Μπορώ να έχω δύο αυγά μάτια;

2 αυγα τηγανητά, παρακαλώ Facebook Twitter
Δεν υπάρχουν πιο ωραία πρωινά από αυτά που βρίσκουμε στους τόπους που επιλέγουμε να χαλαρώσουμε.
0

ΔΕΝ ΘΑ ΣΗΚΩΘΩ ΠΟΤΕ για να ετοιμάσω αυγά στο σπίτι για πρωινό, ελάχιστες φορές το έχω κάνει. Όμως είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να μου συμβεί στο ξεκίνημα της μέρας, αν τα αυγά αυτά τα παραγγείλω τηγανητά μαζί με έναν διπλό ελληνικό σκέτο στο καφενείο του Πρέκα στα Κατάπολα της Αμοργού, εκεί όπου την ίδια ώρα που έχουν βάλει το τηγάνι στη φωτιά λειτουργούν και ως πρακτορείο ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ενώ από το μεσημέρι και μετά αρχίζουν να βγάζουν μεζέδες για ρακές. 

Όσο καλό και αν είναι ένα brunchάδικο σε ένα νησί, όσο και αν θέλει να ξεφύγει από τα τετριμμένα πια και πολύ «αθηναϊκά» Croque Madame και Avocado Toast, τίποτα δεν μπορεί να συναγωνιστεί το παλιακό πρωινό του νησιού που συνήθως προσφέρεται σε μέρη-χρονοκάψουλες.

Στα Χανιά αυτό το μέρος είναι η Μπουγάτσα του Ιορδάνη, η χανιώτικη με το πηχτόγαλο και την κρυσταλλική ζάχαρη από πάνω που περιμένουν να απολαύσουν όσοι φτάνουν στο λιμάνι ξημέρωμα.

Όσο καλό και αν είναι ένα brunchάδικο σε ένα νησί, όσο και αν θέλει να ξεφύγει από τα τετριμμένα πια και πολύ «αθηναϊκά» Croque Madame και Avocado Toast, τίποτα δεν μπορεί να συναγωνιστεί το παλιακό πρωινό του νησιού που συνήθως προσφέρεται σε μέρη-χρονοκάψουλες.

Εκείνοι που παίρνουν το πρωινό τους αργότερα θα πάνε για σουβλάκι με χειροποίητο γύρο και ρίγανη, ντομάτα και γιαούρτι στο Oasis των Χανίων, που τυλίγει από τις εννιά το πρωί και αν πας από τη μία και μετά είναι ρίσκο, μπορεί να μη βρεις γύρο να φας. Αυτά τα δύο πρωινά τα έχω πρόσφατα και τα νοσταλγώ όπως δεν μου έχει συμβεί για κανένα πρωινό της πόλης. 

Μετά είναι εκείνο το φημισμένο γαλακτομπούρεκο στο Χαλκί της Νάξου που θέλω να γευτώ ξανά, η μπαμπάτσικη τυρόπιτα της Λέρου με το ντόπιο τυρί σαν φρέσκια μυζήθρα και τον δυόσμο, η τηγανητή τυρόπιτα με την ξινομυζήθρα στην καντίνα της Καλοταρίτισσας στην Αμοργό, τα λαλάγγια και οι τραβηχτές της Μάνης, οι τηγανόπιτες της Λήμνου με το μέλι και το κασκαβάλι, η μελόπιτα, που τη σερβίρουν πιο λεπτή στον Λάκη, πριν μπεις στο στενό της Απολλωνίας της Σίφνου, και πιο παχιά, ενώ βρίσκεσαι μέσα σε αυτό, στο Διψέλι, που κάνει και ωραίους, ψωμένιους λουκουμάδες.

Δεν υπάρχουν πιο ωραία πρωινά από αυτά που βρίσκουμε στους τόπους που επιλέγουμε να χαλαρώσουμε, όχι μόνο λόγω γεύσης αλλά και γιατί δίνουμε στον εαυτό μας τόσο χρόνο να τα απολαύσουμε όσο δεν προλαβαίνουμε σε κανένα πρωινό μας τον χειμώνα. Επίσης δύσκολα μπορώ να σκεφτώ κάποιον στην Αθήνα που θα έτρωγε στον δρόμο και απενοχοποιημένα γύρο στις έντεκα το πρωί, κι εγώ περιμένω να πάω στα Χανιά για να το κάνω. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Estrella στη Μαρίνα Φλοίσβου: All day breakfast και brunch σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Αθήνας

Οδηγός Γεύσης / Estrella στη Μαρίνα Φλοίσβου: All day breakfast και brunch σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Αθήνας

Οι ανοιξιάτικες λιακάδες στρώνονται σε τραπεζάκια πάνω από το κύμα της Μαρίνας και τα πιάτα διαδέχονται το ένα το άλλο για να δημιουργήσουν μια εμπειρία από αυτές που προκαλούν μικρά τσιμπήματα ευτυχίας.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Μήπως η babka ήρθε για να κλέψει τη δόξα του cinnamon roll;

Γεύση / Μήπως η babka ήρθε για να κλέψει τη δόξα του cinnamon roll;

Ένα απλό, εβραϊκό γλυκό έχει πολλές ιστορίες γύρω του και ακόμα περισσότερες παραλλαγές. Έκανε δυναμική εμφάνιση στη Αθήνα, μπήκε στο μενού των πιο ποιοτικών καφέ της πόλης και φτιάχνεται πεντανόστιμο, ξέρουμε τις σωστές διευθύνσεις.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT