λίγο πριν φύγει το '22, και ενώ είχαμε περάσει μήνες να προσπαθούμε να κρυφοκοιτάξουμε από τις τζαμαρίες του για να καταλάβουμε τι ετοιμάζει, το Morning Bar, που αποτελούσε και παραμένει σταθερά στέκι της hip Αθήνας, επανεμφανίστηκε, έχοντας να παρουσιάσει κάτι εντελώς διαφορετικό, τόσο όσον αφορά την όψη του όσο και ως προς το τι παίζει τώρα στην πόλη με τα καφέ και τα μενού της.

Όταν πρωτοεμφανίστηκε στο Κουκάκι το 2019, το Morning Bar ήταν ένα από τα πρώτα καφέ της Αθήνας που έκανε μπόλικη χειροποίητη δουλειά για να βάλει στη βιτρίνα του προτάσεις πρωινού που ξεχώρισαν, στην ανοιχτή κουζίνα του συναντήσαμε πρώτα την Ιάνθη Μιχαλάκη (Kora) και έπειτα ανέλαβε η Μαρίνα Φαρασοπούλου που, μέσα σε όλα έκανε μόδα το καμένο βάσκικο cheesecake (μαζί με το εστιατόριο Proveleggios, που το είχε για επιδόρπιο) και από τότε γέμισε η πόλη με αυτό, το βρίσκουμε παντού, ακόμα και σε συνοικιακούς φούρνους.

Morning Bar: Εκεί που η Αθήνα τρώει πλέον ένα πρωινό πραγματικά διαφορετικό Facebook Twitter
Στη νέα του εποχή το Morning Bar, με την καινούργια του διαρρύθμιση και το νέο του στήσιμο, παραμένει μικρό και γουστόζικο, αλλά χωράει περισσότερους και μας κρατάει περισσότερη ώρα στον χώρο του. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Τον περασμένο Ιούλιο, και αφού δημιούργησε το Πλάι και το πολυσυζητημένο εστιατόριο Λινού Σουμπάσης & Σία, ο Γιώργος, που μας έχει συνηθίσει στο να πρωτοτυπεί, αποφάσισε να κλείσει το πρωινό του μπαρ – τα ρολά έπεσαν αρχές Αυγούστου. «Είχα φτάσει στο σημείο να μη νιώθω πλέον άνετα με το τι προσφέρουμε, πώς είμαστε στημένοι και άλλα μικρά και μεγάλα που δεν με κάλυπταν. Xωρίς την παραμικρή ιδέα για το πού πάμε, τι θα μαγειρεύουμε, τι θα αλλάξουμε. Ήθελα να αισθανθώ και πάλι πως το Morning Bar είχε λόγο ύπαρξης».

Λίγο πριν φύγει το '22, και ενώ είχαμε περάσει μήνες να προσπαθούμε να κρυφοκοιτάξουμε από τις τζαμαρίες του για να καταλάβουμε τι ετοιμάζει, το Morning Bar, που αποτελούσε και παραμένει σταθερά στέκι της hip Αθήνας, επανεμφανίστηκε, έχοντας να παρουσιάσει κάτι εντελώς διαφορετικό, τόσο όσον αφορά την όψη του όσο και ως προς το τι παίζει τώρα στην πόλη με τα καφέ και τα μενού της.

Μίνιμαλ, αλλά ζεστό, κομψό, πιο άνετο, με τις υπέροχες καρέκλες με τη βιεννέζικη ψάθα που είχε σχεδιάσει ο Ιταλός designer Gigi Sabadin για την Crassevig στα '70s να πρωταγωνιστούν στον χώρο –ο Γιώργος τις εντόπισε και τις προμηθεύτηκε από τους Back to the future furniture–, αυτό είναι το ανανεώμενο Morning Bar.

«Ήθελα να αποπνέει έναν κλασικό αέρα, χωρίς υπερβολές. Να είναι ένα μέρος που, έστω και στο μυαλό μου, θα μπορούσα να το είχα συναντήσει κάποια χρόνια πριν, ενώ παράλληλα θα το έβλεπα και πολλά χρόνια μετά. Νομίζω πως αυτή η ιδέα, ενός κλασικού χώρου, με κυνήγησε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Οπότε η ατμόσφαιρα ήθελα να είναι αυτή που αποπνέει κάτι το οποίο επανασυστήνεται, αλλά αισθάνεσαι πως σου είναι οικείο. Σαν να είχες φάει πριν από καιρό αυτά τα αυγά, για παράδειγμα».

Μαζί με άλλα, η μαμά του έτρεχε το εστιατόριο του ξενοδοχείου τους στη Φλώρινα. Ετοίμαζε το πρωινό με παραδοσιακές πίτες, μαρμελάδες και ψωμιά, μαγείρευε για τους επισκέπτες του καθώς και για τις διάφορες εκδηλώσεις που κατά καιρούς φιλοξενούσε ο χώρος. «Είναι διαμάντι, θα έπρεπε να είχε έρθει μαζί μου στην Αθήνα και να έκανε τα μαγικά της, αλλά δεν είχα τότε το μυαλό να την πάρω κοντά μου».

