Μπορώ να έχω δύο αυγά μάτια;

2 αυγα τηγανητά, παρακαλώ Facebook Twitter
Δεν υπάρχουν πιο ωραία πρωινά από αυτά που βρίσκουμε στους τόπους που επιλέγουμε να χαλαρώσουμε.
0

ΔΕΝ ΘΑ ΣΗΚΩΘΩ ΠΟΤΕ για να ετοιμάσω αυγά στο σπίτι για πρωινό, ελάχιστες φορές το έχω κάνει. Όμως είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να μου συμβεί στο ξεκίνημα της μέρας, αν τα αυγά αυτά τα παραγγείλω τηγανητά μαζί με έναν διπλό ελληνικό σκέτο στο καφενείο του Πρέκα στα Κατάπολα της Αμοργού, εκεί όπου την ίδια ώρα που έχουν βάλει το τηγάνι στη φωτιά λειτουργούν και ως πρακτορείο ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ενώ από το μεσημέρι και μετά αρχίζουν να βγάζουν μεζέδες για ρακές. 

Όσο καλό και αν είναι ένα brunchάδικο σε ένα νησί, όσο και αν θέλει να ξεφύγει από τα τετριμμένα πια και πολύ «αθηναϊκά» Croque Madame και Avocado Toast, τίποτα δεν μπορεί να συναγωνιστεί το παλιακό πρωινό του νησιού που συνήθως προσφέρεται σε μέρη-χρονοκάψουλες.

Στα Χανιά αυτό το μέρος είναι η Μπουγάτσα του Ιορδάνη, η χανιώτικη με το πηχτόγαλο και την κρυσταλλική ζάχαρη από πάνω που περιμένουν να απολαύσουν όσοι φτάνουν στο λιμάνι ξημέρωμα.

Όσο καλό και αν είναι ένα brunchάδικο σε ένα νησί, όσο και αν θέλει να ξεφύγει από τα τετριμμένα πια και πολύ «αθηναϊκά» Croque Madame και Avocado Toast, τίποτα δεν μπορεί να συναγωνιστεί το παλιακό πρωινό του νησιού που συνήθως προσφέρεται σε μέρη-χρονοκάψουλες.

Εκείνοι που παίρνουν το πρωινό τους αργότερα θα πάνε για σουβλάκι με χειροποίητο γύρο και ρίγανη, ντομάτα και γιαούρτι στο Oasis των Χανίων, που τυλίγει από τις εννιά το πρωί και αν πας από τη μία και μετά είναι ρίσκο, μπορεί να μη βρεις γύρο να φας. Αυτά τα δύο πρωινά τα έχω πρόσφατα και τα νοσταλγώ όπως δεν μου έχει συμβεί για κανένα πρωινό της πόλης. 

Μετά είναι εκείνο το φημισμένο γαλακτομπούρεκο στο Χαλκί της Νάξου που θέλω να γευτώ ξανά, η μπαμπάτσικη τυρόπιτα της Λέρου με το ντόπιο τυρί σαν φρέσκια μυζήθρα και τον δυόσμο, η τηγανητή τυρόπιτα με την ξινομυζήθρα στην καντίνα της Καλοταρίτισσας στην Αμοργό, τα λαλάγγια και οι τραβηχτές της Μάνης, οι τηγανόπιτες της Λήμνου με το μέλι και το κασκαβάλι, η μελόπιτα, που τη σερβίρουν πιο λεπτή στον Λάκη, πριν μπεις στο στενό της Απολλωνίας της Σίφνου, και πιο παχιά, ενώ βρίσκεσαι μέσα σε αυτό, στο Διψέλι, που κάνει και ωραίους, ψωμένιους λουκουμάδες.

Δεν υπάρχουν πιο ωραία πρωινά από αυτά που βρίσκουμε στους τόπους που επιλέγουμε να χαλαρώσουμε, όχι μόνο λόγω γεύσης αλλά και γιατί δίνουμε στον εαυτό μας τόσο χρόνο να τα απολαύσουμε όσο δεν προλαβαίνουμε σε κανένα πρωινό μας τον χειμώνα. Επίσης δύσκολα μπορώ να σκεφτώ κάποιον στην Αθήνα που θα έτρωγε στον δρόμο και απενοχοποιημένα γύρο στις έντεκα το πρωί, κι εγώ περιμένω να πάω στα Χανιά για να το κάνω. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Estrella στη Μαρίνα Φλοίσβου: All day breakfast και brunch σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Αθήνας

Οδηγός Γεύσης / Estrella στη Μαρίνα Φλοίσβου: All day breakfast και brunch σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Αθήνας

Οι ανοιξιάτικες λιακάδες στρώνονται σε τραπεζάκια πάνω από το κύμα της Μαρίνας και τα πιάτα διαδέχονται το ένα το άλλο για να δημιουργήσουν μια εμπειρία από αυτές που προκαλούν μικρά τσιμπήματα ευτυχίας.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Μήπως η babka ήρθε για να κλέψει τη δόξα του cinnamon roll;

Γεύση / Μήπως η babka ήρθε για να κλέψει τη δόξα του cinnamon roll;

Ένα απλό, εβραϊκό γλυκό έχει πολλές ιστορίες γύρω του και ακόμα περισσότερες παραλλαγές. Έκανε δυναμική εμφάνιση στη Αθήνα, μπήκε στο μενού των πιο ποιοτικών καφέ της πόλης και φτιάχνεται πεντανόστιμο, ξέρουμε τις σωστές διευθύνσεις.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.