Πλέον μοιράζεται τις σημειώσεις της και δίνει τηλεφωνικά συμβουλές στη Μαρίνα Φαρασοπούλου, η οποία έκανε πολλές δοκιμές για να βγάλει συνταγές στις οποίες στ’ αλήθεια η μαμά του Γιώργου έβαζε πολλά συστατικά με το μάτι, όπως οι περισσότερες παλιές μαγείρισσες.

Morning Bar: Εκεί που η Αθήνα τρώει πλέον ένα πρωινό πραγματικά διαφορετικό Facebook Twitter
Kρέπες από αλεύρι ολικής άλεσης με σφένδαμο και βούτυρο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Morning Bar: Εκεί που η Αθήνα τρώει πλέον ένα πρωινό πραγματικά διαφορετικό Facebook Twitter
Kρέμα μπουγάτσας με μπισκότο παλμιέ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Έτσι, στο πρωινό μπαρ του Κουκακίου βγάζουν πλέον σε βαθύ πιάτο μια κρέμα μπουγάτσας που τη συνοδεύουν με μπισκότο παλμιέ-σωστή βιντατζιά. Κάνουν κρέπες από αλεύρι ολικής άλεσης με σφένδαμο και βούτυρο που το αγαπάει πολύ η Μαρίνα. Και ακριβώς επειδή του έχει αδυναμία, κάνει ένα μπριος ψωμί με το οποίο θα απολαύσετε τα βραστά αυγά – αυτό ήταν το πρωινό που ζητούσε ο Γιώργος στο Morning bar χωρίς να υπάρχει τότε στο μενού, και μάλιστα με μπούκοβο και τυρί.

Το φανταστικό τυρόψωμο που ετοιμάζουν καθημερινά έχει τρία τυριά, ανθότυρο, μπάτζο, φέτα και δυόσμο. Πρόκειται για ένα πρωινό-παιδική ανάμνηση της Μαρίνας, τότε που περνούσε τα καλοκαίρια στο οικογενειακό τους εξοχικό στην Ερέτρια και η γιαγιά της, παρότι δεν ήθελε να παίρνει στα παιδιά «πράγματα απ’  έξω», της αγόραζε από μια καντίνα ένα τυρόψωμο, κατεψυγμένο μεν, που θυμάται να το τηγανίζουν τέλεια δε.

Μια και μεγαλώνοντας δεν το ξέχασε ποτέ, και όποτε θα το πετύχει σε ταβέρνα θα το παραγγείλει, η Μαρίνα το κάνει τώρα στο ανανεωμένο Morning Bar χειροποίητο και αφράτο· είναι τόσο απλό στην εκτέλεση αλλά τόσο νόστιμο στη γεύση. 

Με το σάντουιτς ήθελε να μας θυμίσει αυτό που βρίσκαμε στο κυλικείο του σχολείου, το σάλτσα-τυρί-ζαμπόν, όμως με καλά υλικά και τη δική της σπιτική κέτσαπ ή μαγιονέζα – επίσης απλό, αλλά άχαστο. Ψάχνοντας πώς θα πετύχει αυτό το γεμιστό με καρύδι γλυκό ψωμί των κλασικών φούρνων, έπεσε πάνω σε μια ρουμάνικη συνταγή του cozonac και αυτή φτιάχνει, τη σερβίρει με δική της πραλίνα και βούτυρο. Σε vegan επιλογή κάνει ένα κουλούρι λίγο πιο παχύ από το Θεσσαλονίκης και το σερβίρει με μαρμελάδα εποχής ή αβοκάντο.

Morning Bar: Εκεί που η Αθήνα τρώει πλέον ένα πρωινό πραγματικά διαφορετικό Facebook Twitter
Ενώ θα μπορούσαν να έχουν κρατήσει πολύ περισσότερες λιχουδιές από την προηγούμενη εκδοχή του μαγαζιού, επέλεξαν να μείνουν μόλις τέσσερις. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ενώ θα μπορούσαν να έχουν κρατήσει πολύ περισσότερες λιχουδιές από την προηγούμενη εκδοχή του μαγαζιού, επέλεξαν να μείνουν μόλις τέσσερις, όπως το ρολό κανέλας με το τυρί κρέμα που ήταν και παραμένει σουξέ, είναι και ένα από τα καλοφτιαγμένα της Αθήνας άλλωστε. Κράτησαν τις λιχουδιές εκείνες που είχαν πολλή πέραση –το μπισκότο λεμόνι, το vegan roll με τη μαρμελάδα εποχής, το μπριος που γεμίζεται με αυγό– και που μπορούμε να κρατάμε εύκολα στο χέρι αν θέλουμε να πάρουμε κάτι για τον δρόμο.

Σε καφέ δουλεύουν με Area 51 espresso, ένα blend και έναν μονοποικιλιακό που αλλάζει συχνά, ενώ για τον φίλτρου θα φιλοξενούν διαφορα roasteries εγχώρια αλλά και από το εξωτερικό, για παράδειγμα την επόμενη εβδομάδα θα έχουν από το βερολινέζικο Bonanza. Όσο για το τσάι, θέλουν να δώσουν την ίδια βαρύτητα που δίνουν και στον καφέ: έχουν βουνού από το Daphnis and Chloe και κάποιες άλλες ποικιλίες από τον Δρόμο του Τσαγιού.

Στη νέα του εποχή το Morning Bar, με την καινούργια του διαρρύθμιση και το νέο του στήσιμο, παραμένει μικρό και γουστόζικο, αλλά χωράει περισσότερους και μας κρατάει περισσότερη ώρα στον χώρο του. Η στροφή στην απλότητα δεν είναι τυχαία, αν γνωρίζετε τον Γιώργο και τη Μαρίνα, μάλλον θα ξέρετε πως και οι ίδιοι επιλέγουν να τρώνε εκεί όπου τα πράγματα γίνονται λιτά.

«Είχα ανάγκη να επιστρέψω στην αλήθεια μου, στο τι πιστεύω πως θα έπρεπε να προσφέρει ένα μαγαζί για πρωινό, ως βάση τουλάχιστον. Άλλα θα έρθουν και θα μείνουν και άλλα θα ξεχαστούν. Απλώς, δεν μπορούσα να ανοίξω αυτήν τη φορά ένα μαγαζί χωρίς να βάλω στο κομμάτι του φαγητού εμένα και τις αναμνήσεις μου. Η Μαρίνα με άκουσε, τα συζητήσαμε, τα βρήκαμε. Ξέρεις, δεν είναι εύκολο να λες σε κάποιον, “καλά όλα αυτά που κάναμε και χτίσαμε, αλλά τώρα εμένα δεν μου αρκεί και θέλω να το ξαναδούμε από την αρχή”. Αλλά το πάμε, αυτό έχει σημασία».

Morning Bar: Εκεί που η Αθήνα τρώει πλέον ένα πρωινό πραγματικά διαφορετικό Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Morning Bar: Εκεί που η Αθήνα τρώει πλέον ένα πρωινό πραγματικά διαφορετικό Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Αν, λοιπόν, έχετε κουραστεί να βλέπετε στους καταλόγους περιγραφές πιάτων που σας μοιάζουν ακατανόητες, αν αναζητάτε μια αίσθηση θαλπωρής και οικειότητας στο πρωινό σας, πάρτε τον δρόμο για στο Κουκάκι. Ανοίγουν στις επτά το πρωί και βγάζουν φαγητό μέχρι τις τέσσερις και μισή τις καθημερινές, έως τις πεντέμισι τα Σαββατοκύριακα, που η Μαρίνα θα κάνει κάτι έξτρα, λιγότερα απ’ όσα έκανε πριν, αλλά με την ίδια δημιουργικότητα – και η αλήθεια είναι πως έχει φοβερό χέρι και ιδέες.

Τις προάλλες έκανε γεμιστές κρέπες με ζαμπόν και τυρί και από πάνω μπεσαμέλ και έξτρα τυρί – «βρομιά», αλλά ποιος μπορεί να της αντισταθεί.

Μorning Βar, Οδυσσέα Ανδρούτσου 36, Κουκάκι

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλάι: Στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Γεύση / Καφενείο ή μπαρ; Στο «Πλάι» στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Ο Γιώργος Σουμπάσης και η Μαρίνα Φαρασοπούλου του Morning bar έστησαν έναν χώρο λιτό που προσφέρει απλά ποτά, φρούτο με τυρί και τυλιχτό με ψάρι για μεζέ, μπουκέτα λουλούδια για να πάρουμε φεύγοντας. Άλλοι το λένε καφενείο και άλλοι μπαρ. Το νέο στέκι της Αθήνας δανείζεται στοιχεία από αυτά, αλλά δεν είναι τίποτα από τα δύο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Βενιαμίν: Ένα αλλιώτικο καφέ - μπαρ μόλις εμφανίστηκε σε μια πλατεία του Παγκρατίου

Γεύση / Βενιαμίν: Ένα αλλιώτικο καφέ-μπαρ μόλις εμφανίστηκε στο Παγκράτι

Σε έναν χώρο με αναφορές στα φινιστρίνια των αεροπλάνων και στην Μπαουχάους χρωματική παλέτα τρώμε old school brunch με ποιοτικό καφέ το πρωί, fun dining πιάτα το βράδυ και πίνουμε κλασικά κοκτέιλ. Αν δεν έχετε βρεθεί ποτέ στην πλατεία Μεσολογγίου, μάλλον ήρθε η ώρα να την αναζητήσετε στον χάρτη.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM